TV TIPY 17.3. - 23.3. 2014

TV TIPY 17.3. - 23.3. 2014

článok



17.3.
PONDELOK

20:20 Nepohodlný (The Constant Gardener), USA/ Veľká Británia/ Kanada, 2005 (Jednotka)
Na odľahlom území severnej Kene sa nájde mŕtvola brutálne zavraždenej aktivistky Tessy Quayle. Tessin sprievodca, miestny lekár, ktorému sa podarilo uniknúť, má dôkazy týkajúce sa tohto zločinu. Členovia Britskej vyššej komisie predpokladajú, že pozostalý vdovec, ich mierne strojený a neambiciózny kolega Justin Quayle, ponechá nepríjemnú záležitosť v absolútnej diskrétnosti. Neboli by ďaleko od pravdy, avšak spomienky na ženu vyburcujú Justína vykonať po prvý raz vo svojom živote, aj vo svojej diplomatickej kariére rozhodujúci čin.

23:25 Proces (Le Procès), Francúzsko/ Taliansko/ SRN, 1962 (Čt2)
Josef K. bol zatknutý. Čaká na súd, ku ktorému nevidí žiadny dôvod, je sebavedomý, je presvedčený, že prišlo k omylu. Napriek tomu sa ako nevinný nespráva. Situáciu nemá uľahčenú ani on, ani divák. Ariadninu niť, kľuč k pochopeniu, predkladá v nesmrteľnom románe spisovateľ Franz Kafka, režisér Orson Welles ponúka pozorovateľom svoji interpretáciu.

23:40 Médea (Medea), Dánsko, 1988 (Film Europe)
Televízny film z dielne najvýznamnejšieho súčasného dánskeho režiséra Larsa von Triera vychádza z poznámok a scenára legendy dánskeho nemého filmu Carla Theodora Dryera, ktorý snímku nestihol zrealizovať. Film je osobnou interpretáciou antického mýtu, vzdáva hold legende samotnej, dielu Dryera i ére nemého filmu. Trierovi sa s minimálnym scénografickým arzenálom podarilo pretlmočiť nadčasový odkaz mýtu o Médei a o jej tragickom osude. Režisér preniesol dej z antického Grécka do doby temna na severe, kde nehostinná príroda poskytuje nádherné a ťaživé obrazy vnútorných stavov hrdinov legendy. Von Trier si za film vyslúžil Prix Jean D Arcy.

TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014


18.3.
UTOROK

22:35 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (Film+)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika.

00:05 Loft (Loft), Holandsko, 2010 (Cinemax 2)
Päť dobrých kamarátov, všetci ženatí, zdieľajú štýlový loftový byt, kam si vodí svoje milenky. Jedného dňa tam ale nájdu telo mladej ženy. A pretože k bytu existuje len päť kľúčov, začnú sa podozrievať navzájom. Rýchlo je jasné, že sa poznajú omnoho menej, než si pôvodne mysleli. Podobne ako ďalší záhadný film Obvyklí podozriví, začína aj Loft v chvíli, kedy je päť priateľov vypočúvaných políciou a divák sa dozvedá o tom, čo sa stalo z ich príbehov.


19.3.
STREDA

19:00 Sedem mečov (七劍 ), Hong Kong/ Čína/ Južná Kórea, 2005 (Film+)
Dej Hongkongského koprodukčného wuxia filmu sa odohráva na začiatku 17. storočia, v období dynastie Čing. Po potlačení ľudového povstania sú z preventívnych dôvodov zakázané všetky bojové umenia. Napriek tomu sa však nájde sedem hrdinov, ktorí sa rozhodnú situáciu zvrátiť a postaviť sa na odpor.

21:50 Rozpuštěný a vypuštěný, ČSSR, 1984 (Dvojka)
Policajný inšpektor Trachta so svojím pomocníkom, neskúseným praktikantom Hlaváčkom, pátrajú po záhadne zmiznutom továrnikovi Bierhanzlovi, výrobcovi masti, podporujúcej rast vlasov. Vďaka podivuhodnej logike a rafinovaným vynálezom nakoniec prípad úspešne vyriešia.

23:40 Európa (Europa), Dánsko/ Švédsko/ Francúzsko/ Nemecko, 1991 (Film Europe)
Európa (1991) Larsa von Triera ponúka hypnotickú jazdu do Nemecka v roku 0, niekoľko mesiacov po skončení druhej svetovej vojny. Pod zdanlivým harmonickým povrchom (asociáciám s Lynchovými filmami je zbytočné sa brániť) vrie zlo v podobe systému, ktorý vlastne nikdy nebol porazený. Čím dlhšie sa naivný Američan Leopold Kessler pohybuje v absurdnom svete dopravnej spoločnosti Zentropa, tým hlbšie preniká do jej zradných vrstiev. Nakoniec, idealisti nemajú v Trierovom svete mieste, ako to on dokazuje v každom ďalšom filme. Sugestívny voiceover Maxa von Sydowa premieňa diváka v hračku – médium, ktoré je celkom odkázané na jeho autoritatívne pokyny – jeden, dva, tri. Vizuálny zážitok podporuje čiernobiela štylizácia, snímanie ešte nepoznačené "autentickou" Dogmou 95 a nápaditá práca s niekoľkými plánmi záberov.

TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014


20.3.
ŠTVRTOK

20:15 Rambo III (Rambo III), USA, 1988 (Prima)
V tretej snímke zo série o vietnamskom veteránovi Johnovi Rambovi sa hlavný hrdina vydáva do okupovaného Afganistanu. Vo vojnou zdecimovanej zemi sovietski agresori držia v zajatí Rambovho bývalého veliteľa plukovníka Trautmana (Richard Crenna) veliteľa misie podporujúcej mudžahedínskych vzbúrencov, niekoľko ďalších Američanov a tiež bezmocných domorodcov. Potom ako sa Rambo stane svedkom útoku helikoptér na dedinu, rozhodne sa zaútočiť na stráženú pevnosť ovládanú sadistickým veliteľom.

20:15 Posledný skaut (The Last Boy Scout), USA, 1991 (Dajto)
Súkromný detektív Joe Hallenbeck je najatý tanečnicou Cory ako telesná stráž. Príliš sa neosvedčí. Cory je v noci na ulici zastrelená neznámymi zabijakmi a Joe si len so šťastím zachráni holý život. Spojí sa s ním Coryin priateľ, čierny hráč amerického futbalu Jimmy Dix, ktorý bol vyradení skorumpovaným manažérom Marconom zo svojho týmu. Obaja muži prehľadajú Coryin byt a nájdu dôkazy o tom, že Marcone podplácal senátora, čoho sa dievča snažila využiť, aby bol Jimmy prijatý späť do mužstva. Akčný film od Tonyho Scotta v najlepšej kondícii.

20:20 Poll (Poll), Nemecko/ Rakúsko/ Estónsko, 2010 (Čt Art)
Osobite štylizovaný epos na hranici hyperrealizmu a fantasknej metafory vychádza voľne zo života a diela polozabudnutej nemeckej poetky Ody Schaefer. Pôdorys výpravnej ságy získava vo filmu podobu opulentného snu, v ktorom sa v uhrančivej atmosfére miešajú motívy dospievania, telesnosti, etnického napätia pred prvou svetovou vojnou a konca jednej éry a ich spoločenských príznakov. Nemecký režisér s estónskymi koreňmi Chris Kraus študoval literatúru a pracoval ako žurnalista, než začal študovať film. V roku 2002 sfilmoval vlastný román Scherbentanz do celovečerného debutu. Nasledujúca snímka Štyri minúty o vzťahu mladej väzenkyne a jej učiteľky klavíru sa stal festivalovou senzáciou a získal radu medzinárodných ocenení.

21:50 Cesta draka (猛龍過江), Hong Kong, 1972 (Prima Cool)
Posledný film legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho. Myslel si, že sa dobre naje, ale mafiáni nedajú pokoj majiteľom reštaurácie v Taliansku a tak sa Bruce musí podujať vykonať zopár nevyhnutných krokov, aby ich chránil. Kopance budú len tak lietať a na konci sa možno odohrá súboj storočia: Bruce Lee vs. Chuck Norris.

TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014


21.3.
PIATOK

20:00 Každý mladý muž, ČSSR, 1965 (CS Film)
Film sa skladá z dvoch príbehov mladých mužov vo vojenských uniformách. Námetom poviedky Achillovy paty, kde sa po prvý krát výrazne predstavil Pavel Landovský a v malej role si zahral aj Václav Havel, je prekonanie zdanlivo nepreklenuteľnej priepasti medzi bohorovným druhoročákom a „bažantom“, ktorý za sebou nemá ešte ani prísahu. Druhá poviedka Každý mladý muž je kaleidoskopom autentických vojenských zážitkov, postrehov a pozorovaní. Mladí vojaci sa musia vyrovnávať s množstvom problémov, okrem iných aj so sexuálnymi. Žena sa pre vojakov vo výcvikových priestoroch stáva neskutočnou, takmer vymyslenou bytosťou.

20:30 Indiana Jones a posledná krížová výprava (Indiana Jones and the Last Crusade), USA, 1989 (Nova)
Indiana Jones dostane od bohatého zberateľa ponuku, aby prevzal po svojom otcovi, ktorý bez stopy zmizol v Benátkach, pátranie po svätom grále. Píše sa rok 1938 a pred začiatkom svetovej vojny po vzácnej relikvii pasú aj nacisti, ktorí s jej pomocou chcú ovládnuť svet. Jediný, kto vie, kde sa poklad nachádza, je Indiho otec.

21:00 Pravidla lži, Česko, 2006 (Čt2)
Režisér Robert Sedláček študoval na Katedre dokumentárnej tvorby pražskej FAMU a má za sebou viacero krátkometrážnych, ale aj hodinových a celovečerných dokumentov. Pravidlá lži sú jeho debutom na poli hraného filmu. Príbeh je celkom jednoduchý: do malej komunity ľudí zbavujúcich sa drogovej závislosti prichádza Roman (David Švehlík). Tak ako ostatní, prichádza sem z jedného dôvodu: „Už nie je príliš kam utiecť pred sebou samým.“ Či sa to však môže podariť v nepočetnej uzavretej komunite, je otázne.

21:55 Občan Kane (Citizen Kane), USA, 1941 (Dvojka)
Jedno z vrcholných diel svetovej kinematografie nakrútil ako svoju celovečernú prvotinu geniálny mladý režisér Orson Welles. Po závratnom úspechu jeho rozhlasovej sci-fi adaptácie Vojna svetov (inscenovanej ako séria "skutočných" reportáží) mu štúdio RKO umožnilo natočiť film úplne podľa vlastných predstáv. Výsledkom bol životopisný príbeh fiktívneho tlačového magnáta Charlesa Fostera Kanea. Reportér Thompson (ktorého tvár zostáva po celý čas v tieni) po Kaneovej smrti spovedá jeho kolegov a blízkych, aby odhalil aspoň niečo z mnohých tajomstiev, spojených s magnátovou osobou. Pohľady jednotlivých ľudí sa niekedy zhodujú a inokedy sú protichodné, vzájomne však vytvárajú plastický portrét ako Kaneovej osobnosti, tak doby, v ktorej sa z neho stal multimilionár a vládca mediálneho impéria. To najintímnejšie tajomstvo však zostáva stále nevysvetlené.

TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014 TV tipy 17.3. - 23.3. 2014


22.3.
SOBOTA

19:50 O rodičích a dětech, Česko, 2007 (Film+)
Film Vladimíra Michálka sa snaží nadviazať na tradičné české filmové komédie prostredníctvom vtipných dialógov, dobrých hereckých výkonov a nadčasového humoru. Syn po štyridsiatke sa pravidelne raz za mesiac ide prejsť po Prahe so svojim Otcom, zdanlivo celkom odlišným mužom, s ktorým ho však napriek všetkým rozdielom spája štyridsať rokov spoločného života. V rozhovoroch sa pred nami odkrývajú temné miesta medziľudských vzťahov, staré radosti a krivdy, i celé dejiny 20. storočia. Na scéne sa však celkom neočakávane objavuje Vnuk, o ktorého existencii Syn doteraz ani len netušil. A tak sa niektoré chyby môžu opakovať znovu a znovu.

20:00 Povolenie zabíjať (Licence to Kill), Veľká Británia/ USA, 1989 (Čt2)
Čoskoro po svadbe je žena Felixa Leitera zavraždená a Felix je znetvorený svojim úhlavným nepriateľom, narkobarónom Franzom Sanchezom. James Bond sa vydáva pomstiť svojho starého priateľa a dokonca ignoruje príkaz od M, ktorý mu odoberá "povolenie zabíjať". Za pomoci agentky CIA Pam Bouvierovej sa púšťa do boja proti Sanchezovi a ním korumpovaným vládam v Južnej Amerike.

22:00 Rambo: do pekla a späť (Rambo), USA/ Nemecko, 2008 (Prima)
Rambo IV je jednoducho to, čo esencia s označením „Rambo“ je. A čosi navyše. Priamočiary akčný adrenalínový nárez, ktorý v sebe prekladá nové milénium s 80-rokmi. So zvyšujúcim sa množstvom preliatej krvi narastá podivné nadšenie a búšenie srdca. Stallone preháňa barmskou džungľou nielen nepriateľa, ale i svoje telo, ktoré aj napriek viditeľným stopám času vykazuje parádnu kondičku, občas prehodí vetu, inokedy vnútorný monológ. V súlade s tradíciou bonusov pre verných - ponúka pár odkazov na deje minulé a súčasne sa pohráva s bourneovským záverom, v podobe návratu do miest, kde to začalo. Pritom však stále zostáva vlajkovou loďou „svojho“ žánru.

22:15 Temný Rytier (The Dark Knight), USA, 2008 (Markíza)
V pokračovaní úspešného hitu Batman začína opäť spojili svoje sily výnimočný režisér Christopher Nolan a skvelý herec Christian Bale, ktorý si vracia ako Batman/ Bruce Wayne. V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta, sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. K hereckým esám z filmu Batman začína (Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman) pribudli Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal a vynikajúci Heath Ledger vo svojej poslednej roli - šialeného klauna Jokera.




23.3.
NEDEĽA

21:50 Skřivánci na niti, ČSSR, 1969 (Čt2)
Film nakrútil v roku 1969 Jiří Menzel na motívy poviedok z knihy Bohumila Hrabala. Dvadsať rokov zostal film v trezore, pretože odkrýval skutočnosti päťdesiatych rokov, ktoré mali zostať skryté. Jeho dej sa odohráva v kladenských oceliarňach, kam boli posielaný na brigádu "politickí previnilci". Vedľa nich pracujú na šrotovisku aj ženy, uväznené za pokus o útek za hranice. Celý film je jediným pásmom paradoxných, niekedy groteskných, inokedy lyrických situácii.

22:00 Manderlay (Manderlay), Dánsko/ Švédsko, 2005 (Film Europe)
Film dánskeho režiséra Larsa von Triera je druhým dielom plánovanej "americkej trilógie", ktorá je ostrou polemikou s mýtom Ameriky ako krajiny neobmedzených možností. V prvom dieli s titulom Dogville hrdinka Grace okúsila na vlastnej koži hranice dobra a zla, solidarity i zneužívania. V Manderlay dostane tvrdú lekciu nielen o prijímaní, ale aj rozdávaní dobroty.

23:00 Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain), USA, 2003 (Universal Channel)
Príbeh o túžbe po domove uprostred divočiny, o túžbe po pokoji uprostred vojny, o túžbe po láske uprostred chaosu. Obávajúc sa o bezpečnosť svojej milovanej Ady, zranený vojak Konfederácie Inman sa vracia cez vojnou spustošený Juh na svoju farmu na Studenej hore. Čelí skúškam a ťažkostiam, na každom kroku stretáva otrokov a lovcov ľudí, nečakaných priateľov a nebezpečných nepriateľov. Adina cesta nie je o nič ľahšia, keď sa s pomocou mladej tuláčky snaží ochrániť farmu pred útokmi.


autor Tomáš Daneček 17.3.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.