TOP 20: SÚBOJE JEDEN NA JEDNÉHO

TOP 20: SÚBOJE JEDEN NA JEDNÉHO

článok



Pripravení? Boj! S pravidlami, či bez nich. Servírujeme pre vás pamätné férovky strieborného plátna. Nechýbajú žánre, ktoré sú už tradične bohaté na neľútostné súboje jeden na jedného: akčňáky, boxerské filmy, komiksové adaptácie či sci-fi tituly. Zoznam prinášame pri príležitosti uvedenia indonézskej akčnej pecky The Raid 2: Berandal, ktorá už koncom tohto mesiaca vtrhne do svetových kín. Prvé ohlasy nešetria superlatívmi a hovoria o jednom z najlepších akčných počinov vôbec!


Drak vs. Colt (Cesta draka, 1972)
Legendárny súboj medzi Bruceom Leem a Chuckom Norrisom v kulisách rímskeho kolosea. Ojedinelá situácia, kedy (zachlpatený) Chuck dostáva seriózne na frak. Predovšetkým vďaka rýchlym a tvrdým nohám svojho súpera...

Billy-Lo vs. Hakim (Hra smrti, 1978)
Svoj posledný filmový súboj – v zrkadlovej sieni s tajuplným barónom Hanom – zviedol legendárny Bruce Lee v roku 1973 vo filme Drak prichádza (Enter The Dragon). V rovnakom roku slávny hongkonský herec a majster bojových umení vrátane kung-fu však nečakane zomrel. Nebolo to ale posledný raz, čo ho diváci mali možnosť vidieť na veľkom plátne. Totiž ešte rok pred tým nakrútil počas jedného týždňa tri bojové scény k pripravovanému filmu Hra smrti (Game of Death). Toto nakrúcanie prerušila ponuka hrať v jeho prvom hollywoodskom filme – v spomínanom titule Drak prichádza. Mesiac po jeho premiére však Lee zomrel. Rozpracovaného materiálu k Hre smrti sa o päť rokov neskôr chytil režisér Draka - Robert Clouse, a očakávaný titul sa dočkal svojho uvedenia na plátna kín.

Snímke dominuje finálny súboj Dávida s Goliášom, Brucea Leeho s Kareem Abdul-Jabbarom (toho času najvyšším basketbalistom sveta). Klub NBA Los Angeles Lakers kvôli nakrúcaniu údajne poistil nohy svojho hráča na jeden milión amerických dolárov.

Jake LaMotta vs. Sugar Ray Robinson (Zúriaci býk, 1980)
Naturalistický pästiarsky duel pripomína skôr balet než reálny box. LaMotta sa v ringu trestá za svoje prehrešky v rodinnom živote a vystavuje sa búrke Robinsonových úderov. Spŕšku tvrdých zásahov ustojí a neprichádza ku knock-outu. So zakrvavenou tvárou na konci zápasu hovorí: „Nikdy si ma nedal dole, Ray. Nikdy si ma nedal dole.“


Luke Skywalker vs. Darth Vader (Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder, 1980)
Pokračujeme pomstou za smrť Obi-Wana. Pre mnohých fanúšikov hviezdnej série najlepší (a najtemnejší) diel, ktorý priniesol očakávaný súboj medzi Lukeom a Darth Vaderom a vyústil v jeden z najväčších zvratov dejín filmu (Vader: „Nie, ja som tvoj otec.“).

TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného

Indiana Jones vs. obrovský nacista (Dobyvatelia stratenej archy, 1981)
Indy si je dobre vedomý, že na fúzatého a obrovitánskeho nácka fyzicky nemá. Pomáha si tak ako vie, svojou dômyselnou vynaliezavosťou: trikom v zmysle „aha, pozri čo je na zemi“, zubami či pieskom pod nohami. Chodiacej hory svalov sa napokon Indy zbaví aj vďaka Marion a vrtule vojenského lietadla.


Rocky Balboa vs. Ivan Drago (Rocky IV, 1985)
Rocky sa púšťa do na prvý pohľad nerovného súboja so sovietskym obrom Dragom (Dolph Lundgren), ktorý v ringu zabil jeho dobrého priateľa Apolla Creeda. A tak sa tento masívny pästiarsky súboj mení pre Rockyho v osobnú záležitosť. Žiadna taktika, iba jasný cieľ: čo najrýchlejšie zložiť toho druhého. 12-minútová intenzívna mastenica v ringu!


Martin Riggs vs. Mr Joshua (Smrtonosná zbraň, 1987)
Divoké mastenie sa Riggsa a pána Joshuau patrí medzi najlepšie filmové férovky vôbec. Riggs v treskúcom daždi odrovnáva albína, keď mu krk zakliešti nohami. Poučenie: nikdy nedopusťte, aby sa vaša hlava dostala medzi Gibsonové stehná.

TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného


T-800 vs. T-1000 (Terminator 2: Deň zúčtovania, 1991)
Súboj terminátorov: Arnieho 800vky a novšieho, kvapalného modelu v podaní Roberta Patricka. Jeho terminátor predviedol také veci, ktoré sme vtedy doposiaľ na filmovom plátne nevideli! Arnie to mal o to ťažšie, že vyspelejšieho protivníka nedokázal zraniť prostým úderom do tela. Aj preto ich súboje pozostávajú prevažne zo vzájomného trieskania sa o steny a streľby zblízka.


Neo vs. agent Smith (The Matrix, 1999)
Kultový súboj v tuneli vlakového metra, ktorý každý fanúšik minimálne akčných scén musí poznať naspamäť. Bojové umenie podporené veľkolepým bullet-time efektom. Aj napriek tomu, že pokračovania prišli s technickými pokrokmi, silu originálu neprekonali.


Bezmenný rozprávač vs. Angel Face (Klub bitkárov, 1999)
Musíme porušiť pravidlo č. 1 aj pravidlo č. 2 a just spomenúť Fincherov Klub bitkárov. Konkrétne tvrdú pästnú bitku medzi Edwardom Nortonom a Jaredom Letom. Norton sa nechá uniesť a už odrovnaného Leta na zemi neľútostne zaplavuje sériou deformujúcich úderov. Po bitke konštatuje: „Cítil som, akoby som ničil niečo krásne.“

TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného


Yu Shu Lien vs. Jiao Long (Tiger a drak, 2000)
Silné ženské charaktery, ešte silnejší ženský súboj s mečmi. Krásna a epická bojová choreografia, podobne ako celý tento počin Anga Leeho.


Freddy Krueger vs. Jason Voorhees (Freddy proti Jasonovi, 2003)
Nemôžeme obísť žáner horor a tento „crossover“ film spájajúci dve slávne série. Dve žánrové ikony a masoví vrahovia – postrach Elm Street a masakrista s motorovou pílou – si tu zmerali svoje sily v krvavom, 10-minútovom súboji.


Ting vs. Don (Ong-Bak, 2003)
Záverečný súboj medzi Tingom (fenomenálny Tony Yaa) a bodyguardom bossa Khom Tuana pod veľkou podobizňou sochy Budhu tzv. Ong-Bakom. Akčný nárez thajského boxu, ktorému dominujú ostré lakťovky a tvrdé kolenačky, pričom dôraz bol predovšetkým na hlučnosť týchto úderov.

TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného TOP 20: Súboje jeden na jedného


Wolverine vs. Lady Deathstrike (X-Men 2, 2003)
Hrdina s adamantiovými pazúrmi stretáva minimálne rovnocenného súpera nežného pohlavia. Môžeme dokonca tvrdiť, že Lady Deathstrike je fyzicky silnejšia, no Logan zasa vynaliezavejší, a aj preto tento súboj napokon vyhráva.


Neo vs. agent Smith – finálny súboj (Matrix Revolutions, 2003)
Finále matrixovskej trilógie. Neo si to s agentom Smithom rozdáva na zemi či vo vzduchu v neutíchajúcom lejaku pred očami celého zástupu agentov Smithov. Túto lahôdkovú sekvenciu (aspoň dúfame, že ňou pre každého fanúšika akčných súbojov je) sme si šetrili až pre túto tému. Hodila sa nám totižto už aj medzi najzaujímavejšie spomaľovačky či scény v daždi.


Agent Bourne vs. agent Jarda (Bournov mýtus, 2004)
Neobchádzame ani jednu z najlepších akčných sérii nového milénia. Napínavý súboj v byte, v ktorom si aktéri prakticky pomáhajú tým, čo im príde pod ruky: kuchynským nožom, printovým magazínom či elektrickým káblom. Bourne svoje schopnosti jeden na jedného potvrdil aj v Ultimáte proti Deshovi.




Nevesta vs. Elle Driver (Kill Bill 2, 2004)
Nevesta (Uma Thurman) sa prichádza pomstiť a ženičky si nič nedarujú. S mečmi v ruke či iba s holými rukami, má tento poctivý ženský „fajt“ naozaj šmrnc a vyrovnáva sa hociktorému mužskému! Poteší old-schoolové topenie s hlavou v záchode a odrovná nevestin nečakaný finálny chmat – surové vypichnutie oka.


Spider-Man vs. Dr. Octopus (Spider-Man 2, 2004)
Vzdušný súboj sa z vrcholu mrakodrapu presúva na strechu metra. Dr. Octopus so svojimi chápadlami tlačí Spideyho na ich „ceste metrom“ na jeho fyzické limity. Epický duel, v ktorom pavúčí muž predvádza azda všetky akrobatické triky zo svojho repertoáru.


Obi-Wan Kenobi vs. Anakin Skywalker (Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov, 2005)
Veľkolepé vyvrcholenie prequelovej hviezdnej trilógie na vulkanickej planéte Mustafar. 7-minútový neľútostný súboj Jediho a Sitha uprostred žeravej lávy. Majster proti žiakovi, brat proti bratovi. Asi najlepšia a najemotívnejšia akčná sekvencia celej ságy.


Brendan Conlon vs. Tom Conlon (Warrior, 2011)
Odcudzení bratia nastupujú na rovnaký turnaj zmiešaných bojových umení. Napokon sa obaja stretávajú zoči-voči vo finálnom boji o hlavnú cenu. Rodinno-športový súboj naberá na emóciách, keď Brendan (Joel Edgerton) vykĺbi svojmu impulzívnejšiemu bratovi (Tomovi Hardymu) rameno.


Že ste si nenašli svoje obľúbené „fajty“? Potom vaše tipy na najlepšie férovky a súboje uvítame v diskusii. Predsa len, do nášho výberu sa nedostala žiadna vandammovka, seagalovka ani chanovka...


autor Michal Šmajda 18.3.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.