HRANA - 4 FILMY O MAREKOVI BREZOVSKOM

HRANA - 4 FILMY O MAREKOVI BREZOVSKOM

článok



Celovečerný dokumentárny film HRANA je svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby – Mareka Brezovského.

Film HRANA / 4 filmy o Marekovi Brezovskom chce byť zároveň správou o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. Je pokusom o rekonštrukciu jedného ľudského života. Života, ktorý bol síce dramaticky krátky, ale neuveriteľne intenzívny a plodný. Nebudeme preháňať, ak povieme, že Marek Brezovský je možno prvý slovenský umelec, ktorý sa stáva slávnym až po svojej smrti. Je to proces, ktorý začal pár rokov dozadu, no stále trvá.

Veríme, že takýto príbeh stojí za návštevu kina.

Marek mal akési paralelné svety v ktorých fungoval, ktoré o sebe navzájom síce vedeli, ale neprelínali sa. On sám ich držal oddelené. Tieto svety boli prirodzenou súčasťou jeho života. Logicky sa teda stali aj prirodzenou súčasťou filmu. Vzniklo tak niečo ako „Rašomon princíp“. Každý z týchto paralelných svetov poznal inú časť Marekovej osobnosti a má svoju verziu pravdy.

Súčasťou filmu je aj krásny krátky animovaný film TAM, KDE VLÁDNE SLNKO ktorý špeciálne pre potreby tohto dokumentárneho filmu vytvorili vynikajúci slovenskí animátori Patrik Pašš ml. a Peter Budinský. 

Film kladie zvláštny dôraz na to, aby bol Brezovského príbeh vyrozprávaný tak, ako sa stal. Teda, čo najvecnejšie, najobyčajnejšie, bez akýchkoľvek prikrášlení, zbavený všetkých nadbytočných mýtov a pod.

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

Vo filme zaznejú úryvky z viac ako 33. skladieb Mareka Brezovského. Jeho notové papiere sú ako listy z denníka. Má v nich zapísané všetko podstatné, čo sa v jeho živote udialo.

Marek zanechal silný odkaz kódovaný vo svojej hudbe. Len úplne zabudnutie by mohlo vziať zmysel a silu tomu odkazu. Ale Marekova hudba žije. A žije viac, než kedykoľvek predtým.

Spoločnosť beetle (producent Peter Kelíšek) vytvorila film HRANA / 4 filmy o Marekovi Brezovskom ako súčasť svojho širšieho projektu venovaného dielu Mareka Brezovského – je to v podstate trilógia. Počas  obdobia r. 2011-2014 vyrobili 90 minútový záznam bratislavského koncertu HRANA TOUR, ktorý minulý rok odvysielala RTVS; teraz dokončili celovečerný dokumentárny film a už pracujú na tretej časti tejto trilógie, ktorou bude tzv. Rockument (dokument o koncertnej šnúre HRANA TOUR). Všetky tri by mali vyjsť koncom tohto roka na DVD ako spoločný balík, čím sa celý projekt zavŕši.

Celý projekt by mal teda vyvrcholiť práve v roku 2014, kedy by mal Marek Brezovský štyridsiatku; zároveň v tomto roku uplynie 20 rokov od jeho tragickej smrti.

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

Marek Brezovský - životopis

Marek Brezovský (*15. Apríl 1974, Bratislava – †22. Jún 1994, Bratislava) bol slovenský hudobník, hudobný skladateľ, klavirista a poslucháč  VŠMU v Bratislave. Zomrel ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom.

Marek Brezovský začal v piatich rokoch hrou na klavír u Viery Kardošovej na ĽUŠ v Bratislave. V rokoch 1988–1992 bol poslucháčom Konzervatória v Bratislave, kde študoval kompozíciu u Stanislava Hochela, neskôr u Petra Martinčeka. Od roku 1993 študoval na VŠMU, kde pokračoval v ďalšom štúdiu kompozície u Vladimíra Bokesa.

Hudba bola jeho najdôležitejším životným cieľom. Už počas štúdia na bratislavskom konzervatóriu založil „Súbor súčasnej hudby“, v ktorom on sám pôsobil ako klavirista a komponoval klasické hudobné diela pre tento súbor. Tak vznikli diela ako napr. Jad nesceš nemosáž..., Venované nešťastiu, Miniatúra pre sláčikový orchester a iné. Založil aj skupinu Art M trio, ktorej pôvodná zostava bola Marek Brezovský - klávesy a spev, Marek Minárik (neskôr Oskar Rózsa) - basgitara a Michal Kresťanko - bicie. V tomto období vznikli mnohé piesne a diela, ktoré sú z časti zachytené aj na CD - Hrana, na dvojalbume s názvom Chcem byť sám a na CD pod názvom Chamber Music. Okrem tejto tvorby komponoval hudbu k divadelným inscenáciám (napr. GUnaGU „Pressburger blut“) a mnoho ďalších, ktoré boli odvysielané v rozhlase a v televízii.

Jeho hudba zaznamenáva zvýšenú popularitu práve teraz, až niekoľko rokov po jeho smrti. 

 

Réžia: Patrik Lančarič. Scenár: Patrik Lančarič, Maroš Šlapeta, Matej Beneš. Kamera: Peter Kelíšek. Strih: Maroš Šlapeta, Matej Beneš. Zvuk: Ján Ravasz. Hudba: Marek Brezovský. Animácia: Patrik Pašš ml., Peter Budinský. Účinkujú: Marek Brezovský, Ali Brezovský, Vlasta Brezovská, Mirka Brezovská, Oskar Rózsa, Marek Minárik, Martin Valihora, Whisky, Braňo Špaček, Ivana Pristašová, Peter Šesták, Patrik Krebs, Roman Andor, Bibira, Milota Havránková, Igor Marko a Katarína Tóthová.


autor press kit 24.3.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.