TV TIPY 15.4. - 20.4. 2014

TV TIPY 15.4. - 20.4. 2014

VOD recenzia



15.4.
UTOROK

22:00 Cez 110. ulicu (Across 110th Street), USA, 1972 (MGM)
New Yorskom Harleme ukradnú talianskej mafii traja za policajtov prezlečení černosi 300 000 dolárov. Do pátrania po páchateľoch sa angažuje celé mesto. V pätách sú im skorumpovaný policajt a jeho čestný kolega (Anthony Quinn a Yaphet Kotto),  ale aj po pomste prahnúca mafia.

22:30 Hnev (Blue in the Face), USA, 1995 (Filmbox)
Vo voľnom pokračovaní kultovej komédie Smoke sa Harvey Keitel vracia spolu s hviezdnym obsadením, do ktorého patria napr. Michael J. Fox a Mira Sorvino. Keď sa chamtivý majiteľ snaží obchod s cigarami zatvoriť a zmeniť ho na vegetariánsku reštauráciu, priatelia sa spoja a spravia všetko pre to, aby sa ich obľúbené miestečko nerušilo!


16.4.
STREDA

19:55 Utajený (Caché), Francúzsko, 2005 (Film+)
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil?

21:50 Prípad Barnabáš Kos, ČSSR, 1964 (Dvojka)
Príbeh netalentovaného, zato však nadmieru ctižiadostivého hudobníka, ktorý sa stal riaditeľom veľkého orchestra, v ktorom doteraz hral na triangel. Hudobník sa spočiatku bráni, no čoskoro pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne potrebuje pochlebovanie a šplhúnstvo svojich kolegov.

21:55 Dobrý, zlý a divný (좋은 놈 남쁜 놈 이상한 놈), Južná Kórea, 2008 (Film+)
Najväčší komerčný hit roku a z hľadiska diváckej návštevnosti jeden z top 25 najúspešnejších filmov v dejinách juhokórejskej kinematografie nadväzuje na tradíciu tzv. mandžuských westernov. Táto v zahraničí neznáma a v Kórei zabudnutá kategórie označuje snímky zasadené do prostredia Mandžuska tridsiatych rokov 20. storočia, ktoré tematicky zodpovedali americkým westernom. Režisér Kim Ji-un v tomto akčnom dobrodružnom spektákli spája inšpiráciu legendárnym eposom Dobrý, Zlý a škaredý Sergia Leoneho s dravou neviazanosťou detinsky idealizovaných mandžuských westernov a rozprávacou štruktúrou súčasných blockbusterov.


17.4.
ŠTVRTOK

21:00 Ararat (Ararat), Kanada / Francúzsko, 2002 (Filmbox)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám otrasný priebeh vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.

22:00 Pulp Fiction – historky z podsvetia (Pulp Fiction), USA, 1994 (Dajto)
Tri na prvý pohľad nesúvisiace historky z krvavého prostredia tvoriace jeden príbeh plný štylizovaného komiksového násilia, drog, dnes už kultových dialógov a hlavne absurdných dejových zvratov.

22:55 Život Davida Galea (The Life of David Gale), USA/ Nemecko, 2003 (Film+)
David Gale (Kevin Spacey) patrí k tým, ktorí sa svojimi činmi a názormi zasadzujú za zrušenie “absolútneho trestu”, ktorým je poprava. Tento človek pevných morálnych zásad, profesor filozofie, sa teší nielen obdivu svojich nadšených študentov, ale aj svojho okolia, ktoré ho bezvýhradne rešpektuje. Lenže je to práve David Gale, ktorý je obvinený z vraždy a znásilnenia a teraz mu hrozí práve to, proti čomu sám bojuje.


18.4.
PIATOK

22:00 Trainspotting (Trainspotting), Veľká Británia, 1996 (Cinemax)
Hrdina kultového románu Irvina Welsha a jeho rovnako úspešnej filmovej adaptácie Mark Renton (Ewan McGregor) je z vlastného presvedčenia feťák a heroínu holduje aj skupinka jeho „kamošov": Spud, Sick Boy, Tommy i sociopat Begbie. A nech už je ich revolta proti hodnotám meštiackej spoločnosti akokoľvek čudná a sebadeštruktívna, užívajú si ju naplno, pričom si nepripúšťajú nevyhnutný koniec. Mark sa však v jednej chvíli rozhodne s heroínom skončiť... Dokáže mu „normálny život" poskytnúť rovnaké vzrušenie ako dávka drogy? Edinburghská drogová scéna 80. rokov, postihnutá ekonomickou krízou sa do druhého celovečerného filmu Dannyho Boylea (Pláž, Milionár z chatrče) premietla s autentickou surovosťou, ktorú však režisér dokonale vyvažuje čiernym humorom a surrealistickými situáciami. Neprehliadnuteľný je aj soundtrack filmu, na ktorom spolupracovali také hviezdy britskej gitarovej a elektronickej hudby polovice 90. rokov ako Blur, Primal Scream, New Order, Pulp.

23:25 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde), USA, 1967 (MGM)
Skutočný príbeh milencov a bankových lupičov Bonnie Parkerovej a Clydea Barrowa sa odohráva v USA v čase hospodárskej krízy. Bonnie neuspokojuje fádny život v malom meste na americkom Stredozápade a túži po dobrodružstve i úniku z ťažkej reality. Keď spozná fešáckeho darebáka a drobného zlodeja Clydea, jej život sa náhle zmení. Clydea len nedávno prepustili z väzenia a už sa chce dať na dráhu bankového lupiča. Spolu s Bonnie založia zločineckú bandu, ktorá brázdi Ameriku od Oklahomy po Texas a rabuje banky. Zdá sa, že Bonnie a Clyde sú neporaziteľní a nikto ich nikdy nechytí.

23:30 Skutočná guráž (True Grit), USA, 2010 (Markíza)
Akú veľkú guráž musí mať štrnásťročné dievča, aby pomstila otcovu smrť? Odpoveď ponúkajú najúspešnejší hollywoodski bratia Joel a Ethan Coenovci v temnom westerne Skutočná guráž. Herecký objav Hailee Steinfeld na krvavej ceste za pomstou sprevádzajú Jeff Bridges ako jednooký šerif Rooster Cogburn a Matt Damon v úlohe Texas Rangera LaBoeufa. Otca Mattie Rosovej zabil štvanec Tom Chaney (Josh Brolin), ktorý následne utiekol do indiánskych teritórií, kam naňho svetská spravodlivosť dosiahne len veľmi ťažko. Mattie je na svoj vek nezvyčajne vyspelá a pragmatická a má tak jasnú predstavu ako spravodlivosti pomôcť. Najme si Roostera Cogburna, legendárnu predĺženú ruku zákona, ktorej štít povážlivo hrdzavie pod hektolitrami vypitého alkoholu. S Cogburnom sa vydávajú v Chaneyho stopách. Nejdú ale sami. Sprevádza ich trochu uvravený Texas Ranger LaBoeuf, ktorý chce štvanca chytiť za inú spáchanú vraždu. To vytvára v tíme prenasledovateľov silné napätie, pretože Mattie trvá na tom, aby Channey pykal len za vraždu jej otca. Lenže v panenskej krajine, kde nebezpečenstvo číha na každom kroku, musia spolupracovať, pokiaľ chcú prežiť, aj súperi.



19.4.
SOBOTA

15:15 Ženy na pokraji nervového zrútenia (Mujeres al borde de un ataque de nervios), Španielsko, (Cinemax)
V poradí siedmy Almodóvarov celovečerný film je prvým, ktorý mu priniesol medzinárodný úspech a zároveň prvým, ktorý bol uvedený v našej distribúcii (v novembri 1990). Klasická situačná komédia v štýle Billyho Wildera sa začína rozchodom dabingových hercov Pepy a Ivána a je plná mužmi opustených žien na pokraji nervového zrútenia. Jej dej sa odohráva v Madride počas dvoch dní a dvoch nocí. „Almodóvar sa dokázal pozrieť sa na citové problémy súčasného človeka s patričnou dávkou irónie, nadhľadu, ale najmä s úsmevným porozumením pre ženu, ktorá potrebuje k životu lásku a je pripravená brániť ju všetkými spôsobmi“.

20:30 Jánošík I + II, ČSSR, 1962 (Plus)
Nesmrteľná legenda o zbojníckom hrdinovi Jánošíkovi, je stále vďačným námetom rôznych umeleckých spracovaní. Tretia filmová verzia, ktorá bola nakrútená na Kolibe v rokoch 1962-63, vznikla pri príležitosti 250. výročia Jánošíkovej smrti. Námet, scenár aj réžia tejto veľkolepej historickej fresky sú dielom Paľa Bielika - pôvodného hereckého predstaviteľa Jánošíka z Fričovej filmovej verzie z roku 1935. Veľkorysý projekt, nakrúcaný v exteriéroch slovenských hôr, s veľkou účasťou komparzu, náročnými scénickými stavbami a s účasťou plejády vynikajúcich slovenských hercov, patrí k pokladom slovenskej kinematografie   

22:10  Sherlock: Reichenbašský pád (Sherlock), Veľká Británia, 2012 (Čt2)
Úhlavný nepriateľ Moriarty pritvrdil a hrá sa s Sherlockom nebezpečnú hru. V rovnakom čase je hlásené vlámanie do Toweru, kde sú uložené korunovačné klenoty, do trezoru Centrálnej banky a zlyháva bezpečnostný systém v najprísnejšie stráženej väznici v krajine. Všetky tri vlámania má na svedomí Moriarty a dráždi tým Sherlocka, ktorý nevie prísť na to, ako to urobil. Moriarty sa dokonca nechá chytiť a Sherlock proti nemu na súde vypovedá, no i napriek tomu Moriartyho prepustia. Sherlock čelí doteraz najväčšej záhade vo svojom živote, ktorá ho zrejme privedie do záhuby.


20.4.
NEDEĽA

20:30 Bohom zabudnuté deti (Children of a Lesser God), USA, 1980 (Dvojka)
James nastúpi ako učiteľ do internátnej školy pre nepočujúcich, kde sa zoznámi so Sárou, bývalou veľmi nadanou študentkou, ktorá však odmietla pokračovať v štúdiu. Je veľmi hrdá a odmieta sa naučiť hovoriť. James sa do Sáry zamiluje a postupne sa mu darí získavať jej dôveru.

21:35 Domino (Domino), USA/ Francúzsko/ Velká Británia, 2005 (Film+)
Keira Knightley (Piráti z Karibiku, Král Artuš, Láska nebeská) v úlohe modelky Domino Harvey, ktorá opustila svoju kariéru a stala sa lovkyňou ľudí. Thriller podľa skutočného príbehu nakrútil Tony Scott (Nepriateľ štátu, Posledný skaut).

00:30 Rambo: Do pekla a naspäť (Rambo), USA/ Nemecko, 2008 (Plus)
Priamočiary akčný adrenalínový nárez, ktorý v sebe prekladá nové milénium s 80-rokmi. So zvyšujúcim sa množstvom preliatej krvi narastá podivné nadšenie a búšenie srdca. Stallone preháňa barmskou džungľou nielen nepriateľa, ale i svoje telo, ktoré aj napriek viditeľným stopám času vykazuje parádnu kondičku, občas prehodí vetu, inokedy vnútorný monológ. V súlade s tradíciou bonusov pre verných - ponúka pár odkazov na deje minulé a súčasne sa pohráva s bourneovským záverom, v podobe návratu do miest, kde to začalo. Pritom však stále zostáva vlajkovou loďou „svojho“ žánru.


autor Tomáš Daneček 14.4.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.