TV TIPY 12.5. - 18.5. 2014

TV TIPY 12.5. - 18.5. 2014

článok



12.5.
PONDELOK

22:00 Heroín (La Horse), Francúzsko/ Taliansko/ SRN, 1970 (Čt2)
Francúzsko - taliansky film režiséra a scenáristu Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 pripomenie Jeana Gabina (vl. menom Jean-Alexis Moncorge) v období jeho najvyzretejšieho herectva, keď mal už za sebou desiatky slávnych úloh vrátane Jeana Valjeana či slávneho komisára Maigreta. Po dobu svojej 20 ročnej hereckej kariéry nakrútil Jean Gabin takmer pol stovky filmov. Postava starého patriarchálneho farmára Augustea Maroilleura, ktoré stvárňuje v tomto kriminálne ladenom thrillery, mu dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svojim spôsobom spravodlivým vládcom svojej pôdy v tradičnej farmárskej rodine v Normandii, v ktorej spoločne hospodária dve dcéry a ich manželia. Keď Auguste zistí, že jeho vnuk Henri je zapletený do nebezpečného obchodu s pašerákmi drog a že jeho farma sa stala úkrytom pre smrtiaci biely prášok, neváha vziať spravodlivosť do vlastných rúk.


13.5.
UTOROK

19:10 Nepohodlný (The Constant Gardener), USA/ Veľká Británia/ Kanada, 2005 (Film+)
Na odľahlom území severnej Kene sa nájde mŕtvola brutálne zavraždenej aktivistky Tessy Quayle. Tessin sprievodca, miestny lekár, ktorému sa podarilo uniknúť, má dôkazy týkajúce sa tohto zločinu. Členovia Britskej vyššej komisie predpokladajú, že pozostalý vdovec, ich mierne strojený a neambiciózny kolega Justin Quayle, ponechá nepríjemnú záležitosť v absolútnej diskrétnosti. Neboli by ďaleko od pravdy, avšak spomienky na ženu vyburcujú Justína vykonať po prvý raz vo svojom živote, aj vo svojej diplomatickej kariére rozhodujúci čin.

20:00 Capote (Capote), USA, 2005 (MGM)
Film nakrútil debutujúci režisér Bennett Miller podľa spisovateľovej biografie, ktorú napísal v roku 1988 Gerald Clarke. Pôsobivé dielo s presne vystihnutou dobovou atmosférou je postavené na fenomenálnom výkone Philipa Seymoura Hoffmana v titulnej úlohe, vyznamenanom radom prestížnych cien. Sekundujú mu málo známy Clifton Collins Jr. (vnuk populárneho mexického herca Pedra Gonzalez Gonzaleza) ako Perry Smith a Catherine Keener v úlohe Capoteho priateľky, spisovateľky Harper Lee.

21:40 Přežil jsem svou smrt, ČSSR, 1060 (Čt2)
Rozprávanie väzňa z tábora smrti. Boxer Tonda Majer, ktorý sa dostal do koncentračného tábora kvôli bitke s gestapákom, spomína na vražednú prácu v lomoch, na kruté týranie nacistami a na väzenskú solidaritu, ktorá mu pomohla prežiť.

TV tipy 12.5. - 18.5. 2014 TV tipy 12.5. - 18.5. 2014 TV tipy 12.5. - 18.5. 2014


14.5.
STREDA

20:00 Holy Motors (Holy Motors), Francúzsko/ Nemecko, 2012 (Film Europe)
Leos Carax – nevyspytateľný enfant terrible francúzskeho filmu sa vracia po trinástich rokoch odmlky a hneď triumfálnym spôsobom. Vo filme, ktorý mal podľa mnohých získať Zlatú palmu na MFF Cannes 2012 stvárnil režisérov verný herecký predstaviteľ Denis Lavant tajuplného pána Oscara, ktorý na seba počas jedného dňa od úsvitu do súmraku, berie najrôznejšie identity v znepokojivej show snímanej neviditeľnými kamerami.


15.5.
ŠTVRTOK

20:15 Škola hada (蛇形刁手), Hong Kong, 1978 (Dajto)
Majster školy Orla chcel pred mnohými rokmi vyhladiť zo sveta všetkých, ktorí používajú techniku školy Hada. Na svee ostal už len jediný, starý učiteľ kung-fu Pai Cheng-Tien. Jedného dňa stretne mladíka Chien Fua, ktorý pracuje ako upratovač v jednej z kung-fu škôl. Starca mladý CHien zaujme natoľko, že sa rozhodne naučiť ho starodávnemu umeniu.

20:20 I'm Not There (I'm Not There), USA/ Nemecko, 2007 (Čt Art)
Bob Dylan nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil - hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených siedmimi rôznymi hercami. Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60- rokoch v Greenwich Village. Od moderného Arthura Rimbauda k folk-rockovému “Judášovi”. Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vysporiadajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. Film je neobyčajným portrétom umelca - skutočnej americkej ikony - v jeho neustálej premene. Na MFF Benátky 2007 získala Cate Blanchett Volpiho pohár pre najlepšiu herečku a Todd Haynes zvláštnu cenu poroty.

21:55 Zbohom, baby (Gone Baby Gone), USA, 2007 (Nova Cinema)
Režisérska prvotina Bena Afflecka pred nami otvára Boston, ktorý je znepokojivo obyčajný, špinavý a bezútešný. Obyčajný život vo veľkej krajine nie je o nič väčší ako inde, skôr naopak. Tlak sociálnej biedy, apatia k životu a drogy patria k životu viac, ako objatie alebo starostlivosť o blízkeho. Strata malého dievčatka rozvíri hladinu a k frontálnemu nasadeniu polície sa pridávajú aj súkromné snahy o vyriešenie prípadu. Dvojica súkromných detektívov Patrick Kenzie (Casey Affleck) a Angie Gennaro (Michelle Monaghan) vsádza na to, že sa dostane so svojimi otázkami k odpovediam, aké by polícia nikdy nedostala. Ich motivácie vyriešiť prípad sú od začiatku pomerne altruistické a napriek tomu, že Angie sa bojí, čo z toho môže vyliezť, postupne sú stále viac vťahovaní do sveta, ktorý nie je tvorený skautskými sľubmi. 

TV tipy 12.5. - 18.5. 2014 TV tipy 12.5. - 18.5. 2014 TV tipy 12.5. - 18.5. 2014


16.5.
PIATOK

19:30 Skrotená hora (Brokeback Mountain),USA, 2005 (Film+)
Príbeh lásky a priateľstva od oscarového režiséra Anga Leeho. Film rozpráva milostný príbeh dvoch mladých mužov, rančera a kovboja, ktorí sa poznali v lete roku 1963 a stali sa priateľmi na celý život. Prežili mnoho radosti i tragédii, vďaka ktorým poznali slabosť a silu lásky. Ennis Del Mar a Jack Twist sa zoznámia vo Wyomin-gu, kde pracujú ako kovboji na hore Brokeback.

20:55 Tobruk, Česko/ Slovensko, 2008 (Čt2)
Druhá svetová vojna, jeseň roku 1941. Do Nemcami a Talianmi obliehaného mesta Tobruku v severoafrickej Líbyi sú odvelení vojaci 11. východného československého útvaru. Medzi nimi i mladý vojak Jiří Pospíchal. Jeho naivné a idealistické predstavy o hrdinstve a vojne sú surovo konfrontované s neznesiteľným peklom africkej púšte, dennodenným ohrozením života a všadeprítomnou smrťou. To všetko si u neho vyberá svoju krutú daň – postupnú stratu vlastnej sebaúcty a odvahy. Odvaha je sila vôle, ktorej žiadny muž nemá navyše. Keď sa používa, čoskoro sa vyčerpá. Odvaha je kapitál, ktorý postupne utrácame. Posledný rozkaz potom môže byť príkazom k výplate z konta, ktoré sa blíži nule.


17.5.
SOBOTA

20:50 Maratónci (Maratonci trce pocasni krug), Juhoslávia, 1982 (Dvojka)
Čierna komédia o piatich generáciách mužov rodiny Topalovcov, ktorá vlastní prosperujúcu pohrebnú službu a remeslo odovzdáva po dlhé roky z otca na syna, sa odohráva v medzivojnovom období v malom meste na Balkáne. Film je plný komických situácií, ktoré však nezastierajú jeho ironicko-tragické vyznenie o dedičnosti, historickej determinácii a zvodnej povahe zla.

22:25 Zlomené kvety (Broken Flowers), USA, 2005 (Čt Art)
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých režisérov, Jima Jarmuscha, podáva Bill Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií, ktoré sa natrvalo zapíšu do pamäte filmových fanúšikov. V Zlomených kvetoch hrá Dona Johnstona, typického predstaviteľa muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení v okamihu, keď sa z anonymného listu dozvie, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Dá na radu suseda považujúceho sa za detektíva amatéra a začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by prichádzala do úvahy ako matka jeho dieťaťa. Postupne sa stretáva so všetkými svojimi bývalými láskami, ktoré už dávno vedú svoje vlastné – šťastné či sklamané – životy.

23:05 Ronin (Ronin), Veľká Británia/ USA, 1998 (Čt1)
Japonskí samuraji dobre poznali slovo ronin. Roninom sa mohol stať každý z nich, ak by prišiel o svojho pána. Uplynuli však storočia, aby si tento pocit muselo zažiť množstvo agentov tajných služieb. Po konci studenej vojny mnoho z nich odišlo z tajných služieb a začali pracovať na čomkoľvek a pre kohokoľvek v prípade, ak na to boli peniaze. Veľa peňazí. Aj teraz sa pár z nich stretlo, aby získalo dôležitý kufrík a zabránili tak možnosti fatálnych dôsledkov. Operácia prebieha bezchybne až do momentu, kedy sa ukáže, že jeden z roninov koná na vlastnú päsť. Ako sa však zdá, na vlastnú päsť môže konať ktorýkoľvek z nich. Tieň podozrenia sa zväčšuje pomaly. A vražedne.

TV tipy 12.5. - 18.5. 2014 TV tipy 12.5. - 18.5. 2014 TV tipy 12.5. - 18.5. 2014


18.5.
NEDEĽA

20:20 Záťah (La rafle), Francúzsko/ Nemecko/ Maďarsko, 2010 (Čt Art)
6. júna 1942 vstupuje do platnosti nové nariadenie francúzskej vlády namierené proti židovskému obyvateľstvu. Jedenásťročný Joseph Weismann preto odchádza do školy so žltou hviezdou na hrudi. Napriek tomu žijú Weismannovci v presvedčení, že majú stále dôvody k radosti. Ale len do úsvitu 16. júla 1942, keď do bytu vtrhnú muži v čiernych uniformách. Budia celú rodinu a ženú ju do autobusu. Po najväčšej razii v dejinách, ktorá prebehla pod taktovkou francúzskej polície, sa v parížskej cyklistickej aréne tesní okolo trinásť tisíc Židov. Päť dní bez vody, bez jedla a bez zdravotnej starostlivosti. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatnými robí čo môže.

20:30 RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (RED), USA, 2010 (Markíza)
Akčnú komédiu RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční natočil na motívy rovnomennej komiksovej mikrosérie Warrena Ellisa a animátora Cully Hammera režisér Robert Schwentke. Rozpráva príbeh penzionovaného agenta CIA Franka Mosesa (Bruce Willis), ktorý žije kľudným a idylickým životom na vidieku. Až do tej doby, kedy sa ich nové vedenie CIA rozhodne zlikvidovať. V tú chvíľu nastáva súboj na život a na smrť medzi špičkovým, ale zostarnutým agentom a celým zvyškom CIA.

00:30 Denník mŕtvych (Diary of the Dead), USA, 2007 (Film+)
Partička mladých filmárov natáča horor uprostred hlbokých lesov Pensylvánie. V divočine ich zastihne správa o povstaní mŕtvych. Z ľudí sa stávajú krvilačné zombie. Nasadajú do mikrobusu a kamerou sa snažia zachytiť pravdivý obraz počiatku nášho konca. Zároveň sa chcú dostať na jediné bezpečné miesto, ktoré poznajú: domov. Lenže, čo ak sa nedá utiecť? Čo ak žiaden bezpečný domov neexistuje? Majster hororu, kultový režisér George A. Romero, pokračuje v rozprávaní histórie oživených mŕtvych (Noc živých mŕtvych, Úsvit mŕtvych, Deň mŕtvych, Zem mŕtvych). Intenzívne napätie, surová brutalita a zároveň parodický humor vracajú tento žáner k svojej podstate.


autor Tomáš Daneček 12.5.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.