10 KULTOVÝCH ANTIHRDINOV

10 KULTOVÝCH ANTIHRDINOV

článok



Vy ste hlasovali a my sme na Vami zvolenú tému „slávni antihrdinovia“ zostavili desiatku. Pravidlá sú tu jednoducho na to, aby sa porušovali. Predstavujeme vám kultové filmové postavy, ktoré  sa v mene vlastnej spravodlivosti, ideálov či princípov vydali vlastnou cestou...

10 kultových antihrdinov 10 kultových antihrdinov


Alex DeLarge (Malcolm McDowell v Mechanickom pomaranči, 1971)
Antihrdina: Psychopatický vodca skupinky ultra-násilníkov, ktorá vyhľadáva sadistické aktivity ako fyzické napádanie, okrádanie, vykrádanie či znásilňovanie. Tento inak charizmatický delikvent pije moloko (mlieko ochutené drogami) a počúva Beethovena. Jeho vyčíňanie dôjde až tak ďaleko, že sa stane objektom ambiciózneho sociálneho experimentu. Môže vôbec niečo vyliečiť jeho chorobné nutkanie ubližovať druhým?

Slávna hláška: „Ako sme šli po brehu tej zatuchlej mláky, bol som navonok pokojný, ale myšlienkami to vo mne vrelo. Takže teraz bude Žoržík ženerálom a bude rozhodovať, čo máme a čo nemáme robiť, a v jeho pätách Dimík ako šklebiaci sa buldog. Ale zrazu som dospel k tomu, že myslenie je pre blbých, a že inteligenti sledujú... inšpiráciu, ktorú im zoslal boh. A v tom momente mi pribehla na pomoc ľúbezná hudba. Liala sa ku mne nejakým otvoreným oknom zo sterea... A ja som okamžite vedel, čo robiť.“


Harry Callahan (séria Drsný Harry; 1971, 1973, 1976, 1983, 1988)
Antihrdina: Tvrdý a hláškujúci detektív v nenapodobiteľnom, suverénnom podaní Clinta Eastwooda, ktorý v mene spravodlivosti nehrá v celej 5-dielnej sérii úplne podľa „pravidiel“.

Slávna hláška: „... toto je Magnum 44, najsilnejšia ručná pištoľ na svete a pokojne ti rozstrelí tú tvoju hlavu. Takže sa teraz musíš opýtať sám seba: Je dnes môj šťastný deň? Tak čo, je to tvoj šťastný deň, ty hajzel?“

10 kultových antihrdinov 10 kultových antihrdinov


Michael Corleone (trilógia Krstný otec; 1972, 1974, 1990)
Antihrdina: Spočiatku nevinný benjamínok, ktorý sa od rodinného biznisu drží stranou; neskôr chladný a vypočítavý mozog celej rodiny. Z najmladšieho syna sa stáva chladnokrvný Don a nástupca po Donovi Vitovi. Zlomovým momentom, akousi skúškou ohňom je preňho dvojnásobná vražda v reštaurácii. A to bol pred tým taký milý mladý muž... Dokonalý Al Pacino predviedol nesmierne uveriteľnú a mrazivú charakterovú premenu!

Slávna hláška: Michael má samozrejme viacero pamätných replík plných životných múdrostí. My však vyberáme tú menej zľudovenú, smerovanú Carlovi: „Len mi nehovor, že si nevinný... Pretože to uráža moju inteligenciu a to ma veľmi hnevá.“


Travis Bickle (Robert De Niro v Taxikárovi, 1976)
Antihrdina: Travisovo srdce je na správnom mieste, len jeho metódy sú extrémne. Trauma z vietnamskej vojny, nespavosť, spoločenská izolácia a špinavé ulice plné zločinu ho nútia zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. Iróniou je, že na samom konci je so svojou vyšinutou krvavou akciou oslavovaný médiami ako hrdina.

Slávna hláška: „V noci vychádzajú všetky zvieratá – kurvy, pasáci, buzeranti, díleri drog, narkomani. Zvrátení, podplatiteľní. Jedného dňa príde skutočný dážď a zmyje všetku tú špinu z ulíc. Prechádzam to. Vozím ľudí do Bronxu, Brooklynu a Harlemu. Je mi to jedno. Nerobím rozdiely. Niekto áno. Niekto robí. Niekto nezoberie ani černocha. Ja nerobím rozdiely.“

10 kultových antihrdinov 10 kultových antihrdinov


Tony Montana (Al Pacino v gangsterke Zjazvená tvár, 1983)
Antihrdina: Kubánec Tony Montana žije svoj veľký americký sen. Jeho cesta k nemu je však plná krvi a vystrieľaných nábojov zo samopalu, až napokon končí s hlavou zaborenou v hore kokaínu. A pod ironicky vyznievajúcim nápisom „Svet patrí Tebe“.

Slávna hláška: „Pozdravte môjho Malého priateľa!“


Gordon Gekko (Michael Douglas vo Wall Street, 1987)
Antihrdina: Charizmatický finančník s nosom na veľké obchody, no s nulovým zmyslom pre obchodnú etiku a morálku. Jeho prejav na tému chamtivosť „zkultovnel“ už krátko po uvedení.

Slávna hláška: „Ide o to, dámy a páni, že chamtivosť – lepšie slovo totiž nepoznám – je dobrá. Chamtivosť je správna. Chamtivosť funguje. Chamtivosť objasňuje, analyzuje a zachytáva podstatu evolučného ducha. Chamtivosť vo všetkých svojich formách – chamtivá túžba po živote, peniazoch, vedomostiach – vždy poháňala vývoj ľudstva dopredu. A chamtivosť – pamätajte na moje slová – nielenže zachráni spoločnosť Teldar Paper, ale aj tú ďalšiu, nefungujúcu korporáciu zvanú USA...“

10 kultových antihrdinov 10 kultových antihrdinov


Hannibal Lecter (Anthony Hopkins v oscarovom Mlčaní jahniat, 1991)
Antihrdina: Nadpriemerne inteligentný a uznávaný psychiater, no zároveň rafinovaný psychopat a kanibal v jednej osobe. Kedy sa zo záporáka stáva antihrdina? Možno vtedy, keď sa pristihnete, že mu fandíte vo chvíli, kedy majstrovsky vykĺzne z prísne stráženej väznice s „tvárou“ jedného zo strážnikov. A nezabúdajme, že keby nebolo jeho, agentka Starlingová by len sotva dolapila Buffalo Billa.

Slávna hláška: „Kiež by sme sa mohli porozprávať dlhšie, ale... na večeru mám starého priateľa. Zbohom.“


Leon (Jean Reno v akčňáku Leon, 1994)
Antihrdina: Je to chladnokrvný zabijak (aj keď cool), no na druhej strane chráni mladé, zraniteľné dievča. Až nevieme, čo si o tejto postave máme myslieť.

Slávna hláška (smerujúca k jeho kvetine): „Je to môj najlepší priateľ. Stále šťastný. Žiadne otázky.“




Bruce Wayne / Batman (Christian Bale z trilógie Chrisa Nolana; 2005, 2008, 2012)
Antihrdina: Síce komiksová, ale v Nolanovom dramaticko-kriminálnom podaní celkom reálna postava. Wayne sa štylizuje do pozície ochrancu skorumpovaného Gothamu, a ako Batman berie spravodlivosť do vlastných rúk. A práve to z neho robí skôr antihrdinu než (super)hrdinu.

Slávna hláška: „Nebojím sa! Som nahnevaný!“


Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace vo švédskej trilógii Millennium, 2009 a Rooney Mara v Muži, ktorí nenávidia ženy, 2011)
Antihrdinka: Potetovaná počítačová hackerka, ktorá má viacero polôh. Je tajomná, nebezpečná a odstrašujúca, no dokáže byť aj sympatická a nesmierne sexi. Šialená kombinácia, nie?

Slávna hláška:Nie, nemyslím to video. Zabijem ťa. Pochybuješ o niečom, čo som povedala? Pochybuješ o správach, ktoré o mne píšu celý život? O čom hovoria, ak by si to mal zhrnúť? Že som šialená. Nie, v poriadku. Môžeš prikývnuť, lebo je to pravda. Som šialená. Prikývni!“


autor Michal Šmajda 16.5.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.