TV TIPY 8.9. - 14.9. 2014

TV TIPY 8.9. - 14.9. 2014

článok



8.9.
Pondelok

22:00 Posledný kat (The Last Hangman), GB, 2005 (Dvojka)
„Čaká to na mňa, ale zatiaľ ma to necháva spať.“ Slová Alberta Pierrepointa, posledného britského kata, demonštrujú stav mysle človeka, ktorý odprevadil zo života mnohých odsúdencov. Žil v rokoch 1933 – 1950 a stal sa najznámejším katom svojho času. Albert nespĺňa osobnostné predpoklady k vykonávaniu chladnokrvnej práce. Je to slušný a čestný človek, ktorý sa snaží, aby odsúdenci netrpeli, a aby sa im po smrti dostalo patričnej úcty. Už totiž zaplatili za svoj hriech a sú nevinní. Dokedy však bude schopný navrávať si tieto poľahčujúce okolnosti? Ak chcete nazrieť do mysle človeka, ktorého náplňou práce je vešať ľudí, tento film vám ukáže rozorvanosť ľudskej bytosti, čo si za každú cenu snaží zachovať dôstojnosť a poctivosť. Ťaživá téma s ešte ťaživejšími perceptívnymi „následkami“ pre diváka sa stala námetom pre sugestívny film, ktorý si nenechajte ujsť.

23:15 Tri farby: Červená (Trois couleurs: Rouge), Poľsko, Francúzsko, 1994 (ČT2)
Kieslowski uzatvára svoju farebnú koprodukčnú trilógiu komornou psychologickou drámou o mystickom prepojení osudov hrdinov. Téma, ktorá režiséra vždy fascinovala, sa stala hlavným myšlienkovým odkazom filmu Červená. Mladá modelka Valentína sa zhodou okolnosti zoznámi so samotárskym sudcom na dôchodku tráviacim čas odpočúvaním telefonátov svojich susedov. Neplánovane medzi nimi vznikne puto, prostredníctvom ktorého začnú nachádzať stratené city. Film ladený v odtieňoch červenej je nielen estetickým a filozofickým zážitkom, ale i  emocionálnym vyvrcholením majstrovskej trilógie.

TV tipy 8.9. - 14.9. 2014 TV tipy 8.9. - 14.9. 2014


9.9.
Utorok

22:00 Pulp Fiction – historky z podsvetia, USA, 1994 (Dajto)
Jeden z najväčších filmových kultov v dejinách kinematografie prináša tentoraz na obrazovky stanica Dajto a čoskoro si ho budú môcť diváci opäť vychutnať v rámci Projektu 100 aj na veľkom plátne v digitalizovanej verzii. Tri na prvý pohľad nesúvisiace historky z krvavého podsvetia tvoriace jeden príbeh plný štylizovaného násilia, drog, dnes už kultových dialógov a hlavne absurdných situácií a nečakaných dejových zvratov. Postmoderná analýza zvráteného života zločincov, Božej vôle, vyrovnávania si účtov, masáže nôh a prekladu názvov hamburgerov zožala obrovský celosvetový úspech ako medzi divákmi, tak aj u kritiky. Za jeden z najvýraznejších filmov 90. rokov si režisér a scenárista Quentin Tarantino (zo 7 nominácií) odniesol Oscara za najlepší scenár a nemalý úspech zožala snímka aj na prestížnych svetových filmových festivaloch v rokoch 1994 a 1995.

22:00 Lepší svet (Hӕvnen), Švédsko, Dánsko, 2010 (Film Europe)
Snímka dánskej režisérky Susanne Bier zaujala odborné i laické publikum a vyslúžila si okrem iných ocenení i prestížneho Oscara za cudzojazyčný film. V centre príbehu stojí dvojica celkom rozdielnych chlapcov. Elias, ktorého otec pracuje ako lekár v Afrike a práve prežíva manželskú krízu, sa stal obeťou šikany spolužiakov, zatiaľ čo Christian, ktorý sa ho rozhodne brániť, sa do mesta prisťahoval s otcom po nedávnej smrti matky. Film sa zaoberá zdanlivo jasnými etickými otázkami o zmysle pomsty a násilia s ním spojeným. To všetko na pozadí skutočných svetových konfliktov, akým čelíme. Film neprezentuje samoúčelnú plejádu dramatických situácií, ale precíznym pohľadom do života dvoch generácií ľudí, ktorým sa predstava lepšieho života začína vzďaľovať.

22:55 Ran, Japonsko, Francúzsko, 1985 (ČT Art)
Výpravná snímka japonského majstra Akiru Kurosawu rozpovie príbeh bohatého pána Hidetoru. Na oslave svojich 70. narodenín sa rozhodne rozdeliť svoje panstvo medzi troch synov. Najmladší Saburo sa ho pokúša odradiť od unáhleného rozhodnutia, ale pyšný a tvrdohlavý vládca sa ho zriekne. Keď sa starší synovia ujmú vlády, obrátia sa proti vlastnému otcovi a začnú spriadať plány, aby ovládli celé územie. Hidetora musí nakoniec v krvavej bitke opustiť svoje kráľovstvo a vyrovnať sa s následkami násilnej a krutej minulosti. Film inšpirovaný Shakespearovou tragédiou Kráľ Lear sa svojím rozpočtom 12 miliónov dolárov vyšplhal toho času na prvú priečku najdrahších japonských filmov. Za výnimočné kostýmové prevedenie si vyslúžil i Oscara.


10.9.
Streda

20:00 Rabínka, SR,2012 (Dvojka)
Gisi Fleischmannová pomohla zachrániť tisíce Židov počas temnej kapitoly slovenských i európskych dejín, ale svoj vlastný život zachrániť nedokázala. Jej meno je dnes známe iba hŕstke historikov, hoci je to hrdinka porovnateľná s Nicholasom Wintonom či Oskarom Schindlerom. Gisi Fleischmannová pochádzala z Bratislavy, narodila sa v tomto meste a pre jej neúnavný aktivizmus a statočnosť si zaslúži, aby sa jej posolstvo dostalo k širokej verejnosti. Dokumentárny film Rabínka je dramatickým príbehom pozoruhodnej ženy zmietanej medzi pocitom zodpovednosti voči svojej veľkej komunite a vlastnej rodine a tiež svedectvom o vyrovnávaní sa slovenskej spoločnosti so svojou minulosťou.

21:55 Titanic – krv a oceľ (Titanic: Blood and Steel), Írsko, Taliansko, Francúzsko, Kanada, 2012 (ČT Art)
Koniec tohto legendárneho príbehu pozná každý, aký bol však jeho začiatok? 12-dielny koprodukčný seriál prináša pohľad do zákulisia stavby obrovskej lode bohatý na konflikty a dramatické udalosti. Príbeh sa začína v Belfaste už tri roky pred vyplávaním Titanicu. V lodenici na seba narážajú ambície amerických podnikateľov, ktorí stavbu financujú, a problémy majiteľov tovární a lodeníc, ktorých robotníci sa začínajú zoskupovať do odborov a volať za svoje práva. Jednou z hlavných postáv príbehu je Mark Muir, ktorý prichádza do Belfastu z New Yorku so snom pracovať na stavbe ako metalurg. Pre naplnenie svojich ambícií Mark mnoho skrýva – to, že sa v skutočnosti v Belfaste narodil a vyrástol, že je katolík, ale najmä jedno veľké hanebné rodinné tajomstvo.

TV tipy 8.9. - 14.9. 2014 TV tipy 8.9. - 14.9. 2014


11.9.
Štvrtok

20:20 Hodiny (The Hours), USA, 2002 (ČT Art)
Film, ktorý môžete vidieť tisíckrát a vždy vás emocionálne položí na lopatky, vždy objavíte novú myšlienku a vždy prejdete katarziou rovnako ako trojica hlavných hrdiniek žijúcich v rôznych obdobiach a na rôznych miestach. Osudy troch silných a zároveň slabých žien sa preplietajú, súvisia a akoby sa ovplyvňovali. Príbeh spisovateľky Virginie Woolfovej, ktorá v prvom časopriestore prežíva ťažký boj s duševnou chorobou a s nepochopením a následkom pocitov osamelosti píše svoj kľúčový román Pani Dallowayová, je zdanlivo bez kľúča kombinovaný s paralelnými príbehmi ženy v domácnosti z predmestia Laury a vzdelanej spisovateľky Clarissy. Precízne vypracovaná snímka, ktorého scenár poskytol obrovskú príležitosť predviesť veľké herectvo trom herečkám (Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore), z ktorých Nicole Kidman alias Virginia Woolfová získala Oscara. Stephen Daldry, režisér filmu, je známym autorom emotívne vypätých snímok a hudba minimalistu Philipa Glassa harmonicky sprevádza citovú vyhrotenosť.

20:20 Krvavé pobrežie (Čch' pi), Čína, 2008 (Fanda)
Slávna bitka z roku 208 bola opísaná v knihe starej viac než 700 rokov a v Ázii je neustále populárna. Stala sa predlohou pre mnohé počítačové hry i pre komiksové knihy. Režiséra Johna Wooa tento príbeh lákal viac ako 20 rokov, no v tom období neexistovali vhodné podmienky, technické ani finančné, ktoré by umožnili vznik takého veľkého a nákladného filmu. Príležitosť sa objavila až v lete 2004 a otvorila tak dvere náročnému projektu, na ktorý sa oplatilo čakať. Nielen fanúšikovia ázijskej kinematografie budú očarení veľkoleposťou a efektnosťou bojových scén.

TV tipy 8.9. - 14.9. 2014 TV tipy 8.9. - 14.9. 2014


12.9.
Piatok

20:00 Wall Street, USA, 1987 (Nova Cinema)
Chladný, nekompromisný, machiavelistický svet burzových maklérov zachytil v dnes už širokých kruhoch známy film Oliver Stone. Wall Street sa stal aj vďaka tomuto filmu synonymom bezohľadnosti a vypočítavosti prostredia obchodu. Príbeh Buda Foxa (Charlie Sheen), mladého makléra zúfalo túžiaceho po úspechu na burze, a jeho vzoru Gordona Gekka (Michael Douglas) - bezcharakterného milionára, ktorý sa pre vlastný profit neštíti absolútne ničoho. Podobu deštruktívnej stránky kapitalistického zriadenia zosobnenú Douglasom a zároveň jednu z jeho najväčších úloh ocenili i americkí akademici. Sequel z roku 2010 už nemá grády veľkosti prvého maklérskeho čísla.

22:10 Maratónec (Marathon Man), USA, 1976 (Jednotka)
Študent newyorskej univerzity Tom Levy, ktorého najväčšou túžbou je zvíťaziť v maratónskom behu, sa proti svojej vôli ocitne v nebezpečnej hre, o ktorej vôbec nič netuší. Bývalý nacistický lekár a agent Christian Szell, ukrývajúci sa pred spravodlivosťou v USA, ho totiž podozrieva z toho, že odhalil jeho totožnosť. Použije starú účinnú metódu, ako zistí od vystrašeného mladíka pravdu. Tomov brat však vedel viac, a preto bol navždy umlčaný. Dustin Hoffman, Roy Scheider a Laurence Olivier excelujú v napínavej snímke Johna Schlesingera (Polnočný kovboj).

0:50 Koncert (Le concert), Francúzsko, Taliansko, Rumunsko, Belgicko, 2009 (ČT2)
Radu Mihailenau je rumunský režisér, ktorý sa vďaka svojmu zmyslu pre „zmysluplnú“ absurditu a iróniu osudu dostal do povedomia filmových nadšencov už filmom Vlak života. Koncertom takisto zahral na city a navyše s príjemnou dávkou humoru dopravil rumunských hudobníkov na koncert do Paríža. Pred 30 rokmi Andreja S. Filipova, známeho dirigenta orchestra Bolšoje, vyhodili zo svojej pozície, pretože sa postavil za židovských hudobníkov. Teraz v divadle upratuje. Pri čistení riaditeľovej kancelárie sa dozvie, že parížsky Chatelet Theater si želá, aby súčasný orchester zahral v Paríži. Preto dostane nápad – do Paríža pôjde on so svojím orchestrom. Začne kontaktovať bývalých kolegov. Sú však po toľkých rokoch schopní opäť hrať?


13.9.
Sobota

22:05 Monštrum (Monster), USA, Nemecko, 2003 (Film+)
Snáď už každá slovenská, česká a filmová stanica mala v programe príbeh o masovej vrahyni Aileen Wuornos. Skutočné príbehy totiž divákov fascinujú oveľa viac ako fikcie a o patologických a zvrátených javoch už ani nehovoriac. Monštrum je jedným z tých snímok, ktoré si zobrali na mušku známu masovú vrahyňu a navyše ju stvárnila v medziach kvality, o čo sa zaslúžila aj predstaviteľka hlavnej roly Charlize Theron. Snímka sa nakrúcala na miestach, kde skutočná Aileen žila a vyčíňala a Charlize získala Oscara v deň, keď by Aileen oslavovala narodeniny. Toho dňa sa nedožila, pretože ju po 12 rokoch vo väzení na Floride, popravili.

22:20 Vtedy na západe (Once Upon a Time in the West), Taliansko, USA, 1968 (Nova Cinema)
Pred blížiacim sa koncertom majstra Ennia Morriconeho by si filmoví nadšenci nemali nechať ujsť starú známu klasiku Sergia Leoneho, kde na nás čaká krásna Claudia Cardinale, charizmatický Charles Bronson a záporák s najmodrejšími očami v podaní Henryho Fondu. Western, ktorý nemá obdobu, patrí do prvej lekcie znalostí o filme a treba ho vidieť. Nielen ako povinnosť, ale aj ako záruku filmového zážitku.

TV tipy 8.9. - 14.9. 2014 TV tipy 8.9. - 14.9. 2014


14.9.
Nedeľa

20:20 Vrchárka (La Ciociara), Taliansko, Francúzsko, 1960 (ČT Art)
Mladá vdova Cesira spoločne so svojou 12-ročnou dcérou opustí bombardovaný Rím a ukryje sa v rodnej dedine v horách. Tu sa pripojí k vidiečanom i utečencom, ktorých vojna nepripravila o humor a chuti do života, ale ani o chamtivosť a pokrytectvo. Medzi obyvateľov dediny nezapadá intelektuál a idealista Michele, ktorý sa s dvojicou zblíži. Temperamentná Cesira sa riadi sedliackym rozumom a útrapami vojny prechádza so vztýčenou hlavou. Má len jednu Achillovu pätu – svoju dcéru... De Sica nakrútil Vrchárku podľa rovnomenného románu Alberta Moraviu.

21:50 Ucho, ČR, 1970 (ČT2)
Snímka Jana Procházku a Karla Kachyňu z roku 1970 patrila k tým zakázaným titulom, ktoré ležali na dne trezora celkom najhlbšie. Jednak preto, že meno spisovateľa Procházku sa nesmelo verejne vysloviť, no i preto, že film postupom času čoraz viac naberal na aktuálnosti. Do distribúcie sa dostal až po novembri 1989. Psychologická dráma s prvkami satiry, frašky, grotesky, krimi i hitchcockovskými momentmi rozohrá príbeh manželov, ktorí sa vyrovnávajú s jedným z mnohých defektov režimu. Vo vilách ministrov a ďalších vysoko postavených funkcionárov boli montované odpočúvacie zariadenia, ktorými mohla Štátna bezpečnosť kontrolovať ľudí i v ich súkromí. V hlavných úlohách sa zaskveli Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová.


autor Barbora Bačíková 8.9.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.