TV TIPY 13.10. - 19.10. 2014

TV TIPY 13.10. - 19.10. 2014

článok



13.10.
Pondelok

20:20 Na hrane (Gli equilibristi), Taliansko, Francúzsko, 2012 (Jednotka)
Aké následky môže mať rozvod pre muža? A aká tenká je hranica medzi blahobytom a biedou? 40-ročný Giulio je sympatický, spravodlivý a skvelý otec dvoch detí. Má stabilnú prácu, dom v prenájme a auto na splátky. Ničím sa navonok nelíši od podobných rodín z rovnakej spoločenskej vrstvy. Keď však manželka odhalí jeho neveru, všetko sa od základov zrúti. Žena mu napriek snahe nedokáže odpustiť a jeho rozprávkový život sa zo dňa na deň zásadne zmení. Giulio sa rozhodne, že od rodiny odíde. Chce ju podporovať aspoň finančne, aby jeho odchod nepoškodil deti. No z platu štátneho zamestnanca to vôbec nie je ľahké a on sa postupne prepadá do chudoby a zúfalstva. Film nás vtiahne do sveta muža, ktorý znenazdajky zistí, ako sa mu život pre jednu chybu rozbil na márne kúsky.

21:55 Taká, aká si (Cosi come sei), Španielsko, Taliansko, 1978 (ČT2)
V hlbokej citovej melodráme o nerovnom vzťahu exceluje Marcello Mastroianni a v tom čase 17-ročná Nastassja Kinski. Úspešný päťdesiatnik Giulio stelesňuje ideál postaršieho muža. Je šarmantný, pozorný, inteligentný a po každej stránke sympatický. A hoci je ženatý, milostným avantúram sa nevyhýba. Stretnutie s plachou, pôvabnou, mladou Francescou, však zdá sa, nebude len jedným z množstva dobrodružstiev. Giulio sa zamiluje až po uši. Následne sa stretne s dávnym priateľom a ten mu pripomenie udalosti zo zabudnutých čias, keď Giulio strávil noc s Francescinou matkou. Je možné, že sa zamiloval do vlastnej dcéry? Ako sa ich láska vyrovná s takýmto faktom?


14.10.
Utorok

19:45 Medzi stenami (Entre les murs), Francúzsko, 2008 (Film Europe)
Kamera na hospitácii v triede, v ktorej sa rieši večný problém rebelujúcich žiakov. Učiteľ vybavený nesmiernou trpezlivosťou a duchaprítomnosťou dáva svojim zverencom lekcie odbornosti, ale snaží sa im odovzdať aj myšlienky vzájomnej tolerancie a schopnosť riešiť problémy racionálne a s čistou hlavou. V snímke nakrútenej podľa rovnomennej autobiografickej knihy sa učiteľ François Bégaudeau rozhodol skúsenosti so žiakmi zvečniť a sám sa s nimi v role lektora konfrontovať pred kamerou. Film so skutočnými 15-ročnými žiakmi – nehercami vyznieva o to autentickejšie a dokumentaristicky pravdivo. Vyostrený slovný ping-pong často vyúsťuje do nezvládnutého afektu nielen zo strany žiakov, ale i učiteľa, ktorý sa uchýli i k nemiestnemu sarkazmu. Klaustrofobické prostredie malej triedy so zamrežovanými oknami sa tak stáva centrom nekonečných slovných súbojov. Snímka zo školského prostredia ocenená Zlatou palmou v Cannes.

22:10 Vtáčia klietka (The Birdcage), USA, 1996 (Nova Cinema)
Val a Barbara sú zasnúbení a chcú sa vziať. Rozhodnú sa preto zorganizovať stretnutie rodičov. Valov otec Armand je však gay a jeho partner Albert je hlavnou hviezdou v gay klube, ktorého je majiteľom. Naopak, otec Barbary je konzervatívny republikánsky senátor a zakladateľ Ligy mravnosti. Mladí snúbenci si pred plánovanou spoločnou večerou vymyslia prijateľnú historku. Presvedčia Armanda, aby zahral rolu normálneho rodiča a gréckeho kultúrneho atašé. No je tu ešte Albert, ktorý sa o chlapca takisto roky staral a teraz by mal chýbať na jeho svadbe? To však ani zďaleka nie je posledný problém, ktorý treba vyriešiť. Príjemná zábava v réžii Mikea Nicholsa s výborným Robinom Williamsom a Geneom Hackmanom.


15.10.
Streda

18:35 Ponette, Francúzsko, 1996 (Film Europe)
Krehký príbeh 4-ročného nežného dievčatka, ktoré prišlo o matku. Malá Ponette nedokáže uniesť tú trpkú stratu a neustále hľadá odpovede na nepochopiteľné otázky. Takú ťažkú ranu prijíma len s ťažkosťami a s problémami absorbuje všetko dianie, ktoré sa okolo nej deje. Každý rozhovor, každá situácia jej pripomína matku a ona túži po jedinom – byť so svojou mamou. Mimoriadne citlivá sonda do duševných poryvov malého dieťaťa citovo nevydiera, ale snaží sa predostrieť obraz vplyvu straty rodiča na dieťa. Snímka s pomalým tempom zaujala odbornú kritiku a získala i množstvo filmových ocenení.

22:00 Manderlay, Dánsko, Švédsko, 2005 (Film Europe)
Myšlienkovým pokračovaním filmu Larsa von Triera Dogville je Manderlay. Príbehmi sa zameral na tému a moci a jej zneužitia. V Manderlay vymenila Nicole Kidman Bryce Dallas Howard. V postave Grace sa ocitne na starej plantáži zvanej Manderlay, kde zažije kultúrny šok a je konfrontovaná s otroctvom, ktoré tu aj po mnohých desaťročiach od jeho zrušenia (dej filmu sa odohráva v tridsiatych rokoch) naďalej pretrváva. Grace so svojou naivitou a mravnými ideálmi to chce zmeniť a nastoliť demokratický systém. S čím však nepočítala, je to, že miestnym otrokom to vyhovuje a nevedia si predstaviť život bez svojej "pani". Nakoniec sa v úlohe otrokárky predstaví aj Grace a sama je šokovaná svojim vlastným konaním. Takisto ako Dogville aj Manderlay vyzerá ako divadlo snímané kamerou a kulisy a rekvizity sú namaľované kriedou.


16.10.
Štvrtok

20:20 Bavme sa o sexe (Kinsey), USA, Nemecko, 2004 (ČT Art)
Životopisná snímka predstaví príbeh Alfreda Charlesa Kinseyho (1894-1956), odvážneho profesora, ktorý búral všetky tabu na tému ľudskej sexualitu. Vyrastal v rodine s prísnou výchovou nekompromisného otca, ktorý ho poslal študovať na technickú školu. Kinsey sa mu však vzoprel prestúpil na biológiu. Neskôr sa začal venovať v tom čase neprebádanému územiu ľudskej sexuality. Získal niekoľko dobrovoľníkov, s ktorými viedol rozhovory. Vďaka výskumu dospel k názoru, že sexuálne praktiky, čo väčšina ľudí považuje za nenormálne, zlé alebo pohoršujúce, sú v skutočnosti veľmi rozšírené. Vyvolal rozruch, avšak verejnosť nebola pripravená na otvorenú diskusiu o sexe. Jeho práca mu hlboko zasahovala do súkromia. Počas svojho života vydal niekoľko uznávaných publikácií, ktoré medzi verejnosťou vzbudil údiv svojou otvorenosťou. Liam Neeson v úlohe Kinseyho vštepil revoltujúcemu profesorovi potrebný šarm a presvedčivosť.

0:05 Abendland, Rakúsko, 2011 (ČT2)
Západná životná úroveň, spoločnosť a potreba z nej ostatných vyčleňovať sú základnými námetmi dokumentu rakúskeho režiséra Nikolausa Geyrhaltera, ktorý sa nakrúcal v noci. Autor a režisér v jednej osobe nás v ňom vezme na veľmi osobnú cestu naprieč západným svetom a štruktúrami, na ktorých náš civilizovaný svet stojí. Filmová poéma o našom kontinente v noci, o kultúre, ktorá ostáva extrémne bdelá, aj keď nad ňou zapadá slnko.


17.10.
Piatok

22:00 Sex noci svätojánskej (A Midsummer Night´s Sex Comedy), USA, 1982 (Dvojka)
Ďalšia dávka nesmrteľného typického humoru Woodyho Allena v príbehu troch párov, ktoré sa stretnú, aby spolu strávili víkend na osamelej farme. Excentrický vynálezca Andrew Hobbs (Woody Allen) s manželkou Adrian (Mia Farrow), jeho priateľ Dr. Maxwell Jordan s milenkou a ošetrovateľkou Dulcy a renomovaný starnúci filozof Dr. Leopold Sturgis so snúbenicou Ariel. Po spoločnom stretnutí sa ich plány začnú pomaly meniť. Do hry vstupujú neistota zo vzťahov a nevera, ale aj láska a vášeň. Prvý film Woodyho Allena, v ktorom sa objavila Mia Farrow.

22:00 Unesené (Prisoners), USA, 2013 (Markíza)
Americký psychotriler s Jakeom Gyllenhaalom a Hughom Jackmanom v hlavných úlohách nadchol divákov i kritiku. Pochmúrny, mrazivý, napínavý príbeh vykresľuje zložité a nekonečné pátranie po dvoch nezvestných dievčatách. 6-ročná Anna a jej kamarátka Joy jedného večera zmiznú. Ich hľadanie nemá konca-kraja, hodiny sa vlečú a dievčatá stále nezvestné. Do objektu záujmu sa pri pátraní dostane schátraný karavan, ktorý parkoval pred ich domom a pri ktorom sa dievčatá naposledy hrali. K prípadu povolajú detektíva Lokiho, ktorý zatkne vodiča karavanu, retardovaného Alexa. Pre nedostatok dôkazov ho však musia prepustiť. Annin otec Keller Dover sa cíti bezradný a berie spravodlivosť do vlastných rúk bez ohľadu na následky.


18.10.
Sobota

20:30 Neskrotná (Brave), USA, 2012 (JOJ)
Oscarom ocenený animovaný dobrodružný príbeh odvážnej princeznej, ktorá sa vzoprela tradíciám a rozhodla sa raziť si vlastnú cestu životom. Už od starých čias si mnohé generácie odovzdávali príbehy o epických bitkách a mystických legendách v drsnej a tajomnej Škótskej vysočine. Snímka Neskrotná prikladá povesť o Meride z kráľovského rodu čeliacej svojmu osudu i krutej beštii. Meridina revolta rozpúta v kráľovstve chaos. Keď sa obráti na starú čarodejnicu, aby jej pomohla, prianie sa premení na hrozivú kliatbu. Merida tak musí podstúpiť náročné skúšky a prekonať výzvy, vďaka ktorým objaví skutočný význam slova odvaha.

21:55 Hebká koža (La peau douce), Francúzsko, 1964 (Dvojka)
Romantická dráma pod taktovkou Françoisa Truffauta predstaví osudy literáta Pierra Lachenaya, ktorý podľahne zvodom nevery a ďalekosiahle následky nenechajú na seba dlho čakať. Pierre žije usporiadaný rodinný život so ženou Francou a dcérou Sabine. Na jednej pracovnej ceste do Lisabonu sa zoznámi s krásnou mladou letuškou Nicole, a keďže vyvinie patričnú iniciatívu, rozvinie sa medzi nimi milostný vzťah. Pierre začína viesť dvojitý život a neustále volí medzi manželkou a milenkou. Jedného dňa Franca objaví manželove diskriminujúce fotografie a rozhodne sa k zúfalému činu.

22:00 Rovnaký, rovnaký, ale iný (Same Same But Different), Nemecko, 2009 (ČT Art)
Inšpirujúci príbeh lásky, ktorá musela prekonávať obrovské prekážky, aby sa prejavila i rozvinula. Nemecký študent Benjamin pricestuje spoločne s priateľom do Kambodže, aby si užili prázdniny i atrakcie, ktoré ponúka tretí svet. Okrem turisticky známych miest sú to i drogy a nočné kluby. V jednom z nich sa zoznámi s mladou Sreyko a zamiluje sa. Navzdory jej pochybnému zamestnaniu a nevyliečiteľnému vírusu city naberajú na intenzite.


19.10.
Nedeľa

20:00 500 dní so Summer ((500) Days of Summer), USA, 2009 (Wau)
Ešte pred tým, ako režisér Marc Webb stvoril rozpačitého pavúčieho muža v Amazing Spider-Man a Amazing Spider-Man 2, pod jeho režijným vedením vznikla zmysluplná romantická komédia 500 dní so Summer. Originálna snímka o žene, ktorá neverí v pravú lásku, a mužovi, ktorý sa do nej bezhlavo zamiluje. Reklamný textár Tom (Joseph Gordon-Levitt) už dlho sníval o dievčati svojich snov. A teraz to vyzerá, že by to mohla byť jeho nová kolegyňa Summer (Zooey Deschanel). No 500 dní ich nekonvenčného vzťahu dokazuje, že cesta ku šťastiu môže byť i nepredvídateľná a nekontrolovateľná. Jeden z nich je totiž nenapraviteľný rojko a druhý moderný cynik.

20:20 Muž, ktorý miloval ženy (L´homme qui aimait les femmes), Fran., 1977 (ČT Art)
Hrdinom Truffautovej ironickej tragikomédie je muž posadnutý ženami s krásnymi nohami. Film sa začína pohrebom Bertranda Morana, ktorý na svoju zhubnú vášeň doplatil smrťou. Okolo hrobu sa zídu ženy a v retrospektíve sa odvíja príbeh muža, čo pri svojej zúfalej honbe za ženami minul skutočnú a jedinú lásku svojho života. Film bol v roku 1977 nominovaný na Zlatého medveďa, o rok neskôr získal tri nominácie na Césara za hlavný mužský herecký výkon (Charles Denner) a za najlepší herecký výkon vo vedľajšej role (Nelly Borgeaud, Geneviéve Fontanel). V roku 1983 nakrútil režisér Blake Edwards nie celkom vydarený remake s Burtom Reynoldsom v hlavnej úlohe.


autor Barbora Bačíková 13.10.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.