TV TIPY 4.5. - 10.5. 2015

TV TIPY 4.5. - 10.5. 2015

článok



4.5.
Pondelok

20:00 J. Edgar, USA, 2011 (Nova Cinema)
Životopisná dráma Clinta Eastwooda nám predstaví osudy zakladateľa FBI J. Edgara Hoovera. Hlavnej roly sa zhostil Leonardo DiCaprio. Hoover bol vo svojej dobe najmocnejším mužom Ameriky vďaka dokumentom vo svojom trezore, ktoré ukrývali tajomstvá mocných. Stál na čele zrodu centrálneho systému odtlačkov prstov a prakticky doviedol FBI do dnešnej podoby. Obdivovaný i obávaný muž bol takmer 50 rokov zosobnením vymáhania práva v USA.

22:00 Osadné, SR, ČR, 2009 (Dvojka)
Dedina Osadné vymiera. Boj o jej záchranu naštartujú starosta a kňaz, ktorí vedia, že budúcnosť Osadného leží v rozvoji cestovného ruchu. O pomoc s propagáciou požiadajú PR manažéra politického hnutia Rusínska obroda Fedora Vica. Politik s humorom Dona Quijota pritiahne do dediny návštevu na najvyššej úrovni – až z Bruselu. Sami hrdinovia sa vydajú na cestu do Európskeho parlamentu, aby sa stretli s elitnými europolitikmi. Marko Škop nakrútil netradičný dokument o tragikomickej ceste dvojice mužov, ktorí veria svojej vízii budúcnosti.


5.5.
Utorok

20:55 Smrt krásných srnců, ČR, 1986 (ČT1)
Režisér Karel Kachyňa rozmýšľal nad sfilmovaním motívov poviedok zo spomienkovej knihy Otu Pavla dlhý čas. V scenári sa zameral na postavu fanfarónskeho otca Lea, ktorého majstrovsky stvárnil Karel Heřmánek. Ako úspešný obchodný zástupca firmy Elektrolux, ale i náruživý rybár, prežije mnoho krásnych chvíľ pri rieke Berounka. Má zmysel pre humor, ktorý vyhovuje jeho trom synom, no niekedy privádza do rozpakov zvyčajne trpezlivú matku. Do spokojného života česko-židovskej rodiny kruto zasiahnu prvé dni okupácie.

22:35 Ať žije republika, ČR, 1965 (ČT2)
Moravský vidiek, 1945. 12-ročný chlapec Olin je pre svoj nízky vzrast terčom posmechu a útokov zo strany ostatných chlapcov. Okrem nich ho za každú drobnosť bije aj jeho chamtivý a surový otec. Jedinou milujúcou bytosťou je jeho matka. Na konci vojny sa nemecké vojská sťahujú z Moravy do Čiech pred postupujúcou Červenou armádou. Sedliaci sa tešia z konca vojna, ale najmä z možnosti rabovať opustený statok využívaný Nemcami. Olin dostane za úlohu postarať sa o kobylu Julinu a skryť sa s ňou. Trojica Nemcov na úteku mu ju však ukradne. Vrátiť sa bez nej neprichádza do úvahy, a preto sa túla, hľadá ju a nechápavými detskými očami sleduje, čo urobila z ľudí vojna.

23:10 Strings, Dánsko, Nórsko, Švédsko, GB, 2004 (ČT Art)
Bábkový projekt prináša osobitú víziu inšpirovanú bájami a starovekými eposmi. Pred divákom sa otvára nezvyčajný svet bábok, ktorých nite vedú až do neba. Na nitiach, ktoré sú priviazané k jednotlivým častiam tela tak doslova visí ich život. V tomto univerze sa odohráva epický príbeh mladého princa, ktorý sa po smrti otca musí vydať na ďalekú púť. Tá sa z pôvodného ťaženia za pomstou stáva cestou uvedomenia a zmierenia.

TV tipy 4.5. - 10.5. 2015 TV tipy 4.5. - 10.5. 2015 TV tipy 4.5. - 10.5. 2015


6.5.
Streda

20:30 Znova chuť žiť (The Magic of Belle Isle), USA, 2012 (Joj)
Známy spisovateľ Monte Wildhorn, pripútaný na invalidný vozík, po smrti manželky prepadne alkoholu a prestane písať knihy. Vďaka synovcovi však strávi jedno výnimočné leto na starej chate na brehu jazera a zoznámi sa s rodinou od susedov - s atraktívnou osamelou matkou a jej troma dcérami, ktoré mu pomôžu nájsť stratenú inšpiráciu a obnoviť chuť do písania románov.

22:00 Musíme si pomáhat, ČR, 2000 (ČT1)
Známa tragikomédia nominovaná na Oscara za cudzojazyčný film je dielom autorskej dvojice scenáristu Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka. Tvorcovia sa zamerali na tragické obdobie českých dejín s nadhľadom a s porozumením pre ľudskú slabosť. Príbeh penzionovaného úradníka, ktorý pod tlakom okolností ukryje mladého židovského utečenca si vyslúžil obrovský divácky úspech a získal 5 Českých levov a Cenu českej filmovej kritiky.

22:05 Ospalá diera (Sleepy Hollow), USA, Nemecko, 1999 (Dajto)
Tim Burton diváka zavedie do jednej ospalej diere, aby mu ukázal, ako vyčíňa bezhlavý jazdec. Vyšetrovaním mysteriózneho prípadu poveril Johnyho Deppa a sekundovať mu bude mladá Christina Ricci, do ktorej sa napriek mnohým pochybnostiam zamiluje. Vždy exaktne a racionálne uvažujúci vyšetrovateľ musí prísť na kĺb záhadným vraždám. Na prízraky však neverí a začne hľadať sprisahanie miestnej elity. Vidí v ňom len túžbu po majetku z dedičstva po zavraždenom Garrettovi. Pravda je však niekde uprostred.


7.5.
Štvrtok

20:00 Eugéniové, ČR, 2013 (ČT2)
60 rokov po vojne sa objavujú ďalšie svedectvá desivej ideológie – Praha ako centrum vývoja nacistických rasových a vyhladzovacích vedeckých programov. Myšlienka nakrútiť dokument vznikla pred 5 rokmi, keď sa režisér Pavel Štingl zoznámil s dizertačnou prácou historika Michala Šimůnka, ktorá mapovala rasové vedy v odborných centrách pražskej protektorátnej Univerzity Karlovej.

TV tipy 4.5. - 10.5. 2015 TV tipy 4.5. - 10.5. 2015 TV tipy 4.5. - 10.5. 2015


8.5.
Piatok

20:00 ... a rána sú tu tiché (a zori zdes tichije), Rusko, 1972 (Dvojka)
Vojnová dráma podľa novely Borisa Vasiljeva zachytáva tragické osudy ženského oddielu na severozápade Ruska. Mladé dievčatá chceli žiť a prežívať krásu života, vojna im však všetko vzala. V odľahlej oblasti blízko fínskych hraníc pod velením desiatnika Vaskova stráži päť dievčat protileteckú artilériu. Keď ich obkľúči skupina 16 nacistických vojakov, musia podstúpiť nerovný boj a skúšku skutočného hrdinstva. Film bol nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

21:45 Brutálna Nikita (Nikita), Francúzsko, Taliansko, 1990 (Nova Cinema)
Spolu s Magickou hlbočinou a Leonom najlepší film Luca Bessona, ktorý preslávil francúzsku herečku Anne Parillaud. Tá vynikajúco stvárnila mladú narkomanku Nikitu a získala Cézara. Nikita ako jediná z páchateľov prežila prepadnutie lekárne. Odsúdia ju na doživotie, no tajná služba si ju vyberie, aby jej dala ešte jednu šancu. Jej úlohou je pracovať ako tajná agentka. To, čo sa skrýva za jej prácou, ju šokuje. Môže si vybrať z dvoch možností - buď strávi zvyšok života za mrežami, alebo bude pre vládu vraždiť.

22:05 Hviezda (Zvezda), Rusko, 2002 (Jednotka)
Špeciálna prieskumná jednotka s krycím názvom Hviezda prechádza front, aby presne určila pozície a silu nepriateľa. Rozkaz je jasný. Prejsť pod krycou delostreleckou paľbou front, vyhnúť sa kontaktu s nepriateľom a zistiť o pripravovanom fašistickom útoku čo najviac. Strastiplná dráma sovietskych prieskumníkov vrcholí v pôsobivom finále. V živote prieskumníka totiž platí jediné pravidlo – byť neviditeľný alebo sa nechať zabiť. Hviezda modernou formou vracia ruskú vojnovú kinematografiu späť do hry.

22:05 Tobruk, ČR, SR, 2005 (ČT2)
Václav Marhoul venoval vojnový film všetkým československým veteránom a najmä 11. pešiemu pluku, ktorý po boku Angličanov, Austrálčanov, Poliakov a Juhoafričanov na jeseň roku 1941 bránil pred nemeckými a talianskymi jednotkami posledný Spojencami ovládaný strategický prístav na severe Líbye – Tobruk. V centre príbehu stojí mladý vojak Jiří, ktorého idealistické predstavy o hrdinstve sú kruto konfrontované s neznesiteľným peklom africkej púšte, každodenným ohrozením života a všadeprítomnou smrťou.

22:10 Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan), USA, 1998 (Dajto)
Jeden z učebnicových novodobých amerických vojnových filmov nakrútil zručný Steven Spielberg. Obsadiť dobráckeho Toma Hanksa a ďalšiu pestrú paletu hviezd predznamenalo divácky megaúspech, ktorému sa dodnes snímka teší. 2. svetová vojna sa hlboko vryla aj do pamäti Američanov a vyrovnávanie s ňou môže mať podobu takéhoto technicky ukážkového blockbustera. Vylodenie v Normandii, boj na každom a kroku a k tomu nezvyčajná misia za záchranou syna matky, ktorá vo vojne prišla okrem neho o všetkých synov i manžela, o tom všetkom je film ocenený 5 Oscarmi.

23:40 Obchod na korze, SR, ČR, 1965 (Jednotka)
Oscarový film Jana Kadára a Elmara Klosa je adaptáciou novely Pasca slovenského spisovateľa Ladislava Grosmana, ktorá vyšla v roku 1962. Jozef Kroner v úlohe stolára Tóna Brtka zdanlivo arizuje majetok starej židovskej vdovy Rozálie Lautmannovej. Nedoslýchavá žena vôbec nechápe, čo sa v krajine deje. O svojho arizátora sa stará ako o syna a on nedokáže starej pani akokoľvek ublížiť. Strach a pud sebazáchovy sú však silní páni a Brtko bojuje so samým sebou i s krutosťou doby.


9.5.
Sobota

20:00 Pád tretej ríše (Der Untergang), Nemecko, Taliansko, Rakúsko, 2004 (ČT2)
Portrét najväčšieho tyrana v dejinách ľudstva sprostredkovala jeho osobná sekretárka Traudl Jung, ktorej spomienková kniha sa stala podkladom k nakrúteniu snímky Olivera Hirschbiegela. Osobnejší a intímnejší pohľad do života Hitlera, na aký sa do tej doby ešte nikto neodhodlal, prilákal len v Nemecku do kín 6 miliónov divákov. Pozoruhodný je najmä výkon všestranného Bruna Ganza, ktorý vie s rovnakou presvedčivosťou zahrať anjela vo Wendersovom Nebi nad Berlínom ako diabla Tretej ríše.

21:50 Fotograf, ČR, 2015 (ČT1)
Na televízne uvedenie po kinopremiére nebolo treba dlho čakať. Napriek rozporuplným reakciám na snímku Ireny Pavláskovej, je dobré dať šancu nezvyčajnému portrétu kontroverzného umelca, ktorý vždy rád strhával na seba pozornosť. Herecký výkon Karla Rodena alias majstra Jana Saudka stojí na piedestáli ako jedna z hlavných devíz dekadentnej snímky.

22:35 Habermannův mlýn, ČR, Nemecko, Rakúsko, 2010 (Nova)
Film zakladajúci sa na skutočných udalostiach sa odohráva v malej dedine v Sudetoch medzi rokmi 1938 – 1945 a ukazuje jednu z najtemnejších kapitol vo vzťahoch medzi Čechmi a Nemcami. Na čele príbehu stojí mlynár Habermann, ktorý napriek krutým časom sa snaží zachovať si ľudskú tvár a žiť ako doposiaľ. Pre režiséra Juraja Herza je snímka veľmi osobná téma, pretože sám prešiel nemeckým koncentračným táborom v Sachsenhausene. Príbeh odohrávajúci sa v Sudetoch v časoch nacistickej okupácie vychádza zo skutočnosti, ktorú literárne spracoval v rovnomennej knihe spisovateľ Josef Urban. Kniha vyšla v roku 2001 a na jej základe vytvoril spoločne s Milanom Maryškom scenár.

TV tipy 4.5. - 10.5. 2015 TV tipy 4.5. - 10.5. 2015 TV tipy 4.5. - 10.5. 2015


10.5.
Nedeľa

20:15 Jánošík I., II., SR, 1962-63 (Dajto)
Tretia filmová verzia o slovenskom zbojníkovi vznikla pri príležitosti 250. výročia Jánošíkovej smrti. Námet, scenár a réžia historickej fresky sú dielom Paľa Bielika – pôvodného hereckého predstaviteľa Jánošíka z Fričovej verzie z roku 1935. Do hlavnej roly obsadil neherca Františka Kuchtu, vďaka ktorému snímka získala realistickejší tón.

01:20 Faunov labyrint (El laberinto del Fauno), Španielsko, USA, Mexiko, 2006 (Plus)
Jedna z najpozoruhodnejších fantazijných snímok všetkých čias ocenená tromi Oscarmi opantá divákove zmysly i emócie. Mnohí kritici snímku označili za najlepší film roku 2006, filmoví teoretici ju zaradili medzi 500 najlepších filmov, ktoré musíte vidieť, a pýši sa i prvenstvom vo viacerých rebríčkoch žánru fantasy. Hoci príbeh malej Ofélie, ktorý na festivale v Cannes zožal 20-minútový potlesk, znie fantasticky až rozprávkovo, nie je určený pre detského diváka. Magicky nádherný, podmanivý a zároveň desivý film tvorený dvoma prelínajúcimi sa dejovými líniami – snovej fantazijnej a krutej reálnej dosvedčil, že Guillermo del Toro, je naslovovzatým majstrom filmového rozprávania, imaginácie a vizuálnej dokonalosti. Jeho ojedinelý rukopis možno veľmi ľahko rozpoznať. Kto okrem Faunovho labyrintu, videl Diablovu chrbticu, poetikou a myšlienkovým odkazom podobnú Faunovmu labyrintu, či Hellboya, vie, o čom je reč. Úspech filmu je del Torovým vytúženým víťazstvom. Vo forme nákresov a poznámok na ňom pracoval takmer 20 rokov.


autor Barbora Bačíková 4.5.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.