20 NAJLEPŠIE OBLEČENÝCH MUŽSKÝCH POSTÁV

20 NAJLEPŠIE OBLEČENÝCH MUŽSKÝCH POSTÁV

článok



Film a móda sa už odjakživa vzájomne ovplyvňujú. Povedzme si otvorene, dobre vyzerajúce postavy neraz ovplyvnili šatník svojho publika. Robia však šaty herca (nebodaj celý film)? Čo ale vieme určite, veľakrát minimálne pomáhajú zadefinovať postavu: jej spoločenské postavenie, preferencie, názor či vkus. V tomto prehľade sme si posvietili na štýlové mužské outfity.

Mužské postavy, ktoré možno zmenili váš šatník...

Rick Blaine (Humphrey Bogart) v Casablance (1942)

Postava: Cynický elegán, vlastniaci jeden z najexkluzívnejších nočných klubov v meste, ktorý radi vyhľadávajú vysoko postavení štátni úradníci. A áno, jedného dňa sa tu objaví aj Rickova ex-láska v podaní Ingrid Bergman.

Outfit: V práci je to biely dvojradový oblek s čiernym motýlikom a mimo nej béžový plášť s klobúkom.

Cool doplnky: Neskutočne pasujúci motýlik a klobúk.


Jeff Bailey (Robert Mitchum) v Out of the Past (1947)

Postava: Jeden z popredných mužských noirových predstaviteľov stvárňuje bývalého súkromného detektíva, ktorý začal nový život v malom mestečku ako majiteľ pumpy. Jedného dňa ho však dobehne minulosť...

Outfit: Štýlový baloniak s klobúkom. Typický noirový look.

Cool elementy: Cigareta a suché ironické hlášky.


Jim Stark (James Dean) v Rebelovi bez príčiny (A Rebel Without Cause, 1955)

Postava: Búrlivý 17-ročný mladík. Deanov Stark sa so svojou revoltou aj oblečením stal idolom pre rozhnevanú mládež 50tych rokov.

Outfit: Červená bunda Harrington, biele tričko a klasické modré džínsy. Zaujímavosťou je, že Dean mal pôvodne nosiť čiernu koženú bundu, no keď sa dozvedel, že film bude nakrúcaný vo farbe, presadil si niečo farebnejšie.

Cool elementy: Frajersky vyčesané vlasy, žiarivo biele zuby či kričanie po rodičoch.

20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv

 

Roger Thornhill (Cary Grant) v Na sever severozápadnou linkou (North by Northwest, 1958)

Postava: Večne ironický odborník na reklamu sa ocitá uprostred nebezpečnej hry agentov v čase zúriacej Studenej vojny.

Outfit: Sivý oblek značky Kilgour s dokonale súmerným strihom bez jedinej nerovnosti, ktorý mal na sebe Cary Grant takmer počas celého filmu, ovplyvnil pánsku módu na ďalšie polstoročie. V bridlicovom odtieni bol neskôr reinkarnovaný v mnohých filmových postavách. Ako úsmevne povedal samotný herec, tento film nie je o tom, čo sa deje postave Caryho Granta, ale o tom, čo sa deje jeho obleku (za všetky situácie spomeňme kultovú scénu úteku cez kukuričné pole pred práškovým lietadlom). Zaujímavosťou je, že Grantov kontrakt zahŕňal hercove právo nechať si obleky aj po nakrúcaní.

Cool doplnok: Štýlové slnečné okuliare (veľmi podobné značke Tart Arnel) skvelo pasujúce k jeho bronzovo opálenej pokožke.


Michel Poiccard (Jean-Paul Belmondo) v Na konci s dychom (À bout de souffle, 1959)

Postava: Ľahkovážny a bezstarostný kriminálnik plný elánu.

Outfit: Ležérny oblek s kravatou.

Cool elementy: Švihácky klobúk či typická francúzska čapica a neodmysliteľná cigareta.


Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) v Sladký život (La Dolce Vita, 1960)

Postava: Bulvárny novinár.

Outfit: Legendárny Marcello Mastroianni sa stal hereckou aj módnou ikonou 60tych rokov.
Jeho look v slávnom diele Federica Felliniho tvoril hlavne čierny slimkový oblek s úzkou kravatou či smoking s motýlikom. V záverečnej scéne však mení tmavý oblek a bielu košeľu za biely oblek s čiernou košeľou.

Cool elementy: Tmavé slnečné okuliare Persol, výrazné francúzske manžetové gombíky či čierna šatka kontrastujúca s bielym oblekom. A písací stroj!

20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv


James Bond (Sean Connery) v Doktorovi No (Dr. No, 1962)

Postava: Agent 007 s povolením zabíjať. Hereckých Jamesov Bondov bolo zatiaľ dokopy šesť, ale my sme si vybrali toho úplne prvého - ikonického Seana Conneryho.

Outfit: Vždy štýlový a elegantný. V prípade tejto prvej bondovky sú to tri sivé obleky na dva gombíky: svetlý, tmavý flanelový a karovaný. Všetky od Conneryho dvorného „bondovského krajčíra“ Anthonyho Sinclaira, ktorý pre herca ušil obleky od Dr. No až po Diamanty sú večné (1971). V tomto prípade platí, že v jednoduchosti je krása.

Cool doplnok: Rolex-ky Submariner 6538.


Thomas (David Hemmings) vo Zväčšenine (Blow-Up, 1966)

Postava: Namyslený módny fotograf, ktorý jedného dňa v londýnskom parku náhodou zachytí okamih vraždy. Postava Thomasa zachycuje životný štýl a atmosféru mladej (pop-artovej) generácie v Anglicku 60tych rokov.

Outfit: Nebesky modrá košeľa a biely džínsy. Look symbolizujúci slobodu a vitálnosť tej doby.

Cool elementy: Čierne hodinky, čierny opasok... ale hlavne fotoaparát!


Thomas Crown (Steve McQueen) v The Thomas Crown Affair (1968)

Postava: Boháč a rafinovaný podvodník s kamennou tvárou, hľadajúci nebezpečné dobrodružstvo. V hereckom prevedení legendy, ktorá si za svoj šatník vo filmoch ale aj mimo nich vyslúžila prívlastok „Mr. Cool“ či „King of Cool“.

Outfit: Trojdielny oblek s vestou: modrý, sivý či hnedý – každý v decentných odtieňoch. Nemôže chýbať ladiaca či naopak kontrastná vreckovka do saka. Ak ide o štýl a šatník, je pán Crown rovnako precízny ako pri organizácii svojej dokonalej bankovej lúpeže.

Cool doplnky: Športovo-elegantné slnečné okuliare Persol PO 714 s modrými sklíčkami (ktoré výborne ladia s jeho svetlomodrou košeľou či tmavomodrou kravatou), vreckové zlaté hodiny značky Patek Philippe či vychytávka v podobe špeciálnych špendlíkov alebo kovovej ihlice do goliera nadvihujúcej mierne kravatu (tzv. pinhole collar / collar pin).

20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv


Frank Bullitt (Steve McQueen) v Bullittovom prípade (Bullitt, 1968)

Postava: Mĺkvy policajný detektív.

Outfit: Veľmi fajnový. Béžový plášť, hnedé tvídové sako so záplatami na lakťoch, modrý rolák a vlnené nohavice.

Cool elementy: Pištoľové traky a samozrejme ten štýl šoférovania. Jazda na Forde Mustang ulicami San Francisca je nezabudnuteľná!


John Shaft (Richard Roundtree) v Shaftovi (1971)

Postava: Černošský súkromný detektív.

Outfit: Prevažne koža, štýlová čierna koža! Z jednotlivých kúskov vyberáme úzky rolák a trištvrťovú koženú bundu.

Cool elementy: Čierna je cool, koža je cool, funky hudba je cool a aj New York v raných 70tych bol cool. Čo môže vzniknúť, ak to dáte všetko dohromady?


Michael Corleone (Al Pacino) v Krstnom otcovi I. a II. (The Godfather I. a II., 1972 a 1974)

Postava: Spočiatku nevinný benjamínok, ktorý sa rodinného biznisu stráni; neskôr jeho chladná a vypočítava hlava.

Outfit: Prvotriedny, uhladený a vážny. Prevažujú luxusné trojdielne obleky či dlhé vlnené zimné kabáty typické pre mafiánov od 20tych rokov 20.storočia. Spolu s Michaelovou transformáciou sa mení aj jeho šatník – na tmavší a luxusnejší – symbolizujúci moc. Kostýmy (ocenené Oscarom) jednoducho idú ruka v ruke s vývojom príbehu.

Cool doplnky: Šatka do košele či klasický plstený klobúk „homburg“, ktorý Al Pacino znova spopularizoval.

20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv 20 najlepšie oblečených mužských postáv


Julian Kaye (Richard Gere) v Americkom gigolovi (American Gigolo, 1980)

Postava: Mladý a bezstarostný gigolo. Až kým mu jedného dňa nezavraždia jednu z jeho klientok a on sa stáva podozrivým č. 1. Film Paula Schradera nie je ani tak o narcistickom Julianovi ako skôr o tom, čo na sebe nosí. Móda a kostýmy tu hrajú jednu z hlavných rolí.

Outfit: Obleky od Giorgia Armaniho. S výraznými farbami, no jednoduchými strihmi. Americký gigolo je prakticky dvojhodinovou reklamou na Armaniho. Taliansky módny dom zažil po uvedení snímky medzinárodné obrodenie. Julian prezentuje skutočne rozmanitý módny repertoár: od smokingu, elegantných oblekov či tmavého cardiganu (ku košeli s kravatou), cez zvonové retro džínsy, ležérne košele a športové saká až po spodnú bielizeň.

Cool doplnky: Bronzovo-hnedé slnečné okuliare Armani, tenký kožený opasok či hodinky.


Tony Montana (Al Pacino) v Zjazvenej tvári (Scarface, 1983)

Postava: Prisťahovalec z Kuby, gangster a čo nevidieť drogový kráľ si razí krvavú cestu za svojim americkým snom...

Outfit: Polorozopnuté havajské košele s frajerskými goliermi a športovo-elegantné obleky. Kým Pacinov Michael Corleone bol uhladený a vážny, jeho Tony predstavoval úplný opak – uvoľnenosť a bláznivosť. Všetky obleky navrhla Patricia Norris.

Cool elementy: Slnečné okuliare Vintage Porsche Carrera, cigara, samopal a hora koksu.


Gordon Gekko (Michael Douglas) vo Wall Street (1987)

Postava: Morálne prehnitý finančník, ktorého buď milujete, alebo nenávidíte.

Outfit: Americký návrhár Alan Flusser obliekol Gekka do jeho dnes už typickej košele s kontrastným golierom (tzv. Gekko Shirt).

Cool doplnky: Traky, vzorkovaná hodvábna kravata, zlatá retiazka na ruku a hodinky či „fat cat“ cigara.




Dickie Greenleaf (Jude Law) v Talentovaný pán Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999)

Postava: Nonšalantný playboy, ktorý má neskutočné módne cítenie. Možno aj to bol dôvod, prečo sa Tom Ripley rozhodol ukradnúť jeho identitu... štýl a šatník.

Outfit: Letný! Ležérny aj elegantný. Dickie ukážkovo reprezentuje prímorský európsky štýl obliekania 50tych rokov minulého storočia, najmä ak ide o jeho letné tričká, (polo)košele, biele ľanové nohavice, krátke nohavice, šortkové plavky či športové sako na večer.

Cool doplnky: Klobúčik a celá rada pánskych samozrejmostí (napr. hneď niekoľko slnečných okuliarov, hodinky, prstene, manžetové gombíky).


Patrick Bateman (Christian Bale) v Americkom Psychu (American Psycho, 2000)

Postava: Mladý ambiciózny finančník s luxusným bytom na Manhattane (tzv. yuppie archetyp). Má snúbenicu a pracovný postup, no stále mu niečo chýba... Čo ho vedie k tomu, že je krvavý sériový zabijak? Vražedne dobrý šatník?

Outfit: Obleky od Valentina! Symbol úspechu a moci toho času. Mimochodom, Bale v Temnom rytierovi vymenil Valentina za Armaniho.

Cool doplnok: Sekera!


George Falconer (Colin Firth) v Single Man (A Single Man, 2009)

Postava: Píšu sa 60te roky 20. storočia. Stretávame profesora angličtiny v stredných rokoch, ktorý je po smrti svojho dlhoročného partnera v hlbokej depresii.

Outfit: Úžasný oblek – štýlový a dobový, jednoducho „estetický“. Za kamerou stál režisér Tom Ford, pôvodne módny návrhár stojaci za oživením takých značiek ako Gucci a Yves Saint Laurent. Takže ináč než úžasne to ani dopadnúť nemohlo!

Cool doplnok: No predsa tie okuliare, ktoré sa dočkali aj špeciálnej edície a uvedenia do obchodov!


Jacob Palmer (Ryan Gosling) v Bláznivej, hlúpej láske (Crazy, Stupid, Love; 2011)

Postava: Záletník prvej triedy, ktorý rozdáva lekcie, ako zbaliť ženy.

Outfit: Kde začať? Tie štýlové, moderné obleky! Nežné pohlavie určite docení, že Goslingov Jacob sa nebojí farieb (samozrejme vo vkusných odtieňoch), viď napríklad ten jemne lesklý zelený oblek od Alberta Hammonda Jr.! O ďalšie kúsky sa postarala Ilaria Urbinati. O Jacobove košele sa zasa postarali takí návrhári ako Yves Saint Laurent, Alexander McQueen či Simon Spurr.

Cool doplnky: Nadčasové „Chad“ slnečné okuliare Selima Optique, masívne prstene či klasické hodinky s koženým remienkom. A nezabúdajme, že triáda – hodinky, opasok, topánky – ukážkovo farebne ladí.

Spočítané a podčiarknuté, dámy možno budú súhlasiť, že tu je Ryan lepšie „oháknutý“ než v kultovom Drive.


Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) vo Veľkom Gatsbym (The Great Gatsby, 2013)

Postava: Bol mladý, pekný a bohatý. Slovom, ultimátny štramák. A hostiteľom veľkolepých a okázalých párty. Slávna literárno-filmová postava z pera F. Scotta Fitzgeralda.

Outfit: Nadčasový! S jeho vkusným šatníkom z 20tych rokov môže pokojne pracovať aj súčasný moderný džentlmen. Spomeňme aspoň fešný trojdielny smoking (s viacerými detailmi, ktorými sa líši od tých bežných); letný, svetlý oblek so sivou košeľou, hnedou vestou a žltou kravatou či hnedo-biele vzorkované topánky.

Cool doplnok: Švajčiarske automat hodinky TAG Heuer Carrera 1887 Rose Gold.


No, a ženské filmové outfity už prenechávam niektorej z kolegýň. Ktorá sa hlási?


autor Michal Šmajda 24.7.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.