15 TIPOV NA X. CINEMATIK

15 TIPOV NA X. CINEMATIK

článok



Katalánska, francúzska či ruská kinematografia - klasika aj súčasné diela. Ďalej, nový Wim Wenders, Ulrich Seidl, Peter Strickland, Paul Thomas Anderson či Gaspar Noé. Alebo dokumentárne snímky venované milovníkom fotografie. To všetko a ešte oveľa viac môžete zažiť na jubilejnom 10. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Cinematik (10. – 15. september 2015). Prinášame stručný zoznam subjektívnych festivalových tipov. Možno pomôžu sa rozhodnúť, rozhodne je z čoho vyberať.


ŠTVRTOK 10. 9. 2015

MOSKYTIÉRA (La mosquitera, r. Augustí Vila, 2010) – 17:00 v Kine Klub

Křišťálový glóbus z Karlových Varov 2010.

Vo svojom iba druhom celovečernom filme ponúka Augustí Vila portrét dysfunkčnej rodiny, kde každý jeden člen nie je schopný a ochotný čeliť svojim problémom: sexuálnym frustráciám, pocitu viny či chorobe. Dráma o vzťahoch, spoločnosti a o tom, čo je pod povrchom v rodine „z dobrých pomerov“, však obsahuje aj momenty čierneho a niekedy až absurdného humoru.

DLHÁ CESTA DOMOV (El camí més llarg per tornar a casa, r. Sergi Pérez, 2014) – 20:00 vo Fontáne

Jeden z najlepšie hodnotených filmov v rámci troch katalánskych sekcií.

Muž ráno odíde z bytu, no zabudne si kľúče. To je spúšťačom intenzívnej vnútornej drámy, postupného vynárania sa skrytých tráum a zabudnutých konfliktov. Nikdy sa celkom nedozvieme, v čom spočívajú jeho konflikty s bývalou ženou, rodinou či kamarátmi, sledujeme predovšetkým jeho psychický rozklad, keď sa dostáva mimo svoju komfortnú zónu. Debutant Sergi Perez ukázal týmto filmom výrazný režisérsky talent, obdobne ako predstaviteľ hlavnej postavy, taktiež debutant Borja Espinosa.

LETO S MONIKOU (Sommaren med Monika, r. Ingmar Bergman, 1953) – 20:00 v Kine Klub

Španielsky režisér Jaime Rosales, ktorému tento rok Cinematik vzdáva Rešpekt, mal možnosť zostaviť sekciu (cinefilských) filmov, ktoré ho ovplyvnili. Toto je prvý z nich.

„Ak by som mal vybrať najlepší Bergmanov film, rozmýšľal by som nad Lesnými jahodami, Personou alebo Sarabandou, no pravdepodobne nie nad Letom s Monikou. Leto s Monikou nie je dokonalý film, no pre mňa jeho najpôvabnejší. Ide o zmes úprimnej lásky a drámy, ktorú som vo filme videl len málokedy. Rozhodne je môj najobľúbenejší a čím viac nad ním rozmýšľam, tým viac ho mám rád.“ (Jaime Rosales)


PIATOK 11. 9. 2015

IVANOVO DESTVO (r. Andrej Tarkovskij, 1962) – 11:00 vo Fontáne

Ďalšia Rosalesova voľba. Bez debaty povinné pozeranie. Celovečerný debut Andreja Tarkovského.

„Myslím, že poetický film vynašiel Dreyer, no Tarkovskij doviedol poetický jazyk do dokonalosti. Ivanovo detstvo je film s výraznou atmosférou, so silnou postavou (chlapcom) a jedinečným osobným štýlom. Pred Tarkovského vplyvom by sa však človek mal mať na pozore, pre každého filmára je veľmi nebezpečné napodobňovať ho.“ (Jaime Rosales)

HLUPÁK (Durak, r. Jurij Bykov, 2014) – 14:00 v Dome umenia

Jeden z najzaujímavejších titulov uvádzaných tento rok na Art Film Feste. Dobehnite (prípadné) resty.

Dima pracuje ako pomocný inštalatér, je čestný a plný ideálov a všetok svoj voľný čas venuje štúdiu, aby si mohol splniť svoj sen stať sa inžinierom. Raz večer ide preskúmať trhlinu na zdanlivo opustenej budove. Dima zisťuje, že tu žije mestská chudoba, ba čo viac, týchto 800 nájomníkov treba ihneď evakuovať. Na to však treba súhlas magistrátu. Vyberie sa za starostom, no uvedomí si, že veci nie sú také čisté, ako by mali byť.

ČISTIČ (r. Peter Bebjak, 2015) – 20:00 v Dome umenia

Po Kandidátovi sa nemožno netešiť na ďalší zaujímavo vyzerajúci, žánrový slovenský titul. Tuzemská predpremiéra!

Čistič je film o problémoch medziľudskej komunikácie. O tom, ako silno nás môžu ovplyvniť udalosti z nášho detstva a ako ťažko sa s nimi vieme vyrovnať. Hlavná postava vo filme, Tomáš, ktorého život prebieha v stereotypnej slučke, zrazu nachádza zmysel života v tom, že pozoruje životy iných ľudí, u ktorých realizoval „čistiace“ práce. Jeho život dostáva emocionálny náboj, presne to, čo mu doteraz chýbalo. A do toho všetkého sa zamiluje. Cit, ktorý mu chýbal asi najviac… A zrazu je pre lásku ochotný obetovať všetko.


SOBOTA 12. 9. 2015

LÁSKA (Love, r. Gaspar Noé, 2015) – 20:00 v Dome umenia

Extrémny provokatér Gaspar Noé si vďaka dvom mimoriadnym počinom vybudoval také renomé, že každá jeho filmová novinka sa automaticky stáva žiadaným festivalovým „zbožím“. Inak tomu nie je ani tento raz.

Sexuálna melodráma o chlapcovi a dievčati a ďalšom dievčati. Príbeh o láske, ktorý oslavuje sex. Film, ktorý už teraz budí búrlivé reakcie. Lásku vo všetkých jej podobách ukazuje sexuálne explicitný a kontroverzný titul argentínskeho-francúzskeho provokatéra Gaspara Noého, režiséra filmov Zvrátený alebo Vojdi do prázdna.

SKRYTÁ VADA (Inherent Vice, r. Paul Thomas Anderson, 2014) – 20:00 v Kine Klub

„Hippie noir“ zo psychedelických rokov 60tych.

Nie príliš vyťažený súkromný detektív Larry Sportelli, prezývaný „Doc“, si užíva bezstarostný život na Goridita Beach v Južnej Kalifornii. Ale keďže film potrebuje konflikt a zápletku, všetko sa nečakane zmení v okamihu, keď ho navštívi jeho bývalá priateľka Shasta, ktorá chce zistiť, kam sa podel jej milenec. „Doc“ sa pustí do neľahkého pátrania plného bizarných stretnutí a komplikovaného hľadania pravdy, za ktorou sa skrývajú desiatky postáv. Režisér Paul Thomas Anderson a jeho najnovší film po mimoriadnych dielach Majster a Čierna krv.


NEDEĽA 13. 9. 2015

MALÝ QUINQUIN (P'tit Quinquin, r. Bruno Dumont, 2014) – 13:00 v Dome umenia

Veľmi príjemné, až nevídane bizarné oživenie detektívneho žánru.

Prapodivné, šialené a fraškovité policajné vyšetrovanie sa zameriava na bizarné zločiny na predmestí malého mesta v severnom Francúzsku, v ktorom sa usídlil diabol, a na bandu mladých darebákov vedených malým Quinquinom a jeho milovanou Eve.

VRECKÁR (Pickpocket, r. Robert Bresson, 1959) – 17:00 v Kine Klub

Minimalistická, existenciálna francúzska klasika.

„Robert Bresson je môj najobľúbenejší filmár. Jeho filmy, texty a čistota jeho života ako umelca je najlepším príkladom toho, ako žiť filmom. Jeho filmy, to nie je iba vôľa vyrozprávať príbeh kinematografickými prostriedkami, ale výsledok hlbokého premýšľania nad filmovou formou. Vreckár je prvým filmom, ktorý som od neho videl. Bolo to na magickom stretnutí na filmovej škole na Kube organizovanom mojím mentorom. Navždy si zapamätám tento moment objavenia.“ (Jaime Rosales)

HOMÁR (The Lobster, r. Yorgos Lanthimos, 2015) – 20:00 v Dome umenia

Pred piatimi rokmi šokoval na Cinematiku režisér Lanthimos psychologickou drámou Psí zub (Dogtooth). Pre mňa osobne jeden z najoriginálnejších a najznepokojivejších titulov uvádzaných počas doterajších deviatich ročníkov. Odvážne bizarná snímka si nečakane vyslúžila aj nomináciu na Oscara v kategórií cudzojazyčných filmov. Teraz na Cinematiku uvidíme Lanthimosovo nové dielo. A opäť nepôjde o nič tradičného. Jeden z favoritov na hlavnú cenu, ktorý má na konte Cenu poroty z Cannes!

Príbeh lásky zasadený do blízkej budúcnosti, kde podľa zákonov Mesta sú slobodní ľudia zatýkaní a deportovaní do Hotela. Tam si musia do 45 dní nájsť životného partnera. Ak sa im to nepodarí, premenia ich na zviera podľa vlastného výberu a vypustia so Lesa. Zúfalý Muž utečie z Hotela do Lesa, kde žijú Samotári, a zamiluje sa tam aj napriek prísnemu trestu za porušenie ich zákonov.


PONDELOK 14. 9. 2015

CITIZENFOUR (r. Laura Poitras, 2014) – 14:00 v Dome umenia

Mrazivý, Oscarom ocenený dokument, ktorý možno pozmení vaše návyky čo sa týka práce s internetom a jej bezpečnosťou. Ak sa bavíme o dokumentárnej tvorbe, určite si tento ročník nenechajte ujsť aj otváraciu Soľ Zeme Wima Wendersa či Podobu ticha Joshuau Oppenheimera (v piatok).

Film, ktorý vás zavedie do jednej miestnosti spolu s Poitrasovou, Greenwaldom a Snowdenom. Snažia sa zvládnuť mediálnu búrku besniacu vonku, a preto sú nútení urobiť rýchle rozhodnutie, ktoré ovplyvní ich životy, ale aj životy všetkých naokolo. Film vám nielen ukáže, aké vie byť sledovanie vládou nebezpečné, on vás doň priam vtiahne. Po zhliadnutí tohto filmu sa budete na svoj telefón, e-mail, kreditnú kartu, internetový prehliadač či profil pozerať úplne inými očami.

SAMOTA (La soledad, r. Jaime Rosales, 2007) – 14:00 vo Fontáne

Jedno z popredných diel Jaime Rosalesa.

Samota je príbeh dvoch žien, Adely a Antonie, ktoré sa ani nepoznajú, a hoci sú obklopené ďalšími ženami, napriek tomu sú samé. Adela sa so svojím malým synom presťahovala do Madridu, kde jej život naruší teroristickú útok. Antonia je staršia vdova s napätými vzťahmi v rodine. Vidíme útržky z ich životov, a keďže asi tretina filmu je nakrútená pomocou polyvízie, vďaka ktorej sledujeme situácie z dvoch uhlov pohľadu naraz, tento pocit výseku sa ešte znásobuje.

MOTÝLE (The Duke of Burgundy, r. Peter Strickland, 2014) – 17:00 vo Fontáne

Najnovší počin nášho festivalového kamaráta – Petra Stricklanda, ktorý pred šiestimi rokmi na Cinematiku uvádzal svoj atmosferický debut – Katalin Varga.

Na chátrajúcom šľachtickom sídle žije zberateľka motýľov Cynthia s milenkou Evelyn a vo svojom svojbytnom a trochu výstrednom svete sa oddávajú sadomasochistickým hrátkam. Kinofilná lahôdka sa vyznačuje podmanivou erotickou atmosférou, výraznou hudobnou zložkou a odkazmi na sexploatačné filmy 60. a 70. rokov.

V PIVNICI (Im Keller, r. Ulrich Seidl, 2014) – 20:00 v Dome umenia

Ulrich Seild ako provokatívny sprievodca tajomstvami rakúskych pivníc...

Štylizovaný náhľad do privátnej sféry niekoľkých Rakúšanov, ktorí sa vo vnútri starostlivo udržiavaných pivníc venujú svojim bizarným potrebám, koníčkom, vášňam a obsesiám. V precízne komponovaných symetrických záberoch sa tu stretávajú lacné mužské fóriky a drahý nábytok, dychovka a operné árie, biče a bábiky, sexualita a sadizmus, nacistické relikvie a fitness.


PS: Nakoľko snímka Mami! Xaviera Dolana už bola uvádzaná na Febiofeste a dostala sa aj do bežnej distribúcie, nemožno ju už označiť za jeden z TOP ťahákov festivalu. Peťo Konečný počas minuloročného úvodu k Tomovi na farme spomenul, že sa túto vtedy ešte horúcu novinku a veľký festivalový hit snažili veľmi získať, no nepodarilo sa. Dodal však, že takýto mimoriadny počin, ktorý si v Cannes vyslúžil takmer 7-minútový standing ovation, musí priniesť do Piešťan. No, a je to tu. Takže, ťahák-neťahák, beztak ide o jeden zo suverénne najlepších titulov uvádzaných počas tohto jubilejného ročníka. V sobotu si ho teda nenechajte ujsť v jednej z najväčších kinosál na Slovensku.


autor Michal Šmajda 8.9.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.