YODA JE MŔTVY, NECH ŽIJE HAN

YODA JE MŔTVY, NECH ŽIJE HAN

článok



Obsiahnuť akosi stručnejšie chronotop sveta Star Wars prakticky nie je možné, respektíve, asi by sa to aj dalo urobiť, v akýchsi bodoch či odrážkach, ale sotva by to nezainteresovanému čitateľovi dávalo zmysel a fanúšikovia a znalci by sa mohli azda až uraziť, priamo úmerne k tomu, ako majú ten svet radi a ako dobre sa v ňom orientujú. Predsa len, je to viac ako dvadsaťtisíc rokov. Romány, komiksy, videohry, filmy, seriály, fanfiction, priveľa toho je. Azda i preto to Disney šmahom ruky zrušil hneď ako značku kúpil a troška si ju ohmatal. Starý kánon už viac neplatí, máme kánon nový, jeho jadrom je samozrejme dosiaľ sedem celovečerných filmov, ale rovnako dôležité, i keď menej na očiach znova sú komiksy, videohry a romány. Chronologicky vzhľadom na kauzálnu podmienenosť príbehu tieto:

Yoda je mŕtvy, nech žije Han

Začíname filmom Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, v ktorom sa zoznamujeme s mladým Anakynom Skywalkerom, otrokom na Tattoine, ktorý má v krvi viac midichloriánov ako sám Yoda. Galaktická republika ešte viac menej prekvitá, dohliada na to rád rytierov Jedi, ktorému šéfuje Yoda, rožky však už vystrkuje intrigánska Obchodná federácia, ktorá akoby z oka vypadla Startrekovskýcm Ferengom. Aktuálne federácia blokuje planétu Naboo, kvôli kšeftu. Do akcie sú preto nasadení rytieri Jedi Qui-Gon Jinn a jeho učedník Obi-Wan Kenobi, ktorý sa neskôr stane sám majstrom a učiteľom mladého Skywalkera. Neuveriteľne veľa sa intriguje, objavujú sa roboti R2-D2 a C3PO – toho vynašiel práve mladý Anakin, ešte malé chlapča, ktoré sa tu spriatelí s Amidalou, panovníčkou súženej planéty Naboo. Temnou silou v pozadí sú Sithovia, vďaka ich intrigám sa posilňuje moc senátora z Naboo Palpatina, ktorý iniciuje odvolanie slabošského ale inak dobrého Najvyššieho kancelára, hoci práve on urobil pre Naboo všetko, čo bolo v jeho silách. Záverečný boj o Naboo dopadá dobre, ale Temná strana Sily metastázuje a preniká do štruktúr Galaktickej republiky. Jediovia šípia problémy, ale dramatickejšie nezasahujú.

Príbeh pokračuje v komikse Star Wars: Obi-Wan & Anakin, ktorý sa odohráva tri roky po The Phantom Menace a predstavuje Anakina ako mimoriadne talentovaného aj keď svojhlavého teenagera.

Yoda je mŕtvy, nech žije Han

Nasleduje druhý celovečerný film – Star Wars: Episode II – Attack of the Clones, odohrávajúci sa desať rokov po udalostiach epizódy 1. Epizóda 2 tematizuje ako sa Anakinovi zapaľujú lýtka a zaľúbi sa do kráľovej Amidaly, s ktorou sa kamarátil ešte ako malé decko. Amidala sa jeho citom bráni, ale srdcu nerozkážeš a keď jej nevadí vekový rozdiel komu inému by mal? Rytieri Jedi, konkrétne Obi Wan medzi tým odhalí, že Republika si nechala vytvoriť armádu klonov, respektíve, nechali ju vytvoriť sami Jediovia, hoci ani sám Yoda o tom netuší. Za intrigou sú znova Sithovia a najvyšší kancelár Palpatine. Dochádza k otvorenej vojne, Republika aj za pomoci klonov na hlavu poráža separatistickú Obchodnú federáciu, Jediovia zdanlivo triumfujú.

Nasleduje animovaný televízny seriál Star Wars: The Clone Wars, odkrývajúce ďalšie pozadie tzv. Klonových vojen.

Nasleduje román Star Wars: Dark Disciple prehlbujúci kontextové pole The Clone Wars, približuje sa i pozadie konfliktu Sithov a Jediov.

Nasleduje komiks Darth Maul: Son of Dathomir, v ktorom sa bližšie dozvedáme, či je vlastne zač Darth Maul, odkiaľ sa vzal, kam kráča, aké sny má, ambície, túžby a tak ďalej.-

Yoda je mŕtvy, nech žije Han

Nasleduje tretí veľký celovečerný film: Star Wars Episode III – Revenge of the Sith, v ktorom sa z Anakina stáva definitívne služobník Temnej strany, tehotná Amidala pred ním uteká, v samom závere porodí Luka a Leiu. Rytieri Jedi sú prakticky rozprášený, Republika končí a začína Impérium. Veľká temnota.

Nasledujúcich plus mínus dvadsať rokov, počas ktorých Luke a Leia vyrastú z plienok do podôb, v akých sa nám predstavili vo filme, ktorý ságu v roku 1977 prakticky odštartoval, je plných udalostí, ktorými sa zaoberajú či budú zaoberať komiksy Kanan: The Last Padawan, Line Webtoon (online komiks), romány Lords of The Sith, Tarkin, A New Dawn, animovaný televízny seriál Star Wars Rebels a film Rogue One: A Star Wars Story, ktorého premiéra je predbežne ohlásená na december budúceho roka.

Yoda je mŕtvy, nech žije Han

Nasleduje zatiaľ štvrtý už jestvujúci veľký celovečerný film, Star Wars: Episode IV – A New Hope, v ktorom sa stretnú už dospelí Luke a Leia, netušiaci, že sú súrodenci, Han Solo zastrelí „v sebeobrane“ Creeda v Mos Eisley Cantina, Chewbacca predvedie Tarzanov ryk a k odboju sa dostanú plány Hviezdy Smrti a tak môže byť zničená a vôbec, v prvom nakrútenom Star Wars filme sa toho zas tak veľa nestane a málokto by vtedy predpokladal, do akých obrovských rozmerov to naboptná.

Nasledovať by síce mal piaty už veľký jestvujúci celovečerný film, avšak ešte pred udalosťami v ňom zachytenými, sa vo svete Star Wars prihodili veci popísané v komiksoch Star Wars: Princess Leia, Star Wars: Chewbacca, Star Wars: Darth VaderStar Wars: Lando a v románoch Smuggler´s Run, Heir to the Jedi, The Weapon of a Jedi a Battlefront: Twilight Company.

A teraz konečne prichádza na rad v chronológii príbehu Star Wars na radu piaty veľký celovečerný film: Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back, v ktorom sa Luke dozvie, čí je syn, pred tým však ešte s Yodom trénuje na Jediho, Hana zradí Lando a Jabba Hana zaleje do karbonitu. Nasrdený Vader rozpráši vzbúrencov po celej galaxii, útočiskom sa im stane ľadová planéta Hoth a vôbec, Impériu tu naozaj vracia úder a to s takou intenzitou, že medzi piaty a šiesty film série sa v novom kánone vošiel len jeden román – Moving Target.



Konečne prichádza veľké finále, aspoň donedávna sa tak zdalo, v šiestom veľkom filme Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi. Polepšený Lando s Chewbaccom a Lukeom zachraňujú Hana, teda aj Leiu, aj keď tá trpí nesmierne pôvabne, a schyľuje sa k finálnemu súboju, do ktorého sa na planéte Endor zapoja aj miestni rozkošní plyšáci. Vo veľkom finále sa navyše zmierujú otec so synom a je to natoľko silný happyend a dobro víťazí tak definitívne, že pokračovanie vlastne nemá zmysel.

Napriek tomu vzniká, ale keďže od udalostí na Endore ho delí tridsať rokov, znova tu vzniká obrovský priestor na dorozprávanie. To sa dialo, deje a bude diať v románovej trilógii Aftermath (Aftermath, Aftermath: Life Debt, Aftermath: Empire´s End), v románoch Lost Stars, New Republic: Bloodline a Before the Awakening, v komiksoch Shattered Empire a Star Wars: C-3PO a vo videohrách Star Wars: UprisingStar Wars Battlefront, respektíve v jej expanzii The Battle of Jakku.

Udalosti v nich odohrávajúce potom vo finále možno urobia aj z dosiaľ posledného jestvujúceho filmového dielu série zmysluplný film. Tým je samozrejme aktuálny Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, v ktorom je hlavným záporákom syn Hana a Lei vzhliadnuvší sa v odkaze deda – Darth Vadera alias Anakina Skywalkera. Kylo Ren sa volá a je to strašná lopata. Ale veď ste videli.

Tak či onak, tých tridsať rokov medzi koncom starej ságy a začiatkom tohto nového čohosi, bude pre porozumenie celému príbehu kľúčové, preto by bolo asi fajn s Novým Kánonom Star Wars sveta sa zoznámiť. Je toho síce dosť, ale má to i podstatnú výhodu, toho starého kánonu, čo tvoril svet Star Wars pred Disnenym a Abramsom bolo podstatne, ale naozaj podstatne viac.


autor Juraj Malíček 22.12.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.