TV TIPY 18.1. - 24.1. 2016

TV TIPY 18.1. - 24.1. 2016

článok



18.01.
pondelok

20:10 René (Rene), Česko, 2008, Dokumentárny/Časozberný/Životopisný, (Dvojka)
Časozberný dokument Heleny Třeštíkovej rozpráva príbeh 17 ročného Reného, ktorého sledujeme na jeho strastiplnej ceste medzi väzením a krátkými pobytmi na slobode. Kamera ho opúšťa po 20 rokoch, už ako chorého človeka po publikovaní dvoch kníh. Popritom sledujeme aj politické zmeny, keďže Reného prvýkrát stretávame v socialistickom väzení odkiaľ sa dostane vďaka amnestii prezidenta Václava Havla. Už čochvíľa však skončí opäť vo väzení, kam sa opätovne vracia kvôli krádežiam a útekom. V priebehu filmu prežije dva vzťahy a vykradne byt samotnej režisérke, aby napokon skončil s roztrúsenou sklerózou, kde mu počas prehliadky namerajú i nadpriemernú inteligenciu. Rýdzo pozorovateľská, časovo náročná metóda Heleny Třeštíkovej najviac vynikne v spojení so zaujímavým a netradičným príbehom. Ten Reného patrí rozhodne ku tým najfascinujúcejším.

23:00 Telefónna búdka (Phone Booth), USA, 2002, Thriller, (Plus)
Stuart Shepard je typický uponáhľaný obyvateľ veľkomesta, ktorý sa, rovnako ako väčšina newyorských mediálnych manažérov, obrnil potrebnou dávkou arogancie. Každý deň chodí do jednej z posledných manhattanských telefónnych búdiek, aby z nej zatelefonoval začínajúcej herečke Pam. Deň predtým, ako majú búdku zbúrať, však na dvierka zaklope doručovateľ s pizzou, ktorú si Stuart neobjednal a hneď vzápätí zazvoní telefón. Automaticky zdvihnuté slúchadlo je asi najväčšou chybou v Stuartovom živote, pretože z druhého konca sa ozve neznámy muž, který o ňom vie prekvapivo veľa. V slúchadle tvrdí, že pokiaľ Stuart nebude počúvať príkazy, zastrelí ho snajper. Komorný thriller vyniká výborne budovanou atmosférou, bezmocnosťou arogantného a egoistického hrdinu, ktorého hriechy spočítava muž na druhej strane i zaujímavou štylizáciou (napr. Splitscreen).


19.01.
utorok

20:20 Sedliak gavalier (Cavalleria rusticana), Taliansko/NSR, 1982, Hudobný, (ČT art)
Legenda talianskeho filmu a opery, Franco Zeffirelli, preniesol na plátna kín jednu z najslávnejších opier všetkých čias – Sedliaka gavaliera od Pietra Mascagniho. Tá sa odohráva na Sicílii, kde mladý Turridu (Plácido Domingo) odchádza na vojnu tesne potom, ako sa zasnúbil s krásnou Lolou (Axelle Gall). Po návrate však zistí, že naňho nepočkala a vydala sa za niekoho iného. Aj napriek smútku za rozpadnutým vzťahom sa dá dohromady so Santuzzou (Jelena Obrazcova), ktorá s ním následne otehotnie. Prelietavá Lola sa však začne opäť o Turrida zaujímať, čo rozosmutní Santuzzu. Síce prosí Turridovu matku aj jeho samotného o pomoc, ale dočká sa iba výsmechu a tak sa rozhodne navštíviť Lolinho manžela, sedliaka Alfia (Renato Bruson). Zeffirelli svojim bohatým a opulentným spracovaním opery dokonale napĺňa Wagnerovu predstavu o Gesamtkunstwerku, tzn. Totálnom umení.

23:45 Nehynúca sláva (The True Glory), Veľká Británia/USA, 1945, Dokumentárny/Strihový/Vojnový, (ČT2)
Britský a americký filmový štáb zobrazuje vo výnimočnom strihovom dokumente úsilie spojeneckých vojsk počas 2. svetovej vojny. Film, ktorý vznikal počas bojov a svetlo sveta uzrel v roku 1945, zachytáva situáciu na západnom fronte od “Dňa D”, cez stretnutie západných mocností so sovietskou armádou, až po pád tretej ríše. Dokumentárne zábery sledujúce pomerne dlhé a na činy bohaté časové obdobie sú doplnené komentárom rôznorodých svedeckých výpovedí vojakov viacerých národností i vojenských hodností, o.i. i generála Eisenhowera. Za réžiou filmu stojí legendárny Carol Reed, ktorého snaha vyhnúť sa patetickosti a ideologickej schematickosti vyústila do Oscara za Najlepší dokument.

TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016


20.01.
streda

20:25 Hra (The game), USA, 1997, Thriller/Mysteriózny, (Jednotka)
Multimilionár Nicholas Van Orten oslavuje štyridsiate ôsme narodeniny a domnieva sa, že ho už nemôže nič prekvapiť. Jeho brat Conrad mu daruje poukážku na zvláštnu hru od spoločnosti CRS a Nicholas ju napriek nezáujmu skontaktovať sa so spoločnosťou prijíma. Séria náhod ho privedie až do sídla spoločnosti a po dokončení fyzických a psychických testov sa stáva súčasťou Hry. To však ešte netuší, že si bude musieť siahnuť na dno svojich fyzických i psychických možností. Hitchcockovsky napínavá hra s protagonistom i divákom sa môže začať.

22:25 Traja králi (Three Kings), USA/Austrália, 1999, Vojnový/Komédia/Dobrodružný (Nova)
Malá skupinka amerických vojakov bujujúcich na území Iraku počas Vojny v perzskom zálive, sa rozhodne zostať na tomto území o niečo dlhšie. Nemajú však pre to žiadny ušľachtilý dôvod. Rozhodli sa ukradnúť veľký obnos zlata ukrytý niekoľko kilometrov od ich púštnej základne. S mapou označujúcou cestu ku zlatu sa vydajú na cestu, ktorá poznačí ich názor na vojnu i miestnu krajinu. Kombinácia vojnovej drámy, satiry a dobrodružného filmu neheroizuje americkú armádu a častokrát dokonca straní irackým milíciám. Už samotná zápletka, kde americkí vojaci kradnú Iraku zlatý poklad totižto vyzýva ku zaujímavým interpretáciám. David O. Russell však natočil predovšetkým antimilitaristický film poukazujúci na dopady vojny na civilistov.

TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016


21.01.
štvrtok

20:20 George Bizet: Carmen (Carmen), Francúzsko/Taliansko, 1984, Hudobný, (ČT art)
Krásna a vášnivá robotníčka Carmen otvorene prehlasuje, že bude milovať len toho, kto jej nebude opätovať lásku. Po bitke s ďalšou robotníčkou sa odmieta ospravedlniť a preto putuje do väzenia. Strážiť ju má desiatnik Don José, ale Carmen mu sľubuje, že pokiaľ ju pustí, bude ho milovať. José sa podvolí a pochopiteľne končí za mrežami. Po prepustení sa stretne s Carmen a bráni ju před svojim veliteľom Zunigom. Rozhodne sa teda utiecť do hôr s Carmen a jej spoločníkmi. Josér uvidí toreádora Escamilla ako vyznáva Carmen lásku a vyzýva ho na súboj. Jednu z najslávnejších opier všetkých čias režíruje legenda talianskeho politického filmu Francesco Rosi.

21:45 Hrdinovia vojny (Ji jie hao), Hong Kong/Čína, 2007, Vojnový/Historický, (JOJ Cinema)
Snímka čínskeho „odborníka na vojnové filmy“ Xiaogang Fenga sa vracia k udalostiam z roku 1948, kedy sa v Číne odohráva občianska vojna medzi Kuomintangom a komunistami. Gu je veliteľom deviatej divízie Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády a jeho úlohou je brániť určenú oblasť až do odvolania. Rádioprijímač však mlčí desiatky hodín, počet členov jednotky sa pomaly zmenšuje a aj náboje začínajú pomaly dochádzať. Keď už situácia začne byť mimoriadne kritická ozve sa z prijímača rozkaz k ústupu. Uprostred vojnovej vravy však Gu tento rozkaz prepočuje a odmieta veriť slovám svojho poručíka. Film Hrdinovia vojny vyniká, spomedzi propagandistickej čínskej vojnovej produkcie, predovšetkým svojim realizmom, keďže sa snaží zobrazovať charakterovo realistické postavy a vojnu ako hrôzostrašnú udalosť a zároveň príklonom ku väčšej komornosti.

TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016


22.1.
piatok

16:05 Pleasantville (Pleasantville), USA, 1998, Fantasy/Komédia, (Nova Cinema)
Stredoškolák David je zanieteným fanúšikom čiernobielej soup-opery zobrazujúcej idylický, americký malomestský život päťdesiatych rokov. Pri jednej z typických bitiek o to, čo sa bude pozerať medzi ním a jeho sestrou Jennifer sa rozbije ovládač a starý opravár im ponúkne náhradný, ktorí oboch prenesie priamo do seriálu Pleasantville. Už ako Bud a Mary Sue sa zapájajú do diania okolo seba, pričom Jennifer začína meniť zabehaný chod mestečka. Miestni obyvatelia sa dozvedia čo je to sex, v ich dovtedy prázdnych knihách sa objaví text a v čiernobielom svete sa postupne objavujú farby. Tieto novoty sa však niektorým obyvateľom nepáčia a na čele so starostom začínajú bojovať s „farebnými“ i pošramotenou morálkou. Pleasantville je metatextuálnym komentárom ku vykonštruovanosti, slaboduchosti a nerealistickosti filmov a seriálov zobrazujúcich „zlaté päťdesiate roky“.

20:15 Dobrodružstvo Poseidona (The Poseidon Adventure), USA, 1972, Katastrofický, (Prima MAX)
Veľkolepý katastrofický film 70. rokov rozpráva príbeh o luxusnom zaoceánskom parníku, vydávajúcom sa na svoju poslednú cestu. Rozprávanie rozdeľuje svoju pozornosť medzi viacero postáv, ktoré vyplňajú škatuľky jednotlivých ľudských archetypov, ako hrdina, namyslený mačo, submisívne dievča, mladý komický chlapec atd. Po prevrátení lode masívnou prílivovou vlnou sa začína príbeh plný napätia, obohatený osobnými príbehmi obetí. Snímku ocenenú Oscarom a Zlatým glóbusom môžeme vnímať ako mimoriadne vydarený predobraz Cameromonovho Titanicu.

21:55 Kňazove deti (Svecenikova djeca), Chorvátsko/Srbsko, 2013, Komédia, (Dvojka)
Mladý kňaz Fabian prichádza na svoje nové pôsobisko, ktorým je farnosť na malom dalmátskom ostrove, kde počet zosnulých prevyšuje počet novonarodených detí. Fabian sa spolu trafikantom Petarom a lekárnikom Marinom rozhodnú proti negatívnej fertilite bojovať jediným možným spôsobom - prepichujú predávané kondómy a antikoncepčné tablety vymieňajú za vitamíny. Preslnené prímorské pobrežie a balkánsky potrhlá atmosféra dodáva filmu s množstvom vtipných narážok na cirkev, ale aj na konzum dnešnej doby na zaujímavosti.

TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016 TV tipy 18.1. - 24.1. 2016


23.01.
sobota

16:00 Diablova krása (La Beauté du diable), Francúzsko/Taliansko, 1950, Komédia/Fantasy, (ČT2)
Jeden z najvýznamnejších francúzskych avantgardných režisérov 20. rokov René Clair, sa postupom času preorientoval na diváckejšie typy filmov. Jeho tvorba však zostala aj naďalej nesmierne originálna a podnetná, čoho dôkazom je práve táto variácia na faustovský motív. Faustovo omladnutie prostredníctvom zmluvy s diablom obohatil Clair o nonšalantný francúzsky humor, ktorý pramení z povojnového pacifizmu a odmietaniu atómových zbraní. Clairova snímka je však najmä oslavou mladosti, ako cesty vedúcej k skutočnému poznaniu, ktoré nepotrebuje domnelé pravdy. Mladosti, ktorá sa učí na vlastných chybách a omyloch. Okrem toho zaujme Diablova krása aj zámerným stieraním hranice medzi iluzórnym a reálnym i zaujímavým rozprávaním.

17:20 Mário a kúzelník, Československo, 1976, Dráma/Historický, (Dvojka)
V časoch vrcholiacej normalizácie si museli začínajúci slovenskí režiséri na svoje celovečerné debuty počkať. Medzi túto generáciu patrí aj Miroslav Luther, ktorý začínal vo svojich 30 rokoch na obrazovkách televízie a svoje prvé filmy pre kiná mohol tvoriť až o 9 rokov neskôr. Ešte před filmami, ktoré sa dnes zaraďujú do zlatého fondu, však vytvoril celovečerný televízny film na motívy poviedky Thomasa Manna s názvom Mário a kúzelník, za ktorý získal Striebornú nymfu na najvýznamnejšom televíznom festivale v Monte Carle a cenu Cino del Duca za réžiu. Televízna adaptácia poviedky, ktorá vznikala v temných časoch, tesne pred vypuknutím 2. svetovej vojny, je dôrazným varovaním před ničivou silou fašizmu, ale pokojne ju môžeme vztiahnuť aj na vtedajšiu komunistickú realitu. Dej situovaný do Talianska zobrazuje vystúpenia potulného kúzelníka, ktorého triky spočívajú v hypnóze a ovládaní ľudí. Jednoznačný odkaz na slávneho Caligariho a zároveň narážka na demagogické a propagandistické ovplyvňovanie más tej doby ukazuje neschopnosť spoločnosti čeliť tejto ideológii.

20:10 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Satira, (Dvojka)
Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.

21:40 Nič proti ničomu (Nic proti ničemu), Česko, 2011, Komédia/Dráma, (ČT art)
Komédia režiséra Petra Marka, ktorú natočil v spolupráci s divadelným združením Láhor/Soundsystem je príbehom manželov Radka a Johany. V snahe zistiť čo by sa mohlo stať, keby si adoptujú dieťa, navštívia zraz adoptovaných v kempe Jordán. Radek, ktorý sa nechce prezradiť, sa predstaví pod cudzou chatovou prezývkou Skippi. V tom momente sa však stane personou non grata. Aj napriek vyhrotenej atmosfére sa však rozhodnú v kempe zostať, keďže práve v takýchto situáciách sa u ľudí prejavia ich skrývané „pudy“. Radek tak prijme pozíciu vyvrheľa a sleduje reakcie ostatných. Jeden z najzaujímavejších českých filmov nového milénia je mimoriadne podvratným vyjadrením sa na tému sebeckosti ľudí i spoločnosti fungujúcej na princípe oktrok – pán.

22:30 História násilia (A History of violence), USA/Nemecko, 2005, Kriminálny/Thriller, (Nova Cinema)
Tom Stall si žije pokojný život so svojou ženou Edie a dvoma deťmi v malom mestečku v Indiane. Jedného dňa však jeho reštauráciu prepadnú dvaja zločinci a Tom ich v sebaobrane zabije. To pochopiteľne otrasie jeho idylickým životom, pretože udalosť okamžite priláka médiá a zároveň tajomného muža, ktorý tvrdí, že mu Tom v minulosti ublížil. Čo je najhoršie, vplyvom všetkých týchto tlakov to začína škrípať aj v manželstve. Slávny nonkomformista David Cronenberg zobrazuje zlo ako neoďdeliteľnú súčasť človeka, bez ohľadu na to, aký šťastný život jedinec vedie. Zároveň, ako to už má vo zvyku, mätie diváka a ponúka mu dostatok priestoru a času k zaujatiu stanoviska. Vo výsledku je snímka unikátnou štúdiou násilníckej mysle i samotnej spoločnosti a médií, ktoré násilie priťahuje.




24.01.
nedeľa

20:00 Pre hrsť dolárov (Per un pugno di dollari), Taliansko/Španielsko/NSR, 1964, Spaghetti western, (ČT2)
Lovec ľudí Joe prichádza do mesta rozdeleného vojnou dvoch klanov - Baxterovcov a Rojovcov. Väčšina príčetnejších obyvateľov už dávno utiekla a na tých odvážnejších zarobil najspokojnejší podnikateľ v meste – miestny truhlár. Joe, ktorý okrem príčetnosti a odvahy oplýva aj rýchlosťou a šikovnosťou, rozohrá hru na obe strany s cieľom využiť situáciu vo svoj prospech. Pod vplyvom Kurosawovho Yojimba a Goldoniho Sluhu dvoch pánov nakrútil, v tom čase ešte nepríliš známy, Sergio Leone film, ktorý zadefinoval nový subžáner s názvom spaghetti western. Namiesto uhladených, čestných džentlmenov vytvoril postavu drsného, ambivalentného lovca ľudí, namiesto šľachetnosti a romantizmu krutý svet plný súbojov a vrážd. Dlhé, tiché, detailné scény pracujúce výlučne s tvárovou mimikou hercov vytvárajú „plazivé“ napätie končiace sa náhlymi prestrelkami či geniálnym motívom zo soundtracku Ennia Morriconeho.

21:35 Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and love the Bomb), Veľká Británia, 1964, Vojnový/Satira (Dvojka)
Slávny pacifista a žánrový chameleón Stanley Kubrick nakrútil v reakcii na Kubánsku krízu slávnu satiru zosmiešňujúcu veľmoci a ich vojnový fanatizmus. Šialený brigádny generál Jack D. Ripper sa domnieva, že Sovieti otrávili americkú vodu fluórom a rozhodne sa vyslať letku lietadiel s atomovými bombami na ZSSR. Americký prezident sa spočiatku snaží odvrátiť tretiu svetovú vojnu, ale to ešte netuší, že Sovieti vytvorili zariadenie, ktoré pri použití atómovej bomby zničí celý svet. Američania, Rusi i bývalý nacista Dr. Divnoláska postupne odvolajú všetky lietadlá až na jedno. Švejkovsky tupí vodcovia a výborné Sellersove kreácie povyšujú aj tento Kubrickov film medzi nesmrteľnú klasiku.

22:50 Timecode (Timecode), USA, 2000, Experimentálny/Komédia (Prima)
Čierna komédia z Los Angeles pozoruje príbehy štyroch ľudí – filmového producenta; jeho manželky, ktorá sa s ním chce rozviesť; začínajúcej herečky a žiarlivej, nahnevanej ženy. Na tomto by nebolo nič neobvyklé, keďže filmov pracujúcich so sieťovým naratívom (tzn. s viacerými príbehmi, ktoré sa napokon prepoja) je v súčasnosti už veľké množstvo. Režisér filmu Mike Figgis sa však rozhodol zároveň pracovať so splitscreenom (rozdeleným plátnom) deliacim obrazovku na 4 časti, vďaka čomu všetky štyri príbehy sledujeme naraz a dokonca nakrútil všetky štyri „filmy“ na jeden záber. Výsledkom je zaujímavý, neznovelizovateľný experiment, pri ktorom sa môže divák zamerať na hociktorý príbeh, pričom sledovanie ešte sťažuje presúvanie sa postáv z jednej časti obrazovky do druhej a naopak. Figgis však nezostal len pri formálnom novátorstve a prináša zaujímavé pojednanie o prázdnote životov súčasnej smotánky či množstvo sebareflexívnych pomrknutí.


autor Marcel Šedo 18.1.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.