TV TIPY 22.2. - 28.2. 2016

TV TIPY 22.2. - 28.2. 2016

článok



22.2.2016
pondelok

20:10 George Harrison: Život v materiálnom svete (George Harrison: Living in the Material World), USA, 2011, Dokumentárny/Hudobný/Životopisný (Dvojka)
Dokument George Harrison: Living in the Material World mapuje život a tvorbu jedného z najslávnejších hudobníkov všetkých čias. Približuje jeho detstvo v Liverpoole, éru Beatles, ale aj jeho sólovú kariéru a súkromný život. Slávny režisér a milovník hudby Martin Scorsese zachytáva Georgea Harrisona nielen ako úspešného hudobníka, ale aj ako hĺbavého hľadača rovnováhy medzi materiálnym a duchovným svetom. Hladko tak zapadá medzi Scorseseho hrané filmy s mužskými protagonistami, ktorí pochybujú, či si zvolili správnu cestu. Harrison i Scorsese boli vychovávaný podľa katolíckych zásad a u oboch sa umenie zaradilo medzi najdôležitejšie dôvody existencie.

20:25 Muž z Hongkongu (Les Tribulations d'un chinois en Chine), Francúzsko/Taliansko, 1965, Komédia/Dobrodružný (Dvojka)
Hlavnou postavou filmu je Artur Lempereur, ktorý sa aj napriek rozprávkovému bohatstvu neuveriteľne nudí. Spoločne so svojou snúbenicou Alicou, jej matkou Suzy a jej priateľom sa plaví do Orientu a márne sa pokúša o samovraždu, čo je jediný spôsob ako uniknúť nude. Vo chvíli, keď sa mu nepodarí deviaty pokus, dostane správu, že prišiel o všetky peniaze. A tak sa Artur poistí na dva milióny dolárov, ktoré v prípade jeho smrti dostanú Alice a jeho orientálny priateľ Goh, ktorého požiada, aby najal profesionálnych zabijakov, ktorí by ho zabili. Lenže práve keď sa tak stane, zoznámi sa Artur s očarujúcou striptérkou Alexandrinou a zrazu sa mu chce strašne žiť. Nezostáva mu nič iné, než sa pokúsiť uniknúť všetkým nástrahám, ktoré na neho najatí zabijaci chystajú a nájsť Goha, aby vrahov odvolal.

22:15 Najdlhší deň (The Longest Day), USA, 1962, Vojnový/Akčný/Historický (Prima MAX)
Krátko pred vylodením spojeneckých vojsk v Normandii už v severnom Francúzsku netrpezlivo čaká odbojové hnutie i civilisti na oslobodenie spod nemeckej nadvlády. V napätí sú aj nemecké vojská, ktoré zatiaľ nevedia kedy a kde k invázii dôjde. Chystajú sa však pripraviť spojeneckým vojakom ten najdlhší deň v ich živote. Zatiaľčo na druhej strane kanála lamanšského prielivu sa pripravuje vylodenie, nemecké velenie sa márne snaží získať povolenie na presun záložných pancierových divízií na pobrežie. Až pri pohľade na obrovské množstvo lodí sa začína formovať obrana, ale medzitým sa už spojenecké jednotky vyloďujú na pláži Omaha. Trojhodinový vojnový epos je súčasne oslavou hrdinstva jednotlivcov i dôkladným zobrazením veľkej historickej udalosti, pričom si vypomáha znesiteľným pátosom i humorom.

22:40 Zasľúbená krajina (Ziemia obiecana), Poľsko, 1975, Dráma/Historický (Dvojka)
Príbeh výpravnej trojhodinovej epopeje legendy poľského filmu Andrzeja Wajdu sa odohráva v Lodži okolo roku 1880. Hlavnými hrdinami filmu sú traja bezškrupulózni priatelia: Poliak, Nemec a žid. I oni sa chcú podieľať na hospodárskom zázraku a pre svoj sen vlastniť fabriku sú ochotní obetovať všetky ideály a morálne zábrany. Lásku, rodinu i známych využívajú v mene vlastných výhod. V snímke tak vidíme dôsledky industrializácie a zároveň dobu, nie nepodobnú od tej našej, v ktorej udávajú tón karieristi.

TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016


23.02.2016
utorok

20:15 Sněženky a machři, Československo, 1982, Komédia (Prima)
Povinný lyžiarsky výcvik je výbornou príležitosťou na lepšie zoznámenie sa. Slávny mládežnícky film je sledom humorných scénok, kde príchod študentov a "horského učiteľského zbora" na horskú chatu odštartuje nové a nečakané vzťahy medzi študentmi a ich pedagógmi. "Snežienky" - slečny sa chcú páčiť a "Machri" - chlapci sa predvádzajú v žartíkoch, ale aj v ukážkach viac, či menej brilantného lyžovania a to iba kvôli jednej jedinej veci: "snežienkam". Cítia sa dospelí a prísny režim im pripadá nedôstojný. Veď aj preto pripravujú drobné vzbury.

22:05 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998, Vojnový/Dráma (Prima MAX)
Píše sa rok 1942 a druhá svetová vojna zúri už aj v Pacifiku. Na brehy ostrova Guadalcanal putuje jedna americká rota za druhou. Vojaci opúšťajú svoje rodiny, aby bojovali s japonskou armádou. Film sleduje osudy vojaka Witt, ktorý je dezertérom žijúcim v pokoji a mieri na ostrove v Pacifiku. Jedného dňa je však chytený americkým námorníctvom, vypočutý a poslaný naspäť do aktívnej služby k jednotke pripravujúcej sa na bitku o Guadalcanal. Film ukazuje osudy rôznych vojakov a dôstojníkov počas tejto drsnej akcie, ktorá je veľmi dôležitá pre vývoj vojny s Japoncami. Drsným i lyrickým filmom skúmajúcim vojnové besnenie i život domorodých obyvateľov, nás sprevádza Wittov vnútorný monológ.


24.02.2016
streda

11:25 12 rokov otrokom (Twelve Years a Slave), USA/Veľká Británia, 2013, Životopisný/Historický (JOJ Cinema)
Afroamerický huslista Solomon Northup žil pomerne pokojným životom s milujúcou rodinou, dobrou prácou a predovšetkým slobodou, až kým vplyvom nepredvídateľných okolností neskončil ako otrok. Dvaja únoscovia ho pod prísľubom práce vylákajú do Washingtonu, kde ho predajú do otroctva na americký juh. Počas dvanástich rokoch v otroctve zažije obrovské množstvo príkoria na afroamerických obyvateľoch. Tromi Oscarmi ocenený film v réžii Stevea McQueena zaujme fascinujúcou prácou s kamerou, ambivalentnými postavami i vyváženým rozprávaním o podstate rasizmu.

20:15 Skrotená hora (Brokeback Mountain), USA/Kanada, 2005, Dráma/Romantický (JOJ Cinema)
Ennis Del Mar a Jack Twist sú kovboji, ktorí spolu pracujú vo Wyomingu na hore Brokeback. Stanú sa najlepšími priateľmi, no púta ich k sebe aj niečo viac ako len obyčajné priateľstvo. Na konci leta sa však ich práca končí a obaja sa vyberú svojou cestou. Ennis sa ožení s Almou, ktorá mu porodí dve deti a Jack odchádza do Texasu, kde sa zamiluje do kráľovnej rodea Laureen. Aj jemu sa čoskoro narodí dieťa. Po štyroch rokoch dostane Ennis od Jacka správu, že sa opäť chystá do Wyomingu. Tromi Oscarmi ocenená snímka, vrátane ceny za réžiu a scenár, prináša dekonštrukciu mýtov o drsných kovbojoch a zároveň príbeh o zakázanej láske.

TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016


25.02.2016
štvrtok

21:50 Babel (Babel), Francúzsko/USA/Mexiko, 2006, Dráma (JOJ Cinema)
Tretí film v poradí, na ktorom Alejandro González Iňárritu spolupracoval so scenáristom Guilleromom Arriagom, zobrazuje náhodné prepletanie niekoľko zdanlivo nesúvisiacich ľudských osudov. Americká dvojica Richard a Susan musí kvôli Susaninmu zdraviu predĺžiť pobyt v Maroku, opatrovateľka Amelia sa pre zmenu bojí, že nestihne svadbu syna v Mexiku a rozhodne sa, že tam potajomky odíde aj s opatrovanými deťmi a v Japonsku rieši mladé hluchonemé dievča svoje psychické problémy. Za snímku Babel získal Iňárritu Cenu za réžiu na MFF v Cannes a viac ako 30 ďalších ocenení, čo znamenalo definitívny prienik medzi najvýznamnejších režisérov súčasnosti.

21:50 Muž, ktorý vedel priveľa (The Insider), USA, 1999, Thriller/Životopisný, (Nova Cinema)
Špičkový reportér a producent populárnej televíznej show s názvom 60 minút, Lowell Bergman, získa dôkazy o tom, že zástupcovia veľkých tabakových koncernov krivo prisahali pred súdom. Zdrojom informácií zo zákulisia tabakového priemyslu je Jeffrey Wigand, ktorý sa v zlom rozišiel so svojím zamestnávateľom a teraz sa rozhodol povedať pravdu o škodlivosti a návykovosti fajčenia. Tabakové spoločnosti však okamžite obvinia Wiganda z porušenia zmluvy o mlčanlivosti. Wigand i Bergman budú musieť čeliť obrovskému nátlaku, ktorý postupne začína ničiť ich životy. Michael Mann aj v tomto filme pracuje, okrem pútavého a realistického príbehu, aj s prepracovanými charaktermi a výborne vykreslenou atmosférou.

TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016


26.02.2016
piatok

21:50 Taxikár (Taxi Driver), USA, 1976, Thriller/Kriminálny, (ČT2)
Travis Bickle je vojnou traumatizovaný muž, ktorý po návrate z Vietnamu trpí nespavosťou a tak si nájde prácu ako taxikár. Násilie, drogy a prostitúcia, s ktorými sa pri svojej práci stretáva každý deň ho ešte utvrdzujú v presvedčení, že prebieha všeobecný úpadok ľudstva. Jediný svetlý bod mesta New York preňho predstavuje Betsy, pracovníčka v kampani na senátora, do ktorej sa až obsesívne zamiluje. Po neúspechu však už nepociťuje žiadne zábrany a rozhodne sa očistiť New York od špiny. Jeden z najlepších filmov Martina Scorseseho je vynikajúcou štúdiou New Yorku, ktoré je v 70. rokoch mestom plným kriminality, prostituúcie a lacnej zábavy.

21:55 Tanečnica v tme (Dancer in the Dark), Dánsko/Nemecko/Holandsko/ USA, 2000, Dráma/Muzikál/Kriminálny, (Dvojka)
Hrdinkou príbehu je česká emigrantka Selma, ťažko pracujúca robotníčka vo fabrike na americkom vidieku. Jej veľkou vášňou je hudba a tanec. Napriek svojej očnej chorobe, ktorú tají, robí často nadčasy, aby zarobila na operáciu svojho rovnako postihnutého syna. Keď jej ťažko zarobené peniaze ukradne jej zdanlivý ochranca, je to začiatok jej tragického konca. Obrazovo dokumentárny, krutý a naturálny muzikál Larsa von Triera, ocenený Zlatou palmou, predstavuje ďalšiu fascinujúcu a zároveň smutnú a krutú štúdiu ženského charakteru.

22:20 Čest a sláva, Československo, 1968, Historický/Vojnový/Dobrodružný, (ČT art)
Píše sa rok 1647 a Čechy sú zničené tridsaťročnou vojnou, habsburskou diktatúrou a násilím katolíckej cirkvi, ktorá sa z krajiny snaží vyštvať posledné zvyšky protestantov. Všade vládne chudoba a hlad, čoho dokonalým obrazom je malá pevnosť českého šľachtica, na ktorej sa odohráva tento príbeh. Rytier Václav Rynda z Loučky sa snaží toto ťažké obdobie v pokoji prežiť a preto odoláva slovám protestantského emigranta Jindřicha Donovalského. Ten sa ho snaží vyprovokovať k vzbure proti Habsburgovcom, avšak po uzavretí westfálskeho mieru, sa preňho vojna končí. Rytier Rynda však s hŕstkou svojich verných vyráža do samovražedného boja za česť a slávu.

TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016 TV tipy 22.2. - 28.2. 2016


27.02.2016
sobota

20:00 Sociálna sieť (The Social Network), USA, 2010, Dráma/Životopisný, (Nova Cinema)
Každá doba má svojho vizionára, ktorý za sebou zanechá pozmenený svet. Vo filme The Social Network umožňuje režisér David Fincher nahliadnuť do okamihov, kedy vznikal Facebook, sociálny fenomén nového storočia. Prostredníctvom odlišných pohľadov rôznych zúčastnených, ktorí tvrdia, že práve oni boli pri tom, keď Facebook vznikol, sledujeme príbeh, ktorý sa zámerne vyhýba jedinej interpretácii. Subjektívny výklad udalostí odzrkadľuje stále sa meniace sociálne vzťahy, ktoré sú pre našu súčasnosť i Facebook charakteristické.

20:10 Kladivo na čarodějnice, Československo, 1969, Dráma/Historický, (Dvojka)
Najznámejší film Otakara Vávru vznikol podľa rovnomenného románu Václava Kaplického a dochovaných súdnych zápisov z procesov s čarodejnicami z rokov 1678-1695. Inkvizítor Boblig je povolaný do mesta Šumperk, aby vyšetril priestupok jednej žobráčky. Skonštruuje však proces, ktorého metódy zaručujú priznanie všetkých obžalovaných. Do mesta tak prichádza moc, ktorá pod rúškom očisťovania od čarodejníc sleduje iba vlastné obohatenie a ktorá neváha pre tento cieľ zničit všetkých odporcov. Analógia s politickými procesmi 50. rokov je výstrahou pred zneužívaním moci, ale zároveň i podobenstvom o odpúšťajúcej láske, ktorá nesúdi.

21:50 Piesne z druhého poschodia (Sånger från andra våningen), Švédsko/Nórsko/Dánsko, 2000, Dráma/Komédia, (ČT art)
Filmová poéma inšpirovaná básnikom Caesarom Vallejom rozpráva o ľudskej potrebe lásky, o veľkosti i malosti, o zmätenosti a zraniteľnosti, o veľkých klamstvách, opustenosti a večnej túžbe po priateľstve a súznení. Surrealistický príbeh balansujúci na hrane tragédie a komédie je zasadený do anonymného sivého mesta, kde ľudia prežívajú svoju každodennú rutinu bez záujmu o druhých. Režisér Roy Anderson vytvoril vo filme odcudzený obraz spoločnosti, v ktorej môže byť aj apokalypsa komická. Bezvýchodiskovosť ako motív doby, kapitalizmus ako barbarstvo v situácii, keď všetko zlyháva a devalvácia akýchkoľvek symbolov a hodnôt sú len niektorými z mnohých tém, ktoré režisér Roy Andersson vo svojom absurdnom diele skúma.




28.02.2016
nedeľa

09:20 Tajomstvo N.I.M.H. (The Secret of NIMH), USA, 1982, Animovaný/Rodinný/Fantasy, (ČT :D)
Pani Brisbyová je vdova a gazdiná v domácnosti so štyrmi deťmi. Keď jej najmladší syn Timmy ochorie na zápal pľúc, vydá sa za pánom Fitzibonsom po radu. Ten jej poradí, aby skúsila zohnať potrebný liek vo výskumnom centre N.I.M.H a tak sa pani Brisbyová vydá na dobrodružnú cestu, na ktorej ju postrehne mnoho nástrah, ale aj priateľstiev. Jedno z vrcholných diel Dona Blutha predstavuje pomerne výnimočný medzník v rámci americkej animovanej tvorby pre deti. Matku snažiacu sa zachrániť vlastné deti totižto nepoháňa vzdor či odvaha klasických hrdinov, ale strach a odhodlanie. Paralelne tiež môžeme sledovať bezohľadný vzťah človeka k prírode rozvíjaný cez motív spoločenstva utekajúcich laboratórnych krýs.

20:00 Malý veľký muž (Little Big Man), USA, 1970, Western/Dráma/Komédia/Dobrodružný, (ČT 2)
Jack Crabb má podľa svojich slov stodvadsať rokov, keď začína istému reportérovi rozprávať príbeh svojho života. Ako malý chlapec prežil prepadnutie skupiny osídlencov „západu“ kmeňom Čejenov, ktorí si ho následne adoptovali. Potom sa vrátil späť medzi bielych a stal sa pištoľníkom a obchodníkom. Neskôr sa ožení s Indiánkou, avšak keď ju i jej kmeň vyvraždí armáda, nechá sa najať ako stopár úhlavného nepriateľa Indiánov - generála Georgea Armstronga Custera. Snímka o rozprávaní a práve si ho tak trochu prifarbiť je zobrazením jedného z najsmutnejších období v dejinách ľudstva – zdecimovania celej jednej rasy. Režisér Arthur Penn reformoval žáner westernu svojim ambivalentným hrdinom, komickým nádychom, sebareflexiou i hyperbolizáciou westernových prvkov.

20:00 Podivný prípad Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button), USA, 2008, Mysteriózny/Fantasy/Romantický, (Nova Cinema)
Film inšpirovaný poviedkou Francisa Scotta Fitzgeralda rozpráva príbeh o sympatickom päťdesiatnikovi Benjaminovi Buttonovi, ktorý sa len prednedávnom zamiloval do tridsiatničky Daisy. Hlavný hrdina však namiesto starnutia začína mladnúť, čo sa mu síce spočiatku páči, ale postupom času sa situácia obráti. Prežívať svoj život v opačnom smere ako ostatní a mladnúť vedľa svojej starnúcej lásky, začne byť postupom času zvláštne. Film o nemilosrdnosti plynutia času, kde sa do jedného života voľne vplietajú časy ostatných ľudí.


autor Marcel Šedo 22.2.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.