TV TIPY 7.3. - 13.3. 2016

TV TIPY 7.3. - 13.3. 2016

článok



7.3.
pondelok

20:10 Svet ticha (Le Monde du silence), Francúzsko/Taliansko, Dokumentárny, 1956, (Dvojka)
Film legendárneho potápača, oceánografa a autora filmov z podmorského sveta Jacquesa-Yvesa Cousteau je prelomovým dokumentom, ktoré získalo Oscara i Zlatú palmu na MFF Cannes. Vo filme je zachytený veľmi nešetrný a brutálny postoj Cousteaua a jeho spolupracovníkov k morským živočíchom, čo on samotný neskôr prehodnotil a snažil sa odčiniť propagáciou ochrany životného prostredia. Revolúciou v oblasti filmu sú, pre účely nakrúcania vytvorené, nové prístroje umožňujúce nakrúcať pod vodou, vznik nového žánru, fascinujúce zábery a keď už nič iné môžeme vďaka filmu vidieť veľký posun v oblasti ochrany životného prostredia výskumníkmi.

20:15 Nákaza (Contagion), USA/SAE, 2011, Katastrofický/Sci-Fi/ Akčný, (Dajto)
Film sleduje rýchle šírenie smrtiaceho, vzduchom prenosného víru, ktorý zabíja v priebehu niekoľkých dní. Lekári po celom svete sa snažia nájsť liek a minimalizovať paniku, ktorá sa šíri ešte rýchlejšie, než samotný vírus. V americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb preto dochádza k mobilizácii všetkých výskumných pracovníkov, ktorí sa snažia zistiť ako prekonať patogén, ktorý neustále mutuje. Spoločnosť medzitým začína kolabovať, k čomu prispieva aj aktivista a bloger, ktorý vo svojich článkoch tvrdí, že verejnosť nedostáva pravdivé informácie o skutočnom dianí. Realistické dielo, ktoré však obsahuje množstvo štylizovaných scén z pohľadu nakazených, či videoklipových montáží, si uvedomuje úlohu nových médií v súčasnej spoločnosti a využíva ich tematicky i formálne. Výsledkom je fascinujúci žánrový experiment, ktorý posúva katastrofický film k netušeným výšinám.

22:40 Danton (Danton), Francúzsko/Poľsko/NSR, 1983, Historický/Životopisný, (Dvojka)
Francúzska revolúcia začala „požierať svoje deti“ a pod gilotínu sa začali ocitať stále noví nepriatelia národa. Jedným z nich bol aj Georges Jacques Danton, ktorý sa stal obeťou mocenského boja. Film Andrzeja Wajdu sa tu tak sústreďuje predovšetkým na spor medzi dvomi rozdielnymi osobnosťami francúzskej revolúcie - Dantona a Robespierra. To všetko na pozadí vlády teroru, ktorá znázorňuje úskalia revolučných tendencií, ktoré sa v histórii neustále opakujú.

TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016


08.03.
utorok

21:10 Muž, ktorý miloval ženy (L' Homme qui aimait les femmes), Francúzsko, 1977, Komédia/Dráma/Romantický, (ČT art)
Bernard Morane bol nenapraviteľný sukničkár, ktorý v priebehu svojho života zviedol obrovské množstvo žien. Niekoľko desiatok sa ich na začiatku filmu schádza na provinčnom cintoríne, aby sa s Bernardom rozlúčili na jeho poslednej ceste. Následne vidíme retrospektívne rozprávanie o živote muža, pre ktorého boli ženy neukojiteľnou vášňou.

21:45 Hra o jablko, Československo, 1976, Komédia/Dráma, (ČT2)
Hrdinami príbehu sú pôrodník a slobodný a sebecký muž po tridsiatke, doktor John a mladá zdravotná sestra Anna, ktorá má aj napriek svojej bláznivosti k životu omnoho zodpvoednejší prístup. John sa snaží s dievčaťom nadviazať ďalší povrchný vzťah, ale jeho hra na lásku sa obráti proti nemu. Morálne-satirický film Hra o jablko režisérky Věry Chytilovej zachytáva komediálnou formou podstatu neustáleho sporu medzi mužom a ženou. Zároveň sa snaží zodpovedať otázku, do akej miery je možné hrať sa s ľudskými citmi a kedy to prestáva byť hrou.


09.03.
streda

05:20 Caddyshack (Caddyshack), USA, 1980, Komédia/Športový, (Nova Cinema)
Dennis Noonan je nosičom golfových palíc, ktorý sníva o tom, že jedného dňa bude môcť študovať. Jeho rodina je však početná a chudobná a tak je zrejmé, že cesta za týmto snom bude dlhá a náročná. Členmi golfového klubu sú príslušníci strednej vrstvy, ako sudca, biskup či lekár. Aj napriek veľkému množstvu času strávenom v klube však väčšina z nich golf hrať nevie. Denny má výčitky svedomia, že kvôli pár dolárom musí nečestným a neschopným hráčom podliezať a kvôli možnosti získať štipendium dokonca krivo svedčiť. Napokon sa rozhodne so všetkým priznať, avšak v tej chvíli prichádza na scénu syseľ, ktorý prinesie zvrat do celej situácie.

20:15 Cesta do zatratenia (Road to Perdition), USA, 2002, Kriminálny/Thriller, (Prima MAX)
Píše sa rok 1931 a Michael Sullivan prichádza so svojim synom Michaelom Sullivanom jr. do mesta Perdition, ktorého názov by sme mohli preložiť ako zatratenie, resp. peklo. Uprostred veľkej hospodárskej krízy pracuje ako nájomný vrah pre írsky gang. Starnúci pán Rooney sa stáva pre Michaela, potom čo mu zachránil život, rovnakým vzorom, akým je on pre svojho syna. Annie Sullivanová svojho muža miluje a žije pokojným a zaopatreným životom, ale často má strach o deti. Dramatická životná udalosť postupne vysvetľuje Michaelovu cestu do zatratenia.

TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016


10.03.
štvrtok

07:25 Štyri minúty (Vier Minuten), Nemecko, 2006, Dráma, (Kino Barrandov)
Pianistka Traude Krügerová už 60 rokov vyučuje v ženskej väznici hru na klavír. Spočiatku odmieta vyučovať nevypočitateľnú a agresívnu Jenny, ktorá si odpykáva trest za vraždu, ale keď započuje ako hrá, zmení svoje rozhodnutie. Jej nadanie je očividné, len dlhú dobu ukryté pod maskou drsnej ženy. Hodiny klavíru síce spočiatku vyzerajú skôr ako vzájomné meranie síl, avšak postupne sa spoločne začnú pripravovať na klavírnu súťaž.

20:20 Moliére (Moliére), Francúzsko, 2007, Historický/Komédia, (ČT art)
Moliére, v tom čase ešte len skrachovaný herec a neúspešný autor divadelných hier, sa topí v dlhoch. Bohatý Jourdain sa ponúkne, že mu finančne pomôže, ale Moliére musí na oplátku využiť svoj dôvtip a pomôcť mu získať srdce ovdovenej markízy. Moliére ponuku prijíma a v prestrojení za kňaza sa čoskoro objaví v Jourdainovom paláci, kde sa svojho hostiteľa snaží naučiť hereckému umeniu. Jourdainovej manželke Elmíre sa to spočiatku prirodzene veľmi nepozdáva, čoskoro však počiatočné antipatie medzi ňou a Moliérom nahradí príťažlivosť.

21:50 Nepokoj (Restless), USA, 2011, Dráma/Romantický, (Nova Cinema)
Uznávaný režisér Gus Van Sant vytvoril po niekoľkých experimentálnych filmoch osobitý milostný príbeh mladého muža, ktorý stratil záujem o život, a pôvabného dievčaťa, ktoré si pre zmenu život užíva plnými dúškami. Keď sa tieto dve rozdielne osobnosti stretnú na pohrebe, zisťujú, že toho majú veľa spoločného.

TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016


11.03.
piatok

21:40 Futurologický kongres (The Congress), Izrael/Nemecko/Poľsko/Luxembursko/Francúzsko/Belgicko, 2013, Sci-Fi/Animovaný, (Dvojka)
Mnohými cenami ovenčená a vizuálne fascinujúca adaptácia známej literárnej predlohy kultového autora sci-fi Stanislawa Lema. Herečka Robin Wright tu hrá sama seba – filmovú hviezdu, ktorej s pribúdajúcimi vráskami ubúdajú filmové úlohy. Teraz dostáva možno poslednú veľkú ponuku. Filmová spoločnosť chce naskenovať jej telo, pohyby i emócie a kúpiť si tak virtuálnu herečku, ktorá už nezostarne ani o deň. Strach z konca kariéry, prísľub večnej mladosti vo svete filmu a štedrá finančná ponuka ju napokon presvedčia. Po 20 rokoch sa vydáva na futurologický kongres jednať o predĺžení zmluvy. Ocitne sa v animovanej zóne, kde každý môže byť tým, kým chce.

21:50 Zbohom baby (Gone baby gone), USA, 2007, Kriminálny/Mysteriózny, (ČT2)
Príbeh sa odohráva v Dorchestri, v jednej z najnebezpečnejších štvrtí Bostonu, plnej chudobných rodín, narkomanov, stroskotancov a nenaplnených snov. Teta strateného štvorročného dievčatka uprosí dvojicu mladých súkromných detektívov, aby sa pustili do vyšetrovania jej zmiznutia. Patrick Kenzie a Angie Gennaro zisťujú, že nájdenie dievčatka môže byť mimoriadne ťažké, pričom neriskujú len svoju povesť a priateľstvo, ale aj vlastné životy. Ambivalentne prijímaný herec Ben Affleck sa vo svojom réžijnom debute predstavil ako výnimočný talent.

22:20 Rozmarné leto, Československo, 1967, Komédia/Poetický, (ČT art)
V trochu spustnutých riečnych kúpeľoch na brehu rieky Jelša sa dennodenne stretávajú traja postarší páni - majiteľ kúpeľov Antonín Dura, sčítaný abbé Roch a major vo výslužbe Hugo. Keďže počasie je pomerne daždivé má pán Dura núdzu o zákazníkov. Väčšinu času teda trávi rozhovormi v drobných krčmách pri víne a utopencoch spolu so svojimi priateľmi. Rozruch do ich životov prinesie až potulný kúzelník Arnoštek a pôvabná Anna. Tá hneď pri svojom prvom večernom vystúpení očarí všetkých troch mudrlantov a tí sa jej začnú dvoriť. Ako predloha slúžila filmu jedna z najlepších diel Vladislava Vančuru (on sám ju za najlepšiu považoval), v ktorých sa zaoberali zmyslom existencie, krásou a rozmarmi letného počasia.

TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016 TV tipy 7.3. - 13.3. 2016


12.03.
sobota

20:00 Kobry a užovky, Česko, 2015, Dráma, (ČT1)
Užovka je stratený vo svojom vlastnom živote. Napriek tomu, že má už skoro štyridsať, nemá ženu ani prácu, pričom cíti, že má poslednú šancu niečo sám so sebou urobiť. Najbližšiu príležitosť rozhodne nehodlá premárniť. Jeho brat Kobra je magor, nezodpovedné dieťa a feťák. Býva s večne opitou matkou, vykráda chatky a zo všetkého najradšej sa zabáva a stavia vzdušné zámky. Vo chvíli, keď to vyzerá tak, že Užovka by konečne mohol byť šťastný, na scéne sa objaví Kobra. Najnovší český prírastok do žánru sociálnej drámy získal 8 Českých levov, vrátane toho pre Najlepší film a Najlepšiu réžiu.

20:00 Kandidát, Slovensko/Česko, 2013, Thriller/Komédia (Nova Cinema)
Príbeh filmu Kandidát sa odohráva počas dvoch mesiacov kampane pred prezidentskými voľbami. Autor denníkových zápiskov netuší, pre koho zaznamenáva odpočúvania, v ktorých sleduje biskupa, majiteľa reklamnej agentúry a nevýrazného prezidentského kandidáta s menom Peter Potôň. Prepojenie mafie, cirkvi, súkromníkov a vysokej politiky je dokonané. Kandidát je politickou fraškou zobrazujúcou nepríjemnú atmosféru v našej krajine, ktorou otriasli únosy, vraždy i najrôznejšie spisy. Kandidát je o ľuďoch, ktorí pod týmto tlakom potápajú jeden druhého a pomáhajú si naozaj až vtedy, keď ide o život.

20:10 Proč?, Československo, 1987, Dráma/Športový (Dvojka)
Príbeh inšpirovaný skutočným prípadom, kedy skupinka mladistvých futbalových chuligánov zdemolovala vlakovú súpravu, v ktorej cestovali na futbalový zápas a navyše ohrozovali spolucestujúcich i sprievodkyňu. Snímka sleduje mravnú devastáciu spoločnosti, kde ani rodičia páchateľov nie sú ochotní prijať zodpovednosť. Režisér Karel Smyczek ukazuje, ako stadovitý efekt spojený s hecovaním vedie ku agresívnemu správaniu. Snímka je zároveň zaujímavá, na československé pomery tej doby, netradičným rozprávaním a paradokumentárnym štýlom.




13.03.
nedeľa

22:05 Collateral (Collateral), USA, 2004, Thriller/Kriminálny, (Nova)
Pre Maxa je jeho práca losangeleského taxikára rutinnou záležitosťou. Zákazníci nastupujú a vystupujú a na ich tváre si na ďalší deň sotva pamätá. Jednej noci však do jeho taxíka nastúpi nájomný zabijak Vincent, ktorý má pred federálnym súdom, na objednávku drogového kartelu, zabiť päť korunných svedkov. Keďže sa všetci piati nachádzajú v Los Angeles, berie si Maxa ako rukojemníka a núti ho, aby mu počas jednej noci „pomohol“ navštíviť všetkých piatich svedkov. Max je tak vtiahnutý do hry, z ktorej nemôže odísť ako víťaz a to najmä potom, čo sa jeho auto stane cieľom jednotiek L.A.P.D. a F.B.I. Michael Mann vo svojom filme výborne prepája intelektuálnosť a ľahkosť americkej nezávislej kinematografie a vizuálnu precíznosť hollywoodských filmov.

23:40 Citizenfour (Citizenfour), Nemecko/USA, 2014, Dokumentárny, (ČT2)
Film nás privádza do jednej miestnosti s Poitrasovou, Greenwaldom a Snowdenom, ktorí sa snažia zvládnuť mediálnu búrku besniacu vonku, a preto sú nútení urobiť rýchle rozhodnutie, ktoré ovplyvní ich životy, ale aj životy všetkých naokolo. Film vám nielen ukáže, aké vie byť sledovanie vládou nebezpečné, on vás doň priam vtiahne. Po zhliadnutí tohto filmu sa budete na svoj telefón, e-mail, kreditnú kartu, internetový prehliadač či profil pozerať úplne inými očami. Režisérke sa darí výborne sprostredkovať konšpiračnú atmosféru, kde na vlastné oči vidíte, ako sa pred vami odvíja dôležitá historická udalosť. Z dokumentárneho módu film zároveň výborne prepína do konšpiračného thrilleru.


autor Marcel Šedo 7.3.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.