TV TIPY 28.3. - 3.4. 2016

TV TIPY 28.3. - 3.4. 2016

článok



28.03.
pondelok

22:00 Smrť krásnych srncov, Československo, 1986, Tragikomédia, (Dvojka)
Leo Popper trávi s rodinou chvíle pohody, rybárčenia a pozorovania stáda sŕn na chalupe u prievozníka Prošku. Po tvrdých začiatkoch sa Leo stane úspešným predajcom vysávačov Elektrolux, vďaka čomu si môže splniť svoj sen, tj. kúpiť si vlastný rybník plný kaprov. Hoci sa ukáže, že rybník, ktorý kúpil je prázdny, nevzdá sa a zaháji vlastný chov. Po príchode nacistov a oznámení, že Hugo a Jirka musia ísť do transportu, rozhodne sa ich Leo poriadne vykŕmiť, aby útrapy prežili.

22:25 Smrť prichádza v daždi, Československo, 1965, Kriminálny, (ČT art)
Dvojica vyšetrovateľov, kapitán Jakubec a poručík Michalko, vyšetrujú záhadnú vraždu Olgy Holešovej. Ani jeden zo štyroch podozrivých páchateľov však nemá pre vraždu pravdepodobný motív. Rôzne náhody a nepredvídateľné okolnosti, ako manželova nevera alebo právnik, privyrábajúci si najrôznejšími brigádami navyše sťažujú prácu vyšetrovateľov, keďže predstavujú falošné stopy. Andrej Lettrich sa spolu so scenáristom Jozefom A. Tallom snažili v 60. rokoch presadiť trend diváckych filmov, ako opozitum ku intelektualizácii kinematografie režisérmi novej vlny. Vrcholom ich snaženia sa stala dvojica vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Prvým z nich je práve Smrť prichádza v daždi, ktorá prináša variáciu na holmesovsko-watsonovský model i snahu o psychologizáciu a dôkladné vykreslenie postáv.

22:20 Súmrak dňa (The Remains of the Day), Veľká Británia/USA, 1993, Historický/Romantický/Dráma, (Jednotka)
Pán Stevens, dlhoročný majordomus na panstve Darlington, je mužom, ktorý celý život zasvätil službe svojmu pánovi. Keď panstvo prevezme nový majiteľ, rieši Stevens problém nedostatku personálu tým, že sa vydá za ženou, ktorá dlhé roky na Darlingtone pracovala a s ktorou ho spájal zvláštny vzťah. Slečna Kentonová vstúpila do služieb lorda Darlingtona začiatkom 30. rokov. Hierarchia vzťahov medzi služobníctvom i rezervovanosť pána Stevensa zabránili akejkoľvek dôvernosti, ale aj napriek tomu ich vzťah počas rokov prešiel zvláštnym vývojom a dospel až k vzájomnej, hoci nikdy nepriznanej láske. Neskôr sa však slečna Kentonová vydala a z Darlington Hallu odišla. Na pozadí týchto udalostí sa odohrávajú veľké historické deje, konkrétne medzinárodná konferencia o postavení Nemecka, začiatok 2. svetovej vojny a označenie lorda Darlingtona za "zradcu" Anglicka.

TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016

 

29.03.
utorok

21:10 Ida (Ida), Poľsko/Dánsko/Francúzsko/Veľká Británia, 2013, Historický/Dráma, (ČT art)
Kým sa osemnásťročná novicka Anna stane mníškou, musí navštíviť svoju jedinú žijúcu príbuznú Wandu, o ktorej existencii doteraz nevedela. Ukáže sa však, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a sudkyňa, ktorá v 50. rokoch posielala na smrť kňazov, mníšky a ďalších skutočných či domnelých odporcov režimu. Toto nečakané stretnutie nasmeruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva i svojho židovského pôvodu. Cynická, životom ostrieľaná, avšak vlastným svedomím stíhaná Wanda je v mnohom pravým protikladom Idy, ktorá počas spoločného pátrania po prvýkrát zakúša pokušenia vonkajšieho sveta. Film získal množstvo ocenení, okrem iných aj Oscara, Baftu či New York Film Critics Circle za najlepší cudzojazyčný film.

22:25 Akumulátor 1, Česko, 1994, Komédia/Fantasy/Sci-Fi (ČT2)
Jan Svěrák nás vo svojej žánrovo ťažko definovateľnej snímke pozýva do sveta za televíznou obrazovkou, kde existujú ľudské obrazy žijúce z našej energie. Nesmelý outsider Olda je jednou z obetí a keďže aspirín, energia zo stromov a ani prvá láska natrvalo nepomôžu, musí vytiahnuť ovládač a pustiť sa, po vzore akčných hrdinov, do boja s televíziou.


30.03.
streda

12:20 Spřízněni volbou, Československo, 1968, Dokumentárny, (Kino CS)
Celovečerný dokumentárny film, ktorý zachytáva atmosféru obdobia od 14. do 30. marca 1968, kedy abdikoval Antonín Novotný z funkcie prezidenta republiky a následne bol zvolený za prezidenta armádny generál Ludvík Svoboda. Čelní politickí predstavitelia ako Ludvík Svoboda, Alexander Dubček, Alois Poledňák, Gustáv Husák a ďalší sú tu zachytení v bežných, často súkromných rozhovoroch medzi sebou, z čoho vznikla mozaika záberov, ktorá vystihuje obraz doby a jej vnútornú vypätú atmosféru.

22:50 Mr. Brooks (Mr. Brooks), USA, 2007, Kriminálny/Thriller, (Dajto)
Earl Brooks práve dostal ocenenie Muž roka od obchodnej komory a prednáša svoj prejav vďaky. Len málokto však tuší, že z Brooksa sa v noci stáva vrah, ktorý svoje obete zastrelí vždy pri milovaní. Nezostávajú po ňom žiadne stopy, ale všetky vraždy spájajú do rôznych polôh aranžované mŕtvoly. Inšpektorka Tracy Attwood má veľký problém získať čo i len jedinú indíciu. Na pohode jej nepridávajú ani kriminálnici, ktorých dostala do väzenia a bývalý manžel, ktorý ju vydiera kvôli dedičstvu. Brooks však napokon predsa len pochybí a pri jednej vražde je vyfotený náhodným svedkom. Ten vec nedá políciu, ale tlačí na Brooksa, aby sa mohol vrážd zúčastniť.

TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016


31.03.
štvrtok

20:20 Príbeh Glenna Millera (The Glenn Miller Story), USA, 1954, Životopisný/Romantický/Hudobný (ČT art)
Hudobný životopisný film zobrazuje život Glenna Millera od jeho začiatkov, kedy bol ešte neznámy hudobník až ku sláve na začiatku štyridsiatych rokov minulého storočia. Glenn Miller je vo filme zobrazený ako večne zadĺžený muzikant, ktorý hľadá svojou melódiu, miluje úžasné dievča a v podstate mu všetko vychádza, vďaka čomu je on i samotný film plný optimizmu. Vo filme zaznie pôvodná Millerova hudba v podaní Glenn Miller Orchestra a takých hudobných velikánov ako Louis Armstrong či Frances Langford. Za zvukovú stopu tiež film získal Oscara.

23:55 Sprisahanie (The Conspirator), USA, 2010, Dráma/Historický (ČT2)
Po vražde prezidenta Abrahama Lincolna bolo zatknutých sedem mužov a jedna žena. Všetci boli obvinení zo sprisahania za účelom atentátu. Jediná obvinená žena, Mary Surrattová, však bola len majiteľkou penziónu, v ktorom sa atentátnik John Wilkes Booth stretával so svojimi kumpánmi. Aj napriek tomu jej hrozí smrť, začína ju nenávidieť celý národ a žiadny právnik ju nechce obhajovať. Jediný, kto jej ponúkne pomocnú ruku je mladý právnik Frederck Aiken. Začína sa súboj argumentov a boj za pravdu, na konci ktorého sa ukáže, že každá pravda je relatívna.

TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016


01.04.
piatok

20:15 Odtiaľto až na večnosť (From Here to Eternity), USA, 1953, Dráma/Romantický/Vojnový (Prima MAX)
Veľkofilm odohrávajúci sa na havajskej vojenskej základni počas roku 1941 v predvečer útoku na Pearl Harbor, realisticky nahliada na situáciu v americkej armáde. Prewitta, vojaka a boxera, zmanipuluje jeho nadriadený. Jeho priateľ Maggio sa mu síce snaží pomôcť, ale má dosť vlastných problémov. Seržant Waren a Karen Holmes idú po veľmi nebezpečnej ceste milencov počas nezákonnej akcie. Život každého z nich sa zmení útokom Japoncov na Pearl Harbor. Veľkú dejinnú udalosť, boje či šikanu však režisér Zinnemann nezobrazuje priamo, čím upozorňuje na to, že to podstatné sa odohráva vo vnútri postáv. Film získal 8 Oscarov, vrátane toho pre najlepší film a najlepšiu réžiu.

21:45 Zúriaci býk (Raging Bull), USA, 1980, Športový/Životopisný (ČT2)
Biografia boxerského šampióna v strednej váhe Jakea LaMottu stvárňuje muža, ktorý celú svoju kariéru bojuje so súpermi v ringu, neuvedomujúc si, že jeho najväčším súperom je on sám. Postupne začína ničiť život sebe i všetkým naokolo. Scorsese tu opäť variuje svoje obľúbené motívy: prienik do taliansko-americkej duše, falošná dobrosrdečnosť mafie, spáchanie násilia a následná horúčkovitá snaha o vykúpenie. Zobrazuje androcentrickú spoločnosť, kde sú ženy akurát obeťami zneužívania, násilia a slovných útokov. Realizmus filmu nám však zabraňuje vnímať násilie nenúteným spôsobom, ako pri sledovaní bežných hororov.

TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016 TV tipy 28.3. - 3.4. 2016


02.04.
sobota

13:05 Asterix v Británii (Astérix chez les Bretons), Francúzsko, 1986, Animovaný/Dobrodružný/Komédia, (ČT :D)
Malý, urozprávaný Asterix a jeho tučný kamarát Obelix sú obyvateľmi galskej dediny, ktorá ako jediná odoláva útokom zo strany Ríma. Tentoraz sa však vydávajú na cestu do Veľkej Británie, kde sa snažia pomocou ich čarovného elixíru pomôcť Asterixovým bratrancom pri obrane britských dedín pred Caesarovými vojskami. O všetkom sa dozvie Caesar a z pochopiteľných dôvodov sa snaží nesúrodej dvojici ich výpravu prekaziť. Vtipná satira na britskú národnú povahu i obligátna burleskovitosť vytvorila z tohto dielu ten najlepší koktail.

20:40 Muž, ktorý luže, Československo/Francúzsko, 1968, Vojnový/Dráma, (Dvojka)
Krátko po vojne prichádza do horskej dedinky muž menom Boris. V miestnej krčme sa dozvie o istom Jánovi, ktorý sa stratil. Príde do jeho domu a jeho sestre, manželke a otcovi začne rozprávať príbeh o Janovej smrti. Sylvia sa do Borisa zamiluje a stane sa jeho milenkou bez toho, že by chcela vedieť, či k nej niečo cíti. Otec rodiny umiera a Laura je ďalším objektom Borisovej túžby. Jedného dňa sa však Ján vráti. Podobne ako v iných novorománových filmoch nie je podstatné, čo sa vlastne stalo, ale to, akým spôsobom sa o tom dozvedáme. Samotný Boris, ako napovedá aj názov filmu, klame, pretože nepozná pravdu a v snahe objaviť ju stráca istotu. Predstavuje nespoľahlivého rozprávača, ktorý neustále mení výpovede stanoviská a udalosti svojho príbehu. Vo chvíli, kedy už stráca nádej, že mu niekto uverí a potvrdí tak jeho pochybnú existenciu, sa mení na herca. Tí sú totižto tými najpresvedčivejšími klamármi.


03.04.
nedeľa

09:20 Asterix a prekvapenie pre Cézara ( Astérix et la surprise de César), Francúzsko, 1985, Animovaný/Dobrodružný/Komédia (ČT :D)
Život v galskej dedine plynie pokojne, až do momentu, keď sa do dediny vráti dcéra náčelníka, Falbala. Obelix se do nej zamiluje, avšak ona už má priateľa menom Tragikomix. Milenecký pár však unesú odvekí nepriatelia Rimania a tak sa Asterix s Obelixom musia vydať na ich záchranu. Na svojej púti prejdú africkou púšťou, kde sa stretnú s otrokármi, až sa napokon dostanú do Ríma, kde musia bojovať s levmi a gladiátormi.

23:30 Funny Games USA (Funny Games U.S.), USA/Francúzsko/Veľká Británia/Rakúsko/Nemecko/Taliansko, 2007, Kriminálny/Psychologický/Thriller (JOJ)
Anna rozpráva príbeh svojej rodiny, ktorá bola fyzicky i psychicky týraná dvoma neočakávanými návštevníkmi. Dvaja mladíci, Peter a Paul, sa s milým úsmevom a v bielych rukavičkách objavia pred dverami ich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušenie, ako drsná hra na nich čaká! Všetko začne naberať na otáčkach, keď sa Paul staví, že rodina neprežije do zajtrajšieho rána. Podobne ako Hanekeho predchádzajúci film Funny Games je snímka kritikou pasivity a otupenosti amerického papučového diváctva.


autor Marcel Šedo 28.3.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.