TV TIPY 4.4. - 10.4. 2016

TV TIPY 4.4. - 10.4. 2016

článok



04.04.
pondelok

20:15 Tri dni k slobode (The Next Three Days), USA, 2010, Kriminálny/Romantický/Thriller, (JOJ cinema)
Život Johna Brennana plynie pokojne až do chvíle, kedy je jeho žena Lara zatknutá kvôli vražde, ktorú nespáchala. John sa až do rozsudku snaží udržať rodinu pohromade, vychováva syna Luka a učí na univerzite. Popritom usilovne pátra po každom dôkaze, ktorý by dokázal, že je jeho žena nevinná. Po zamietnutí posledného odvolania začne mať Lara samovražedné sklony a John sa rozhodne pre jediné možné riešenie - pomôcť svojej žene ujsť z väzenia. Film o hľadaní hraníc, ktoré sú schopní bežní smrteľníci prekonať.

22:40 Hodina vlka (Vargtimmen), Švédsko, 1968, Dráma/Horor, (Dvojka)
Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy ľudí v hlbokom spánku prenasledujú nočné mory a kedy, podľa mýtov, ožívajú duchovia a démoni. Tým sa snaží čeliť aj maliar Johan Borg, ktorý žije na odľahlom ostrove ďaleko od ľudí iba so svojou tehotnou manželkou Almou. Johan, ktorého trápi strach a tvorivá kríza, sa noc čo noc vyhýba spánku, aby ušiel pred svojimi vnútornými démonmi. Počas prebdených nocí rozpráva žene zvláštne príbehy. Ich tichý život naruší barón von Merkens, ktorý manželov pozve do svojho sídla na druhom konci ostrova. Počas návštevy konfrontuje bujará spoločnosť Johana s jeho minulosťou a nočné mory sa náhle premieňajú na skutočnosť. Bergman poňal tento príbeh ako osobnú výpoveď, ovplyvnenú jeho vtedajším vzťahom s Liv Ullmannovou. Za pomoci veľmi nespoľahlivých rozprávačov vystaval na hororových princípoch príbeh o zrode šialenstva a nemožnosti hrdinovho uzdravenia. "Len podobne uspôsobená či nemocná duša mohla tak extrémne, tak kruto a hlboko vypovedať o existenciálnej, duchovnej kríze dnešného človeka a sveta," hovorí Július Vanovič vo svojej knihe Existenciály Ingmara Bergmana.

23:25 Vrah zo záhrobia, Československo, 1966, Kriminálny, (ČT art)
Detektívny príbeh o vražde vedúceho revízora a pátraní po jej páchateľovi je situovaný do malého slovenského mesta. Pred kapitánom Jakubcom a poručíkom Michalkom stojí záhadný prípad násilného úmrtia muža, ktorý zo záhrobia posiela informácie o svojom vrahovi. Andrej Lettrich sa spolu so scenáristom Jozefom A. Tallom snažili v 60. rokoch presadiť trend diváckych filmov, ako opozitum ku intelektualizácii kinematografie režisérmi novej vlny. Vrcholom ich snaženia sa stala dvojica vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Prvým z nich je práve Smrť prichádza v daždi, ktorá prináša variáciu na holmesovsko-watsonovský model i snahu o psychologizáciu a dôkladné vykreslenie postáv.


05.04.
utorok

21:35 Kokosové orechy (The Cocoanuts), USA, 1929, Komédia/Muzikál, (ČT art)
V prvom filme bratov Marxovcov predstavuje Groucho majiteľa hotela, ktorý sa snaží obrať o peniaze úplne každého. Chico a Harpo sa tu zase objavujú v roli hotelových podvodníkov, ktorých však Groucho okamžite odhalí. Keď starnúca zbohatlíčka pani Potterová s hrôzou zistí, že jej zmizli všetky šperky a z krádeže je neprávom obvinený hotelový zamestnanec Bob Adams, rozhodnú sa Chico s Harpom vyriešiť vzniknutú situáciu. Už filmový debut bratov Marxovcov obsahuje absurdný a energický humor, ktorý využíva slovnú ekvilibristiku i čisto situačnú komiku.

22:15 Z hrdze a kosti (De rouille et d'os), Francúzsko/Belgicko, 2012, Romantický/Dráma (Nova Cinema)
Alimu bol do starostlivosti zverený jeho päťročný syn, ale so Samom sa sotva poznajú. Kvôli finančným problémom sa navyše musí nasťahovať ku svojej sestre Anne do juhofrancúzskeho mesta Antibes. Vďaka svojej veľkosti a sile dostane prácu ako vyhadzovač v nočnom klube a Sam začne chodiť do školy. V klube sa Ali zoznámi s rezervovanou Stephanie, ktorá vystupuje vo vodnom parku s kosatkami. Niekoľko tragédií však zmení ich životy na nepoznanie a obaja budú musieť vyvinúť obrovské úsilie, aby sa so svojimi problémami vyrovnali. Láska medzi bezhonou ženou a agresívnym pouličným bitkárom je nakrútená až prekvapujúco umiernene, bez pátosu a odosobnene, ale o to realistickejšie a životnejšie.

22:25 Tatínek, Česko, 2004, Dokumentárny/Portrét, (ČT2)
Portrét známeho českého autora, herca, textára, scenáristu Zdeňka Svěráka umožňuje divákom nahliadnuť za oponu a spoznať spolupatričnosť, na ktorej stojí úspech cimrmanovského divadla. Spolu s tým sledujeme aj život a Svěrákove osobné zážitky, ktoré formovali tohto jedinečného českého umelca.

TV tipy 4.4. - 10.4. 2016 TV tipy 4.4. - 10.4. 2016 TV tipy 4.4. - 10.4. 2016

06.04.
streda

20:15 Master and Commander: Na opačnom konci sveta (Master and Commander: The Far Side of the World), USA, 2003, Dobrodružný/Vojnový/Historický, (Prima MAX)
Námorný kapitán Jack Aubrey sa stáva prvýkrát veliteľom lode, ktorá vyráža na šíre more. Jeho prvou misiou však nie je klasická plavba, ale námorná bitka proti Napoleonovému loďstvu. Napoleon je v tom období už pánom Európy a v ceste mu stojí len britská flotila. Aubrey na svojej lodi Suprise blízko severného pobrežia Brazílie dostane rozkaz zničiť francúzsku korzársku loď Acheron, čím by zabránil snahe preniesť vojnu do Tichého oceánu. Stretnutie však pre Suprise dopadne zle a Aubrey musí ustúpiť, aby zachránil aspoň mužstvo. Loď sa mu podarí ukryť v hmle a následne zakotví pri pobreží, kde spolu s mužstvom dokončí najnutnejšie opravy. Medzitým Acheron prepláva okolo pobrežia a tak sa Aubrey musí vydať na dlhú honbu za nepriateľmi.

21:50 Tančiareň (Ballando ballando), Taliansko/Francúzsko/Alžírsko, 1983, Historický/Muzikál, (ČT art)
Snímka Tančiareň rozpráva príbeh o živote pravidelných návštevníkov typickej parížskej, predmestskej tančiarne, pričom na pozadí prebiehajú veľké dejiny. V niekoľkých epizódach tak vidíme 50 prelomových rokov z dejín Francúzska (1936 – 1983) a spolu s tým aj významné momenty celej Európy i života postáv. Film nakrútený bez slov tak len za pomoci syntézy hudby, tanca, pantomímy, masiek a kostýmov vytvára súdržný, originálny a zároveň podmanivý celok.

07.04.
štvrtok

20:20 Bright Star (Bright Star), Veľká Británia/Austrália/Francúzsko, 2009, Romantický/Životopisný/Historický (ČT art)
V Londýne sa v roku 1818 odohráva tajná láska medzi mladým básnikom Johnom Keatsom a susedou Fanny Brawneovou. On si o nej myslí, že je koketa a ona sa nezaujíma o literatúru. Aj napriek tomu sa našli okolnosti, ktoré ich spojili dohromady, ovplyvnili básnikovu tvorbu, ale tiež ich kvôli jeho chorobe navždy odlúčili. Cudnú a staromódnu lásku výborne dotvárajú exponované obrazy anglického vidieka slávnej režisérky Jane Campion.

22:25 Marian, Česko/Francúzsko, 1996, Dráma/Psychologický (ČT2)
Príbeh rozpráva o mladom rómskom chlapcovi, ktorý hľadá svoju cestu životom v neprístupnom, nepriateľskom a ľahostajnom svete. Spoločnosť Mariánovi dala tie najnutnejšie materiálne potreby, avšak on potrebuje aj lásku a porozumenie. Keď sa tieto veci vydá hľadať, stiahne ho okolitý svet až na dno. Prvý hraný film Petra Václava, držiteľa niekoľkých Českých levov i Ceny divákov na Berlinále, upozorňuje na dovtedy neprebádanú tému problémov rómskej menšiny pri zaraďovaní sa do spoločnosti, ktorú neskôr rozvinul v oceňovanej Ceste ven.

TV tipy 4.4. - 10.4. 2016 TV tipy 4.4. - 10.4. 2016 TV tipy 4.4. - 10.4. 2016

08.04.
piatok

20:00 Horšie ako smrť (Death at a Funeral), Veľká Británia/USA/Nemecko/Holandsko, 2007, Komédia (Nova Cinema)
Daniel je mladý čerstvo ženatý chlap, ktorý však stále žije u rodičov. Keď otec umrie, je jeho povinnosťou zabezpečiť mu dôstojný pohreb. Ceremoniál sa však úplne vymkne spod kontroly, vďaka sfetovanému hosťovi a trpaslíkovi, ktorý vydiera Daniela a jeho brata tým, že odhalí všetkým hosťom pravdu o jeho mileneckom vzťahu so zosnulým. Režisér Frank Oz nazerá na smrť bez akýchkoľvek lacných morálnych poučiek či pátosu a prináša absurdnú a čiernu komédiu plnú bizarných postáv.

20:00 Oslobodenie I - Ohnivá dúha (Osvobozhdenie: Ognennaya duga), Sovietsky zväz/Východné Nemecko/Poľsko/Juhoslávia/Taliansko, 1968, Športový/Životopisný (ČT2)
Päťdielna séria režiséra Ozerova je pravdepodobne tým najepickejším, najmonumentálnejším a najvýpravnejším vojnovým filmom všetkých čias. Medzinárodná koprodukcia zachytáva najdôležitejšie udalosti druhej polovice 2. svetovej vojny a postupné víťazstvo spojencov nad nacistickým Nemeckom. Vojna je tu nie je zobrazená len z pohľadu individuálnych osudov vojakov, ale skúma priebeh bojov, zámery jednotlivých stratégov a dopady na situáciu. Snímka pracuje so skutočnými historickými udalosťami a archívnymi materiálmi, ale aj s vymyslenými hrdinami, zápletkami a hranými pasážami. V prvej časti sa Ozerov venuje najväčšej tankovej bitke pri Kursku.

23:50 Zmiznutie (Brick), USA, 2005, Mysteriózny/Thriller, (JOJ cinema)
Brendan Frye je spolužiakmi zo školy označovaný za podivného samotára, ktorého nič nevydesí a nazerá na svet svojsky. Stále myslí na svoju bývalú priateľku Emily, ktorá sa s ním pred tromi mesiacmi rozišla a zmizla. Keď mu po čase konečne zavolá, má vydesený hlas a žiada ho o pomoc. Brendan ani na okamih neváha a spolu s kamarátom Brainom sa vydávajú na pomoc. Obaja začínajú mať dojem, že v situácii má prsty niektorý z členov gangu mladistvých v meste. Netradičný príspevok do žánru film-noir sa odohráva v stredoškolskom prostredí a oplýva hutnou atmosférou typickou pre klasiky americkej „drsnej školy“.

09.04.
sobota

20:00 Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Captain Phillips), USA, 2013, Životopisný/Thriller, (Nova Cinema)
Kapitán Philips je príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou prepadnutia americkej nákladnej lode Maersk Alabama somálskymi pirátmi, ku ktorému došlo v roku 2009, 230 km od somálskeho pobrežia. Rozprávanie sa zameriava primárne na vzťah medzi veliacim dôstojníkom lode, kapitánom Richardom Phillipsom, a veliteľom somálskych pirátov Museom, ktorý Phillipsa využíva ako rukojemníka. Vidíme tak súboj dvoch charakterov, ktoré rozhodne nemôžeme nazvať čiernobielymi, pretože celá situácia je úplne mimo ich kontroly. Známy režisér Paul Greengrass zároveň divákov do filmu vťahuje svojim naturalistickým štýlom a strihovou rýchlopaľbou, tak ako to predviedol i vo svojich predchádzajúcich filmoch a opäť tak prináša kombináciu napínavého thrilleru so zamyslením sa nad dôsledkami globalizácie.

20:35 Eden a potom, Francúzsko/Československo/Tunisko, 1970, Dráma/Horor/Experimentálny, (Dvojka)
V kaviarni Eden se stretáva skupina univerzitných študentov a oddávajú sa tu improvizovaným výstupom, ktoré skrývajú romantické sny na tému násilia a vášne. S príchodom zvláštneho cudzinca Duchemina sa začína rozvíjať dobrodružstvo, v ktorom sa pátrajúce dievča dostane na tuniský ostrov Džerba. Tu stretáva svojich priateľov, Duchemina i čašníka Franca, ktorým prisúdi role lupičov, umierajúcich pri snahe získať obraz. Detektívny príbeh o krádeži obrazu moderného umelca z konca minulého storočia je slovensko-francúzskou koprodukciou nakrútenou v štýle Nového románu. Metafikčné postupy a hra s rozprávaním sú súčasťou samotného príbehu, čím režisér Alain Robbe-Grillet poukazuje na to, že obsah bez formy v umeleckom diele neexistuje.

00:10 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998, Vojnový/Dráma/Akčný (JOJ)
Píše sa rok 1942 a druhá svetová vojna zúri už aj v Pacifiku. Na brehy ostrova Guadalcanal putuje jedna americká rota za druhou. Vojaci opúšťajú svoje rodiny, aby bojovali s japonskou armádou. Film sleduje osudy vojaka Witt, ktorý je dezertérom žijúcim v pokoji a mieri na ostrove v Pacifiku. Jedného dňa je však chytený americkým námorníctvom, vypočutý a poslaný naspäť do aktívnej služby k jednotke pripravujúcej sa na bitku o Guadalcanal. Film ukazuje osudy rôznych vojakov a dôstojníkov počas tejto drsnej akcie, ktorá je veľmi dôležitá pre vývoj vojny s Japoncami. Drsným i lyrickým filmom skúmajúcim vojnové besnenie i život domorodých obyvateľov, nás sprevádza Wittov vnútorný monológ.

TV tipy 4.4. - 10.4. 2016 TV tipy 4.4. - 10.4. 2016 TV tipy 4.4. - 10.4. 2016


10.04.
nedeľa

20:00 Rivali pod červeným slnkom (Soleil rouge), Francúzsko/Taliansko/Španielsko, 1971, Western/Dobrodružný (ČT 2)
Na jar roku 1871 sa japonský veľvyslanec sprevádzaný dvoma samurajmi vydáva v súkromnom vagóne Transkontinentálneho expresu na návštevu k prezidentovi USA, aby mu priviezol samurajský meč nevyčísliteľnej hodnoty. Vlak, v ktorom je aj poštový vozeň plný zlata, si však vyhliadla i banda vedená Linkom a Gotchom. Aj napriek vojenskej a samurajskej ochrane sa im podarí vlak vylúpiť a spolu so zlatom si odnášajú aj vzácny meč. Jeden ze samurajov je pri útoku zabitý a ten druhý, Kuroda, má iba sedem dní na to, aby priniesol meč späť. Proti bezcharakterným desperátom Divokého západu tak stojí človek, ktorý žije a koná podľa kódexu bušidó. V hlavných úlohách tohto netradičného westernu sa predstavili najväčšie hviezdy vtedajšieho filmu na čele s Toširóm Mifunem a Alainom Delonom.

21:55 Núdzový východ (Revolutionary Road), USA/Veľká Británia, 2008, Dráma/Romantický (ČT2)
Mladí manželia Frank a April žijú, rovnako ako všetci ich susedia, nudným životom amerických malomešťanov. Obaja však cítia, že do tohto prostredia nezapadajú a že im je tento spôsob života cudzí. April, ktorá v minulosti chcela byť herečkou, neláka život gazdinky a matky v domácnosti a tak sa snaží Franka prehovoriť, aby sa presťahovali do Paríža. Franka pre zmenu nudí jeho monotónna kancelárska práca, ale na rozdiel od Aprilinho snívania sa opíja a behá za kolegyňou. Ich život, vzťah, plány a túžby postupne upadajú a vädnú. Zachrániť ich môže len radikálne riešenie, ale otázkou je, či k tomu nájdu silu. Mendesov Núdzový východ tak nadväzuje na dekonštrukciu pojmu americký sen, ktorý začal kritizovať už v Americkej kráse.

23:30 Komisárka (Komissar), Sovietsky zväz, 1967, Historický/Vojnový (Dvojka)
Nekompromisná komisárka Červenej armády Klaudia Vavilovová neočakávane otehotnie a nemôže pokračovať v boji so svojou jednotkou. Útočisko nájde u chudobnej židovskej rodiny a vďaka tomuto stretnutiu začína v sebe objavovať potlačované stránky svojej osobnosti. Poctivá a hrdá komunistka, čo už niekoľko týždňov nezosadla z koňa sa vzpiera svojej ženskej podstate v záujme akého si vyššieho cieľa zrodeného z krvi a utrpenia roľníkov a robotníkov. Po pôrode je tak nútená urobiť zásadné životné rozhodnutie. Doba je totižto príliš krvavá a komisárkina túžba podieľať sa na revolúcii až príliš silná.


autor Marcel Šedo 4.4.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.