TV TIPY 21.6. - 26.6. 2016

TV TIPY 21.6. - 26.6. 2016

článok



21.06.
Utorok

01:45 Najdlhší deň (The Longest Day), USA, 1962, Vojnový/Akčný/Historický (Prima MAX)
Krátko pred vylodením spojeneckých vojsk v Normandii už v severnom Francúzsku netrpezlivo čaká odbojové hnutie i civilisti na oslobodenie spod nemeckej nadvlády. V napätí sú aj nemecké vojská, ktoré zatiaľ nevedia kedy a kde k invázii dôjde. Chystajú sa však pripraviť spojeneckým vojakom ten najdlhší deň v ich živote. Zatiaľčo na druhej strane kanála lamanšského prielivu sa pripravuje vylodenie, nemecké velenie sa márne snaží získať povolenie na presun záložných pancierových divízií na pobrežie. Až pri pohľade na obrovské množstvo lodí sa začína formovať obrana, ale medzitým sa už spojenecké jednotky vyloďujú na pláži Omaha. Trojhodinový vojnový epos je súčasne oslavou hrdinstva jednotlivcov i dôkladným zobrazením veľkej historickej udalosti, pričom si vypomáha znesiteľným pátosom i humorom.

20:15 Jasmínine slzy (Blue Jasmine) USA, 2013, Dráma/Komédia (JOJ Cinema)
Jasmine je elegantná a rozmaznaná žena, ktorej idylické manželstvo s bohatým podnikateľom Haleom a bezstarostný život sa v jediný okamih rozpadnú na kúsky. Presťahuje k svojej sestre Ginger, ktorá má byt v San Franciscu, avšak útek z rozprávkového stereotypu nie je vôbec jednoduchý. Jasmine s nechuťou prijíma prácu recepčnej v zubnej ordinácii, kde priťahuje nechcenú pozornosť svojho šéfa. Aj napriek tomu sa snaží zachovať si „uhladené spôsoby“, avšak pod povrchom sa skrýva kombinácia antidepresív a alkoholu. Keď stretáva šarmantného diplomata Dwighta, ktorý je uchvátený jej krásou, má dojem, že nachádza novú životnú cestu…

20:15 Hra (The game), USA, 1997, Thriller/Mysteriózny (Prima MAX)
Multimilionár Nicholas Van Orten oslavuje štyridsiate ôsme narodeniny a domnieva sa, že ho už nemôže nič prekvapiť. Jeho brat Conrad mu daruje poukážku na zvláštnu hru od spoločnosti CRS a Nicholas ju napriek nezáujmu skontaktovať sa so spoločnosťou prijíma. Séria náhod ho privedie až do sídla spoločnosti a po dokončení fyzických a psychických testov sa stáva súčasťou Hry. To však ešte netuší, že si bude musieť siahnuť na dno svojich fyzických i psychických možností. Hitchcockovsky napínavá hra s protagonistom i divákom sa môže začať.

21:10 Pena dní (L'Écume des jours), Francúzsko/ Belgicko, 2013, Dráma/Komédia/Fantasy (ČT art)
Slávny francúzsky režisér predstavil vo svojom najnovšom filme Pena dní príbeh idealistického Colina žijúceho vo svojom surrealistickom svete. Jedného dňa sa bláznivo zamiluje do krásnej Chloé, ktorej však v pľúcach rastie lekno a kvôli liečbe musí byť neustále obklopená kvetinami a piť len dve lyžičky vody denne. Gondry v adaptácii knihy Borisa Viana opäť nezaprel svoju fascináciu absurdnom, sureálnom a detsky hravým pohľadom na svet, ktorý je zručnou kombináciou fantázie a reality.


22.06.
Streda

22:35 Léto s kovbojem, Československo, 1976, Komédia/Romantický (ČT1)
Hlavnými postavami filmu je mladá psychologička Doubravka, ktorá je na chate so svojim priateľom, neúspešným študentom medicíny, Bobom, a dedinský traktorista Honza Macháček, ktorý kvôli stávke prišiel o vodičský preukaz a teraz tak pasie družstevné stádo kráv. Honzova bezprostrednosť a optimizmus kontrastuje so sebectvom a nevyrovnanosťou Bobu a Doubravka si začína uvedomovať svoju lásku k Honzovi. Problémov je viacero, napríklad aj jej konzervatívna meštianska rodina. V časoch tvrdej normalizácie sa tvorcom podarilo obísť komunistickú mantru o ideále „ľudovosti“, cez radosť zo života, komickosť drobných príhod a relatívnu všednosť postáv.

22:35 Disturbia (Disturbia) USA,2007, Thriller/Horor (Nova)
Kale sa nedokáže vyrovnať so smrťou otca, ktorý pred jeho očami zahynul pri autonehode. V hneve fyzicky napadol učiteľa španielčiny, na základe čoho dostal tri mesiace domáceho väzenia a na nohu pripevnené, kontrolné zariadenie. Pokiaľ sa od svojho domu príliš vzdiali, čaká ho polepšovňa a tak si kráti čas špehovaním svojej atraktívnej susedy Ashley. Postupom času začne prenikať čím ďalej – tým viac do súkromia svojich susedov a u jedného z nich zaznamená nezvyčajné správanie. Súčasne však tejto jeho vášni prepadne aj Ashley a spoločne sledujú každý krok tohto zvláštneho muža. Postupne získavajú ďalšie a ďalšie indície, ktoré nasvedčujú, že ide o sériového vraha.


23.06.
Štvrtok

20:20 The Doors - When You're Strange (When You're Strange) USA, 2009, Dokumentárny/Hudobný/Životopisný (ČT art)
Dokumentárny film o skupine The Doors prináša nezverejnené zábery z rokov 1966 - 1971, zobrazujúce obdobie od vzniku kapely až po záhadnú smrť Jima Morrisona. Ich príbehu, spätý so slávou, drogami a alkoholom, zobrazuje Doors ako skupinu, ktorej dôraz na umeleckú slobodu a odmietanie kompromisov bola zdrojom inšpirácie pre celé generácie muzikantov interpretov (Iggy Pop, Joy Division).

22:10 Atlas mrakov (Cloud atlas) Nemecko/USA/Hong Kong/Singapur, 2012, Mysteriózny/Sci-Fi/Psychologický (Dvojka)
Súrodenci Wachowski sa spoločne s Tomom Tykwerom rozhodli zadaptovať rovnomennú „nesfilmovateľnú“ knihu Davida Mitchella. Výsledkom je revolučný počin v dejinách kinematografie, ktorý fascinuje zručným prepájaním časových a priestorových línií, inovatívnym využívaním viacerých filmových postupov, ideologickou progresivitou i častým odkazovaním na filmové žánre a známe filmy. Snímka sieťuje šesť rozličných príbehov odohrávajúcich sa „nezávisle od seba“ od začiatkov 18. storočia, až po postapokalyptickú budúcnosť. Cestovanie do minulosti i budúcnosti je úvahou nad nemennosťou ľudského spoločenstva, ale aj individuálnym vývojom človeka, ázijskými filozofiami (predovšetkým reinkarnáciou) a predovšetkým samotnou kinematografiou.


24.06.
Piatok

20:15 Volanie divočiny (Born Free) Veľká Británia/USA, 1966, Rodinný/Dobrodružný (Prima MAX)
Šelma patrí do divočiny aj v tom prípade, keď je odmala vychovávaná ako domáci maznčik. Aj ako prítulné, ľuďmi milované stvorenie nezaprie svoju podstatu, pudy a inštinkty. Levica Elza, ktorú manželia Adamsonovci, žijúci v Keni, našli ako bezbranné mláďa opustené uprostred divočiny, nie je výnimkou. Prítulné, oddané a poslušné levíča nestratilo svoju hravosť a práve z toho dôvodu si ju vyberie zoologická zahrada. Joy Adamsonová si však nevie predstaviť, že by Elsa mala stráviť zvyšok života v klietke.

20:20 322, Československo, 1969, Dráma/Psychologický (ČT art)
Film sleduje príbeh muža menom Lauko, ktorý sa ocitne v nemocnici s podozrením na vážnu chorobu s označením 322. Prehodnocuje svoj doterajší život a najmä spoluzodpovednosť za hrôzy 50. rokov. Vystupuje z komunistickej strany, opúšťa svoju prestížnu funkciu a rozhodne sa pracovať ako kuchár. Jeho manželka to však vníma ako slabosť a opúšťa ho. Laukove stretnutia s blízkymi i cudzími ľuďmi súčasne vytvárajú obraz spoločnosti 60. rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dušan Hanák, jeden z popredných predstaviteľov slovenskej novej vlny, vytvára civilný až dokumentárne realistický portrét jedného človeka a predovšetkým jednej doby, ktorá dostala smrteľnú chorobu.


25.06.
Sobota

14:25 Traja mušketieri (The Three Musketeers) Španielsko/USA/Panama/Veľká Británia, 1973, Akčný/Dobrodružný/Komédia/Romantický (ČT2)
Výpravná adaptácia dobrodružného románu Alexandra Dumasa nadväzuje na romantického ducha predlohy a prináša dobrodružstvá d´Artagnana a jeho priateľov Athosa, Porthosa a Aramisa. Tvorcovia s dávkou irónie zobrazujú život na dvore Ludovíta XIII. a sledujú odvahu a šermiarske majstrovstvo ústrednej štvorice. Pôsobivé súboje, ukážky jazdeckého umenia a bohatá výprava, využívajúca krásy krajiny dotvára hrdinský boj proti zradnému kardinálovi Richelieu.

17:35 Speed Racer (Speed Racer) USA/Nemecko/Austrália, 2008, Akčný/Rodinný/Športový (Nova Cinema)
Adaptácia rovnomenného, japonského, animovaného seriálu, predstavuje talentovaného Speeda, ktorý sa rozhodne zúčastniť nebezpečného automobilového závodu. To sa mu podarí aj vďaka schopnostiam svojho otca, vynikajúceho automobilového konštruktéra. Speeda však neženie vpred len túžba po víťazstve. Pred niekoľkými rokmi na tomto závode prišiel o svojho brata Rexa a odmieta uveriť, že to bola len bežná nehoda. V neposlednom rade treba spomenúť Speedovho odvekého rivala Racera X, ktorý sa na súťaži takisto objaví. Bratom Wachovským sa opäť podarilo vytvoriť fungujúci fiktívny svet, umne prepojené paralelné rozprávanie s mnohými ideologickými presahmi, ale predovšetkým absolútne audiovizuálne orgie, aké nemajú v mainstreamovom filme obdobu.

20:40 Hriech Kataríny Padychovej, Československo, 1973, Dráma (Dvojka)
Dramatický príbeh z obdobia prvej republiky sa odohráva na Kysuciach a všíma si biedu a utrpenie tamojších obyvateľov a súčasne i ich veľkú lásku k rodnej zemi. Mnohých prinútil hlad odísť do cudziny, čo je prípad Štefana Padycha, ktorý prehrá súd s miestnym krčmárom Šulganom. Keďže nechce, aby manželka a trojročná dcérka trpeli hladom, rozhodne sa odísť do Francúzska. Ústrednou postavou je Katarína Padychová, ktorá sa po manželovom odchode dopustí nevery a otehotnie. Psychologický film sa ponára do myšlienok svojej hrdinky a ukazuje jej motivácie prostredníctvom ktorých zisťujeme, že ľudské rozhodnutia nie sú ani dobré ani zlé.


26.06.
Nedeľa

09:20 Malý Nemo (Little Nemo) Japonsko/USA, 1989, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný/Fantasy
V rozprávkovej krajine nazývanej Driemkovo, kde se plnia tie najtajnejšie sny, vládne múdry a dobrý kráľ. V obrovskom paláci s ním žije aj jeho dcéra, princezná Kamília, ktorá túži po skutočnom priateľovi. Vyvoleným sa stáva malý chlapec Nemo, ktorý je v spánku prenesený so svojou priateľkou, lietajúcou veveričkou Ikarom do zázračného Driemkova. Nemo je tu srdečne vítaný a kráľ ho dokonca stanoví za svojho nástupcu. Do opatery mu zverí magický kľúč, otvárajúci všetky brány. Jedna z brán, však vedie až do krajiny hrôz. Adaptácia komiksových stripov, vychádzajúcich od roku 1905 v New York Heralds je očarujúcou cestou za dospievaním, vyrovnávaním sa s nočnými morami a zároveň fantastickým dobrodružstvom.

21:45 Šakal (The Day of the Jackal) Veľká Británia/Francúzsko, 1973, Thriller/Krimi (ČT2)
Politický thriller podľa románu Fredericka Forsytha vychádza zo skutočných udalostí okolo pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta generála Charlesa de Gaullea. Začiatkom 60-tych rokov 20. storočia považovali bývalí členovia francúzskych légií osamostatnenie Alžírska za zradu svojich padlých spolubojovníkov. Vytvorili skupinu sústredenú na likvidáciu de Gaulla, avšak akcia dopadla neúspešne. Po dolapení a zabití viacerých dôležitých členov skupiny si preto najali profesionálneho zabijaka s krycím menom Šakal. Príbeh sa sústredí na prípravu atentátu a na snahu tajnej polície vystopovať Šakala. Precíznosť a dôkladnosť, venovanú vykresleniu prostredia a psychológie postáv, sleduje legendárny Fred Zinnemann chladnou, až spravodajsky nezúčastnenou optikou. Tvorí tak akýsi „referenčný bod“, z ktorého čerpá moderný, nielen politický thriller.

22:10 Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl with the Dragon Tattoo), USA/Švédsko/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Krimi/Mysteriózny/Thriller (Prima MAX)
Finančný reportér Mikael Blomkvist pátra po praneteri švédskeho priemyselníka Henrika Vangera, ktorá ešte ako mladé dievča záhadne zmizla v roku 1966. Vanger je presvedčený, že ju zavraždil niekto z členov jeho rodiny. Mikael sa tak vydáva na odľahlý ostrov pri švédskom pobreží, kde sa pustí do vyšetrovania. Spojí sa s hackerkou Lisbeth Salanderovou, ktorá je aj napriek výstrednému vzhľadu špecialistkou a výbornou detektívkou. Pre svoju tragickú minulosť - mužov, ktorí nenávidia ženy, znenávidela spoločnosť aj ľudí. Fincherova verzia zachováva aj formálnu vernosť svojej predlohe a preberá všetky unikátne prvky, ktorými oplývala, ako neobmedzovanie sa na jednu postavu, vykresľovanie postáv cez rôzne pohľady a pod.


autor Marcel Šedo 21.6.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.