TV TIPY 27.6. - 3.7. 2016

TV TIPY 27.6. - 3.7. 2016

článok



Pondelok
27.06.

16:10 Hrbáč (Le Bossu) Francúzsko/Taliansko, 1959, Dobrodružný/Romantický (Nova Cinema)
Statočný šľachtic Lagardere sa stane svedkom zákernej vraždy Filipa de Nevers, spáchanej kráľovým obľúbencom Gonzagom, ktorý sa chce takto zmocniť majetku rodiny. Prisľúbi umierajúcemu, že pred Gonzagom zachráni jeho malú dcérku Auroru, ktorú so sebou tajne odvezie do Španielska a po pätnástich rokoch ju vráti matke, ktorá nikdy neprestala veriť, že sa s dcérou ešte niekedy stretne. Do Paríža sa vracia v prestrojení, v ktorom ho nikto nespozná. Slávna adaptácia Victora Huga je klasickým dielom francúzskej kinematografie s mimoriadne hviezdnym obsadením a typickým francúzskym espritom.

20:15 Život rýb (La Vida de los peces) Chile, 2010, Dráma (JOJ Cinema)
Alejandro sa po desiatich rokoch vracia domov do Čile. Navštívi narodeninovú oslavu svojho najlepšieho kamaráta, stretáva starých známych a zisťuje, ako sa za uplynulé roky zmenili. Priatelia ho radi vidia a zaujímajú sa o jeho život v Berlíne. Na prvý pohľad je jeho život zaujímavý a vzrušujúci, ale pod povrchom sa skrývajú komplikovanejšie pocity. Alejandrovi sa začnú pripomínať tragické udalosti, pred ktorými kedysi z Čile ušiel a zároveň stretáva dievča z jeho minulosti… Formálne zaujímavé dielo pracuje s domom a jeho miestnosťami, ako s rozličnými stavmi Alejandrovej duše a súčasne sleduje melancholické pocity dnešných tridsiatnikov.

22:35 Na sever Aljašky (North to Alaska), USA, 1960, Western/Komédia (Prima MAX)
Dobrodružný film o láske, zlate a drsnom živote zlatokopov sa odohráva v roku 1890. Jeho hlavnými hrdinami sú dvaja priatelia, Sam McCord a George Pratt, ktorí po troch rokoch driny konečne narazia na zlato. Zatiaľ čo George zostane pri bani, Sam sa vydá do Seattlu, aby nakúpil stroje na dolovanie a priviezol Georgovu snúbenicu Jenny. Lenže tá sa medzitým vydala za iného. Sam sa však rozhodne, že Georga poteší a privedie mu francúzsku tanečnicu Michelle. Tá s ním však ide preto, že trochu nepresne pochopila Samovo vysvetlenie. Georgovi sa síce Michelle páči, avšak uvedomí si, že ona v skutočnosti miluje Sama a Sam zase ju. Vytovrí teda plán, ktorý má dvojicu prinútiť k tomu, aby si vyjavil svoje city. Aby toho nebolo málo pri nálezisku sa objaví Michellin bývalý partner, majiteľ hotela Frank Canon, ktorý má na baňu zálusk.

TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016


Utorok
28.06.

20:20 Marečku, podejte mi pero!, Československo, 1976, Komédia (Nova)
Jiří Kroupa, majster v továrni na poľnohospodárske stroje, dostane možnosť povýšenia, ale musí vyštudovať večernú priemyslovku. Spočiatku sa tomu vehementne bráni, avšak na naliehanie členov dielenského výboru sa na školu napokon dá zapísať. Rovnaký vzdelávací ústav navštevuje aj jeho syn, ktorý cez deň dokonca sedáva v tej istej lavici. Ukáže sa, že otec má oveľa horší prospech než jeho syn. Neopakovateľná poetika Divadla Járy Cirmana plná skečov a veseloherných scén je zasadená do vecného príbehu a tvorí tak integrálnu súčasť príbehu.

21:10 Volám sa Oliver Tate (Submarine) Veľká Británia/USA, 2010, Komédia/Dráma/Romantický (ČT art)
Pätnásťročný Oliver Tate sa snaží zachrániť manželstvo svojich rodičov pomocou starostlivo premysleného plánu a súčasne prísť o panictvo ešte pred svojimi ďalšími narodeninami. Obáva sa, že jeho matka prežíva románik s new-age Divookým Moodym Grahamom, a tak monitoruje dianie v rodičovskej spálni a falšuje sugestívne milostné listy od matky pre otca. Popritom sa pokúša získať srdce svojej spolužiačky a podpaľačke Jordan, ktorá osobne dohliada na to, čo si Oliver zapisuje do svojho denníka. Akási welšská a chlapčenská Amélia z Montmartru, vyvoláva viacero existenciálnych otázok a sústreďuje sa na problémy dospievajúcej mládeže: pocit inakosti, neistotu, hľadanie samého seba, zaraďovanie sa do spoločnosti, puberta.


Streda
29.06.

21:30 Jana Eyrová (Jane Eyre) Veľká Británia/USA, 2011, Romantický/Dráma/Historický (ČT2)
Po nešťastnom detstve sa mladá Jana Eyrová zamestná ako guvernantka na panstve Thornfield Hall, kde sa stará o francúzske dievčatko Adele. Majiteľom panstva a súčasne i Janiným zamestnávateľom je charizmatický Edward Rochester. Jane sa do Rochestra zamiluje a ani ona mu nie je ľahostajná, avšak jeho minulosť skrýva temné tajomstvo. Fukanagova adaptácia prináša do klasického románu feministický presah, narušenie chronológie či snahu o autenticitu, avšak popritom zachováva aj vernosť originálu.

22:25 Stretnutie v júli, Československo, 1978, Komédia (ČT1)
Jakub na strednej škole ťažko bojuje s angličtinou, ale jeho bohatí rodičia mu radi pomôžu. Zaplatia mu prázdninový pobyt v jazykovom tábore, kde sa má pripraviť na reparát. Keď mladík dorazí na miesto zisťuje, že jeho lektorkou je profesorka Klára Fišerová, ktorá ho nechala prepadnúť! Navyše má so sebou otravného, päťročného syna Davida. Jakub je nahnevaný a rozhodne sa pre rafinovaný protiťah. Film za pomoci dozvukov novovlnného civilizmu zobrazuje tabuizovaný vzťah učiteľky a žiaka a letnú bezstarostnosť.

22:55 Sex, dievčatá, čokoľvek (High Fidelity) Veľká Británia/USA, 2000, Romantický/Komédia/Dráma/Hudobný (Nova Cinema)
Rob si vo svojich tridsiatich rokoch uvedomí, že nevie, kam vo svojom živote smeruje. Po odchode priateľky Laury sa dostáva do krízy a premýšľa o tom, čo viedlo k tomu, že ho všetky dievčatá opustili, že nedokončil vysokú školu a že skončil ako majiteľ obchodíku s platňami s čudáckymi zamestnancami. Popri upratovaní svojej súkromnej zbierky gramofónových platní rekapituluje jednotlivé okamihy svojho sexuálneho životy spojené s rôznymi dobovými piesňami.

TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016


Štvrtok
30.06.

23:00 Skrytá identita (The Departed) USA/Hong Kong, 2006, Kriminálny/Thriller/Dráma (Dajto)
Kriminálna dráma Skrytá identita je zasadená do Bostonu, kde štátna polícia vedie vojnu s organizovaným zločinom. Tajný policajt Billy Costigan je poverený úlohou infiltrovať sa do zločineckej siete, ktorej predsedá boss Costello. Billy čoskoro získa Costellovu dôveru, lenže je tu aj Colin Sullivan, ktorý sa pre zmenu infiltroval do policajnej zložky, aby tam získaval pre zločinecký syndikát cenné informácie. Sullivan stúpa po kariérnom rebríčku a stáva sa významným členom Jednotky pre zvláštne vyšetrovanie. Životy oboch mužov sú hlboko ovplyvnené prostredím v ktorom sa pohybujú. Časom však vyjde najavo, že v systéme je ešte hráč, ktorý hrá na obe strany.

23:10 Čo viac si môžem želať (Cosa voglio di più) Taliansko/Švajčiarsko, 2010, Romantický/Dráma (JOJ Cinema)
Anna a Domenico žijú v dlhoročných vzťahoch, avšak keď sa jedného dňa ich cesty pretnú, preskočí medzi nimi iskra. Hodiny extázy v motelovej izbe striedajú lži, výhovorky, prázdnota a túžba po tom druhom. Obaja milenci sú si vedomí, že ubližujú svojim blízkym, spája ich však telesná, živočíšna príťažlivosť, ktorú ani jeden nedokáže potlačiť. Banálny príbeh nevery sa mení na zamilovanosť a skutočnú blízkosť. Nevera je vo filme zobrazovaná ako spoločenská situácia, v ktorej je takmer nemožné urobiť správne rozhodnutie.

23:55 Benátsky syndróm (Das Venedig Prinzip) Nemecko/Taliansko/Rakúsko, 2012, Dokumentárny/Dráma (ČT art)
Romantické Benátky plné úzkych uličiek, tajomných zákutí a pôvabných kanálov nájdeme už len v katalógoch cestovných kancelárií. Kultúrny a spoločenský zánik Benátok a ich romantická atmosféra, postupne zaniká kvôli masovej turistike 21. storočia. Radnica pod velením turistických magnátov a developerov zatvára miestne tržnice, pošta, vinárničky, zdražuje nájomné a otvára hotely, firmy, kaviarne či obchody so suvenírmi. Benátky sa stali mŕtvym mestom, pomníkom, či skanzenom, obkľúčeným konzumom a prázdnotou turizmu. Dožíva tu už len niekoľko konzervatívnych starousadlíkov, posledných skutočných Benátčanov. Film odhaľuje nebezpečný syndróm súčasnej doby.

TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016


Piatok
01.07.

20:15 Jackie Chan a čínsky poklad (Jui kuen II) Hong Kong, 1994, Akčný/Komédia (Dajto)
Vracajúc sa domov so svojim otcom sa Wong Fei-Hong pripletie do bitky medzi cudzincami, ktorí si želajú vyvážať starodávne čínske artefakty a lojalistami, ktorí chcú, aby ani kúsok zo vzácnych artefaktov neopustil krajinu. Fei-Hong sa naučil štýl "opitého boxovania", ktorý z neho robí nebezpečnú osobu. Bohužiaľ, jeho otec je proti tomu, aby používal akékoľvek spôsoby násilia a tak musí bojovať nielen so záhadnými cudzincami, ale aj otcovým odporom. Vo filme sa stretávajú tradične pojaté kung-fu scény, príznačné pre 70. roky a moderná choreografia, kedy dochádza k radikálnemu zvýšeniu rytmu a gagovitého humoru.

21:45 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July) USA, 1989, Vojnový/Životopisný (ČT2)
Snímka rozpráva príbeh Rona Kovica, veterána z Vietnamu. Sledujeme ho ako vojaka vo Vietnamskej vojne, ako ochrnutého muža, ktorý sa z nadšeného vlastenca zmenil na zapáleného bojovníka proti vojne, aj ako navrátilca, ktorý sa nedokáže zaradiť do normálneho života. Ironický happy-end "zradeného" vojnového hrdinu zobrazuje ďalšiu obeť vojnovej mašinérie.Stone zobrazuje Ameriku, ako navonok slobodnú zem, ktorú však ovláda lož, manipulácia a ľahostajnosť k utrpeniu.

TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016 TV tipy 27.6. - 3.7. 2016


Sobota
02.07.

13:05 Malý Nemo (Little Nemo) Japonsko/USA, 1989, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný/Fantasy (ČT :D)
V rozprávkovej krajine nazývanej Driemkovo, kde se plnia tie najtajnejšie sny, vládne múdry a dobrý kráľ. V obrovskom paláci s ním žije aj jeho dcéra, princezná Kamília, ktorá túži po skutočnom priateľovi. Vyvoleným sa stáva malý chlapec Nemo, ktorý je v spánku prenesený so svojou priateľkou, lietajúcou veveričkou Ikarom do zázračného Driemkova. Nemo je tu srdečne vítaný a kráľ ho dokonca stanoví za svojho nástupcu. Do opatery mu zverí magický kľúč, otvárajúci všetky brány. Jedna z brán, však vedie až do krajiny hrôz. Adaptácia komiksových stripov, vychádzajúcich od roku 1905 v New York Heralds je očarujúcou cestou za dospievaním, vyrovnávaním sa s nočnými morami a zároveň fantastickým dobrodružstvom.

20:00 Anglický pacient (The English Patient) USA, 1996, Romantický/Dráma/Vojnový (ČT2)
Román Michaela Ondaatjeho Anglický pacient, vyznamenaný po svojom vydaní vo Veľkej Británii Bookerovu cenou, bol považovaný za takmer nesfilmovateľný. Príbeh veľkej lásky a zrady, zasadený do konca 30. rokov a do doby 2. svetovej vojny, je rozprávaný v niekoľkých časových rovinách a v zložitej flashbackovej štruktúre. Ťažko zranený "anglický" pacient, vytiahnutý z horiaceho lietadla, si na nič nepamätá. Znetvorený muž zostáva v opustenom kláštore spolu s kanadskou ošetrovateľkou Hanou, ktorá sa o neho stará a snaží sa s ním komunikovať. Muž, ktorý o sebe tvrdí, že sa volá Lászlo de Almásy, postupne odhaľuje udalosti, ktoré začali pred vojnou v Egypte, kde pracoval pre Kráľovskú geografickú spoločnosť pri mapovaní Sahary, a pokračovali až do júna 1942, kedy Angličania opúšťali Tobruk...

22:05 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998, Vojnový/Dráma (Prima MAX)
Píše sa rok 1942 a druhá svetová vojna zúri už aj v Pacifiku. Na brehy ostrova Guadalcanal putuje jedna americká rota za druhou. Vojaci opúšťajú svoje rodiny, aby bojovali s japonskou armádou. Film sleduje osudy vojaka Witt, ktorý je dezertérom žijúcim v pokoji a mieri na ostrove v Pacifiku. Jedného dňa je však chytený americkým námorníctvom, vypočutý a poslaný naspäť do aktívnej služby k jednotke pripravujúcej sa na bitku o Guadalcanal. Film ukazuje osudy rôznych vojakov a dôstojníkov počas tejto drsnej akcie, ktorá je veľmi dôležitá pre vývoj vojny s Japoncami. Drsným i lyrickým filmom skúmajúcim vojnové besnenie i život domorodých obyvateľov, nás sprevádza Wittov vnútorný monológ.

23:55 Vrahovia sú medzi nami (Die Mörder sind unter uns) Nemecko, 1946, Dráma/ Romantický (Dvojka)
Bývalý chirurg dr. Mertens prežil 2. svetovú vojnu na východnom fronte a teraz blúdi troskami zničeného Berlína. Svoju vojnovú traumu sa snaží utopiť v alkohole. Jeho život naberá smer, až keď do jeho života vstúpi Susanne, mladá žena, ktorá prežila koncentračný tábor. Mertensovu snahu o návrat k normálnemu životu však preruší stretnutie s bývalým veliteľom z východného frontu Brücknerom, ktorý vydal rozkaz na vraždenie civilistov. Ten žije bezstarostným životom bez akýchkoľvek pocitov viny. Najvýznamnejší zástupca subžánru „filmy trosiek“, ktorý sa rozbehol v povojnových rokoch v Nemecku, zobrazuje ťažký život Nemcov v zdevastovanej a chudobnej krajine zaťažený pocitmi viny, hanby a frustrácie.




Nedeľa
03.07.

08:50 Sherlock Holmes: Pyramída hrôzy (Young Sherlock Holmes) USA, 1985, Dobrodružný/Mysteriózny (Markíza)
Film zobrazuje časy, kedy bol Sherlock Holmes ešte len teenager. Avšak už na strednej škole, kde sa stretol so svojim najlepším priateľom Johnom Watsonom, bol jeho intelekt a intuícia na veľmi vysokej úrovni. Jedného dňa zistí, že nedávna smrť známeho obchodníka nebola náhodná. Spoločne s budúcim doktorom Watsonom sa mladý Sherlock vydáva po stopách tajomného egyptského kultu. V popredí tiež stoja motívy školských vzťahov, prvých lások i ambícií zanechať prvý odtlačok vo svete. V roku 1985 spoločnosť Amblin Entertainment uviedla do kín štvoricu snímok pre deti a mládež: Fandango, Rošťáci, Návrat do budúcnosti a Mladý Sherlock Holmes. Všetky filmy dnes patria medzi kultové snímky a vo svojej dobe ovplyvnili smerovanie kinematografie.

21:25 Kráľ Krysa (King Rat) USA, 1965, Vojnový/Dráma (ČT2)
Píše sa rok 1945. Vo vojenskej väznici Chang Jail v Singapure neplatia zákony na ochranu väzňov. Väčšina z nich žije ako zvieratá, ale americký desiatnik menom King nie je ochotný prispôsobiť sa týmto podmienkam. Váži o 20 kg viac ako väčšina spoluväzňov, chodí elegantne oblečený a vždy má pri sebe cigarety. Jeho obchodným partnerom sa stáva hrdý anglický dôstojník Marlow, ktorý ako jediný dokáže plynule konverzovať s Malajzíčanmi. Keď je Marlow zranený a hrozí mu amputácia ruky, spečatí King ich priateľstvo tým, že zaňho zaplatí drahé lieky. Vojna sa končí a ako to býva zvykom, najväčší nepriatelia sa skrývajú vo vlastných radoch.

22:40 Krížnik Potemkin (Bronenosec Poťomkin) Sovietsky zväz, 1925, Dráma/Historický/Vojnový (Dvojka)
Snímka zobrazuje udalosti vzbury na krížniku Potemkin a je rozdelená na päť kapitol: začiatok vzbury, povstanie, pohreb Vakulinčuka, masaker na schodisku Odesy a víťazná plavba. Omnoho podstatnejším než propagandistický sujet, je však revolučný spôsob stvárnenia týchto udalostí. Ejzenštejn vo svojom filme uplatnil nové spôsoby montáže, kde stret dvoch záberov, významov či atrakciónov, vytvára význam nový. Ejzenštejn tak vytvoril doslova revolučné dielo, ktoré Medzinárodný výbor pre dejiny filmu určil v roku 1958 za najlepší film všetkých čias.


autor Marcel Šedo 27.6.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.