TV TIPY 22.8. - 28.8. 2016

TV TIPY 22.8. - 28.8. 2016

VOD recenzia



Pondelok
22.08.

20:25 Dom, Slovensko/Česko, 2011, Dráma (Jednotka)
Otec Imrich stavia dom pre svoju mladšiu dcéru Evu a do tejto stavby projektuje všetky svoje ambície. Na rodinnom dvore tak stoja už dva rozostavané domy. Ten prvý mal patriť staršej dcére Jane, ktorá sa však otcovým snom vzoprela a ten ju za to na oplátku vydedil. Aj Eva však sníva o tom, že po maturite opustí "zlatú klietku" a odíde spoznávať svet. Nedokáže zniesť otcove autoritatívne správanie i malomestskú nudu a tak sa tajne stýka so sestrou a robí všetko preto, aby mohla toto ubíjajúce prostredie opustiť. Situácia sa začína vyostrovať s príchodom staršieho, ženatého Jakuba. Pevný a ucelený tvar Liovej filmu, spolu s jednoduchými, ale funkčnými symbolmi, minimalizmom a menšou komunikatívnosťou, priniesla pomerne svieži vzduch do slovenského filmu a inšpirovala tvorcov prúdu „sociálnych drám“.

21:35 Ivanovo detstvo (Иваново детство), Sovietsky zväz, 1962, Vojnový/Historický/Dráma (Dvojka)
Celovečerný debut Andreja Tarkovského rozpráva príbeh 11-ročného Ivana, ktorý v príliš mladom veku prišiel o rodičov a jeho životným údelom sa stala vojna. Jeho detstvo sa skončilo v momente, kedy mu nacistické vojská pred očami zavraždili matku. Vzhľadom na svoju nízku výšku a nenávisť k nacistom sa z neho stal zved ruskej armády. Svoj život prežíva v samote, nenávisti, utrpení a v absolútnom nihilizme, ktorý nemá žiadny iný smer ako smrť. Tak ako v Tarkovského nasledujúcich filmoch aj tu hrá dôležitú úlohu poeticky štylizovaná príroda, ale aj radostné spomienky na detstvo, ktoré kontrastujú so všadeprítomnou hrôzou vojny. Režisér tak v tomto filme nadviazal na revizionistickú vlnu sovietskych filmov, ktoré sa nezameriavali na hrdinský odboj, ale skôr na devastačný účinok vojny na život jednotlivca. V tomto prípade predstavuje film až apokalyptickú víziu nezvratného zmaru.

21:40 Cela 211 (Celda 211) Španielsko/Francúzsko, 2009, Akčný/Thriller/Dráma (JOJ Cinema)
Juan Oliver je novým väzenským úradníkom, ktorý však má tú smolu, že si väzni hneď na prvý deň jeho služby naplánovali vzburu. Je tak konfrontovaný s tragickými okolnosťami, v rámci ktorých musí využívať svoju inteligenciu, charizmu a sebavedomie. Silne naturalistický film sleduje striktne maskulínny svet s vlastnými pravidlami, kde hrá dôležitú rolu nielen preukázanie, ale aj predstieranie moci. Najzaujímavejším aspektom filmu je však sledovanie paralel medzi svetom vonku a vo vnútri, kde je častokrát problém určiť, ktorý z nich je vlastne čestnejší - či ten živočíšny alebo politicky korektný. Film súčasne skúma i postavenie Baskov a Kataláncov vo vnútri väzenského systému, vďaka čomu ho môžeme čítať aj ako synekdochu celého Španielska.


Utorok
23.08.

08:30 Môj život ako pes (Mitt liv som hund) Švédsko, 1985, Komédia/Dráma (ČT2)
Ingemar žije so starším bratom a ťažko chorou matkou. Keď sa matkin stav zhorší natoľko, že sa nemôže o synov starať, odchádza Ingemar na vidiek. Spoznáva iný život, skutočných kamarátov a príbuzných, ktorým na ňom záleží. Zároveň sa u Ingemara začína prebúdzať puberta a záujem o druhé pohlavie. Vďaka tomu všetkému sa mení Ingemarov pohľad na svet a jeho hlboká melanchólia sa nevracia, ani keď jeho matka zomrie.

20:15 Bournovo ultimátum (The Bourne Ultimatum) USA, 2007, Akčný/Thriller (Prima MAX)
Bývalý elitný agent CIA, Jason Bourne, v priebehu prvých dvoch častí postupne odhaľoval temné miesta vo svojej minulosti i konšpiráciu, ktorá naňho bola nachystaná. V poslednej časti trilógie mu ešte stále zostáva niekoľko posledných dielikov skladačky, avšak to najdôležitejšie už vie - bol zabijakom v službách utajenej skupiny CIA. Cesty ho zavedú do Moskvy, Tangeru i New Yorku, kde sa musí brániť pred vlastnými ľuďmi, ktorí ho chcú zabiť. Na ich čele stojí Noah Vosen, výkonný riaditeľ programu Blackbriar, ktorý vďaka najmodernejšej technike dokáže Bournovo šialené tempo stíhať a likvidovať všetkých nepohodlných ľudí v jeho okolí. Jason však pomocou spojencov vo vnútri organizácie, operátorky Nicky Parsonsovej a agentky Pamely Landyovej, nakoniec zistí svoje pravé meno a pochopí, ako ho zmanipulovali. Záverečný diel Greengrassovej trilógie je zaujímavý nielen svojim štýlom, spočívajúcim v extrémne krátkych záberoch a induktívnom spôsobe snímania, ale aj spôsobom distribuovania informácií, kedy sme za geniálnym Bournom vždy o niekoľko krokov pozadu a zároveň sledujeme zobrazené udalosti z viacerých perspektív.

21:05 Mesto žien (La Citta delle donne) Taliansko/Francúzsko, 1980, Dráma/Komédia (ČT art)
Sukničkár Snaporaz koketuje vo vlaku s neznámou kráskou. Pri jej prenasledovaní sa ocitne v hoteli, kde práve prebieha kongres feministiek. Snaporaz sa stáva objektom ich záujmu a ani on, vyhlásený záletník, už tento nápor nezvláda. Snaží sa preto odtiaľ utiecť a dostane sa do vily doktora Katzoneho, ktorý práve oslavuje svoju desaťtisícu milenku. Aj v tomto „neskoršom“ Felliniho filme sa objavujú jeho typické témy – predovšetkým nemožnosť porozumenia medzi pohlaviami, „felliniovské mýtické ženy“ a zobrazenie povrchného sveta pôžitkov a rozmarov vyššej vrstvy. Celý film je ohňostrojom obrazov, asociácií, nadreálnych výjavov a citácií z iných Felliniho snímok.

21:40 Návrat idiota (Návrat idiota), Česká republika/Nemecko, 1999, Romantický/Komédia/Dráma (ČT2)
František prežil väčšinu svojho života za múrmi psychiatrickej liečebne a po prepustení objavuje úplne nový svet. Vracia sa ku svojej jedinej rodine, ktorá však o jeho existencii doteraz nevedela. Ich vzájomné vzťah sú však pre Františka príliš prepletené a postupne sa zamotáva do milostných i príbuzenských konfliktov. Postupne sa im však naučí rozumieť a to dokonca lepšie než rozumejú sami sebe. Kto však pomôže Františkovi opätovne sa zaradiť do života? Snímka tematizujúca problémy inakosti, ale aj krásu „čistej duše“ bola ocenená 5 Českými levmi.

22:05 Andrej Rubľov (Andrej Rubljov) Sovietsky zväz, 1966, Životopisný/Historický/Poetický (Dvojka)
Historická freska o maliarovi ikon Andrejovi Rubľovovi sleduje turbulentné udalosti v Rusku 15. storočia. Krajina vyčerpaná vpádmi cudzích vojsk i zložitou vnútropolitickou situáciou predstavuje až akýsi apokalyptický svet, v ktorom sú krása, láska a šťastie len prchavými momentami medzi všadeprítomným marazmom. Práve v tomto období žil a tvoril maliar Andrej Rubľov, ktorého život sa stal výpoveďou o duchovnej sile a nezničiteľnej tvorivej energii. Dôležitou postavou príbehu je zvonár Borisko, ktorého sebadôvera, neskrotnosť a pracovné nasadenie symbolizuje podstatu tvorby, ovplyvní život maliara a je predzvesťou prebudenia sa Ruska.


Streda
24.08.

08:30 Chlapčica (Tomboy) Francúzsko, 2011, Dráma (ČT2)
Chlapčica je označenie pre dievča, ktoré sa správa ako chlapec a vykazuje vlastnosti typické pre chlapca (chlapčenské obliekanie, hry a aktivity). Desaťročná Laure sa s rodičmi a mladšou sestrou práve presťahovala do nového bytu neďaleko Paríža. V krátkych nohaviciach, športovom tričku a s nakrátko ostrihanými vlasmi je na nerozoznanie od chlapca. Ako Mikaël sa zúčastňuje šarvátok, hrá minifutbal a flirtuje s Lisou. Ako sa však blíži koniec letných prázdnin, stále viac a viac sa zaplieta do klamstiev a nepríjemností, až si napokon musí vybrať jednu zo svojich dvoch identít.

20:15 Spomienky na Afriku (Out of Africa) USA, 1985, Romantický/Životopisný (Prima MAX)
Ľúbostný príbeh ovenčený 7 Oscarmi je adaptáciou autobiografie dánskej spisovateľky Karen Blixenovej. Karen navrhne bratovi svojho milenca, barónovi Brorovi Blixenovi, že sa za neho vydá a dá mu peniaze na kúpu farmy v Keni, kde by mohli chovať dobytok. V deň svadobného obradu však zistí, že manžel jej peniaze nepoužil na chov kráv, ale rozhodol sa pestovať kávu. V Keni, kam pricestuje v roku 1913, sa postupne zoznamuje s prostredím, miestnou komunitou belochov a domorodými dedinčanmi Kikuji. Na vychádzke ju pred levicou zachraňuje lovec Denys Finch Hatton, s ktorým sa už predtým náhodou stretla vo vlaku. Medzi Karen a Denysom se rodí priateľstvo, ktoré prerastie do lásky. Tá jej totižto v manželstve so svojim neverným manželom, ktorý ju navyše nakazil syfilisom, veľmi chýba. Spomienky na Afriku sú na hollywoodsky veľkofilm vyrozprávané pomerne netradične. Ide o útržkovitý výber subjektívnych spomienok autorky a protagonistky zároveň, ktoré vďaka tomu pôsobia prirodzene, realisticky a nepateticky.

23:50 Armáda temnôt (Army of Darkness) USA, 1992, Horor/Komédia/Fantasy (Prima MAX)
Príbeh tretej časti hororovej trilógie Sama Raimiho opätovne rozpráva o Necronomicone, knihe mŕtvych viazanej v ľudskej koži, i statočnom Ashovi, ktorý sa už dvakrát postavil démonom. Démonické mocnosti však tentokrát prenesú Asha do čias stredovekého Anglicka, kde sa musí postaviť celej armáde. Je vyslaný, aby našiel Knihu mŕtvych, keďže tá dokáže zničiť príšery a preniesť ho späť do súčasnosti. Ash však popletie zaklínadlo a Armáda temnôt vyvolá krvavú hrôzu. Posledná časť Raimiho trilógie v podstate upúšťa od strašenia, ako dominantného prvku žánru hororu a prináša do deja ešte viac komickosti ako predchádzajúca časť. Nasleduje tak rané diela Petera Jacksona, ktorá mali diváka skôr zabaviť a znechutiť.


Štvrtok
25.08.

08:30 Všetky moje deti, Slovensko/Česko, 2013, Dokumentárny (ČT2)
Protagonistom sociálne-antropologického dokumentárneho filmu Všetky moje deti je farár Marián Kuffa, ktorý sa snaží zlepšiť životnú situáciu Rómov v chudobných, špinavých a zabudnutých osadách. Namiesto kázania sa snaží miestnych obyvateľov motivovať vlastným príkladom a záujmom. Pomáha im spoluvytvárať dôstojnejšie bývanie, učiť sa rôzne remeslá a vytvárať vzory pre deti. Film odkrýva problémy, s ktorými rómska komunita pri snahe žiť slušný život zápasí a súčasne tvorí dôležitý príspevok do debaty o najzávažnejšom probléme moderného Slovenska – o problematike integrácie rómskeho obyvateľstva. Na rozdiel od prázdnych, krčmových rečí ukazuje film konkrétnych ľudí, konkrétne činy i konkrétne riešenia. Tie však nie sú poháňané nenávisťou a strachom, ale otcovskou láskou a obeťou.

21:25 Solaris (Soljaris) Sovietsky zväz, 1972, Sci-fi/Psychologický/Dráma (Dvojka)
Príbeh niekoľkých postáv sa odohráva na kozmickej stanici, umiestnenej na obežnej dráhe nad planétou Solaris, ktorá predstavuje dosiaľ neznámu formu vedomia. Planéta, ktorá má formu akéhosi oceánu, je jediným organickým celkom, schopným zhmotňovať ľudské myšlienky. Pomocou záhadnej plazmy sa vedci stretávajú s vlastnou minulosťou a ich materializované utajované predstavy a spomienky vyzývajú hrdinov k skúmaniu vlastného sveta. Stretnutie ľudských bytostí s nepochopiteľnou realitou, vyvoláva nevyhnutné otázky o zmysle života a hraniciach poznania.

23:10 Sucker Punch (Sucker Punch) USA/Kanada, 2011, Akčný/Fantasy/Dobrodružný (Dajto)
Epická akčná fantasy nás zavedie do vymysleného sveta mladého dievčaťa, ktorej snový svet poskytuje únik z reality. Nelimitovaná hranicami času a priestoru môže ísť kamkoľvek si jej myseľ zmyslí. Lenže neuveriteľné dobrodružstvá postupne stierajú hranice medzi skutočnosťou a fantáziou. Zhmotnený sen všetkých násťročných návštevníčok Conu sa stal skutočnosťou, keďže režisér Zack Snyder vo svojom filme majstrovsky skĺbil postupy mangy, anime, fantasy, sci-fi a videohier. Popritom, umiestnením do blázinca, poukazuje na nepochopenie dievčat ich okolím. Sucker Punch je tak vo výsledku uhrančivou kombináciou viacerých popkultúrnych trendov.


Piatok
26.08.

21:30 Zrkadlo (Zerkalo) Sovietsky zväz, 1975, Autobiografický/Poetický/Historický (Dvojka)
Autobiografický film Andreja Tarkovského nastavuje zrkadlo jeho pamäti a svedomiu. Vo filme sa s poetickou ľahkosťou minulosť prelína s prítomnosťou, detstvo s dospelosťou, skutočnosť so spomienkou a predstavami. Počas pobytu v nemocnici štyridsiatnik Alexej vo vnútornom dialógu so svojou matkou bilancuje vlastný život. Spomína na detstvo, strávené na vidieku počas vojny, na bolestný rozchod rodičov, na budovanie nového povojnového života, na vlastné životné zlyhania a sklamania. Poeticko-filozofický komentár filmu tvoria verše básnika Arsenija Tarkovského, režisérovho otca.

22:10 Česť a sláva, Československo, 1968, Historický/Vojnový/Dobrodružný (ČT art)
Snímka sleduje Čechy na jeseň roku 1647. Krajina je zničená tridsaťročnou vojnou, zdeptaná habsburskou mocou a násilím katolíckej cirkvi, ktorá sa snaží v krajine vykoreniť posledné zvyšky protestanstva. Presným obrazom týchto pomerov je malá pevnosť českého šľachtica, rytiera Václava Rynda z Loucky. Ten chce v tejto ťažkej dobe len prežiť a mať pokoj. Dlho odoláva slovám protestantského emigranta v službách francúzskeho kráľa, Jindřicha Donovalského, ktorý ho chce vyprovokovať k vzbure proti Habsburgovcom. Po uzavretí Westfálskeho mieru sa tak síce vojna skončila, ale rytier Rynda vyráža do samovražedného boja za česť a slávu.


Sobota
27.08.

20:00 Katyň (Katyň) Poľsko, 2007, Historický/Vojnový (ČT2)
Film sleduje na osude niekoľkých poľských rodín povojnové dôsledky masakru poľských dôstojníkov v Katyni. Po napadnutí Poľska sovietskymi a nacistickými jednotkami padlo do zajatia sovietov okolo 20-tisíc poľských dôstojníkov. Najvyššie vedenie SSSR rozhodlo 5. marca 1940 o ich likvidácii. Za týmto účelom boli prevezení do Katyne pri Smolensku. Tam boli všetci popravení príslušníkmi NKVD a zahrabaní v masových hroboch. V roku 1943, keď Smolensk obsadila nacistická armáda, Nemci zvolali medzinárodnú komisiu, ktorá potvrdila pôvodcov tohto činu. Film je však predovšetkým o tragédii, ktorá postihla elitu poľského národa počas vojny a o perzekúcii rodín popravených dôstojníkov v povojnovom komunistickom režime.

22:05 Železný kríž (Cross of Iron) Veľká Británia/NSR, 1977, Vojnový/Akčný/Historický (ČT2)
Seržant Steiner je vynikajúci vojak, ktorý však vojnu nenávidí. Príchod nového veliaceho dôstojníka, kapitána Stranskyho, so silným pruským entuziazmom, ho v tomto postoji len utvrdí. Steinerovi muži svojho veliteľa slepo počúvajú a jeho nadriadení - plukovník Brandt a kapitán Kiesel - jeho konanie tolerujú. To však vedie ku nevyhnutnej katastrofe. Peckinpah inovuje žáner vojnového filmu svojou brutalitou, fascinujúcimi akčnými sekvenciami, ale aj absolútnym nihilizmom postáv, ktoré vraždia len preto lebo môžu.

22:20 Stalker (Stalker) Sovietsky zväz/NSR, 1979, Sci-fi/Mysteriózny/Poetický (Dvojka)
Niekde uprostred Ruska sa nachádza tajomná Zóna – nebezpečné miesto, uprostred ktorého sa nachádza komnata, kde sa plnia priania. Z toho dôvodu je celá oblasť obkolesená armádou. Cestu do Zóny pozná len prevádzač prezývaný Stalker. Na cestu do Zóny sa s ním vydáva dvojica mužov s prezývkou Spisovateľ a Profesor. Podarí sa im preniknúť do prísne stráženého objektu, avšak to najnebezpečnejšie na nich ešte len čaká... Jedno z najvýznamnejších diel svetového filmu, ktoré uhrančivým spôsobom skúma problematiku myšlienkovej sily človeka, témy cesty, ktorá sa stáva očistným zdrojom skúseností, viery i spirituálnej nevšednosti skrytej vo všednosti. Podstatnými sú tiež dlhé "meditatívne" jazdy po nebezpečnej a záhadnej Zóne a celkovo uhrančivý štýl ruského génia.


Nedeľa
28.08.

17:20 Smrť krásnych srncov, Československo, 1986, Tragikomédia (ČT1)
Leo Popper trávi s rodinou chvíle pohody, rybárčenia a pozorovania stáda sŕn na chalupe u prievozníka Prošku. Po tvrdých začiatkoch sa Leo stane úspešným predajcom vysávačov Elektrolux, vďaka čomu si môže splniť svoj sen, tj. kúpiť si vlastný rybník plný kaprov. Hoci sa ukáže, že rybník, ktorý kúpil je prázdny, nevzdá sa a zaháji vlastný chov. Po príchode nacistov a oznámení, že Hugo a Jirka musia ísť do transportu, rozhodne sa ich Leo poriadne vykŕmiť, aby útrapy prežili.

21:25 Nostalgia (Ностальгия) Taliansko/Francúzsko/Sovietsky zväz, 1983, Psychologický/Dráma (Dvojka)
Film sleduje život sovietskeho intelektuála a spisovateľa Andreja Gorčaka, ktorý prichádza študovať do Talianska dielo ruského skladateľa Sosnovského. Volanie rodnej krajiny ho však vábi späť. Od svojej úlohy tak postupne upúšťa a pociťuje nemožnosť kultúrnej asimilácie i hľadanie vnútorného zmieru. Neskorý Tarkovského film sleduje metafyzickú väzbu jednotlivca k vlasti, nezmazateľnosť národnostných rozdielov, nemožnosť hlbšieho vhľadu do cudzej kultúry i stratu viery. Nekomunikatívny, ale enigmatický film azda najlepšie sprítomňuje európskym divákom japonskú estetickú kategóriu mono no aware a súčasne predstavuje stále aktuálny príspevok do diskusií o možnostiach integrácie.

22:30 Skrytá identita (The Departed) USA/Hong Kong, 2006, Kriminálny/Thriller/Dráma (Nova Cinema)
Kriminálna dráma Skrytá identita je zasadená do Bostonu, kde štátna polícia vedie vojnu s organizovaným zločinom. Tajný policajt Billy Costigan je poverený úlohou infiltrovať sa do zločineckej siete, ktorej predsedá boss Costello. Billy čoskoro získa Costellovu dôveru, lenže je tu aj Colin Sullivan, ktorý sa pre zmenu infiltroval do policajnej zložky, aby tam získaval pre zločinecký syndikát cenné informácie. Sullivan stúpa po kariérnom rebríčku a stáva sa významným členom Jednotky pre zvláštne vyšetrovanie. Životy oboch mužov sú hlboko ovplyvnené prostredím v ktorom sa pohybujú. Časom však vyjde najavo, že v systéme je ešte hráč, ktorý hrá na obe strany.


autor Marcel Šedo 22.8.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.