TV TIPY 13.9. - 18.9. 2016

TV TIPY 13.9. - 18.9. 2016

článok



Utorok
13.09.

21:05 Následky lásky (Le Conseguenze dell'amore) Taliansko, 2004, Kriminálny/Romantický/Dráma (ČT art)
Päťdesiatnik Titta vedie rutinný a nezáživný život v jednom švajčiarskom hoteli. Jeho každodenný stereotyp nemenných úkonov naruší láska a všetky následky, ktoré so sebou prináša. Jedným z následkov môže byť aj konfrontácia so sicílskou mafiou. Film jedného z najuznávanejších súčasných režisérov Paola Sorrentina bol nominovaný na Zlatú palmu na MFF v Cannes a získal tiež niekoľko ďalších ocenení. Opakujúce sa pohyby kamery udávajú úvodnej rutine rytmus a následná bohatosť formy pracujúca s prepájaním objektívnych a subjektívnych záberov vytvárajú konzistentné a mimoriadne podnetné dielo.

22:55 127 hodín (127 Hours) USA/Veľká Británia, 2010, Dobrodružný/Thriller/Životopisný (Prima MAX)
Počas jednej piatkovej noci sa 26-ročný Aron Ralston vydal do Utahu, aby tu strávil víkend lezením po odľahlých skalách národného parku Canyonlands. O šesť dní neskôr sa znenazdajky zjavil naspäť v civilizácii, ukrátený o pravú ruku. Ralston totižto prežil 127 trýznivých hodín v divočine s rukou privalenou ohromným kameňom, s malým množstvom jedla a len niekoľkými kvapkami vody. Dokázal, že má potrebnú silu na to, aby sa vyslobodil z 20 metrov hlbokej priepasti a zranený prešiel viac než 10 kilometrov než konečne našiel záchranu. Živočíšny film o živočíšnom pude veliacim človeku prežiť.

Streda
14.09.

22:30 Volám sa Khan (My Name Is Khan) India, 2010, Romantický/Thriller (Prima MAX)
Rizvan Khan je indický moslim trpiaci Aspergerovým syndrómom, ktorý sa presťahoval za bratom do San Francisca. Teraz tu žije spolu s ním a jeho manželkou. V meste stretáva emigrantku Mandiru, zamiluje sa do nej a napriek protestom zo strany rodiny sa s ňou ožení. Spoločne si založia malý rodinný biznis. Žijú šťastne a spokojne, avšak len do 11. septembra, kedy sa po teroristickom útoku na newyorské dvojičky, stanú moslimovia verejnou hrozbou. Mandira je z celej situácie zdesená a zmäteného Rizvana opúšťa. V snahe získať svoju manželku späť, sa vydáva na dojemnú cestu naprieč Amerikou.

23:40 Zabijak Joe (Killer Joe) USA, 2011, Kriminálny/Thriller (JOJ Cinema)
Dvadsaťdvaročný Chris Smith je drogový dealer z malého mesta, ktorý by sa najradšej na svoju špinavú prácu vykašlal. Keď mu ale jeho vlastná matka ukradne všetky zásoby droh, nezostáva mu nič iné, ako rýchlo zohnať 6 tisíc dolárov, inak príde o život. Požiada o pomoc svojho otca Ansela a spoločne vymyslia plán. Chrisova matka, pochybná existencia bez akýchkoľvek dobrých vlastností, uzavrela životné poistenie, ktoré by viac než pokrylo jej dlh. Rozhodnú sa preto „požiadať o pomoc“ nájomného vraha Joa Coopera. Ten si však účtuje 25 tisíc dolárov v hotovosti. Platbu je však ochotný odložiť výmenou za Chrisovu príťažlivú a zdanlivo nevinnú mladšiu sestru Dottie, ktorú si nechá v zástave až do chvíle, kedy bude vyplatené poistné a on dostane svoju odmenu.

Štvrtok
15.09.

12:20 Putovanie vtákov (Le Peuple migrateur) Francúzsko/Taliansko/Nemecko/Španielsko, 2001, Dokumentárny (Dvojka)
Snímka od tvorcov oceňovaného filmu Microcosmos sleduje obdivuhodnú vtáčiu schopnosť migrácie. Tá je dôkazom výnimočných orientačných schopností, ale aj metaforou nádeje na návrat. Pre rad druhov znamená životnú nevyhnutnosť podmieňujúcu úspešnú reprodukciu a umožňuje im prežitie v často extrémnych podmienkach. Pre človeka sa však môže stať poetickým obrazom života odhodlaného pretrvať navzdory nepriazni počasia. Film hovorí prostredníctvom poetických obrazov, hudby a predovšetkým obraznosti samotnej prírody. Tvorcovia však nezabudli upozorniť na negatívne zásahy človeka do života operencov.

14:00 Fidlikant na streche (Fiddler on the Roof) USA, 1971, Muzikál/Rodinný (Dvojka)
Muzikál o radostiach a strastiach chudobného mliekara Tovjeho, ktorý žije s manželkou a piatimi dcérami v ukrajinskej židovskej komunite. Zbožný Tovje, ktorý žije v súlade s židovskými tradíciami chce najstaršie dcéry vydať za „dobrú partiu“. V jeho situácii to však nie je jednoduché.
Posledný z veľkých muzikálov, ktorý sa od osobnej roviny postupne pretancuje ku globálnemu dianiu. Za toto tancovanie si odniesol 3 Oscary.

23:45 Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men) USA, 1957, Dráma/Kriminálny (Dvojka)
Dramatický príbeh zo súdnej siene, kde má dvanásť členov poroty jednohlasne rozhodnúť o vine alebo nevine mladého chlapca, ktorý je obžalovaný z vraždy svojho otca. Porotcovia sú obyčajní ľudia a jedenásť z nich v priebežnom hlasovaní hlasuje za vinu. Len architekt Davis je proti a vyslovuje vážne výhrady voči priebehu pojednávania i vyšetrovaniu celého prípadu. Režisér Sidney Lumet tento filmársky zdanlivo nezaujímavý námet uchopil ako mozaiku detailov všetkého druhu. Spoločne s plnokrvnými charaktermi, dramatickou témou, fabulačným posunom a vskutku grandióznymi výkonmi hercov tak posunul tento film medzi nezabudnuteľnú kinematografickú klasiku.

Piatok
16.09.

22:10 Na dno vášne (Carne trémula) Španielsko/Francúzsko, 1997, Romantický/Thriller (Dvojka)
Viktor je roznášač pizze, búrlivá povaha a veľký sukničkár v jednom. Netrvá preto dlho, kým sa dostane do nejakých problémov. V byte mladej narkomanky Eleny sa stretne s políciou a počas potýčky ktosi vážne postrelí jedného zo strážcov zákona - Davida. Keď Viktora po šiestich rokoch nespravodlivo strávených vo väzení prepustia, jeho činy vedie iba myšlienka na pomstu. Film je unikátny vo svojom pohybe medzi relatívnymi pravdami piatich ústredných postáv a divákovi kladie množstvo otázok.

22:15 Obžalovaný, Československo, 1964, Psychologický/Dráma (ČT art)
Riaditeľ Kudrna dostane úlohu uviesť do prevádzky novú elektráreň v čo najkratšom čase. Má možnosť vyplácať podriadeným mimoriadne prémie, avšak tí zneužijú situáciu na nezákonné obohacovanie. Za Kudrnu sa nepostavia ani jeho nadriadení na ministerstve, ktorí celú situáciu nepriamo spôsobili. Proces s nevinným odhalí skutočnosti, o ktorých sa doteraz verejne nehovorilo, ako previazanosť vládnucej strany s justíciou, zneužívanie zákonov a iné nekalé praktiky. Snímka je vyrozprávaná ako klasická súdna dráma. Takmer celá sa odohráva v súdnej sieni a pozostáva prevažne zo svedeckých výpovedí.

Sobota
17.09.

20:15 Nylonový mesiac, Československo, 1965, Psychologický/Dráma (Dvojka)
Príbeh sleduje životy mladých ľudí a ich snahu uniknúť pred vlastnou rozorvanosťou, nespokojnosťou a nervozitou. Na pozadí rušného života súdobej Bratislavy sa rozvíja milostný príbeh bratislavského architekta Andreja a krásnej Vandy. Andrej, doteraz vo vzťahu k ženám cynický a bezohľadný, sa po prvýkrát skutočne zamiluje. Snímka je skôr štylizovaným popisom atmosféry spoločnosti, než silným príbehom. Mozaika rôznych situácií pracuje s obrazom a Ursínyho hudbou. Slová sú odsunuté do úzadia.

21:10 Vražda v Orient exprese (Murder on the Orient Express) Veľká Británia, 1974, Detektívny/Thriller (ČT1)
Orient expres bol luxusný vlak, ktorý jazdil z Istanbulu až do Calais. Slávna Oscarom ocenená adaptácia detektívneho príbehu Agathy Christie sa odohráva práve v tomto vlaku. Počas jednej decembrovej noci roku 1930 sa Orient expres stáva dejiskom vraždy amerického miliardára. Medzi cestujúcimi sa zhodou okolností nachádza aj belgický detektív Hercule Poirot. Našťastie preňho vlak uviazol v snehovej kalamite kdesi v juhoslovanskom vnútrozemí a tak má dostatok času na rozlúsknutie zložitého prípadu. Film Sidneyho Pollacka je najoceňovanejšou, najvýpravnejšou a najlepšie obsadenou adaptáciou príbehu Hercula Poirota a po zásluhe sa radí medzi najväčšie detektívne klasiky.

Nedeľa
18.09.

15:40 Prázdniny v Ríme (Roman Holiday) USA/Taliansko, 1953, Romantický/Komédia (Jednotka)
Mladá princezná Anna, následníčka trónu nemenovanej krajiny, cestuje po Európe. Štátnické povinnosti ju však prestávajú baviť. Pri návšteve Ríma sa preto rozhodne aspoň na chvíľku utiecť od náročného života kráľovskej dcéry. Na svojej dobrodružnej ceste spoznáva veľa ľudí, vrátane amerického novinára Joea Bradleyho. Ten sa spočiatku ženie len za senzáciou v podobe princeznej na úteku. Postupne sa však do mladučkej princeznej zamiluje. Jeden z najslávnejších hollywoodskych romantických filmov dodnes nezostarol a predstavuje šarmantné, inteligentné a horkosladké dobrodružstvo.

16:50 Pre niekoľko dolárov navyše (Per qualche dollaro in più), Taliansko/Španielsko/NSR, 1965, Western, (Plus)
Lovec ľudí Douglas Mortimer a jeho „kolega“ Monco sa na diaľku, bez toho, aby sa osobne poznali, predháňajú v lovení zločincov. Obaja sa vydávajú po stopách krutého zločinca El India, ktorý za pomoci svojej bandy utiekol z väzenia a sledujú jeho stopy až do El Pasa, kde je najväčšia banka. Tam na seba prvý krát narazia a po prvotnom zápasení sa dohodnú na partnerstve. Monco sa pokúsi preniknúť do bandy ako jeden z kumpánov a zistí, že lúpež sa bude skutočne konať. Jeden z vrcholných westernov v sebe spája realizmus pri zobrazovaní divokého zápasu, dobrodružné prvky a majstrovskú prácu so stupňovaním napätia. Plejáda najlepších európskych a amerických hercov vytvorila spoločne s Morriconeho hudbou a Leoneho grandióznou réžiou nezabudnuteľný zážitok.

21:45 … a spravodlivosť pre všetkých (...And Justice for All) USA, 1979, Kriminálny/Thriller/Dráma (ČT2)
Arthur je úprimný, idealistický právnik, ktorý sa jedného dňa dostáva pod tlak, keď má obhajovať významného sudcu. Ten je obvinený zo zabitia a znásilnenia mladého dievčaťa. Arthur vie, že je vinný. Keď dôjde na súdne líčenie, musí si Arthur vybrať medzi kariérou a cťou. Záver súdneho líčenia je explozívna a nezabudnuteľný. Absurdnosť amerického justičného systému je vo filme vylíčená ako kriticko-satirická mozaika práva a spravodlivosti, zločinu a korupcie. Tak depresívne a súčasne mrazivo ironické znázornenie spravodlivosti amerického súdnictva sa v mainstreamovej americkej kinematografii neobjavuje príliš často.


autor Marcel Šedo 13.9.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.