HOUSE OF CARDS HRÁ STÁLE PRVÚ SERIÁLOVÚ

HOUSE OF CARDS HRÁ STÁLE PRVÚ SERIÁLOVÚ

článok



Bol raz jeden fiktívny americký prezident v jednej fiktívnej Amerike. Volal sa Francis Underwood a ak by bolo pri vlaňajších prezidentských voľbách v USA na volebných lístkoch jeho meno, možno by si dnes Donald Trump mohol len pískať. Ona by to však, samozrejme, pre Američanov tiež nebola žiadna výhra. Underwood je totiž líška podšitá a po štyroch sériách pecky menom House of Cards už o tom divák iste nepochybuje.

Zmení na tom niečo piata séria, ktorá sa v ponuke Netflixu (ako už býva dobrým zvykom, v kompletnom počte epizód naraz) nedávno konečne objavila? Určite nie. Frank Underwood je, skrátka, archetypálnym stelesnením najčernejších predstáv každého politického konšpirátora – a tým témy v posledných mesiacoch určite nedochádzajú...

Piata séria House of Cards mala pôvodne na Netflixe pristáť už niekedy začiatkom roka. Z interných strategických dôvodov (alebo žeby v dôsledku turbulentných zvratov z novembra 2016?) si však tvorcovia vybrali času na prípravu o čosi viac. Divákov to ale určite neodradilo. Nech už je na výčitkách prílišnej vykonštruovanosti či chladnosti seriálu pravdy koľko chce, Undrewood a Underwoodová sú vysoko návykové duo a ich finálne ťaženie v boji o Biely dom si nechcete nechať ujsť.

House of Cards hrá stále prvú seriálovú

Ono to totiž nikdy nie je tak celkom len o nich. Je to o celom vesmíre vysokej politiky, v ktorom je, zdá sa, možné naozaj čokoľvek. A vďaka seriálu House of Cards si môžete (tak trochu masochisticky) vychutnať detailný pohľad na to, ako to funguje.

House of Cards, samozrejme, nevarí scenár len tak z vody, ale šikovne (aj keď len voľne) parafrázuje aktuálne dianie na americkej a medzinárodnej politickej scéne. Akým smerom sa vydá v piatej sérii vám bude jasné od začiatku – kráľovská manipulácia s verejnou mienkou pomocou hrozby terorizmu a hackerstva.

A kedy inokedy sa už takáto hra hodí, ak nie v predvečer prezidentských volieb? Frankovi ide o všetko a nikoho už asi neprekvapí, že v takýchto situáciách nemá najmenšie zábrany. Stopercentnú podporu opäť nájde aj vo svojej lojálnej manželke a viceprezidentke Claire – na ich strategickom spojenectve, zdá sa, osobné rozpory ani „bokovky“ nič nezmenili.

Kým v predošlých sériách sa aspoň v náznakoch objavoval aj nejaký „vyšší plán“ ako nakumulovanú moc využiť (Underwoodov ambiciózny boj s nezamestnanosťou), teraz už ide naozaj len o moc pre moc. Ak doteraz Frank Underwood karikoval bezškrupulózneho, ale stále viac-menej demokratického politika, tento krát začína pripomínať ozajstného diktátora. Nezaujíma ho verejná mienka, podpora podplatených či zastrašených kolegov ani následky jeho šarády na stav krajiny, ktorej tak veľmi túži vládnuť.

„Američania sú ako deti. Potrebujú, aby im niekto povedal, o čom majú snívať a čoho sa báť,“ nonšalantne filozofuje v okamihu, keď sa chystá odvrátiť volebnú prehru križiackou vojnou proti radikálom. A my, nech už sa k podobným scenárom staviame v realite akokoľvek skepticky, máme v hlave chrobáka, ktorý už len tak neodíde...    

Súdiac podľa niekoľkých úvodných epizód, ani v piatej sérii na nás nečaká jediná postava, ktorej by sme svoje sympatie mohli zveriť bez výčitiek svedomia. Hoci všetci sú na šachovnici skôr proti- než spoluhráčmi, bez výnimky pre nich platia vysoká ohybnosť morálky, nekonečná túžba po moci a ochota byť na víťaznej strane aj za cenu absolútneho sebazaprenia. Len u Underwoodových je to ale, zdá sa, celkom bezbolestné, bez šrámov, ktoré si zvyknú odniesť bežní smrteľníci. Okolo nich sa však kryštalizujú potenciálne slabé články.

House of Cards hrá stále prvú seriálovú

Ministerka zahraničia Catherine poškuľuje po únikovej ceste, keď Frankov hon na terorizmus poruší  aj posledné z jej dobre potlačovaných zábran. Autor prezidentských predslovov Thomas zase zabúda na hranice svojho románika s pani prezidentovou, keď sa pokúsi konfrontovať jej svedomie. Dokáže jeden z nich zmeniť zvrat dejín? Dostihnú Franka tiene minulosti cez komisiu, ktorá ho má vyšetrovať? Zasadí mu snáď smrtiaci úder novinárske eso Hammerschmidt, ktorý sa svojho sólokapra nie a nie vzdať? Alebo Frankov politický rival Conway, ktorý zbiera sympatie tam, kde Undrewood šliape po tvárach? Možno sú to však opäť len bábky, na ktorých Underwoodovci v plnej paráde predvedú svoje majstrovské „voodoo“ ...

Ak vás House of Cards vo svojej schopnosti kombinovať tie najtiternejšie detaily s celkovým obrazom doteraz fascinovali, baviť vás určite budú aj naďalej. A neutíchne ani váš obdiv k bezprecedentným výkonom Kevina Spaceyho a Robin Wright, ktorých hereckú presnosť možno rátať na milimetre. Rovnako ale piata séria, zdá sa, nič nezmení, ak vás seriál rozčuľuje svojou arogantnou neprehľadnosťou (priznajte si to, väčšinu epizódy len matne tušíte o čo vlastne ide a všetko vám ozrejmí až Frankov polopatistický cynizmus priamo na kameru).

A pripravte sa tiež na nešikovne teatrálne ukončenia epizód, kde miesto poctivého moderného cliffhangera pravidelne zaberá staromódny „smiech darebáka“  (záber na výhražne sa tváriacu ústrednú dvojku v zatvárajúcich sa dverách Oválnej pracovne). Stále však, bez pochýb, ide o jeden z najoriginálnejších a najpríťažlivejších seriálov dneška a jeho ignorovaním si koledujete o nemalú dieru vo všeobecnom kultúrnom rozhľade...    


autor Hana Lippová 12.6.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.