TV TIPY 22.1. - 28.1. 2018

TV TIPY 22.1. - 28.1. 2018

článok



Pondelok

22:30 Lúpež po taliansky (The Italian Job) Veľká Británia/Taliansko, 1969, Akčný/Komédia/Kriminálny (Dvojka)
Charlieho Crokera práve prepúšťajú po dvoch rokoch z väzenia. Ihneď však plánuje veľkú akciu v zahraničí, konkrétne v talianskom Turíne, kde sa naskytá príležitosť ukradnúť štyri milióny dolárov v zlate. Situácia je komplikovaná, keďže zlato je prevážané v obrnenom konvoji a navyše na území talianskej mafie. Obrovskú akciu však zafinancuje šéf anglického podsvetia Bridger a o zvyšok sa postará Charlieho trúfalý a prepracovaný plán. Dnes už legendárna anglická kriminálka preslávená famóznou automobilovou lúpežou, odľahčeným anglickým humorom a zaujímavou realizáciou celej lúpeže.

00:05 Pod kopytami stád (Alvarez Kelly) USA, 1966, Western (ČT2)
Päťtisícové stádo hovädzieho dobytka, určené pre armádu Únie, sa po drzej a odvážnej lúpeži stalo korisťou hladujúcej južanskej armády. Snímka nakrútená podľa skutočných udalostí z roku 1864 pracuje s dvomi hlavnými postavami – tvrdohlavými, ale odvážnymi mužmi. Jedným z nich je Alvarez Kelly, uhladený obchodník, ktorý využíva prebiehajúcu vojnu pre svoj osobný, finančný prospech. Druhým je tvrdý konfederačný plukovník Tom Rossiter, ktorý sa stále snaží bojovať takmer stratený boj. Výsledkom je najmä súboj dvoch ideálov.

Utorok

14:55 Sila priateľstva (Reign Over Me) USA, 2007, Dráma (Film+)
Alan má skvelú prácu, krásnu a milujúcu manželku, úžasné deti, no napriek tomu sa cíti byť izolovaný, lebo nemá nikoho, komu by sa mohol vyrozprávať zo svojich problémov. Charlie Fineman sa pre zmenu od okolia úplne izoloval potom, čo stratil svoju rodinu pri útokoch na WTC. Keď Alan stretne Charlieho, pripomenie mu, že spolu bývali na univerzite a presvedčí ho na jednu spoločnú kávu, ktorá vyústi do obnovenia ich vyhasnutého kamarátstva. V tom momente sa Alan rozhodne svojmu kamarátovi pomôcť prekonať obrovskú bolesť, ktorou prešiel pri strate najbližších. Netradičný, intímny náhľad na tragické udalosti z 11. septembra 2001, patrí medzi najlepšie filmy komika z vulgárnych komédií, Adama Sandlera.

02:00 Konkurz (Ódišon) Japonsko/Južná Kórea, 1999, Horor/Psychologický/Thriller/Romantický (JOJ Cinema)
Obchodník Šikegara trpí krízou stredného veku, spôsobenou starnutím syna a smrťou jeho ženy, ktorá podľahla chorobe pred siedmimi rokmi. Na synovo naliehanie sa Šikegara rozhodne prelomiť celibát a spolu so svojim priateľom usporiada falošný filmový konkurz, s cieľom nájsť mladú, kultivovanú ženu. Z desiatok dievčat prejde sitom plachá a citlivá Asami, ktoré sa zdá byť stelesnením jeho túžob. Okúzlený muž sa s Asami začne schádzať a po nejakej dobe sa rozhodne ju požiadať o ruku. Popritom ignoruje všetky indície a varovania svojho okolia, že s dievčaťom nie je všetko v poriadku. Žánrový mix, ktorý funguje ako horor, romantický film i psychologický príbeh o vzájomnom zbližovaní sa dvoch ľudí, preslávila režiséra Takashiho Miikeho aj na západe. Žánre i štýl sa v tomto filme menia na základe pocitov a emocionálneho stavu hlavného hrdinu, čo poukazuje na rôzne fázy vo vývoji vzťahu. Snímka je tak predovšetkým metaforou o tom, ako ignorujeme chyby partnera pri prvotnej zamilovanosti a následne vhupneme do vzťahu, ktorý sa ukáže byť až neznesiteľne krutý.

TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018

Streda

20:30 Jánošík I., II., Československo, 1963, Historický/Dráma/Dobrodružný (Jednotka)
Mladík menom Juraj Jánošik odchádza do mesta študovať za kňaza a po rokoch sa z neho stáva zrelý muž. Keď prichádza navštíviť dom svojich rodičov, zisťuje, že jeho matka umrela a otec, aby sa mohol postarať o jej pohreb, zanedbal prácu na statkoch svojho zemepána. Drábi s ním nemajú žiadne zľutovanie a zbičujú ho až na smrť. Jánošík pri pokuse o jeho záchranu zbije niekoľkých drábov, následkom čoho sa musí ukryť v horách. Tam stretáva zbojníkov a stáva sa ich vodcom. Najväčšia slovenská legenda sa dočkala veľkorysého spracovania v krásnych slovenských horách s prímesou ľudovej architektúry. Bielik sa pri spracovaní snažil držať prevažne historických materiálov a eliminovať z príbehu mýtické prvky.

20:00 Serenity (Serenity) USA, 2005, Sci-fi/Akčný/Thriller (Film+)
Kapitán Malcolm Reynolds je ostrieľaný veterán galaktickej občianskej vojny. V súčasnosti žije z ruky do úst na palube svojej vesmírnej lode Serenity. Keď na loď vezme mladého doktora a jeho sestru s telepatickými schopnosťami získa niečo, čo nečakal a nechcel. Súrodenci sú utečencami pred koalíciou, ktorá vládne vesmíru. Serenity sa tak ocitá niekde v strede medzi nezastaviteľnou vojenskou mocou Aliancie a hrôzostrašným kanibalistickým besnením Plieniteľov. Film, ktorý je zavŕšením predčasne ukončeného seriálu Firefly, je plný odkazov a persifláží rôznych sci-fi klišé, ale popritom zostáva aj dramatickým dielom.

TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018

Štvrtok

20:15 Američan (The American) USA/Veľká Británia, 2010, Kriminálny/Thriller (JOJ Cinema)
Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho zákaziek vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľ čo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorí majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga.

20:20 Great Balls of Fire! (Great Balls of Fire!) USA, 1989, Hudobný/Životopisný (ČT art)
Rock´n´rollová legenda Jerry Lee Lewis, jeden z najväčších konkurentov Elvisa Presleyho, práve zažíva búrlivé obdobie. Vydáva prvý úspešný singel, pomaly stúpa po hudobnom rebríčku smerom nahor, tajne sa žení s neplnoletou dcérou svojho spoluhráča z kapely a nahráva legendárne hity ako Lucille, Whole Lotta Shakin´goin´on, či Great Balls of Fire. Všetko ide ako po masle, avšak geniálny pianista a spevák má až príliš búrlivý temperament. Verejnosť sa postupne dozvedá o jeho manželstve a po sérii milostných avantúr prichádza o priazeň všetkých.

21:15 Zbojník Jurko, Československo, 1976, Animovaný/Dobrodružný (Dvojka)
Prvý slovenský celovečerný animovaný film nakrútil priekopník slovenskej animácie Viktor Kubal. Za svoj námet si zvolil fantastické dobrodružstvá zbojníka Juraja Jánošíka, hrdinu, ktorý nenávidí krivdu a bojuje proti sociálnemu útlaku. Jánošíka tu štylizuje do role rozprávkového hrdinu s nadľudskými schopnosťami. Film nesie typický Kubalov rukopis spočívajúci v jednoduchých kresbách bez väčšieho množstva detailov, s čiernou kontúrou. V snímke nechýba humor, gagy a dokonca ani jemná satira. Príbeh rozpráva nielen o minulosti, ale alegoricky aj o súčasnosti, čo robí film príťažlivým a dodáva mu dušu, takže má divákom čo povedať aj štyri desaťročia po svojom vzniku.

TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018

Piatok

20:10 Návrat do budúcnosti 2 (Back to the Future Part II) USA, 1989, Dobrodružný/Komédia/Sci-fi (Film+)
V pokračovaní sci-fi klasiky sa znovu stretávame s excentrickým doktorom Brownom, ktorý tentokrát posiela Martyho do budúcnosti. Konkrétne do 21. októbra 2015, kedy má Marty zachrániť svoje vlastné dieťa pred zatknutím. Zákerný starnúci Biff Tannen ukradne Delorean a prenesie sa v ňom do svojej mladosti, čím vytvorí alternatívnu realitu. Marty tak musí napraviť hneď niekoľko chýb v časopriestore.

20:15 Vojna svetov (War of the Worlds) USA, 2005, Sci-fi/Katastrofický/Thriller (Dajto)
Adaptácia slávneho románu H. G Wellsa pracuje, rovnako ako predloha, s inváziou Marťanov na planétu Zem, avšak príbeh bol presunutý z obdobia konca 19. storočia do súčasnosti. Robotníkovi Rayovi Ferrierovi sa rozpadáva rodina a navyše sa stane svedkom toho, ako sa obrovský vojnový stroj na troch nohách vynorí z hĺbky zeme a začne spaľovať všetko vo svojom dosahu. Začína sa svetová apokalypsa, pri ktorej je mimoriadne dôležité, aby rodiny zostali pohromade. Na rozdiel od väčšiny katastrofických filmov, predovšetkým tých od Rolanda Emmericha, sa Steven Spielberg skoro vôbec nezameriava na epické bitky a boj proti mimozemšťanom. Sleduje boj o prežitie jednej rodiny zmietanej v hrôzach odohrávajúcich sa udalostí. Súčasne Spielberg vkladá do filmu enormné množstvo strachu a napätia a tak by sa dal tento film pokojne zaradiť aj do žánru horor.

22:20 Persona (Persona) Švédsko, 1966, Dráma (Dvojka)
Elisabeth Voglerová je slávna herečka, ktorá počas divadelného predstavenia náhle prestala rozprávať a zaryto odmieta prerušiť mlčanie. Keď si už ani lekári nevedia dať rady, poveria zdravotnú sestru Almu jej domácou opaterou. Dve ženy sa spoločne vyberú do odľahlého domu na ostrove, kde sa má Elisabeth s Alminou pomocou zotaviť. V snahe získať si dôveru herečky reaguje Alma na Elisabethino mlčanie prívalom slov. Alma zveruje Elisabeth svoje najhlbšie tajomstvá, túžby a sny. Ani si neuvedomí, že z jej vlastnej osobnosti sa postupne stal iba tieň. Elisabeth mlčaním pred seba postavila bielu stenu, na ktorú Alma premieta svoje vlastné ja a ktorá jej s ľahostajnosťou prináša iba tichú ozvenu vlastných slov. Persona je zložitou úvahou o zákutiach ženskej duše, ktorá sa musí vyrovnávať s úlohou matky, partnerky i ľudskej bytosti. Jednotlivé scény tvoria obrazové kompozície využívajúce rôznorodé postupy plné symboliky.

TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018 TV tipy 22.1. - 28.1. 2018

Sobota

19:50 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys) USA, 1995, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny (Film+)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. Posledná skupinka ľudí sa presťahovala pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný. V roku 2035 je väzeň James Cole vybraný pre dôležitú misiu. Má sa vrátiť v čase do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine s názvom "Armáda 12 opíc", ktorá je pravdepodobným strojcom vírusu. Cole s však kvôli chybe vracia až do roku 1990, kde ho zavrú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu spočiatku neverí, ale keď sa Cole vráti zo zavretej cely postrelený projektilom z 1. svetovej vojny, začína meniť prehodnocovať svoje postoje. Ďalšia podmanivá vízia legendárneho Terryho Gilliama očarí predovšetkým svojou kyberpunkovou mizanscénou a slušnou dávkou anarchizmu.

20:00 Magnólia (Magnolia) USA, 1999, Dráma (ČT2)
Ulica Magnólia vedie východo-západne cez losangeleskú časť San Fernando Valley. Snímka Magnólia sa odohráva práve na tejto ulici a zobrazuje navzájom prepojené osudy deviatich postáv. Pestrofarebná mozaika sleduje život umierajúceho otca, televízneho producenta, jeho mladej ženy, slávneho syna, ktorý učí mužov, ako zviesť a zničiť ženy, chlapca s neuveriteľnou pamäťou, ohľaduplného ošetrovateľa, po láske túžiaceho policajta, muža, ktorý bol v detstve považovaný za génia, smrteľne chorého moderátora televíznej súťaže a stratenej dcéry. Vďaka rade náhod sa všetky postavy dostávajú do nečakaných situácií. Snímka je očarujúca svojou muzikálovou štylizáciou a videoklipovou poetikou.

20:35 Sladký čas Kalimagdory, Československo/Západné Nemecko, 1968, Dráma/Poetický (Dvojka)
Filmové spracovanie románu Jana Weissa "Spáč ve zvěrokruhu" je lyrickým a pitoreskným príbehom človeka, ktorý nežije podľa času meraného hodinami, ale podľa kolobehu prírody. Na jar je skoro dieťa, v lete dospieva v muža, s jeseňou prichádza pozvoľná strata jeho vnútornej energie a zimu prespáva v zapadnutom salaši. Príbeh zachytáva vášňou predchnuté ľudské aktivity: od lásky až po rôzne kratochvíle a koníčky.

22:35 Martha Marcy May Marlene (Martha Marcy May Marlene), USA, 2011, Thriller/Psychologický (Plus)
Martha po dvoch rokoch ujde zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života za pomoci sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však až príliš poznamenal a začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Snímka vyniká pôsobivými obrazmi a scénami, ktoré znázorňuje zmätenú myseľ dievčaťa, ktoré potláča trpkú pravdu. Dievčenský existenciálny horor uvrhne diváka do podexponovaných záberov plných agónie, neistoty a schizmy.

01:05 Nebo a peklo (Tengoku to jigoku) Japonsko, 1963, Detektívny/Thriller/Dráma (Dvojka)
Úspešný manažér na vrchole kariéry sa stane obeťou vydierania. Vydierači však namiesto jeho syna omylom uniesli iného chlapca. Vysokopostavený muž tak stojí pred ťažkým rozhodnutím, či obetuje svoju prácu, ktorá je pre neho všetkým, alebo svoju česť. Komorná dráma o živote jednej rodiny sa tu prelína s napínavým a komplikovaným detektívnym pátraním. V závere sa snímka prelomí do sociálne kritickej roviny, čím jednoznačne prekonáva viaceré zaoceánske náprotivky.



Nedeľa

09:20 Naši susedia Jamadovci (Hóhokekjo tonari no Jamada-kun) Japonsko, 1999, Anim./Kom. (ČT :D)
Jamadovci pozostávajúci z otca Takašiho, matky Macuko, stredoškoláka Noboruho, malej Nonoko, babičky Šige a psa Počiho sú na prvý pohľad obyčajnou japonskou rodinou. Na druhý pohľad až takí normálni nie sú, ale v ich každodenných problémoch sa vyjavujú všedné, hoc trochu hyperbolizované problémy, ktoré trápia všetkých ľudí a dokážu tak vyčarovať úsmev i pochopenie. Film od spoluzakladateľa štúdia Ghibli, legendárneho Isaa Takahata, je nakreslený, pre japonský animovaný film, netradičným spôsobom – vodové farby len ľahko dofarbujú skice. Animácia zároveň skvele dotvára každodennosť, humor a preháňanie žánru slice of life. Inšpiráciou pre projekt bol úspešný komiks kreslený Hisaičim Išiim.

20:00 Výstrely v O.K. Corral (Gunfight at the O.K. Corral) USA, 1957, Western (ČT2)
Wyatt Earp je zástupca zákona, Doc Holliday je bývalý zubár, teraz hazardný hráč s povesťou zabijaka. Napriek tomu sú priatelia, ktorí si navzájom v minulosti zachránili životy. Jedného dňa dostane Wyatt telegram od svojho brata Virgila, ktorý je šerifom v meste Tombstone. Má veľké problémy s rančerom Ikeom Clantonom, zlodejom dobytka, ktorý si však dokáže zaplatiť, aby bol zákon na jeho strane. Ale nie všetci muži zákona sa dajú kúpiť a tak všetko speje k situácii, kedy sa proti sebe postavia na jednej strane bratia Earpovci a Doc Holliday a na druhej strane Clantonovský gang. Hrdosť, odvaha a pýcha sa však stávajú prekážkou v napĺňaní rodinných hodnôt.

22:05 Vražda na večeri (Murder by Death) USA, 1976, Komédia/Mysteriózny/Kriminálny (ČT2)
Pozvánka na večeru s vraždou môže byť silné sústo aj pre vyhláseného súkromného detektíva, ale nie pokiaľ ju organizuje excentrický milionár Lionel Twain, ktorý sa vyžíva v detektívnych príbehoch. Pätica najznámejších detektívov, medzi inými aj Phil Marlow, Hercule Poirot či slečna Marplová, preto prichádza na jeho honosné sídlo. Vražda však nerozohráva temný kriminálny príbeh, ale konverzačnú paródiu, ktorá veľmi poučene deštruuje všemožné klišé detektívneho žánru.

23:20 Červenobradáč (Akahige) Japonsko, 1965, Historický/Dráma (Dvojka)
Mladý lekár Noboru Jasumoto len nedávno ukončil štúdium medicíny a nastupuje do nemocnice pre chudobných, ktorú vedie nekompromisný doktor Niide, prezývaný Červenofúz. V neľahkých podmienkach sa snaží poskytovať zdravotnú starostlivosť i útechu tým, s ktorými sa život nemaznal. Po počiatočných konfliktoch si mladý lekár uvedomí, že za tvrdou maskou Červenofúza sa skrýva hlboko ľudské a láskavé srdce, žijúce podľa tých najvznešenejších morálnych kréd. Červenofúz vie, že dôležitejšie ako moc a sláva sú v živote súcit a nezištná pomoc. Snímka však nie je ani tak rozprávaním o dvoch mužoch, ale celou mozaikou drobných príbehov zdravotníkov a pacientov. Zároveň snímka nerozpráva len o chorobách tela, ale aj duše a celej spoločnosti.


autor Marcel Šedo 22.1.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.