TV TIPY 29.1. - 4.2. 2018

TV TIPY 29.1. - 4.2. 2018

článok



Pondelok

22:30 Arizona Dream (Arizona Dream) USA/Francúzsko, 1993, Fantasy/Dobrodružný/Romantický/Komédia (Dvojka)
Axel spokojne žije v New Yorku a veľa času trávi snívaním s otvorenými očami. Keď sa vráti do rodného mestečka v Arizone na svadbu svojho strýka Lea, jeho život sa od základov zmení. Strýko ho zamestná vo svojej firme, predávajúcej cadillaky, a tu sa Axel zoznámi so štyridsiatničkou Elaine. Chlapec je touto vášnivou a nevypočitateľnou ženou očarený, rovnako aj jej nevlastnou dcérou Grace. V príbehu Axela Backmara, unikajúceho pred realitou do sveta fantázie a snov, zostáva Emir Kusturica verný svojmu charakteristickému magickému štýlu. Snímka o splnení amerického sna, o dospievaní a konfrontácii matky s dcérou a o snoch a túžbach.

23:40 Výstrely v O.K. Corral (Gunfight at the O.K. Corral) USA, 1957, Western (ČT2)
Wyatt Earp je zástupca zákona, Doc Holliday je bývalý zubár, teraz hazardný hráč s povesťou zabijaka. Napriek tomu sú priatelia, ktorí si navzájom v minulosti zachránili životy. Jedného dňa dostane Wyatt telegram od svojho brata Virgila, ktorý je šerifom v meste Tombstone. Má veľké problémy s rančerom Ikeom Clantonom, zlodejom dobytka, ktorý si však dokáže zaplatiť, aby bol zákon na jeho strane. Ale nie všetci muži zákona sa dajú kúpiť a tak všetko speje k situácii, kedy sa proti sebe postavia na jednej strane bratia Earpovci a Doc Holliday a na druhej strane Clantonovský gang. Hrdosť, odvaha a pýcha sa však stávajú prekážkou v napĺňaní rodinných hodnôt.

Utorok

20:15 Američan (The American) USA/Veľká Británia, 2010, Krimi/Thriller (JOJ Cinema)
Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho prác vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľčo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorý majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga.

21:40 Mustangy (The Misfits) USA, 1961, Romantický/Dráma/Akčný (ČT art)
Film podľa scenára dramatika Arthura Millera, ktorý ho napísal na mieru svojej vtedajšej manželke Marilyn Monroe. Tá vo filme stvárňuje bývalú striptérku Roslyn, ktorá sa so starnúcim kovbojom Gayom a ďalšími priateľmi vydáva po stopách divokých mustangov. Spolu sa snažia zachovať si aspoň zvyšok ilúzií a nájsť trošku šťastia v príbehu, ktorý borí tradičné mýty amerického západu. Divoké naháňačky na koňoch postupne nahrádzajú automobily a sny o slobodnom živote, nepoznačenom každodennou pracovnou rutinou, v hlavách kovbojov naďalej prežívajú.

TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018

Streda

17:55 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys) USA, 1995, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny (Film+)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. Posledná skupinka ľudí sa presťahovala pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný. V roku 2035 je väzeň James Cole vybraný pre dôležitú misiu. Má sa vrátiť v čase do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine s názvom "Armáda 12 opíc", ktorá je pravdepodobným strojcom vírusu. Cole s však kvôli chybe vracia až do roku 1990, kde ho zavrú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu spočiatku neverí, ale keď sa Cole vráti zo zavretej cely postrelený projektilom z 1. svetovej vojny, začína meniť prehodnocovať svoje postoje. Ďalšia podmanivá vízia legendárneho Terryho Gilliama očarí predovšetkým svojou kyberpunkovou mizanscénou a slušnou dávkou anarchizmu.

20:00 Mária Antoinetta (Marie Antoinette) USA, 2006, Životopisný/Historický (Prima MAX)
Rakúska princezná Mária Antoinetta bola v podstate ešte dieťa, keď sa stala manželkou mladého francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. Spojenie francúzskej a habsburskej dynastie však nemohlo zastrieť fakt, že sa Mária ani vo Versailles necítila práve príjemne. Osamelosť, atmosféra škandálov a intríg a kráľova nevera ju priviedli na cestu bezuzdných výstrelkov, čím však na seba privolá hnev šľachty i ľudu. Mimoriadne štylizované rozprávanie je v podstate intímnym príbehom o vnútorných pocitoch nešťastnej ženy.

20:30 Bounty (The Bounty) Veľká Británia/USA, 1984, Historický/Dráma (Jednotka)
Loď Bounty pláva smerom k Tahiti. Na brehu námorníci zabudnú na disciplínu, užívajú si tropický raj, prítomnosť žien a pohodu. Na spiatočnej ceste aj z toho dôvodu začne krehká atmosféra hustnúť a konflikt na seba nenechá dlho čakať. Časť posádky sa vzbúri, prevezme kontrolu nad loďou, posadí kapitána do člnu a vráti sa na ostrov. Po osemnástich rokoch sa tam nachádza už iba jediný člen posádky a niekoľko potomokov vzbúrencov. Kapitán, ktorý sa šťastne vrátil domov, musí čeliť súdu a spovedať sa zo straty lode. Tradične vynikajúca Vangelisova hudba, ambivalentné postavy a skvelé herecké výkony na čele s Anthonym Hopkinsom a Melom Gibsonom povyšujú túto verziu minimálne na úroveň klasického spracovania zo 60. rokov.

TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018

Štvrtok

20:20 Persona (Persona) Švédsko, 1966, Dráma (ČT art)
Elisabeth Voglerová je slávna herečka, ktorá počas divadelného predstavenia náhle prestala rozprávať a zaryto odmieta prerušiť mlčanie. Keď si už ani lekári nevedia dať rady, poveria zdravotnú sestru Almu jej domácou opaterou. Dve ženy sa spoločne vyberú do odľahlého domu na ostrove, kde sa má Elisabeth s Alminou pomocou zotaviť. V snahe získať si dôveru herečky reaguje Alma na Elisabethino mlčanie prívalom slov. Alma zveruje Elisabeth svoje najhlbšie tajomstvá, túžby a sny. Ani si neuvedomí, že z jej vlastnej osobnosti sa postupne stal iba tieň. Elisabeth mlčaním pred seba postavila bielu stenu, na ktorú Alma premieta svoje vlastné ja a ktorá jej s ľahostajnosťou prináša iba tichú ozvenu vlastných slov. Persona je zložitou úvahou o zákutiach ženskej duše, ktorá sa musí vyrovnávať s úlohou matky, partnerky i ľudskej bytosti. Jednotlivé scény tvoria obrazové kompozície využívajúce rôznorodé postupy plné symboliky.

22:05 Hlasy (The Voices) USA/Nemecko, 2014, Kriminálny/Komédia (Prima MAX)
Robotník v továrni na výrobu vaní Jerry Hickfang je milý, ale podivný človek. Má prácu, býva vo vlastnom dome a chová psa a mačku. Ako veľa Američanov, aj on svoje duševné problémy rieši s psychiatričkou. Je tajne zamilovaný do svojej kolegyne z účtovníckeho oddelenia. Na firemnej diskotéke si s ňou zatancuje a pozve ju na rande. Ich vzájomný vzťah naberie vražedné rozmery. Jerry totiž počuje rôznorodé hlasy a žije v omnoho zaujímavejšom svete, než by sa bežnému človeku mohlo zdať. Lenže, len vo svojej hlave. V tej chvíli začnú k Jerrymu prehovárať jeho domáci miláčikovia: diabolská mačka a benevolentný pes.

TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018

Piatok

22:35 Apokalypsa (Apocalypse Now) USA, 1979, Vojnový/Dráma (Jednotka)
Kapitán Willard si počas služby vo Vietname získal povesť vynikajúceho vojaka. Poveria ho preto dôležitou misiou - nájsť a zlikvidovať plukovníka Kurtza, ktorý dezertoval a vedie svoju súkromnú vojnu v džungli proti všetkým. Cestou proti prúdu Mekongu spoznáva najpodivnejšie a najstrašnejšie aspekty vojnového pekla a dostáva sa stále bližšie a bližšie k samotnému srdcu temnoty. Snímka je predovšetkým portrétom ľudskej duše, prepadajúcej sa do šialenstva pri pohľade na vojnové peklo.

22:35 Utečenec (The Fugitive) USA, 1993, Akčný/Thriller (Markíza)
Úspešnému, obľúbenému a bohatému chirurgovi, Richardovi Kimblemu, sa jedného večera prevráti na ruby celý život. Po návrate z nemocnice nájde svoju manželku s rozbitou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa útočník vrhne aj na naňho, avšak po krátkom zápase utečie a necháva Richarda pri svojej umierajúcej manželke. Richard policajtom popisuje celú udalosť a vysvetľuje, že muž mal protézu, ale tým sa zdá táto historka absurdná. Proti nemu navyše stoja aj presvedčivé dôkazy a tak je za úkladnú vraždu odsúdený na trest smrti. Pri prevoze do väznice sa mu však podarí utiecť a tak sa vydáva po stopách vraha svojej ženy. Na krk mu však dýchajú špecialisti z FBI na čele s agentom Samom Gerhardom. Svižný a maximálne napínavý thriller klasického strihu. Tommy Lee Jones za svoju rolu Sama Gerharda získal Oscara a množstvo ďalších ocenení, čo v podstate zachránilo jeho kariéru.

TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018 TV tipy 29.1. - 4.2. 2018

Sobota

20:00 Tiger a drak (Wo hu cang long) Tchaj-wan/Čína/Hong Kong/USA, 2000, Akčný/Fantasy/Dobrodružný (ČT2)
Li Mu Bai, jeden z najlepších majstrov bojových umení v tajnom výcvikom tábore stretne svoju dávnu priateľku Shu Lien. Hoci kedysi v boji zabil jej snúbenca, náklonnosť medzi nimi stále trvá. Požiada ju, aby odovzdala jeho meč do rúk váženého pána Tche. Chce tak začať novú životnú etapu, no osud rozhodne inak a Li Mu Bai bude musieť vybojovať ešte posledný rozhodujúci boj v tomto vizuálne úchvatnom filme, ktorý bol nominovaný na 10 Oscarov a napokon 4 z nominácií aj premenil. Snímka nestojí len na choreograficky prepracovaných a nápaditých súbojoch, ale pracuje aj s pomerne rozvrstvenými retrospektívami, viacerými meditatívnymi scénami a prenáša na diváka pocity sentimentálnej melanchólie neuskutočniteľnej lásky.

21:10 Valmont (Valmont) Francúzsko/USA, 1989, Historický/Romantický (ČT1)
Filmová adaptácia slávneho románu Choderlosa de Laclosa Nebezpečné známosti zachytáva na osude dvoch libertínskych intrigánov, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, obraz aristokratickej spoločnosti krátko pred Francúzskou revolúciou. Príbeh cynických konzumentov je podaný v sýtych farbách neskorého baroka s dôrazom na krajinky, ironické epizódy a bohatú výpravu. Parochne a parfumy sa snažia zakrývať nedostatok hygieny i absenciu akejkoľvek morálky.

21:15 Ostře sledované vlaky, Československo, 1966, Komédia/Dráma (Dvojka)
Na sklonku druhej svetovej vojny slúži na malej českej staničke, ktorou prechádzajú ostro sledované vlaky, železničiarsky elév Miloš Hrma, Tajne obdivuje úspešného sukničkára, výpravcu Hubičku a trápi sa tým, že v milostnej chvíli u svojho dievčaťa ako muž zlyhal. V zúfalstve sa pokúsi o samovraždu, no s pomocou pôvabnej ilegálnej spojky Viktórie sa mu podarí tento hendikep prekonať. Vzápätí musí však znova dokázať, že je chlap: čaká ho sabotážna akcia proti okupantom. Zmierlivý pohľad na svojrázne figúrky, na ich sklamania i nadšenia, patria k typickým prvkom hrabalovskej poetiky.

22:05 Divokosť v srdci (Wild at Heart) USA, 1990, Kriminálny/Romantický/Road movie (ČT2)
Mys strachu. Poblíž hranice Severní a Jižní Karoliny.
Na schodisku pred tanečnou sálou mláti Námorník Ripley černocha Boba, ktorý ho napadol s nožom v ruke. Boba na túto prácu najala Marietta Paceová, ktorá Námorníka nenávidí, pretože chodí s jej milovanou dcérou Lulou. O necelý rok Lula čaká pred väzením na prepusteného Námorníka a spoločne sa vydávajú do motelu osláviť vzájomné stretnutie. Potom čo Ripley opäť niekoho napadne sa milenci rozhodnú odísť do Kalifornie, čím však porušia podmienku. David Lynch sa tu pohráva s klasickou štruktúrou melodrámy a ukazuje všetko to, čo je z filmov tohto žánru decentne vystrihnuté. Výsledkom je mierne surreálna a drastická love story, ktorá sa skryto vysmieva z klasických diel žánru.

23:25 Vyslobodenie (Deliverance) USA, 1972, Dobrodružný/Thriller/Psychologický (ČT1)
Štvorica mužov sa počas víkendu vydáva splavovať v kanoe úsek divokej rieky v Apalačskom pohorí, ktorý má byť už čoskoro zaplavený vodou z novej priehrady. Muži si chcú dokázať, že napriek mestskému spôsobu života môžu pokoriť prírodu. Lenže súčasťou miestnej prírody sú aj horali, ktorí tu dlho žijú v tvrdých podmienkach a ktorí vyznávajú iné hodnoty. Stretnutie s nimi sa mení na boj o prežitie. Vyslobodenie je na exploatačnej schéme vystavaná psychologická dráma o vine a o tom, že vidíme len to, čo chceme vidieť. Boorman zámerne stiera hranicu medzi dobrom a zlom a komplikuje aplikáciu morálnych kritérií na zobrazované udalosti. Súčasne ide o mimoriadne napínavú a nekompromisnú snímku.

00:30 Dode's-Ka Den (Dó desu ka den) Japonsko, 1970, Sociálna dráma (Dvojka)
Tragikomické epizódy zo života obyvateľov žobráckej štvrte v povojnovom Tokiu sú smutnokrásnym vyjadrením lásky a obdivu k ľuďom, ktorým sny pomáhajú v každodennom boji o prežitie v nehostinnom svete. Príbeh posplietaný z osudov viacerých obyvateľov slumu zachytáva retardovaného chlapca, ktorý celé dni riadi imaginárnu električku, deti, ktoré kradnú, aby priniesli rodičom peniaze a útrapy celej jednej generácie. Názov filmu vyjadruje rytmické skandovanie chlapca napodobňujúce zvuk vlaku, ktorý preňho predstavuje zosobnenie všetkej krásy a luxusu. Film je adaptáciou románu Šúgoróa Jamamota a predstavuje dôležitý míľnik v kariére i živote Akiru Kurosawu. Vo filme nehrala ani jedna z jeho hviezd, ide o jeho prvý film nakrútený vo farbe a po dlhom čase aj prvý veľký komerčný neúspech, po ktorom sa pokúsil o samovraždu. Pre mňa osobne ide o jeden z jeho najlepších filmov.



Nedeľa

09:20 Kráľovstvo mačiek (Neko no ongaeshi) Japonsko, 2002, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy (ČT:D)
Hanblivé dievča Haru zachráni mačacieho princa Lunu, pred autom. Za odmenu sa má stať jeho manželkou v mačacom kráľovstve, a sama sa zmeniť na mačku. Elegantný kocúr Barón a jeho pomocníci, tučný Muta a havran Toto, sa jej rozhodnú pomôcť a zachrániť ju nielen pred nanúteným sobášom, ale aj hanblivosťou. Jeden z menej známych filmov štúdia Ghibli očarí pestrou paletou teplých farieb, zaujímavými presunmi medzi paralelnými svetmi, úvahami o správnosti slepého nasledovania autority i kritikou prehnanej horlivosti.

15:05 Gombíková vojna (La Guerre des boutons) Francúzsko, 1962, Komédia (Jednotka)
Lonegeverňáci a Velraňáci sú 2 skupiny chlapcov zo sediacich dedín, ktoré sa nenávidia a s vervou a odhodlaním proti sebe vedú vojnu, ktorej trofejami sú gombíky, traky a opasky. Ich strata znamená nielen potupu na bojovom poli, ale aj výprask, či iný trest rovnako zarputilých rodičov. Film, ktorý bol nakrútený podľa rovnomennej knihy Louisa Pergauda, sa stal jedným z najpôvabnejších a najzábavnejších filmov nielen pre deti, ale pre celú rodinu.

22:05 Obchodník s dažďom (The Rainmaker) USA, 1956, Romantický/Western/Komédia (ČT2)
Niektorí hovoria, že Starbuck je podvodník a klamár. Musí byť, veď nikto predsa nedokáže privolať dážď. Iní v neho zasa veria, ako v človeka nádeje – fantastu a idealistu. Ako sa rozhodne Líza Curryová? Racionálne ja jej hovorí, že nikto nedokáže zariadiť, aby sa ničivé tornádo vyhlo mestu. Obzvlášť pomocou takých primitívnych techník. On však nepredáva len svoje smiešne tyčky, ale aj vieru v lepšie zajtrajšky. Stačí sa len pozrieť na život novým pohľadom. Obchodník s dažďom je idealistickým dielom o dvoch bozkoch, viere a nádeji.

23:55 Ran (Ran) Japonsko/Francúzsko, 1985, Dráma/Akčný/Vojnový (Dvojka)
Pán Hidetora sa na oslave svojich sedemdesiatych narodenín rozhodne rozdeliť panstvo medzi svojich troch synov. Najmladší syn Saburo sa ho snaží odradiť od unáhleného rozhodnutia, ale pyšný a tvrdohlavý vládca sa ho zriekne. Keď sa starší synovia ujmú vlády, rýchlo sa obrátia proti vlastnému otcovi a začnú sa usilovať o úplnú kontrolu nad celým územím. Schyľuje sa ku krvavej bitke. Veľkolepý kostýmový film Akiru Kurosawu je transformáciou Shakespearovho Kráľa Lear do japonských reálií. Snímka je zaujímavá veľkou výpravou a neuveriteľne prepracovanými dobovými kostýmami.


autor Marcel Šedo 29.1.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.