TV TIPY 26.2. - 4.3. 2018

TV TIPY 26.2. - 4.3. 2018

článok



Pondelok

18:15 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading) USA, 2008, Komédia/Kriminálny (Film+)
Absurdnosť, čierny humor a chaos sú pojmy, ktoré najlepšie pomenúvajú špionážnu komédiu oscarových bratov Ethana a Joela Coenovcov Po prečítaní spáľte. Osborne Cox je operačný dôstojník CIA, ktorého kariéra aj manželstvo už dlhú dobu nikam nevedú. Harry Pfarrer je ministerský úradník, ktorý za chrbtom svojej ženy holduje internetovej zoznamke a v pivnici si sám vyrába sexuálne pomôcky. Popritom sa tajne stretáva s nespokojnou Ozzieho manželkou Katie. Keď Ozzie definitívne príde o prácu v CIA, rozhodne sa napísať spomienkovú knihu, ktorý sa po sérii náhod dostane do rúk bláznivej zamestnankyne fitcentra Lindy a jej hlúpeho kolegu Chada. Obaja v tom vidia príležitosť, ako získať peniaze a svoj objav ponúknu Rusom. Režisérska dvojica mala tentoraz potrebu odľahčiť príbeh o tajných organizáciách, agentoch, vydieraní a manželskej nevere, čoho výsledkom je snímka nabitá satirou, zvratmi a dialógovými prestrelkami.

21:40 Posledné údolie (The Last Valley) Veľká Británia/USA, 1971, Dobrodružný/Historický/Dráma (ČT2)
Po krajine zničenej tridsaťročnou vojnou prechádza tulák Vogel. V jednom zabudnutom výbežku bavorských Álp nachádza dedinu, ktorú vojnová vrava obišla. Už čoskoro sa tu však objaví menší oddiel vojakov na čele s Kapitánom. Namiesto drancovania sa tu rozhodnú prečkať zimu a nabrať sily pred ďalším vojnovým ťažením. Obe strany sa navzájom potrebujú a tak sa musia rešpektovať. Pod pokrievkou však dochádza k postupnej eskalácii nenávisti, ktorá po odchode vojakov vedie k bojom o moc. Snímka nie je len historickou rekonštrukciou súbojov medzi katolíkmi a protestantmi, ale aj univerzálnejšou rozpravou o strete pragmatizmu a idealizmu.

22:30 Pán Hulot ide na výstavu (Trafic) Francúzsko/Taliansko, 1971, Komédia (Dvojka)
Pán Hulot je projektantom automobilovej firmy, ktorá vyrobila prototyp karavanu s obrovským množstvom rôznych užitočných funkcií a zlepšovákov. Blíži sa autosalón v Amsterdame, kde chce firma svoj nový výrobok predstaviť a tak sa pán Hulot s kolegami vydávajú na cestu. Nie všetko však prebieha podľa plánu. Po obrovskom finančnom neúspechu filmu Playtime sa musel Tati v tomto svojom filme vydať konvečnejšou a diváckejšou cestou, avšak ani v tomto filme nerozpráva nejaký ucelený príbeh a kľúčovým sa stáva interakcia medzi postavami a prostredím.

Utorok

21:40 Strom života (The Tree of Life) USA, 2011, Dráma/Podobenstvo/Lyrický (ČT art)
Texas, 50. roky 20. storočia. Jack O’Brien zažil detstvo plné hier a nevinnosti. Jeho dospievanie je však poznačené komplikovaným vzťahom s jeho otcom. Jack si kladie množstvo otázok a snaží sa v živote zorientovať. Moderný svet totižto neprináša útechu pre ľudskú dušu a emócie. Naopak. Strom života je poémou či symfóniou, ktorá oslavuje kolobeh života a prírodu. Zároveň nám kladie množstvo otázok o povahe života, spoločnosti a vzťahov a zamýšľa sa nad existenciálnymi otázkami, ktoré nás trápia už stovky rokov.

23:25 Pirátské sítě, Česko, 2014, Dokumentárny (ČT2)
Od roku 1995 sa v moriach blízko somálskych pobreží rozmáha pirátstvo. Tomuto fenoménu sa už venovalo viacero hraných filmov, azda najznámejší je Kapitán Phillips – Prepadnutie lode Alabama. Štáb českých dokumentaristov sa rozhodol osobne navštíviť severovýchodnú Afriku a pozrieť sa na situáciu zo širšej perspektívy. V Somálsku sa však zaplietajú do lží, ktoré si pre nich prichystali „osvedčení“ informátori. Zisťujú, že paralelne popri pirátstve sa v Somálsku rozmáha aj fenomén predávania pirátskych príbehov. Snímka je tak omnoho viac výpoveďou o samotnom nakrúcaní a rozprávaní príbehov, než o somálskom pirátstve a chaotickom stave tamojšej spoločnosti.

Streda

14:00 Všichni dobří rodáci, Československo, 1968, Dráma/Komédia (ČT1)
Dej tohto filmu sa odohráva počas desiatich povojnových rokov, kedy prechádzala česká dedina drastickými zmenami. Radostná atmosféra povojnovej pohody a rekonštruovania zničeného sa náhle končí na jar roku 1948. Dedinčania sa rozdelia na dva nezmieriteľné tábory, kedy sa novovymenovaní funkcionári dostanú do sporu s miestnymi sedliakmi. Keď v úsilí o združstevňovanie dediny nepomáha agitácia, urobia obetného baránka zo sedliaka Františka, ktorý vytrváva vo svojom presvedčení aj keď už ostatní zlyhali.

22:30 Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (LOTR: The Fellowship of the Ring) USA/Nový Zéland, 2001, Fantasy/Dobrodružný (Dajto)
Statočný hobit Frodo si na plecia naložil ťažký údel - rozhodol sa totiž postaviť silám temna a vydať sa spolu so svojimi starými i novými priateľmi na ťažkú púť za záchranou Stredozeme. Frodo zdedil po svojom najmilšom strýkovi Bilbovi prsteň, po ktorom neúnavne pátra krutovládca Sauron, aby sa mohol stať neobmedzeným pánom Stredozeme. V snahe zabrániť jeho plánom sa Frodo spojí so svojimi hobitími priateľmi, Samom, Pippinom a Smieškom, ale aj s mocným, múdrym a obetavým čarodejníkom Gandalfom, s elfom Legolasom, s trpaslíkom Gimlim, so statočným, ale nevyrovnaným človekom Boromirom a tajomným potomkom kráľov Aragornom. Spoločne sa vydávajú na cestu temnoty, na konci ktorej sa im azda podarí prsteň raz a navždy zničiť. Adaptácia slávnej Tolkienovej knihy je príbehom o priateľstve, odvahe, dôležitosti malého človeka a drobných skutkov a tiež nutnosti postaviť sa za správnu vec. Zároveň je však aj príbehom o pominuteľnosti, v tomto prípade o zániku mágie.

23:40 U-Turn (U-Turn) USA/Francúzsko, 1997, Kriminálny/Triler (Film+)
Hazardný hráč Bobby Cooper prišiel kvôli nezaplateným dlhom už o dva prsty a tak teraz smeruje do Las Vegas, aby svoje pohľadávky vyrovnal. Pri ceste púšťou sa mu však pokazí auto, ledva sa dostane do zabudnutého mestečka Superior. Bobby musí zveriť svoje auto do rúk podozrivého automechanika. O krátku chvíľu na to sa zoznámi s pôvabnou Grace, ktorá ho poprosí, či by jej nepomohol zavesiť záclony. Jej grobiánsky manžel McKenna vrazí do izby v momente, keď sú obaja v milostnom zovretí. Absurdná situácia sa však stáva ešte absurdnejšou. McKenna ponúka Bobbymu 50 tisíc dolárov za vraždu svojej manželky. Keď Bobby príde o auto aj všetky peniaze musí sa rýchlo rozhodnúť. Ponuku mu totižto dala aj Grace.

Štvrtok

21:40 Vojna Roseovcov (The War of the Roses) USA, 1989, Komédia/Dráma (Prima MAX)
Študent práv, Oliver Rose, sa na aukcii umeleckých predmetov spoznáva so študentkou telocviku Barbarou. Zamilujú sa do seba a časom svoju lásku spečatia manželstvom. Po sedemnástich rokoch honby za kariérou a peniazmi sa však na seba nedokážu ani pozrieť. Barbara sa situáciu snaží riešiť rozvodom, ktorý sa stáva nezmyselným bojom na život a na smrť. Čiernohumorný romantický triler zobrazuje stav do akého dospeli vzťahy v západnej spoločnosti a tiež mimoriadne tvrdý boj medzi dvomi protivníkmi, ktorí sa dokonale poznajú.

22:00 Cesta hlubokým lesem (Passing Through a Thick Forest) Československo, 1963, Dráma (ČT2)
Príbeh dvoch priateľov komunistov, ktorých cesty sa na istý čas rozídu, aby sa o niečo neskôr stretli pri dramatických okolnostiach. Pri zložitom združstevňovaní rodnej dediny sa názory oboch priateľov dostávajú do konfliktu. Je jasné, že život jedného z nich sa skončí tragicky. Hlavnou témou filmu je zodpovednosť komunistických byrokratov v bývalom socialistickom štáte a hlavne vnútorný konflikt medzi vnútornou pravdou a politickou deformáciou. Snímka tak nie je bojom dvoch rozdielnych ideí, ale dvoch špecifických ľudských duší.

22:00 Gangy New Yorku (Gangs of New York) USA/Taliansko, 2002, Kriminálny/Dráma/Historický (Film +)
Film Martina Scorseseho Gangy New Yorku sa odohráva v 60. rokoch 19. storočia na juhu Manhattanu. Práve prebieha občianska vojna a Amerika sa zmieta v chaose. Chudobní obyvatelia štvrte Five Points však navyše trpia aj vojnou znepriatelených gangov. V období smrti, kriminality a korupcie sa odohráva príbeh írskeho prisťahovalca Amsterdama Vallona, ktorý sa vracia z väzenia, aby sa pomstil za smrť svojho otca šéfovi protiprisťahovaleckého gangu Williamovi Cuttingovi, alias Bill the Butcherovi. Jeho snahu o infiltráciu do skupiny však pokazí stretnutie s tajomnou vreckárkou Jenny Everdeane.

Piatok

20:00 Doktor Živago (Doctor Zhivago) USA, 1965, Historický/Romantický (Prima MAX)
Jurij Živago sa ako sirota dostane do pestúnskej starostlivosti bohatej šľachtickej rodiny. S jej pomocou vyštuduje a po promócii sa ožení s dcérou svojich adoptívnych rodičov Táňou. Jurij však stretáva ďalšiu ženu, Laru, ktorá sa snaží vymaniť z vplyvu politika Komarovského. Prijíma ponuku na sobáš od svojho kamaráta z detstva Pašu, ktorý je však fanatickým revolucionárom. Počas prvej svetovej vojny pôsobí doktor Jurij a zdravotná sestra Lara v rovnakom poľnom lazarete, kde sa navzájom zblížia. Po vypuknutí Októbrovej revolúcie je majetok Tániných rodičov zabavený a tak sa celá rodina sťahuje do svojho letného sídla na Ural, kde však už tiež panujú nové pomery. Na pozadí milostného príbehu sú zároveň zobrazené búrlivé udalosti Ruskej histórie v rokoch 1905 až 1929. Predlohou filmu sa stal rovnomenný román Borisa Pasternaka.

21:40 Lekcia (Urok) Bulharsko/Grécko, 2014, Dráma (Dvojka)
Nadežda, mladá učiteľka školy v malom bulharskom mestečku, hľadá vo svojej triede zlodeja, aby mu dala príučku o tom, čo je správne a čo nie. Avšak dokáže ona sama nájsť to správne východisko, keď sa dostane do zničujúcich dlhov účtovaných úžerníkmi? Civilne nakrútená dráma s prvkami trileru rozpráva príbeh bulharskej učiteľky, ktorá sa ocitne v zúfalej ekonomickej situácii. V snahe vymaniť sa z dlhov a zachrániť svoju rodinu je schopná svojím konaním zájsť až do extrému. Snímka veľmi otvorene rieši morálne dilemy a poukazuje na to, ako môžu ekonomické problémy zničiť ľudskú dôstojnosť a existenciu.

22:40 Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco) USA, 1997, Kriminálny/Životopisný/Dráma (Jednotka)
Snímka z prostredia newyorskej mafie vznikla podľa skutočných udalostí. Zachytáva úspešnú akciu FBI, ktorej agent Joe Pistone pod falošným menom prenikol medzi mafiánov a strávil sedem rokov mapovaním ich činnosti. Autentický pohľad do sveta organizovaného zločinu ukazuje neobvyklé vzťahy vo vnútri uzavretej komunity, založenej na hierarchickom spôsobe organizácie. Každodenný život príslušníkov podsvetia, sa zabehanými modelmi správania a ritualizovaným spôsobom reči, je predstavený v mimoriadne surovom svetle. Nejde teda o svižnú akciu, ale o psychologickú drámu postavenú na charakteroch a neustálom napätí.

Sobota

14:00 Blízke stretnutie tretieho druhu (Close Encounters of the Third Kind) USA, 1977, Sci-fi/Dráma (Jednotka)
Jedným z hlavných hrdinov príbehu je obyčajný Američan Roy Neary, ktorý na nočnej oblohe zazrie tajomné svetlá. Tie sa začnú objavovať aj nad ďalšími oblasťami a spolu s nimi sa nevysvetliteľným spôsobom stráca elektrická energia. Uprostred púšte sa nájdu bombardéry nezvestné od roku 1945 a nikto nedokáže vysvetliť, ako sa tam dostali. Podobne ako väčšina Spielbergových filmov sleduje aj Blízke stretnutie tretieho druhu stret s neznámym, v tomto prípade s UFOm, z perspektívy fascinovaného dieťaťa – a tým dieťaťom môže byť pokojne aj „dospelák“. Legendárny režisér sa aj v tomto filme inšpiroval v dejinách kinematografie, v tomto prípade v amerických sci-fi 50. rokov.

14:05 Snehulienka a sedem trpaslíkov (Snow White and the Seven Dwarfs) USA, 1937, Animovaný/Rozprávka/Muzikál/Rodinný (JOJ)
Snehulienka a sedem trpaslíkov je prvým známym celovečerným animovaným filmom. Štúdio Walt Disney za tento film získalo svojho prvého Oscara a zároveň sa ním začala dlhá tradícia rodinnej zábavy. Slávny príbeh začína u kúzelného zrkadla, z ktorého sa zlá kráľovná dozvedá, že ju svojim pôvabom ďaleko prevyšuje jej nevlastná dcéra, Snehulienka. Rozhodne sa jej zbaviť a na úteku pred nenávisťou dorazí Snehulienka do chalúpky, v ktorej žije sedem roztomilých trpaslíkov.

21:30 Dve tváre Very Drake (Vera Drake) Veľká Británia/Francúzsko, 2004, Dráma (ČT art)
Veronika Drake pochádza z robotníckej triedy a tak jej život v povojnovom Anglicku rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. Postaršia, nenápadná a večne usmievavá pani pracuje ako slúžka v „lepších“ domoch a obetavo sa stará o svojich blízkych – o svojho manžela Stana, dve dospelé deti a nemohúcu matku. Párkrát do mesiaca pomôže zadarmo chudobnému dievčaťu, ktoré si nemôže dovoliť mať dieťa. Podľa zákona je však vyvolávanie potratov zločinom... Mike Leigh sa opätovne zameriava na osudy najchudobnejších a prináša sociálnu reflexiu Anglicka, v ktorom to pre veľkú časť obyvateľstva nikdy nebolo tak úplne jednoduché. Snaží sa však nemoralizovať a nesúdiť a necháva na divákovi, aby si sám utvoril názor.

23:45 Ten športový život (This Sporting Life) Veľká Británia, 1963, Športový/Dráma (Dvojka)
Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka ragby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote sa mu nedarí. Jeho domáca, vdova Hammondová, s ním žije len ako milenka a odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k rozchodu a tak mu zostáva len neistý svet ragby, ktorý sa môže skončiť prvým zranením. Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov", zobrazuje podobný príbeh ako Scorseseho Zúriaci býk. Self-made man, ktorý sa vlastnými schopnosťami vyslobodí zo zajatia chudoby, sa dostáva do vyššej vrstvy. Tá je však absolútne neúprimná a zaujíma sa oňho len účelovo.

Nedeľa

20:15 Masaryk, Česko/Slovensko, 2016, Životopisný/Dráma/Historický (ČT1)
Dramatický príbeh venovaný významnej osobnosti československých dejín, Janovi Masarykovi – diplomatovi a neskoršiemu ministrovi zahraničných vecí. Masaryk musel čeliť zlomovým okamihom našich dejín spojených s neslávne známou Mníchovskou zradou. Na pozadí dobových súvislostí, tesne pred druhou svetovou vojnou, sledujeme osudy muža, ktorý bol bohémom, miloval ženy, hudbu, veľké gestá i zápasy. Vnútorne zápasil s nespútanosťou extravagantného umelca na jednej strane a s morálkou zodpovedného úradníka a kariérneho diplomata na strane druhej. Postupne sa pred nami odkrýva jeho príbeh, určovaný očakávaním okolia v súvislosti s osobnosťou jeho veľkého otca. Snímka je tak nielen príbehom veľkej historickej udalosti, ale aj rozorvanej osobnosti s veľkými traumami.

22:05 Jazda vysočinou (Ride the High Country) USA, 1962, Western (Dvojka)
Starnúci Steve Judd a Gil Westrum bývali kedysi vynikajúcimi strelcami a strážcami zákona. Keď sa spolu po dlhej dobe opäť stretnú v Sacramente, má Judd pre banku zabezpečiť prevoz vykúpeného zlata od zlatokopov v horách Sierra Nevady. Je to veľmi nebezpečná a nevďačná úloha, ktorú nemôže vykonať sám. Preto je rád, keď mu Gil prisľúbi pomoc. Ako tretieho k sebe priberú Gilovho mladého priateľa Hecka Longtreeho a na ceste sa k nim pripojí mladé farmárske dievča Elsa. Poetický príbeh o priateľstve narúša klasické žánrové klišé a dodnes dokáže očariť nádhernými prírodnými panorámami.

22:50 Drive (Drive) USA, 2011, Dráma/Kriminálny (JOJ)
Muž, ktorého prezývajú Driver, žije pohnutým životom. Cez deň pomáha v autodielni, v noci však pôsobí ako nájomný šofér zločineckých gangov, ktorý zvládne aj náročné kaskadérske manévre. Napriek pohnutému životu si Driver dokáže nájsť cestu k susedke Iren a jej synovi. Netuší však, že Iren má pochybného manžela, ktorý je vo väzení a ktorý na svojej rodine zanechal množstvo dlhov. Driver si Iren a jej syna natoľko obľúbi, že je odhodlaný riskovať celú svoju kariéru i vlastný život, aby ich ochránil. V najťažších okamihoch sa môže spoľahnúť iba na svoje vodičské schopnosti. Banálna žánrová „story“ je v tomto prípade povýšená nad priemer pomocou unikátnych štylistických prostriedkov, ktoré filmu dodávajú temnú neo-noirovú atmosféru, enigmatickosť, až archetypálnosť a vytvárajú z mesta ďalšiu postavu filmu.


autor Marcel Šedo 26.2.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.