TV TIPY 9.4. - 15.4. 2018

TV TIPY 9.4. - 15.4. 2018

článok



Pondelok

13:40 Všetci prezidentovi muži (All the President's Men) USA, 1976, Thriller/Dráma (Prima MAX)
Aféra Watergate sa začala v roku 1972 a v roku 1974 vyvrcholila rezignáciou vtedajšieho prezidenta Richarda Nixona. Vo zverejnení škandálu okolo tajných fondov a diskreditácie politických oponentov sa angažovali reportéri Robert Woodward a Carl Bernstein, ktorí pôsobili v novinách Washington Post. Reportéri skladali svoje odhalenie z desiatok faktov a svedeckých výpovedí. Pri svojom pátraní narážali na neochotu a strach svedkov, aj na tlaky z najvyšších sfér. Namiesto patetického protikorporátneho boja, môžeme vidieť podstatu práce skutočných žurnalistov - žiadne fabulovanie bulvárnych článkov, ale predovšetkým zbieranie faktov, informácií a nudná kancelárska práca. Namiesto príjemne čitateľného deja, tu tvorcovia vsadili na obrovské množstvo informácií, ktoré sa diváci snažia spolu s hrdinami vyextrahovať do logického a argumentami podloženého celku. Na filme udivuje aj práca s rôznymi typmi objektívov a pôsobivá účelová práca so štylistickou zložkou filmu, ktorá znázorňuje žurnalistickú formu videnia sveta.

21:00 Sladké hry minulého leta, Československo, 1969 (Dvojka)
Impresionistická farebná snímka inšpirovaná Maupassantovou poviedkou Muška a obrazmi veľkých francúzskych maliarov-impresionistov. Mladé dievča trávi voľné chvíle v spoločnosti piatich mladých mužov. Jedného z nich má rada, ďalší štyria si však myslia, že žije s každým okrem neho. A tak, keď Muška otehotnie, berú na seba kolektívne otcovstvo. Muška však potratí. Z tragickej situácie vychádza pointa: mládenci sľubujú, že jej spravia druhé dieťa.

23:35 Čeľuste (Jaws) USA, 1975, Thriller/Dráma (Film+)
Do rekreačného mesta Amity prichádzajú každé leto stovky návštevníkov. Nikto však netuší, že tento rok bude iný, keďže pod hladinou striehne obrovský biely žralok. Hoci počet obetí rýchlo pribúda, vedenia mesta sa snaží kvôli ziskom z letnej sezóny všetko utajiť. Situácia však postupne začne byť taká vážna, že je vyslovene nevyhnutné žraloka zabiť. Situáciu sa pokúsia vyriešiť traja muži - ichtyológ Hooper, lovec žralokov Quint a šéf miestnej polície Brody. Film, ktorý získal tri Oscary v podstate odštartoval raketovú kariéru Stevena Spielberga a spôsobil medzinárodnú paniku zo žralokov. Snímka zároveň patrí medzi hollywoodske míľniky aj čo sa týka využívania štýlu na stimulovanie diváckeho napätia.

23:45 Na pravé poludnie (High Noon) USA, 1952, Western/Dráma (ČT2)
Will Kane sa práve oženil a chystá sa opustiť mestečko, kde doposiaľ vykonával funkciu šerifa. Práve v tom momente sa k nemu donesie znepokojivá správa. Na zastávke čakajú traja banditi na poludňajší vlak, v ktorom sedí vrah a šéf bandy, ktorého Will kedysi dostal do väzenia. Teraz sa vracia, aby sa pomstil a Will musí urýchlene zohnať mužov, ktorí by sa spolu s ním tejto bande postavili. Nikto mu ale nechce pomôcť a všetci ho presviedčajú, aby odišiel a nechal mesto napospas bande. Will to však odmieta a tak sa im bude musieť postaviť celkom sám. Western, v ktorom sledujeme rozpravu o nezidealizovanom hrdinstve, pracuje s „reálnym“ časom, tzn. film samotný aj čas vo filme trvajú rovnako dlho. Spolu s tým tak môžeme precítiť hrdinovo napätie a súčasne sledovať reálnejší obraz divokého západu a jeho protagonistov.

TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018

Utorok

20:00 Smrtonosná pasca (Die Hard) USA, 1988, Akčný/Thriller (Prima MAX)
Newyorský policajt John McClane prišiel do Los Angles navštíviť ženu, ktorá je práve na vianočnom večierku v nedostavanej budove firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne nemecký terorista so svojou jednotkou a zajme všetkých hostí. Iba McClane unikne požiarnym schodiskom. Teroristi nechcú prepustenie niekoľkých svojich členov, ako hovoria, ale ich hacker sa pokúša dostať do sejfu firmy, v ktorom sa nachádza 640 miliónov dolárov. Film, ktorý sa dodnes radí k špičke akčného žánru, kedysi odštartoval hviezdu kariéru Bruca Willisa.

21:00 Nerodič, Česko, 2017, Dokumentárny (ČT2)
Dokumentaristka Jana Počtová nakrútila intímnu sondu do rodičovstva a partnerstva. Film Nerodič ukazuje šesť rôznych príbehov, šesť názorov na rodičovstvo a šesť rôznych foriem rodín. Niekto sa pre svoje poňatie rodiny rozhodol, pre niekoho neexistovala iná voľba a niekomu to skrátka nevyšlo. Všetci však zastupujú rad iných, podobných príbehov a rodín. Film má, podobne ako Počtovej predchádzajúci film Generácia Singles, autoterapeutickú formu, pomocou ktorej režisérka objasňuje svoj postoj k určitej téme.

21:15 Na konci s dychom (À bout de souffle) Francúzsko, 1960, Kriminálny/Novovlnný (ČT art)
Michel ukradne auto a zabije policajta, ktorý sa ho pokúša prenasledovať. Slučka okolo neho sa začína sťahovať, no on sústredí svoju energiu na vzťah s americkou študentkou Patriciou, ktorú sa snaží presvedčiť, aby ho sprevádzala na plánovanom úteku do Talianska. Dnes už legendárny filmový debut Jeana-Luca Godarda sa stal jedným zo základných diel francúzskej novej vlny a svojim inovatívnym formálnym stvárnením ovplyvnil množstvo nasledovníkov vo Francúzsku i mimo neho.

00:10 Diera v hlave, Slovensko/Česko, 2016, Dokumentárny (ČT2)
Dokumentárny film Roberta Kirchhoffa skúma pamäť, ktorá dokladá i reinterpretuje historické fakty týkajúce sa holokaustu Rómov počas II. svetovej vojny. Nazbierané svedectvá odkazujú na masové čistky a zverstvá, ktoré páchali fašisti a ich prisluhovači na rómskom etniku v rôznych krajinách starého kontinentu. Dieru v hlave má starý francúzsky Róm aj nemecká Rómka, ktorá v súčasnosti na exkurziách v školách rozpráva o zvrátených medicínskych experimentoch fašistických lekárov. Podobné svedectvá necháva Kirchhoff zaznieť aj z úst očitých svedkov na miestach neodkrytých masových hrobov s telami popravených rómskych obyvateľov v Poľsku, v Čechách, na Slovensku a v krajinách bývalej Juhoslávie. Čiastočne inscenovaný a štylizovaný dokument je elégiou za obete monštruózneho režimu a ľudskej nevšímavosti.

TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018

Streda

23:20 Ryba menom Wanda (A Fish Called Wanda) USA/UK, 1988, Komédia/Kriminálny (Prima MAX)
Wanda si privedie do Anglicka svojho milenca Otta, aby jej pomohol, spolu s jej priateľmi Georgeom a Kenom, ukradnúť diamanty v hodnote 20 miliónov dolárov. Chamtivá Wanda spolu s Ottom následne udajú Georgea na polícii, aby mohli mať lup iba pre seba. Lenže George ukryl diamanty na tajné miesto a nik iný nevie, kde sú. Wanda si myslí, že najlepšie bude, ak sa zblížia s Georgeovým advokátom Archiem Leachom… Štvorica mimoriadne podivných indivíduí predstavuje vykoľajenie z tradičného stredostavovského života väčšiny Ealingoviek, na ktorých stavia a na ktoré odkazuje. Tento neskorý film Monty Pythonovcov síce nie je taký bláznivý, ako tie predchádzajúce, ale stále ide o výnimočne vtipný konglomerát toho najlepšieho zo slovného a situačného humoru.

23:30 Fair Play, Česko/Slovensko/Nemecko, 2014, Športový/Historický/Dráma (Jednotka)
Mladá šprintérka Anna sa pripravuje v športovom stredisku na olympijské hry a aj napriek zlému kádrovému profilu je zaradená do programu špecializovanej lekárskej starostlivosti. Jej matka, taktiež bývala reprezentantka, začne mať podozrenie, že nové podporné prostriedky ktoré jej dcéra dostáva sú v skutočnosti zakázaným dopingom a začne viesť nebezpečný boj s totalitným režimom.Film, ktorý premenil 2 zo 17 nominácií na Českého leva, očarí nekompromisným náhľadom do zákulisia športu za socializmu.

Štvrtok

16:05 Jackie Chan: Superpoliš 1 (Ging chaat goo si) Hong Kong, 1985, Akčný/Komédia/Krimi (Film +)
Po neúspešnom americkom filme Ochranca sa rozhodol Jackie Chan nakrútiť hongkonský remake, ktorý by lepšie odzrkadľoval jeho autorský zámer. Hrá tu policajta Jackieho, ktorý po náročnom prenasledovaní nakoniec zatkne drogového dealera. Následne dostane za úlohu chrániť hlavnú svedkyňu, ktorá má proti nemu vypovedať, avšak v nestráženej chvíli ju unesú a na Jackieho hodia vraždu policajta. Celý príbeh končí vo veľkolepom finále v obchodnom dome, ktoré preslávilo nielen film, ale aj Jackieho Chana a spravilo z neho hviezdu prvej veľkosti. Pri nakrúcaní tejto sekvencie Jackie utrpel jedno zo svojich najhorších zranení, keď si zlomil siedmy a ôsmy stavec.

22:05 Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking) Veľká Británia/USA, 1995, Kriminálny/Dráma/Psychologický (Prima MAX)
Psychologická dráma vzťahu mníšky a muža odsúdeného na trest smrti. Rádová sestra Helensi myslela, že už ju nič nemôže zaskočiť. Avšak list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné, s čím sa doposiaľ stretla. Dátum popravy sa napriek zúfalej snahe odsúdeného získať milosť nezadržateľne blíži a s postupom času sa na povrch dostávajú aj silné emócie empatie s odsúdeným, ale zároveň i s obeťami jeho brutálnych zločinov. Matthew Poncelet to má ako sa zdá definitívne zrátané, ale s Helen do jeho života prichádza nádej, že sa konečný výkon rozsudku odloží. Film kladie závažné otázky ohľadom trestu smrti, popritom dokáže vytvoriť aj ambivalentný portrét človeka a zamyslieť sa nad problémom viny a trestu i milosrdenstva bez hraníc.

TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018

Piatok

20:00 Útek (The Getaway) USA, 1972, Akčný/Kriminálny (Prima MAX)
Doc McCoy si odpykáva štyri roky väzenia v texaskej väznici za ozbrojené prepadnutie. Pri jednej z návštev požiada svoju manželku Carol, aby išla za obchodníkom Benyonom a povedala mu, že ak ho dostane von z väzenia, bude mu slúžiť. McCoyovi trest skrátia, avšak po prepustení musí Benyonovi túto službičku splatiť. Benyon, snažiac sa zakryť finančné machinácie svojho brata, prikáže McCoyovi, aby vykradol jeho vlastnú banku. Pri akcii mu pomáha nielen Carol, ale aj dvaja Benyonovi muži. Ukáže sa však, že ho Benyon podviedol a tak sa McCoy musí vydať na útek.

22:30 Čistič, Slovensko, 2015, Dráma (Dvojka)
Tomášov osamelý život tvorí stereotypné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho každodennú nudu naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď je okolnosťami prinútený zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a bizarnému koníčku prepadáva čoraz viac. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne vystúpiť z tmy.

22:30 Tenká červená čiara (The Thin Red Line) USA, 1998, Vojnový/Historický/Dráma (Prima MAX)
Píše sa rok 1942 a druhá svetová vojna zúri už aj v Pacifiku. Na brehy ostrova Guadalcanal putuje jedna americká rota za druhou. Vojaci opúšťajú svoje rodiny, aby bojovali s japonskou armádou. Film sleduje osudy vojaka Witt, ktorý je dezertérom žijúcim v pokoji a mieri na ostrove v Pacifiku. Jedného dňa je však chytený americkým námorníctvom, vypočutý a poslaný naspäť do aktívnej služby k jednotke pripravujúcej sa na bitku o Guadalcanal. Film ukazuje osudy rôznych vojakov a dôstojníkov počas tejto drsnej akcie, ktorá je veľmi dôležitá pre vývoj vojny s Japoncami. Drsným i lyrickým filmom skúmajúcim vojnové besnenie i život domorodých obyvateľov, nás sprevádza Wittov vnútorný monológ.

22:45 Bullittov prípad (Bullitt) USA, 1968, Akčný/Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Mafián Johnny Ross spreneverí mafiánskej organizácii dva milióny dolárov a utečie s nimi do San Francisca. Ctižiadostivý politik Chalmers mu sľúbil ochranu, ak bude vypovedať proti organizácii. Jeho ochranou poverí policajný kapitán Bennet poručíka Franka Bullita. Ten sa po inštruktáži u samotného Chalmersa odoberie sa svojimi mužmi Delgettim a Stantonom do hotela, v ktorom sa Ross ukrýva. Onedlho však vniknú do izby dvaja muži a Stantona aj Rossa postrelia. Ross na následky svojich zranení zomrie, Bullit, ktorému je celý prípad podozrivý, jeho smrť zatají a pustí sa do pátrania. Odmietne Chalmersovi čokoľvek prezradiť a ten proti polícii rozpúta ostré ťaženie. Legenda medzi akčnými filmami, ktorá sa zapísala do histórie predovšetkým svojou atmosférickou automobilovou naháňačkou.

TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018 TV tipy 9.4. - 15.4. 2018

Sobota

20:00 Dokonalý svet (A Perfect World) USA, 1993, Dráma/Kriminálny (ČT2)
Dvojicu väzňov na úteku prichytí pri prepadnutí rodinného domčeka ozbrojený sused. V núdzi so sebou vezmú ako rukojemníka osemročného Filipa. Nečakaný výlet sa chlapcovi začne páčiť - naháňačky v ukradnutých autách, skrývanie sa pred neschopnými prenasledovateľmi – ale len do momentu kým ho jeden z väzňov, primitív a surovec, neohrozí na živote. Sympatický Butch ho preto zabije. Medzi väzňom a jeho (ne)dobrovoľným rukojemníkom vzniká silné puto priateľstva...

21:00 Ružové sny, Československo, 1976, Poetický/Romantický/Dráma (Dvojka)
Príbeh mladého dedinského poštára Jakuba sa odvíja v tragikomickej polohe, so zvýraznením lyrického momentu v konfrontácii sna a túžob s teatrálnosťou každodennosti. Prívetivý Jakub rozváža na bicykli spolu s poštou aj kus svojej dobrej nálady, morálnej čistoty a otvorenej rojčivosti. Vie si milo a vrúcne vymýšľať, hltať nože, robiť stojky na kormidle bicykla a z prázdneho vrecka vyčarovať kura – rád tak zabáva najmä svoju lásku Jolanku z cigánskej osady na okraji dediny. Po babkinej smrti Jolana odíde do mesta učiť sa za šičku, Jakub utečie za ňou a nejaký čas spolu žijú – Jolane však čoskoro začne prekážať, že Jakub niekedy nedokáže rozpoznať rozdiel medzi hrou a „vážnym životom“. Dvojicu však rozdeľujú aj predsudky voči vzťahu ľudí z rôznych kultúrnych a rasových komunít.

21:15 Bláznivý Petríček (Pierrot le fou) Francúzsko/Taliansko, 1965, Novávlna/Dráma/Romant. (ČT art)
Ženatý Ferdinand, ktorý prišiel o prácu, nachádza jedinú životnú útechu vo svojom vzťahu k Marianne, ktorá však má v pätách skupinu gangstgrov. Spolu sa rozhodnú opustiť Paríž a vydávajú sa na bláznivú cestu k moru, ktorá sa pre nich stáva cestou k slobode a návratom k sebe samým , aj aj trpkou dezilúziou a osobnou tragédiou. Ferdinand má už dosť má už dosť života vo svete plnom rutiny a párty. Snímka je v podstate kolážou rozhovorov, myšlienok, denníkových záznamov, muzikálových vsuviek a stručných slovných hesiel a zároveň existenciálneho hľadania.

22:10 Armáda temnôt (Army of Darkness) USA, 1992, Horor/Komédia/Fantasy (Prima MAX)
Príbeh tretej časti hororovej trilógie Sama Raimiho opätovne rozpráva o Necronomicone, knihe mŕtvych viazanej v ľudskej koži, i statočnom Ashovi, ktorý sa už dvakrát postavil démonom. Démonické mocnosti však tentokrát prenesú Asha do čias stredovekého Anglicka, kde sa musí postaviť celej armáde. Je vyslaný, aby našiel Knihu mŕtvych, keďže tá dokáže zničiť príšery a preniesť ho späť do súčasnosti. Ash však popletie zaklínadlo a Armáda temnôt vyvolá krvavú hrôzu. Posledná časť Raimiho trilógie v podstate upúšťa od strašenia, ako dominantného prvku žánru hororu a prináša do deja ešte viac komickosti ako predchádzajúca časť. Nasleduje tak rané diela Petera Jacksona, ktoré mali diváka skôr zabaviť a znechutiť, než vydesiť.



Nedeľa

09:25 Ty si Umaso (Omae Umasō da na) Japonsko, 2010, Animovaný/Rozprávka (ČT :D)
Svet dinosaurov má svoje jasné pravidlá. Tým najzásadnejším je, že bylinožravce sa držia ďalej od mäsožravcov. Lenže keď Maiasauria matka nájde zatúlané vajíčko, z ktorého sa jej potom vyliahne malý tyranosaurus, nedokáže ho odvrhnúť. Sama teda vychová malého mäsožravca, ktorému dala meno Srdiečko, spolu so svojím vlastným synom Svetlíkom. Počas dospievania Srdiečko spozná, že je mäsožravec a od adoptívnej rodiny utečie. Vyrastie ako samotár, ktorý nepatrí ani do sveta Maiasaurov ani Tyranosaurov. Jedného dňa však do jeho života vstúpi zatúlané vajce, z ktorého sa vyliahne bylinožravý ankylosaurus.

21:40 Casablanca (Casablanca) USA, 1942, Romantický/Vojnový (ČT art)
Jeden z najkultovejších hollywoodskych filmov všetkých čias sa odohráva počas II. svetovej vojny na neokupovanom území Maroka, v Casablance. Tá sa stala prestupnou stanicou pre utečencov a členov odboja, ktorí sa pred hrozbou nacizmu snažia utiecť z Európy. Casablanca je však aj rajom pre špiónov, zradcov a podvodníkov, snažiacich sa vyťažiť čo najviac z vojnovej situácie. Centrom nočného života mesta, ale aj miestom, kde sa vybavujú dôležité obchody, predávajú víza, dokumenty a informácie, je Rickov bar. Jeho majiteľom je Američan Rick Blaine, muž, ktorý sa obrnil cynizmom, aby dokázal na tomto kolotoči ľudských osudov prežiť a zostať pritom nad vecou. To sa mu však darí iba dovtedy, kým do jeho baru i života opäť nevstúpi Ilse, s ktorou kedysi v Paríži prežil osudovú lásku.

22:10 Osvietenie (The Shining) Veľká Británia/USA, 1980, Horor (Dvojka)
Jack Torrance je štyridsiatnik, ktorý ešte stále dúfa, že príde jeho prvý spisovateľský úspech. Aby manželke Wendy a synovi Dannymu zabezpečil živobytie a sebe pokoj na písanie, prijme miesto zimného správcu luxusného vysokohorského hotela v Colorade. Hotel Overlook je počas zimných mesiacov odrezaný od sveta, ale rodina by tu mala nájsť všetko, čo potrebuje. Jacka neodradia ani strašidelné historky o predošlom správcovi, ktorý údajne v izolovanom hoteli zošalel, rozsekal svoju rodinu na kúsky a napokon sa sám zastrelil. Jeho syn Danny má zvláštny dar osvietenia a vidí veci, ktoré si Jack spočiatku odmieta pripustiť. Pocity klaustrofóbie, spojené s tvorivým blokom postupne Jacka dovedú do stavu, kedy sám s duchmi komunikuje a napokon poslúchne ich volanie.


autor Marcel Šedo 9.4.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.