TV TIPY 1.5. - 6.5. 2018

TV TIPY 1.5. - 6.5. 2018

článok



Utorok

13:10 Oblačno, miestami fašírky (Cloudy with a Chance of Meatballs) USA, 2009, Animovaný/Komédia/Sci-fi (Markíza)
Vynálezca Flint Lockwood je svojský génius, zodpovedný za najbizarnejšie zariadenia, aké kedy vznikli. Ale aj napriek tomu, že všetky jeho doterajšie vynálezy zapríčinili mestu, v ktorom žije, len veľa problémov, je Flint odhodlaný vytvoriť niečo, čo ľudí poteší. Keď jeho najnovší vynález, stroj na premenu vody na jedlo, nešťastnou náhodou zničí námestie a vyletí do neba, domnieva sa, že je s jeho kariérou koniec. Až kým z neba začnú padať cheeseburgery, čo je jasný dôkaz, že jeho stroj funguje. Táto prehánka mu prinesie popularitu a priateľstvo s krásnou rosničkou Sam Sparksovou. Keď sa ľudia začnú nenásytne dožadovať nového a nového jedla, začne sa stroj správať nepredvídateľne a vypúšťať na mesto tornáda a krupobitia plné jedla. Zachrániť všetkých pred katastrofou môžu len Flint a Sam. Snímka je satirou na konzumnú spoločnosť a svojským mixom viacerých žánrov s množstvom intertextuálnych narážok.

14:45 Dobrý, zlý a čudný (Joheunnom nabbeunnom isanghannom) Južná Kórea, 2008, Western/Akčný/Komédia (Film+)
Píše sa rok 1930. V mandžuskej púšti sú zákony len obyčajným zdrapom papiera a nikto tu na ne nedbá. Osud tu spojí dohromady troch ľudí - lovca ľudí, vodcu gangu lovcov ľudí a vlakového lupiča s deviatimi životmi. Traja cudzinci sa zapletú do naháňačky naprieč Mandžuskom, aby získali tajuplnú mapu. O ňu má však záujem aj japonská armáda a horda nájazdných banditov. Snímka je parafrázou slávneho Leoneho filmu Dobrý, zlý a škaredý, v ktorej sa výraznejšie dostáva do popredie humor, krvavosť a nápaditá choreografia akčných scén. Snímka funguje ako svojbytný akčný neo-western i ako pocta spaghetti westernom a rozhodne patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo žánrová kinematografia vyprodukovala za posledných 10 rokov.

20:00 Slavnosti sněženek, Československo, 1983, Komédia (ČT1)
Neďaleko Prahy sa v chatovej oblasti Kersko stretávajú tunajší obyvatelia s majiteľmi chát, ktorí sa sem schádzajú na víkendy. Spoločne vytvárajú svojráznu komunitu plný kurióznych postavičiek. Patrí sem napríklad pán Franc, mlčky trpiaci pod jarmom svojich výrečných a dobrosrdečných žien, dobrácky smoliar Leli, výstredný policajt Vyhnálek, podivný Liman, alebo akademický maliar pyšný na svoje ilustrácie pre šlabikár. Príbeh je mozaikou epizód, ktorú rámcuje rozprávanie o neplánovanom a nečakanom skolení diviaka a poľovnícka hostina v miestnej reštaurácii Hájenka. V mozaike príbehov sa spája poetickosť s realistickým pohľadom a humor so smútkom. Výsledkom je jedno z najlepších spojení Hrabala a Menzela na filmovom plátne.

22:00 U-Turn (U-Turn) USA/Francúzsko, 1997, Kriminálny/Triler (Film+)
Hazardný hráč Bobby Cooper prišiel kvôli nezaplateným dlhom už o dva prsty a tak teraz smeruje do Las Vegas, aby svoje pohľadávky vyrovnal. Pri ceste púšťou sa mu však pokazí auto, ledva sa dostane do zabudnutého mestečka Superior. Bobby musí zveriť svoje auto do rúk podozrivého automechanika. O krátku chvíľu na to sa zoznámi s pôvabnou Grace, ktorá ho poprosí, či by jej nepomohol zavesiť záclony. Jej grobiánsky manžel McKenna vrazí do izby v momente, keď sú obaja v milostnom zovretí. Absurdná situácia sa však stáva ešte absurdnejšou. McKenna ponúka Bobbymu 50 tisíc dolárov za vraždu svojej manželky. Keď Bobby príde o auto aj všetky peniaze musí sa rýchlo rozhodnúť. Ponuku mu totižto dala aj Grace.

TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018

Streda

21:55 Je třeba zabít Sekala, Česko/Francúzsko/Poľsko/Slovensko, 1998, Vojnový/Historický/Dráma (ČT2)
Píše sa rok 1943 a namiesto Československa figuruje na mapách Protektorát Čechy a Morava. Film sa odohráva v moravskej dedine Lakotice, kde nie je jediný Nemec a vojnové udalosti sem nedoliehajú. Sedliak Jura Baran, stíhaný gestapom, utiekol z chudobného Valašska, aby sa tu ukryl. Ako cudzinec však nemá dôveru domácich. Dvanásť bohatých statkárov tu totižto žije v strachu zo Sekala, nemanželského syna z jedného statku. Všetci nim pohŕdali, nič nemal a dievčatá sa mu vyhýbali a tak sa z neho stal zatrpknutý a krutý človek. S príchodom Protektorátu však udal dvoch majiteľov statku zo zločinov proti Ríši a kým oni umierali on dostal ich majetok. Dva statky mu však nestačia… Snímka, ktorá sa svojho času pýšila rekordným počtom Českých levov

22:05 Legendy z Dogtownu (Lords of Dogtown) USA/Nemecko, 2005, Šport./Život./Dráma (Prima MAX)
V 70. rokoch vytvorila skupina mladých surferov zo štvrte Dogtown v kalifornskom Venice nový štýl skateboardingu. Zakladatelia tímu Z-Boys skombinovali surferské kúsky so skateboardingom a stali sa obrovskou senzáciou a miestnymi legendami. Vo vnútri prázdnych bazénov položili základy dnešných extrémnych športov a vytvorili nový životný štýl, ktorý sa postupom času stal celosvetovým fenoménom. Keď sa však z obyčajnej zábavy stal biznis, zdanlivo nerozlučné priateľstvo sa začalo rozpadať. Snímka pomerne realisticky sleduje vznik nového kontrakultúrneho fenoménu, ktorý sa však postupom času stal len ďalším kolieskom v súkolí veľkých firiem. Popritom všetkom však sledujeme aj nostalgickú atmosféru, ľudskú drámu s morálnymi dilemami, spôsob života v jednej subkultúre a vznik jedného z najobľúbenejších športov dneška.

TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018

Štvrtok

18:05 Dobrý vojak Švejk, Československo, 1956, Komédia/Vojnový (Prima MAX)
Prvá časť sfilmovaného románu Jaroslava Haška zachytáva osudy Josefa Švejka od chvíle kedy je po sarajevskom atentáte zatknutý a vyšetrovaný a po čase napriek svojej diagnóze notorického blbca povolaný do armády. Dostáva sa do väzenia odkiaľ ho vyreklamuje feldkurát Katz, ktorému nejaký čas robí osobného sluhu, až kým sa po jeho prehre v kartách nedostane k nadporučíkovi Lukášovi...

20:15 I Love You Phillip Morris (I Love You Phillip Morris) USA/Fr., 2009, Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Steven Russel je šťastne ženatý muž, ktorý sa však jedného dňa dostane do problémov so zákonom a skončí vo väzení. Tu sa stretne s Phillipom Morrisom, do ktorého sa zamiluje. Príbeh inšpirovaný skutočným príbehom Stevena Jay Russela zobrazuje jeho bizarné a drzé úteky z väzenia, ktoré realizoval vždy v piatok 13-teho, prezlečený buď za sudcu, lekára, dozorcu či údržbára. Po poslednom úteku a následnom chytení, dostal trest odňatia slobody na 144 rokov.

Piatok

16:55 Moje čučoriedkové noci (My Blueberry Nights) Francúzsko/Hong Kong/Čína, 2007, Romantický/Dráma (Film+)
Elizabeth, sklamaná mladá žena, sa vydáva na cestu za účelom sebapoznania a vyliečenia svojho zlomeného srdca. Na svojej ceste spoznáva mnohých zaujímavých ľudí a zažíva zaujímavé situácie, či už poetické filozofovanie s majiteľom kaviarne, zúfalé plány hazardnej hráčky, zničený vzťah medzi policajtom a jeho manželkou ai. Všetky tieto zážitky Elizabeth natrvalo zmenia a ukážu jej cestu... Jeden z najtalentovanejších režisérov generácie, Kar-Wai Wong, výborne vystihol atmosféru v čase zatváracích hodín barov a kasín i stavu mysle, ktorá by za normálnych okolností už dávno spala.

20:20 Američan (The American) USA/Veľká Británia, 2010, Kriminálny/Thriller (JOJ Cinema)
Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho zákaziek vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľ čo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorí majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga.

TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018

Sobota

13:30 Tintinove dobrodružstvá (The Adventures of Tintin) USA/Nový Zéland, 2011, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (Prima MAX)
Príbeh filmu, inšpirovaný obľúbenými príhodami knižného a komiksového hrdinu, sleduje osudy zvedavého mladého reportéra Tintina a jeho verného psieho spoločníka. Spoločne natrafia na model lode, ktorý v sebe ukrýva nebezpečné tajomstvo. Tintin je nevedomky vtiahnutý do starej záhady a ocitá sa v hľadáčiku Ivana Ivanoviča Sacharína, diabolského zloducha, ktorý je presvedčený, že Tintin ukradol vzácny poklad piráta Rackhama. V sprievode svojho psa, starého kapitána Haddocka a dvojice nešikovných detektívov, precestuje Tintin celý svet v snahe dostať sa ako prvý na miesto posledného odpočinku lode Jednorožec, vraku, ktorý by vo svojom vnútri mohol skrývať kľúč k obrovskému bohatstvu.

21:15 Nejasná správa o konci sveta, Slovensko/Česko, 1997, Podobenstvo/Dráma (ČT art)
V dedine kdesi na konci sveta sa odohráva krvavá tragédia. Muži z osady prichádzajú pri stretnutí s vlkmi o svoje ženy a deti. Mladú nevestu Veronu zachráni pred smrťou desaťročný chlapec Goran. Uprostred zúfalstva porodí dcéru, ktorej dá meno Veronika. Za nevestu ju z vďačnosti za záchranu života prisľúbi práve Goranovi. Goran čaká na svadbu s Veronikou a do dediny prichádza cirkus plný žien a nádeje na znovuzrodenie rodín. Niektoré prekliatia však môžu byť oveľa horšie ako vlci. Film s typicky Jakubiskovskou cirkusovou atmosférou a nezameniteľným štýlom rozpráva príbeh plný osudových stretnutí, lásky, vášní, ale aj čierneho humoru. Film o konci sveta.

22:55 Pohreb v Berlíne (Funeral in Berlin) Veľká Británia/USA, 1966, Triler (ČT2)
Druhý film z trilógie o agentovi Harrym Palmerovi, mužovi s okuliarmi a pochybnou morálkou. Palmera tentokrát vyšlú do Berlína, aby skontroloval podozrivého zbeha: sovietského plukovníka Stoka. Stok bol zodpovedný za bezpečnosť za Berlínskym múrom, avšak zdá sa, že chce prebehnúť na západ. Svedectvá sú protichodné. Ukáže sa, že jeho smrť bola podvod a od Palmera sa očakáva, že vyrieši zmiznutie údajnej mŕtvoly a prepašuje Stoka do Západného Nemecka.

00:55 Votrelec (Alien) USA/Veľká Británia, 1979, Horor/Sci-Fi (Prima MAX)
Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na Zem, je palubným počítačom predčasne prebudená zo spánku. Pasažieri zisťujú, že loď zachytila neznámy vzdialený signál. Onedlho pristanú na opustenej planéte a objavia havarované kozmické plavidlo, v ktorom sa nachádza podivná liaheň s množstvom veľkých vajec. Pri skúmaní jedného z nich sa náhle vyliahne neznámy tvor a prisaje sa členovi posádky na tvár. Akékoľvek pokusy zbaviť sa ho sú márne, a tak sa výprava vracia aj so záhadným tvorom na palubu lode. Ten po pár hodinách zmizne, ale to ešte zúčastnení netušia, že sa začína boj o prežitie. Legendárny film, na ktorom pracoval okrem Ridleyho Scotta aj výtvarník H. R. Giger uhranie nielen napínavým dejom, ale aj neuveriteľne prepracovanou architektúrou a revolučným Votrelcom.

TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018 TV tipy 1.5. - 6.5. 2018

Nedeľa

09:30 Asterix a prekvapenie pre Cézara ( Astérix et la surprise de César), Francúzsko, 1985, Animovaný/Dobrodružný/Komédia (ČT :D)
Život v galskej dedine plynie pokojne, až do momentu, keď sa do dediny vráti dcéra náčelníka, Falbala. Obelix se do nej zamiluje, avšak ona už má priateľa menom Tragikomix. Milenecký pár však unesú odvekí nepriatelia Rimania a tak sa Asterix s Obelixom musia vydať na ich záchranu. Na svojej púti prejdú africkou púšťou, kde sa stretnú s otrokármi, až sa napokon dostanú do Ríma, kde musia bojovať s levmi a gladiátormi.

21:35 Tisícročná včela, Československo/NSR/Rakúsko, 1983, Historický/Sága/Poetický (ČT2)
Sága murárskeho rodu Pichandovcov sa odohráva na malej slovenskej dedine na prelome 19. a 20. storočia (1887 - 1917). Príbeh je rozdelený do dvoch častí. Zatiaľ čo prvá zachytáva život Martina Pichandu v časoch rozvoja murárskeho remesla, v druhej časti sa do popredia dostáva jeho syn Samo, žijúci v období spoločensko-politickej krízy, ktorá vyústila do 1. svetovej vojny. Magicko-realistická sága sleduje tvrdú drinu, húževnatosť, ale aj radosť a šťastie jednej rodiny prirovnanej vo filme ku včeliemu roju. Film povyšuje nad vtedajšiu produkciu najmä imaginatívnosť a lyrickosť prístupu legendy slovenského filmu Juraja Jakubiska.

21:45 Key Largo (Key Largo) USA, 1948, Film-Noir/Kriminálny (ČT art)
Frank navštívi bankrotujúci hotel, ktorý vedie zmrzačený James Temple a jeho nevesta Nora, vdova po Frankovom priateľovi z vojny. Vládu nad hotelom prebral Johnny Rocco a jeho gang. Spočiatku Frank Roccovo správanie ignoruje, ale vražda dvoch Indiánov ho dovedie k presvedčeniu, že musí byť zastavený. Frankova šanca prichádza v momente, keď ho Rocco donúti, aby mu pomohol doplaviť sa aj s gangom na Kubu. Legendárny film-noir vyniká v rámci žánru svojou komornosťou a atmosférou horúceho juhu. Okrem toho sa v ňom však objavia všetky typické žánrové prvky ako zvodná femme fatale, expresívna hra svetla a tieňov, drsný príbeh a ambivalentní hrdinovia.


autor Marcel Šedo 1.5.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.