TV TIPY 7.5. - 13.5. 2018

TV TIPY 7.5. - 13.5. 2018

článok



Pondelok

22:00 Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) USA/Kanada, 2007, Western/Kriminálny/Dráma/Životopisný (ČT2)
Aký vlastne bol lupič Jesse James? A prečo sa devätnásťročný idealista Robert Ford, Jesseho priateľ a člen jeho gangu, postavil proti mužovi, ktorého od detstva zbožňoval? Snímka je viac ako absolútnym prelomom v žánri istou ozvenou zašlých čias, kedy westerny bývali strhujúcimi charakterovými drámami, kedy panorámy bývali naozaj obrovské a neslúžili len ako „náčrt“ prostredia a kedy si film mohol dovoliť aj pomalšie, poetickejšie tempo.

23:40 U-Turn (U-Turn) USA/Francúzsko, 1997, Kriminálny/Triler (Film+)
Hazardný hráč Bobby Cooper prišiel kvôli nezaplateným dlhom už o dva prsty a tak teraz smeruje do Las Vegas, aby svoje pohľadávky vyrovnal. Pri ceste púšťou sa mu však pokazí auto, ledva sa dostane do zabudnutého mestečka Superior. Bobby musí zveriť svoje auto do rúk podozrivého automechanika. O krátku chvíľu na to sa zoznámi s pôvabnou Grace, ktorá ho poprosí, či by jej nepomohol zavesiť záclony. Jej grobiánsky manžel McKenna vrazí do izby v momente, keď sú obaja v milostnom zovretí. Absurdná situácia sa však stáva ešte absurdnejšou. McKenna ponúka Bobbymu 50 tisíc dolárov za vraždu svojej manželky. Keď Bobby príde o auto aj všetky peniaze musí sa rýchlo rozhodnúť. Ponuku mu totižto dala aj Grace.

00:35 3:10 Vlak do Yumy (3:10 to Yuma) USA, 1957, Western (ČT2)
Chudobný farmár Dan Evans nutne potrebuje sumu 200 dolárov, aby zachránil rodinný ranč. V zúfalej snahe získať peniaze sa prihlási ako dobrovoľník do eskorty, ktorá má dopraviť nebezpečného pištoľníka Bena Wadea na vlak do Yumy, kde ho majú posadiť do väzenia. Snímka nasleduje trend psychologického poňatia žánru western, ktorý spustila slávna Zinnemannova snímka Na pravé poludnie. V tomto prípade sa prostý farmár, Dan Evans, musí rozhodnúť, či sa zachová ako hrdina a postaví sa Wadeovej bande alebo si zachráni svoj život. Nájde v sebe dostatok vnútornej sily?

Utorok

11:15 Kráľ drozdia brada, Československo/NSR, 1984, Rozprávka/Dráma (Markíza)
Na kráľovskom hrade vzbudí zvedavosť mladého kráľa Jána rozprávanie kočovnej hereckej spoločnosti o krásnej, ale namyslenej princeznej Anne. Odíde teda s hercami do zeme kráľa Matúša s cieľom napraviť jej povahu. Potom, čo ho princezná odmietne so slovami, že sa radšej vydá za žobráka ako zaňho, rozhodne sa otec, že jej tieto slová splní. Na druhý deň sa princezná musí vydať za žobráka, skrývajúceho pred svetom svoju zohavenú tvár. V skutočnosti ide o samotného kráľa Jána, ktorý ju chce takýmto spôsobom potrestať a azda aj zmeniť. Slávna rozprávka v réžii Miloslava Luthera vyniká okrem iného i zobrazením tvrdých životných podmienok slovenských poddaných a mierne depresívnym, melancholickým nádychom, ktoré sa však postupom času mení na nádherný príbeh o láske, pracovitosti a dobre.

13:45 Obchod na korze, Československo, 1965, Dráma/Vojnový (Jednotka)
Dej filmu sa odohráva počas druhej svetovej vojny v malom meste Slovenského štátu. Stolár Tóno Brtko prijme pod nátlakom svojej ženy a vysoko postaveného švagra arizačný dekrét na obchod staručkej židovky, pani Lautmannovej. Aj keď je obchod nevýnosný, Brtko v ňom zotrváva a predstiera, že arizuje. Stará pani sa o Tóna stará ako o syna a on jej pomáha, ako môže. Príde však deň, keď všetci Židia z mestečka obdržia predvolanie k transportu. Ako sa Tono zachová v tejto situácii? Tóno Brtko predstavuje svedomie celého slovenského národa.

20:20 Dunkirk (Dunkirk) Veľká Británia, 1958, Vojnový/Dráma (ČT art)
Veľká Británia sa spolu so svojimi spojencami ocitla na pokraji vojenskej katastrofy. Za dva týždne bojov Nemci obsadili Holandsko, Belgicko a severné Francúzsko. V Londýne však zatiaľ nevládne panika a každý sa venuje svojim všedným radostiam a starostiam. Vojnový spravodaj Charles Foreman však má viac informácií a tak sa dobrovoľne prihlási k námorníctvu. V tom sa celé Anglicko dozvie zdrvujúce správy. Všetky britské expedičné sily sa dostali do nemeckého obkľúčenia v blízkosti francúzskeho prístavu Dunkerque, armáda prišla o všetku ťažkú techniku a taktiež o 68 111 vojakov. Angličania preto spustili Operáciu Dynamo – najväčšiu evakuáciu v dejinách ľudstva. Rovnako ako v prípade Nolanovej adaptácie, ani v tomto filme nikdy neuvidíme žiadneho nemeckého vojaka a celý je rozdelený na tri dejové pásma. Vo filme boli použité skutočné bojové krížniky.

21:35 Tmavomodrý svět, Česko/VB/Nemecko/Dánsko, 2001, Vojnový/Historický/Dráma (ČT1)
Film Tamvomodrý svět Jana Svěráka je komornou ľudskou drámou, odohrávajúcou sa počas dramatických udalostí 2. svetovej vojny. Príbehu o statočnosti, hrdinstve, veľkej láske a priateľstve, dominuje postava pilota Františka Slámu, ktorý po okupácii Československa v roku 1939 odišiel do Veľkej Británie k Britskému kráľovskému letectvu bojovať proti Nemcom. Do každodenného boja o život, zasiahne osudové stretnutie s krásnou Susan. Divácky úspešný film bol ocenený štyrmi Českými levmi, Cenou filmových kritikov a ďalšími.

23:05 Chodník cez Dunaj, Československo, 1989, Vojnový/Historický/Dráma (Jednotka)
Tragický príbeh o osudoch mladíkov, Slováka Viktora Lesu a českého žida Ticháčka, po vzniku vojnovej Slovenskej republiky a Protektorátu Čechy a Morava. Najprv utekajú pred gestapom preto, lebo zdržali nemeckú vojenskú poštovú zásielku, za čo ich obvinili zo sabotáže. Napokon ich k úteku cez hranice donúti aj to, že v sebaobrane zabili tajného policajta. Počas svojej cesty sa stretávajú s ľuďmi rôznych charakterov, od ktorých závisí ich ďalší život. V snímke sa síce odohráva množstvo akcie, ale aj tak si zachováva schopnosť zobrazovať tragický charakter svojich (ne)hrdinov a obraz šialenej doby. Snímka získala na 30. Medzinárodnom festivale televíznych filmov v Monte Carle Cenu Červeného kríža Monegasque za film bojujúci za mier, myšlienky humanizmu, tolerancie a znášanlivosti.

TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018

Streda

20:30 Krstný otec (The Godfather) USA, 1972, Dráma/Kriminálny (Jednotka)
Krstný otec je príbehom newyorskej mafiánskej rodiny Corleonovcov, na čele ktorej stojí vážený don Vito. Snímka popisuje prostredie organizovaného zločinu v Amerike po druhej svetovej vojne, na príklade hierarchicky organizovanej talianskej mafie začlenenej do vtedajšej spoločnosti. Sledujeme tu boj o moc, rodinné hádky a odovzdávanie pomyselného žezla synovi. V epických obrazoch vidíme prudký rozmach mafie, ktorá svoj blahobyt založila na hazarde, prostitúcii, vydieraní a zastrašovaní.

21:50 Vykúpenie (The Claim) VB/Francúzsko/Kanada, 2000, Western/Historický/Dráma (Prima MAX)
Píše sa rok 1867. Je to presne dvadsať rokov, odkedy istý prospektor predal svoju manželku aj dcérku inému zlatokopovi za kus pôdy. Teraz Daniel Dillon patrí medzi bohatšiu vrstvu a viacmenej ovláda celé jedno malé mestečko. Práve sem prichádzajú dve ženy, aby mu pripomenuli jeho minulé hriechy. Adaptácia Hardyho novely je o človeku ochotnom dať za nápravu vlastných životných chýb celý svoj život. Emotívny príbeh je ozvláštnený množstvom flashbackov, výnimočnou hudbou Michaela Nymana a čarokrásnou prírodou.

TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018

Štvrtok

20:20 Lili Marleen (Lili Marleen) NSR, 1981, Dráma (ČT art)
Fassbinderova dráma zobrazuje vzťah medzi nemeckou barovou speváčkou Willie a jej milencom, židovským skladateľom Robertom. Začiatok druhej svetovej vojny však znamená odlúčenie. Hneď potom Willie naspieva melancholickú pieseň Lili Marleen, ktorú začnú obľubovať nemeckí vojaci. Keď sa znova stretnú, je už všetko inak. Fassbinder sa voľne inšpiroval memoármi nemeckej umelkyne Lale Andersenovej. Snímka pracuje s neobyčajnou farebnosťou až opulentnosťou, ktorá je v kontraste s pochmúrnymi scénami z frontu. Fassbinder skúma okrem nešťastnej lásky aj otázku umeleckého svedomia a zodpovednosti.

21:40 Vesmírne gule (Spaceballs) USA, 1987, Sci-fi/Dobrodružný/Komédia (Prima MAX)
Keď princezná Vespa, dcéra vládcu planéty Druidia, kráľa Rolanda, utečie zo svojej svadby s posledným a zároveň najnudnejším princom Váliom, unesie ju aj s jej luxusným Mercedesom XS 3000 diabolský zloduch Tmavá Helma. Zlí vládcovia planéty Spaceball na čele s prezidentom Škrobom totiž zničili všetok svoj životodarný kyslík a tak sa chcú zmocniť atmosféry Druidie. Lenže Druidia je chránená nepreniknuteľným elektromagnetickým štítom, ktorého kód pozná iba kráľ a tak ho chcú únosom dcéry vydierať. Sympatický Lone Starr, ktorý križuje vesmír na svojej starej vesmírnej lodi, sa odhodlá unesenú dcéru a ukradnutý Mercedes pre kráľa získať. Snímka je paródiou na Star Wars, ale aj množstvo ďalších filmov rôznych žánrov.

Piatok

11:20 Cesta ku sláve (Bound for Glory) USA, 1976, Životopisný/Dráma/Hudobný (Film+)
David Carradine v úlohe Woodyho Guthrieho, túlavého speváka, ktorý spieval o radostiach i strastiach Ameriky počas Veľkej hospodárskej krízy. Guthrie je dnes známy najmä ako inšpirátor Boba Dylana, avšak, ako ukazuje aj samotný film, v dobách ekonomické kolapsu bol vzpruhou a tmelom pre všetkých nešťastných a strápených ľudí. Okrem tohto ľudského rozmeru a Guthrieho úžasnej hudby je snímka zaujímavá aj svojimi kamerovými jazdami, za ktoré si Haskell Wexler vyslúžil Oscara.

20:00 Spievanie v daždi (Singin' in the Rain) USA, 1952, Muzikál/Romantický/Komédia (Prima MAX)
Hollywood práve zasiahol príchod zvuku a množstvo veľkých hviezd sa musí rozlúčiť so svojou hereckou kariérou. Súčasne však v tomto období začínajú vznikať prvé pokusy o zvukový film, v tomto prípade konkr. o muzikál. Spievanie v daždi je dodnes jedným z najoptimistickejších filmov a súčasne tiež ikonou zlatej éry hollywoodskeho filmu a to predovšetkým vďaka úžasným choreografiám, chytľavým pesničkám a reflexii samotného vzniku filmu či fungovaniu hollywoodskych štúdií.

TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018

Sobota

13:50 Dráma žiarlivosti (The Pizza Triangle) Taliansko/Španielsko, 1970, Komédia/Dráma (ČT2)
Murár Oreste Nardi opustí svoju manželku a deti kvôli zvodnej kvetinárke Adelaide. Tá sa mu však čoskoro odvďačí rovnakou zradou, keď dá prednosť mladšiemu mužovi. Oreste svoju vášeň prerastajúcu do chorobnej žiarlivosti nie je schopný skrotiť. Ironická komédia z dielne režiséra Ettoreho Scolu parafrázuje bulvárne príbehy a výstižne vykresľuje protagonistov trojuholníkovej drámy.

15:05 Veľká zem (The Big Country) USA, 1958, Western/Romantický (Jednotka)
Pokiaľ sa povie epický western tak azda nenájdeme vhodnejšieho reprezentanta tohto pojmu ako túto snímku Wiliama Wylera. Namiesto množstva pištoľníckych súbojov a krutosti pri zobrazení Divokého západu, pracuje Wyler primárne s prepracovanými charaktermi a „antickým“ príbehom. V ňom vidíme bývalého námorného kapitána Jamesa McKaya, ktorý prichádza na Západ za svojou snúbenicou Patriciou Terrillovou. Tá je dcérou majiteľa obrovského ranča Henryho Terrilla, ktorému sa James, odmietajúci násilie, nepáči. Terrill žijúci v neustálom boji so svojim najbližším susedom Rufusom Hannasseym o drahocennú vodu totižto nepozná nič iné ako „vojnový stav“. Pacifistické vyznenie celého filmu, podrývanie „amerického sna“ a výborné herecké výkony na čele s Gregorym Peckom a Burlem Ivesom, ktorý za svoju rolu získal Oscara, posúvajú film do panteónu najlepších filmov Zlatej éry Hollywoodu.

15:50 Ikarův pád, Československo, 1977, Televízny/Dráma (ČT1)
Dramatický príbeh otca, syna a celej rodiny rieši závažný sociálny problém, ktorý so sebou prináša nebezpečenstvo alkoholizmu. Otec Kára, hudobník v bare, prepadá alkoholickej závislosti natoľko, že to ohrozuje rodinné spolužitie. Matka, ktorá vidí, ako sa partner mení, nemá už silu znovu uveriť jeho sľubom a hľadá východisko v novom vzťahu. Jediný, kto otcovi verí, je syn Ondřej. Presvedčí otca, aby sa šiel dobrovoľne liečiť. Vďaka civilnému scenári, prehovára film k československému divákovi mimoriadne silno.

20:00 Maratónec (Marathon Man) USA, 1976, Dráma/Thriller (ČT2)
Mladý študent, sa nevedomky pripletie do smrtiacej hry, ktorú rozohral nepolapiteľný vojnový zločinec. Sadistický šialenec ide tvrdo za svojim cieľom, ktorým je zásielka diamantov. Žánrová klasika, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojej pôsobivosti a dnes si udržuje status snímky s maximálnym napätím, je zaujímavá aj svojim vyrovnávaním sa s hrôzami druhej svetovej vojny.

TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018 TV tipy 7.5. - 13.5. 2018

Nedeľa

20:00 Muž, ktorý zastrelil Libertyho Valancea (The Man Who Shot Liberty Valance) USA, 1962, Western (ČT2)
Senátor Rans Stoddart sa vracia na divoký západ, aby navštívil pohreb svojho dávneho priateľa Toma Doniphona. Senátor začne rozprávať príbeh, ktorý ho pred časom do mesta Shinbone priviedol a spomína na doby, kedy zastrelil Liberty Valencea, najobávanejšieho banditu okolia. Muž, ktorý zastrelil Liberty Valancea je jedným z najznámejších westernov histórie. Fordova neskorá tvorba je typická demýtizáciou legiend a kritickým pohľadom na obdobie Divokého západu.

21:45 Hlboký spánok (The Big Sleep) USA, 1946, Film-noir/Kriminálny/Romantický (ČT art)
Súkromný losangeleský detektív, Philip Marlowe, prijíma prípad vydierania a sleduje stopu, ktorá ho privedie medzi vrahov, autorov pornografie, skazených zbohatlíkov a ďalšie pochybné existencie. Chandlerov legendárny hrdina všetko vyrieši so svojim nesentimentálnym a hrubým štýlom. Snímka sa vyznačuje mimoriadne komplikovanou zápletkou, ale aj, na Hawksa, neobvykle výrazným štýlom, charizmatickým a cynickým detektívom, erotický dusnom a mnohými ikonickými scénami. Zároveň dodnes provokuje svojim protichodným žánrovým zaradením. Je totiž vnímaný ako film noir, ale aj ako romantický film.

22:05 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994, Dráma/Rom./Horor/Fantasy (ČT2)
Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi neobvyklé interview upír Louis. Jeho veľmi podivný príbeh je starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat, aby mu ponúkol večný život a premenil ho na upíra. Louis si však čoskoro uvedomí, že večný život v nekonečnej noci je väčším prekliatím ako ktorákoľvek ľudská bolesť. A hoci sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, nedokáže sa od Lestata celkom odpútať.


autor Marcel Šedo 7.5.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.