TV TIPY 4.6. - 10.6. 2018

TV TIPY 4.6. - 10.6. 2018

článok



Pravidelná rubrika TV tipy musela prejsť zásadnými zmenami. Je zrejmé, že na „klasickú“ televíziu sa pozerá čoraz menej ľudí. Ľudia prechádzajú na internet a je to pravdepodobne nezastaviteľný trend. Našťastie, už aj v česko-slovenskom internetovom prostredí pôsobí niekoľko zaujímavých hráčov, predovšetkým Netflix a HBO. Obe televízie produkujú svoj vlastný obsah a navyše prinášajú to najzaujímavejšie zo súčasnej hollywoodskej tvorby. Popritom netreba zabúdať na novú slovenskú streamovaciu službu Otta, ktorá je prekvapivo zaujímavým mixom súčasného európskeho artu, starších i novších česko-slovenských filmov a popritom aj vybraných titulov z produkcie hollywoodskych štúdií. A to sa bavíme o televízii, ktorá začala len prednedávnom, takže v budúcnosti azda môžeme očakávať postupné rozširovanie programu. Kinema sa však vždy zameriavala najmä na menej známe a experimentálnejšie tváre, ktoré zásadným spôsobom posúvali a posúvajú filmovú reč smerom dopredu. Z toho dôvodu sme sa rozhodli zaradiť do TV tipov aj internetovú filmotéku MUBI, ktorá funguje na kurátorskom princípe a dočasnej, čiže neustále sa obmieňajúcej ponuke filmov a zároveň českú dokumentárnu platformu DaFilms. Popritom aj naďalej zostávame verní tomu najzaujímavejšiemu z klasických televízií – čiže ČT a RTVS, doplnenú o platené programy Film Europe a Cinemax. Výsledok by tak mohol uspokojiť každého fanúšika filmovej a televíznej tvorby.

Netflix

8. júna štartuje na Netflixe finále obľúbeného seriálu sestier Wachowských a nová séria detektívneho seriálu Marcella, vychádzajúceho zo „severskej kriminálnej školy“.

Sense8, 3. séria (Sense8) USA, 2015-2018, Mysteriózny/Sci-fi
Seriál sestier Wachowských sleduje skupinu ôsmych cudzincov z rôznych častí sveta, ktorí sa v dôsledku tragickej smrti náhle ocitnú v stave duševnej a citovej prepojenosti. Pokúšajú sa zistiť čo sa stalo a čo to znamená pre budúcnosť ľudstva. Do ich života vstúpia dvaja cudzinci. Kým tajomný Jonas sa ich snaží priviesť dohromady, Mr. Whispers sa ich pokúša zajať alebo zavraždiť. Finálna tretia séria by mala viesť k rozlúsknutiu všetkých línií a tajomstiev. Sense8 rozpráva najmä o tolerancii a solidarite k iným skupinám obyvateľstva, ako aj príbeh o prepojenej „globálnej dedine“.

Marcella, 2. séria (Marcella) Veľká Británia, 2016-2018, Kriminálny/Triler
Marcella je detektívka, ktorá čochvíľa oslávi štyridsiatku. Po dlhých dvanástich rokoch sa vracia do policajnej jednotky, ktorú opustila, aby sa mohla venovať rodine. Jej manželstvo s Jasonom končí a hrdinka má chladné vzťahy aj so svojou dcérou, ktorá chodí do internátnej školy. Marcella sa tak vracia do práce, aby znovu dala svojmu životu nový zmysel. Zhodou okolností sa v rovnakej dobe odohrá séria vrážd, prepojených s nevyriešenými prípadmi starými viac ako desaťročie. Marcella je ihneď priradená k týmto prípadom, pretože na nich pracovala už v roku 2003. Vrah nikdy nebol prichytený a potrestaný. Na britskom seriáli pracujú uznávaní švédski tvorcovia kriminálnych seriálov Wallander a Most. Seriál výborne kombinuje niektoré ich prednosti – depresívnosť a snahu skúmať pozíciu ženy v súčasnej spoločnosti.

HBO

4. júna (pondelok)
Westworld II – 7. časť, USA, 2018, Sci-Fi/Triler/Western
Seriál inšpirovaný rovnomenným filmom z roku 1973 rozpráva príbeh futuristického zábavného parku obývanom robotickými bytosťami. Vo Westworlde sa však skupina robotických „hostiteľov“ odchýli od starostlivo naplánovaných scenárov a začne vykazovať nenormálne správanie, ktoré na konci prvej série vyústi do násilného masového povstania. V druhej sérii sa postupne odhaľujú výsledky tejto vzbury, rovnako ako rad otázok obklopujúcich mnohých hostiteľov aj ľudí. Postupne zisťujeme, že okrem Westworldu existujú aj iné svety, v ktorých prebieha podobný emancipačný proces. Povstalcov sa však snažia dostihnúť a odzbrojiť ozbrojené zložky. Westworld rozpráva, s istou dávkou xenofóbie, o vzniku nového, vyspelejšieho života a prebiehajúcom zániku subjekt-objektového uvažovania.

7. júna (štvrtok)
Príbeh služobnice - Women's Work, USA, 2018, Dráma/Sci-fi
Seriál Príbeh služobnice sleduje ženu, ktorá je nútená žiť ako konkubína v dystopickej budúcnosti, ovládanej fundamentalistickou teokratickou diktatúrou Gileádu, predtým známou ako USA. Ekologická katastrofa spôsobila epidémiu neplodnosti, ktorá postihla väčšinu žien. Americká protestantská spoločnosť to označila za dôkaz božieho hnevu a zaviedla návrat k tradičným hodnotám. Ženské práva tu prakticky neexistujú a ženy sú využívané len ako „chodiace maternice“. Hlavnou postavou celého príbehu je Offred, služobnica v dome Veliteľa, ktorá pátra po svojom odcudzenom dieťati. Druhá séria sleduje tehotnú Offred a zvýrazňuje hrôzy totalitného režimu.

Mubi

Mubi funguje na báze kurátorských výberov. Každý deň pribudne jeden nový film a zároveň jeden film navždy zmizne v temných močariskách internetu.

Do štvrtku
do 23:59 Ľudstvo (L'humanité) Francúzsko, 1999, Kriminálny/Dráma
V pokojnom severofrancúzskom mestečku je jedného dňa nájdené telo brutálne znásilnenej a zavraždenej jedenásťročnej dievčiny. Vyšetrovaním prípadu je poverený policajný inšpektor Pharaon de Winter, mĺkvy a uzavretý človek, ktorý krajinou prechádza s pasivitou hodnou hrdinov z Bressonových filmov. Zápletka s ohavným zločinom je len podkladom pre autorskú meditáciu nad vinou, trestom a odpustením. Snímka ignoruje vžité konvencie žánrového filmu a metafyzickú ťarchu zvýrazňuje dlhými hypnotickými zábery okolitej krajiny.

Do nedele
do 23:59 Korida lásky (Ai no korîda) Japonsko/Francúzsko, 1976, Erotický/Triler/Dráma
Povestný film nonkonformného japonského tvorcu líči vývoj vzťahu medzi mladou ženou a majiteľom hostinca, v ktorom začala pracovať ako slúžka. Pôvodne pasívna žena postupne podlieha svojej sexuálnej túžbe a svojou nenásytnou zmyselnosťou opantá skúseného muža, s ktorým sa oddávajú zničujúcej vášni. Vzťah milencov sa odvíja v typických japonských interiéroch pred očami slúžok či prizvaných gejší. Cieľom je vystihnúť deštruktívnu hĺbku pudového vzťahu pomocou naturalistických scén a zároveň asociovať tradičné erotické drevorezy Šunga – film tak formálne napĺňa definíciu pornografie, no bez jej primitívnosti a samoúčelnosti. Dielo, ktoré v 70. rokoch patrilo k titulom prelamujúcim rôzne sexuálne tabu, ponúka úvahy o voyerizme, láske a smrti, starobe, zmene psychiky v područí sexuálnej túžby, vzťahu medzi mužom a ženou, či o „psychike“ samotného národa.

Otta

Z filmotéky televízie Otta vyberáme jeden zaujímavý titul

Modrý vták (Blue Bird) Belgicko/Francúzsko, 2011, Podobenstvo/Dráma
Jedného rána, Bafionkadié a jeho sestra Téné, dve africké deti, odchádzajú zo svojej dediny. Jediná vec, na ktorú myslia, je, aby našli svojho modrého vtáka pretým, ako sa skončí deň. No po ceste nájdu omnoho viac: stretnú svojich mŕtvych starých rodičov, budú bojovať s Ďušou pralesa a niečo sa naučia od Pána rozkoše. Každý im porozpráva príbeh o živote a smrti. Počas putovania za dospelosťou deti strácajú svojho vtáčika, ale získavajú poznanie. Mágia a príťažlivosť tohto filmu vychádzajú z kombinácie mimoriadne presnej, účelnej a pritom experimentátorskej formy a hravého, bezprostredného, ale zároveň amatérskeho herectva oboch detí. Pomalá a hravá, ale pritom hlboká a mystická alegória, prinesie pripraveným veľkolepý zážitok.

Dafilms

Mat goc (Mat goc) Česko/Vietnam, 2014, Dokumentárny/Dráma
Mat goc je negatívne označenie člena vietnamskej komunity, ktorý nectí princípy tradičnej vietnamskej kultúry, v doslovnom preklade „stratil korene“. Snímka si kladie otázku: Ako sa na Vietnam pozerajú potomkovia vietnamských rodičov, teda tí, ktorým sú bližšie hodnoty západnej kultúry než tej rodičovskej? Film kombinujúci dokumentárne zábery s prvkami inscenácie a dramatickým oblúkom sa na ňu snaží odpovedať. Prostriedkom sa stáva vnútená cesta do Vietnamu jedného z dvoch bratov, ktorá je zároveň príležitosťou lepšie porozumieť svojmu pôvodu. Podobnú otázku si však môže položiť každý z nás. Nestávame sa aj my, Európania, v globalizovanom anglofónnom svete akýmisi „Mat goc“?

V.I.P. / Vietnamese Important People, Česko, 2013, Dokumentárny/Dráma
Lukáš Kokeš ponúka štylizované čriepky zo života troch dvadsaťročných českých Vietnamcov, ktorí bojujú s rasovými predsudkami profesijnej úspešnosti. Dokumentárna úvaha nad konštantným pocitom vykorenenia aj relativity životných motivácií odhaľuje v prirodzenú heterogénnosť komunity samotnej.

RTVS

Štvrtok
20:10 Mallory, Česko, 2015, Dokumentárny/Časozberný (Dvojka)
Dokumentaristka Helena Třeštíková sledovala počas 13 rokov ženu menom Mallory. Tá sa po ťažkých životných udalostiach snaží vrátiť do bežného života. Po pôrode syna sa dokázala vymaniť z drogovej závislosti a zvládla aj obdobie, keď sa ocitla s dieťaťom na ulici a žila ako bezdomovkyňa. Dnes študuje sociálnu prácu na strednej odbornej škole a uplatnenie nakoniec našla v pomoci ľuďom na okraji spoločnosti. Mallory je, v Třeštíkovej filmografii pomerne netypicky, najmä filmom o nádeji, že každý má šancu zmeniť svoj život.

Nedeľa
21:45 Za slnkom (Abril Despedaçado) Brazília/Francúzsko/Švajčiarsko, 2001, Dráma (Dvojka)
Hlavnými hrdinami filmu sú dve rodiny obývajúce protiľahlé brehy rieky na brazílskom vidieku. Medzi týmito dvoma rodmi od nepamäti panuje nenávisť kvôli starému sporu o pozemky. A od nepamäti pestujú oba rody tradíciu pomsty: syn jednej rodiny zavraždí syna druhej a keď krv na košeli zavraždeného vyvesenej na slnku i daždi zožltne, je čas na odvetu. Dvadsaťročný mladík čelí dileme. Má vykonať pomstu, keď na neho príde rad, dodržať rodinnú tradíciu a zachovať česť rodu, keď chce zachrániť svojho mladšieho brata pred smrťou? Slknom vyprahnuté priestranstvá brazílskej pustiny sú kulisou pre zápas medzi nezmyslenou túžbou po pomste a pýchou na jednej strane a túžbou po vymanení sa z determinácie osudu a úniku do iného sveta na strane druhej.

ČT

Pondelok
21:55 Smrť v priamom prenose (La Mort en direct) Francúzsko/VB/NSR, 1980, Dráma/Sci-fi (ČT2)
Píše sa rok 2021. Ľudia žijú spokojne a šťastne a škandalóznych námetov je stále menej. Keď televízny štáb zistí, že Katherine Mortenhoe zomiera na rakovinu, presvedčí dobrodruha Roddyho, aby si nechal do ľavého oka voperovať miniatúrnu kameru, zavesil sa na päty nešťastnej žene a snímal prakticky každý jej krok. Roddy musí dbať na dve veci, pravidelne ošetrovať očnú kameru špeciálnym roztokom a nesmie oko nechať dlhšie ako päť minút potme, inak oslepne. Bulvárne prenasledovanie pôsobí spočiatku rutinne, ale keď sa Roddy s Katherine zblížia, dochádza mu ohavnosť celého konania.

21:15 Siedma pečať (Det sjunde inseglet) Švédsko, 1957, Podobenstvo/Historický/Dráma (ČT art)
Metaforický príbeh zasadený do neskorého stredoveku kladie proti sebe racionálny a mystický princíp, skepsu a tajomno, racionálny cynizmus a prostotu lásky. Hlavný hrdina, križiacky rytier Antonius Block, sa vracia domov spolu so svojím panošom. Napriek tomu, že ťažké boje prežil, jeho duša dostala tvrdé rany, podobne ako okolitá krajina, ktorú hyzdí mor, paranoja a nihilizmus. Stal sa z neho pochybujúci človek, tak trochu cynik, ktorý v dôsledku prežitých hrôz nedokáže opäť nájsť pravú vieru. Jeho zbrojnoš Jons je sedliackym rozumom a morálkou oplývajúci muž, ktorého otázky dobra a zla príliš nezaujímajú. Ústredným konfliktom celého filmu je šachová partia, ktorú Block rozohráva so samotnou Smrťou. Tá je však v otázkach viery a zmyslu života mĺkva a nedokáže mu zodpovedať jeho naliehavé otázky.

Sobota
21:55 Valentino (Ken Russell's Valentino) Veľká Británia/USA, 1977, Dráma (ČT art)
Silne štylizovaná životopisná dráma postupne vrství príbeh vzostupu a pádu slávneho talianskeho herca a sexuálneho symbolu 20. rokov, Valentina, známeho tiež pod prezývkou "latinský milovník". Jeho náhla smrť v roku 1926 spôsobila masovú hystériu, pri ktorej tisíce žien vyšli do ulíc a niektoré dokonca spáchali samovraždu. Pohreb bol jeden z vôbec najväčších v americkej histórii. Russellova filmová adaptácia sleduje jeho rýchlu cestu na vrchol, na ktorom ho však čakalo len osobné nešťastie a skľúčenosť. Výpravné scény, okázalé gestá a opulentnosť kostýmov dopĺňa sarkastický humor režiséra Kena Russella.

Nedeľa
21:40 Stará puška (Le Vieux fusil) Francúzsko/NSR, 1975, Vojnový/Triler (ČT2)
Blíži sa koniec vojny a Nemci narýchlo opúšťajú okupované územia južného Francúzska. Mestečko Montauban si čoskoro vydýchne, ale zatiaľ sa po uliciach ozýva streľba a z porazených Nemcov je cítiť zúfalstvo a strach. Doktor Julien Dandieu sa rozhodne poslať svoju milovanú ženu a trinásťročnú dcéru Claru na vidiek, na ich starý zámoček, bokom od hlavného ťahu nemeckých vojsk. Keď si ráno príde pre svoju rodinu, čaká ho nevýslovná hrôza. Julien, usadený všedný muž v stredných rokoch, sa rozhodne pomstiť svojich blízkych. Snímka poukazuje na relatívnosť mravných noriem, predovšetkým v dobe vojny. Hrdinova cesta za osobnou vendetou je popretkávaná poetickým spomínaním na nádherné chvíle strávené v kruhu rodiny.

Film Europe

Sobota
15:45 Fanny a Alexander (Fanny och Alexander) Švédsko/Francúzsko/NSR, 1982, Dráma/Fantasy
Rozsiahla rodinná sága rozprávaná očami desaťročného Alexandra je akousi tvorcovou autobiografiou, ktorá odráža spomienky na detstvo a vyrovnanie sa s nástrahami života. Fanny a Alexander sú dvojičky, ktoré prežívajú šťastné detstvo na začiatku 20. storočia vo Švédsku. Keď však otec zomrie, matka sa vydá za miestneho biskupa. Rozpory medzi chlapcom a otčimom na seba nenechajú dlho čakať a chlapec uniká do sveta predstáv a fantázie, za čo ho biskup tvrdo trestá. Jedno z vrcholných diel Ingmara Bergmana fascinuje, ako to už v tvorbe tohto génia býva zvykom, naliehavým kladením otázok, fascinujúcou imagináciou a hlbokým ponorom do duše človeka.

Cinemax

Pondelok
14:05 Chlapi neplačú (Muškarci ne plaču) Bosna a Hercegovina/Slovinsko/Chorvátsko/Nemecko, 2017, Psychologický/Dráma (Cinemax 2)
V opustenom horskom hoteli, ktorý už len matne spomína na éru slávy a luxusu, prebieha psychologický experiment. Na jednom mieste sa stretne osem dobrovoľníkov z radov vojnových veteránov, zastupujúcich rôzne národnosti a etniká bývalej Juhoslávie, aby tu podstúpili spoločnú terapiu. V atmosfére obrovského prázdneho hotela vyplávajú na povrch tie najhlbšie rany minulosti, zasadené rodinou či vojnovou skúsenosťou. Slovinský terapeut, ktorý má skupinu na starosti, iba ťažko zvláda nebezpečne výbušnú zmes, ktorú môže okamžite zapáliť každé slovo vykríknuté bez rozmýšľania. Zdĺhavý vojenský konflikt 90. rokov v bývalej Juhoslávii zanechal v pamäti každého bojujúceho národa hlboké jazvy. Intímna, ale na emócie o to bohatšia psychodráma patrí medzi najlepšie filmy minulého roka.

Utorok
13:25 Červená pustatina (Il Deserto rosso) Taliansko/Francúzsko, 1964, Psychologický/Dráma (Cinemax 2)
Záverečná časť „tetralógie citov" je Antonioniho prvým farebným filmom. Farbu v ňom funkčne využíva na zachytenie psychózy hlavnej hrdinky, trpiacej po autonehode úzkosťou a depresiami. Dej je zasadený do okolia priemyselným rozvojom zdevastovanej Ravenny, kde žije hlavná hrdinka Guilliana, manželka riaditeľa továrne. Manžel, práca, priatelia, ani milenec jej však nepomôžu nájsť životné uspokojenie a tak upadá čoraz hlbšie do svojej choroby. Antonionimu sa vo filme podarilo zachytiť existenciálnu stratenosť moderného človeka a bezcieľnosť komfortného meštiackeho života.

Streda
17:50 Toni Erdmann (Toni Erdmann), Nemecko/Rakúsko/Švajčiarsko/Rumunsko/Francúzsko, 2016, Komédia/Dráma (Cinemax 2)
Život zostarnutého učiteľa Winfrieda Conradiho sa vlečie v každodennej rutine, ktorú mohutný muž len občas naruší svojou pubertálnou vášňou – vtipným kostýmom. Po tom, čo zahynie jeho jediný verný druh, slepý pes, sa Winfried rozhodne venovať všetku pozornosť svojej odcudzenej dcére Ines, ktorá tvrdo maká na svojej kariére v nadnárodnej firme. Po fiasku prvej návštevy v Bukurešti mení Winfried stratégiu – čo nemôže dosiahnuť ako neúspešný otec, to môže docieliť jeho alter-ego. A tak sa zrodí životný kouč - nemecký ambasádor Toni Erdmann, tragikomická postava s absurdnou parochňou a umelými zubami, ktorá sa workoholičke Ines začne pliesť do života v tých najmenej vhodných momentoch. Nemecká režisérka Maren Ade sa po deziluzívnej vzťahovej štúdii Všetci ostatní vracia s mimoriadne vtipnou a pritom nesmierne tragickou snímkou o zblížení otca a dcéry, generácii singles a dehumanizácii súčasného expanzívneho kapitalizmu.

Štvrtok
22:05 Ornitológ (O Ornitólogo) Portugalsko/Francúzsko/Brazília, 2016, Podobenstvo/Dráma (Cinemax 2)
Samotársky ornitológ Fernando sa vydáva do vzdialených kútov severného Portugalska, aby vyhľadal ohrozený druh čiernych bocianov. Pri plavbe po rieke však jeho kajak strhnú kaskády a jeho cesta naberie celkom iný smer. Záchrana dvoma pútničkami sa náhle stáva pascou a prostredie hlbokých lesov sa mení na miesto stretávania s postavami, ktoré strateného muža prevedú transformáciou. Na konci neočakávanej púte totiž Fernardo už nikdy nebude taký ako predtým. Snímka je parafrázou na život Sv. Antonína z Padovy a jeho putovania za spásou, ktoré je doplnené o biblické výjavy a alegórie.


autor Marcel Šedo 4.6.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.