TV TIPY 23.7. - 29.7. 2018

TV TIPY 23.7. - 29.7. 2018

článok



Pondelok

21:30 Muž, ktorý vedel priveľa (The Man Who Knew Too Much) USA, 1956, Dobrodružný/Thriller (Dvojka)
Doktor Ben McKenna, jeho manželka Jo a ich syn Hank trávia exotickú dovolenku v Maroku. V autobuse spoznávajú tajomného muža Louisa Bernarda. Nasledujúci deň je Bernard zavraždený uprostred bazáru. Pred smrťou však stihne McKennovi prezradiť detaily plánovanej vraždy, ktorá sa má uskutočniť v Londýne. Vrahovia sa obávajú, že McKennovci ich plán vyzradia polícii a preto unesú malého Hanka. Ben a Jo sa však rozhodnú vziať veci do vlastných rúk a vydávajú sa po stopách svojho syna a úkladných vrahov do Londýna... Jeden z najlepších filmov režiséra Alfreda Hitchcocka je remakeom jeho rovnomennej snímky z tridsiatych rokov a režisérovmu dvornému skladateľovi Bernardovi Herrmannovi priniesol Oscara za najlepšiu hudbu.

22:40 Mimo zákona (Down by Law) USA/NSR, 1986, Kriminálny/Komédia/Dráma (ČT art)
Hlavnými protagonistami filmu sú skrachovaný DJ Zack, pasák Jack a urozprávaný Talian Roberto, ktorý v sebaobrane náhodou zabil človeka. Roberto inšpirovaný americkými filmami podnieti v oboch svojich spoluväzňoch myšlienku na útek z väzenia a pri následnom blúdení neworleanskými močarinami im svojim naivným optimizmom lezie neustále na nervy. Po ceste sa zamiluje do svojej krajanky Nicoletty, majiteľky malej krčmičky, a rozhodne sa s ňou zostať. Obaja Američania medzitým trpia, kvôli neustálym hádkam a pocitu vykorenenosti. Kým oni sú cudzincami vo svojom vlastnom svete, komerčnými filmami a reklamami ovplyvnený imigrant Roberto žije svoj americký sen. Jarmuschova absurdná tragikomédia obchádza všetky zaužívané schémy žánru a prináša smutno-vtipný minimalistický film s existenciálnymi presahmi.

23:05 Špina, Slovensko/Česko, 2017, Dráma (Cinemax)
Sedemnásťročná stredoškoláčka Lena je na prahu dospelosti. Vstup do nej je však brutálny. Totálne zdrvená sa stiahne do seba a o svojej traume odmieta hovoriť aj s najbližším okolím. Silný, intímny portrét bolestivo poznačenej mladej ženy je vyrozprávaný z jej uhla pohľadu, do ktorého patria aj tínedžerské sny, rozmarnosť a rodinné hádky. Film zaujme aj dôslednou vizuálnou percepciou. Absolventský film slovenskej filmárky Terezy Nvotovej, ktorý účinne a presvedčivo zasahuje do bolestivej podstaty znásilnenia – hanby a pochýb obete, ktoré sú s tým veľmi často spojené.

TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018

Utorok

15:20 Lurdy (Lourdes) Rakúsko/Francúzsko/Nemecko, 2009, Dráma (Film Europe Channel)
Christine je takmer po celý svoj život pripútaná na invalidný vozík. Vydáva sa na výlet do Lúrd, ikonického mesta pútnikov v Pyrenejskom pohorí. Chorí ľudia z celého sveta prichádzajú na toto posvätné miesto s vierou, že získajú späť svoje zdravie, pretože Lurdy sú považované za miesto zázrakov, nádeje a uzdravenia. Niečo podobné sa prihodí aj Christine - jedného rána sa prebudí zdanlivo vyliečená. Lurdy nie sú len výpoveďou o skrytej materiálnosti pútnických miest, ale aj o odcudzení sa telu, o túžbe človeka po transcendencii a súčasnej snahe osvetliť realitu svojim rozumom, aby sa ten mohol cítiť v bezpečí známeho a pochopiteľného. Snímka je tak predovšetkým príbehom o nemožnosti prijatia zázraku a spirituality v súčasnej spoločnosti.

20:20 Bratia Karamazovci (Braťja Karamazovy) Sovietsky zväz, 1969, Dráma (ČT art)
Trojdielna sovietska adaptácia Dostojevského románu z roku 1969 sa vyznačuje minimálnym využívaním filmárskych ornamentov. V centre pozornosti zostáva Dostojevského text interpretovaný hercami v takmer divadelnom podaní. Vzťah troch bratov k osudu, láske a Bohu v psychologickej dráme zobrazuje mnohé morálne dilemy. Režisér Ivan Pyrjev mal už na konte okrem iného filmové spracovanie Dostojevského Idiota a Bielych nocí.

21:05 Vlani v Marienbade (L'année dernière à Marienbad) Francúzsko/Taliansko, 1961, Dráma/Mysteriózny/Romantický (Dvojka)
V luxusnom barokovom kúpeľnom hoteli sa muž snaží žene pripomenúť románik, ktorý spolu prežili vlani v Marienbade. Ona si však nespomína. Muž sa jej naliehavo snaží popísať aj tie najjemnejšie detaily. Prostredníctvom týchto spomienok sa postupne začínajú prelínať realita a sny, minulosť s prítomnosťou, subjektívne pocity s objektívnymi udalosťami. Snímka ocenená Zlatým levom je zaujímavá svojim novorománovým rozprávaním, v ktorom je náročné zistiť, kto je vlastne rozprávačom, ktorá udalosť sa skutočne stala a v akom časovom období sa vlastne nachádzame. Dôležitú úlohu tu tiež hrá zrkadlenie a práca s hĺbkou priestoru, vďaka čomu snímka získava mimoriadnu vizuálnu zaujímavosť. Jeden z najvplyvnejších filmov všetkých čias.

TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018

Streda

21:05 Alphaville (Alphaville) Francúzsko/Taliansko, 1965, Sci-fi/Mysteriózny/Thriller (Dvojka)
Lemmy Caution prichádza do mesta Alphaville ako Ivan Johnson, reportér novín Figaro-Pravda, s cieľom poraziť tyranskú nadvládu Alphy 60. Zoznámi sa s Natašou von Braun a aj s jej pomocou postupne spoznáva svojské zákonitosti tohto mesta. Všetko je tu podriadené prísnym logickým pravidlám a zo slovníka sa pomaly, ale iste vytrácajú slová ako láska, city a pod. Film na pomedzí sci-fi a filmu noir, je vášnivou úvahou nielen o povahe kinematografických žánrov, ale najmä o svete, kde sa racionalita, pragmatizmus a logika chopili moci a vytvorili totalitný režim, ktorý potláča akékoľvek prejavy emócií. Snímka je zároveň úvahou nad semiotickými systémami a ich permanentným zneužívaním.

22:00 Gattaca (Gattaca) USA, 1997, Dráma/Sci-fi (Cinemax)
Vincent je jedným z posledných ľudí, ktorý sa narodil prirodzenou cestou bez zásahu genetických inžinierov. Celý svoj život tak prežil v tieni svojho vylepšeného mladšieho brata, ktorý ho prekonával v takmer všetkých oblastiach. „Nedokonalému“ Vincentovi je pridelená práca upratovača vo veľkom centre pre pestovanie vylepšených ľudí Gattaca. Jeho snom je práca kozmického navigátora, ktorú však kvôli svojim nedokonalým schopnostiam „nemôže“ vykonávať. Vincent však má v rukách predsa len jeden triumf - absolútne nezlomnú vôľu, ktorá ho „iracionálne“ ženie ďalej, aj keď sa už všetci okolo neho vzdávajú.

Štvrtok

19:45 Melancholia (Melancholia) Dánsko/Švédsko/Francúzsko/Nemecko, 2011, Sci-fi/Psychologický (Film Europe Channel)
Film Melanchólia dánskeho režiséra Larsa von Triera pred divákmi vytvára intímny portrét konca sveta. Zánik ľudstva je vyobrazený prostredníctvom sestier Justine a Claire, s ktorými sa diváci zoznamujú v deň Justininej svadby. Celá udalosť má byť zavŕšená veľkolepou oslavou na honosnom vidieckom sídle, kde býva Claire s manželom a malým synom. Aj napriek podrobným plánom je priebeh večera narušovaný najrôznejšími neželanými udalosťami. Za horizontom sa navyše náhle objaví planéta Melanchólia, ktorá sa pohybuje po skazonosnej trajektórii. Protipól hollywoodskych veľkofilmov o konci sveta, je ďalšou Trierovou manipuláciou s emóciami divákov plný symbolov a rébusov.

21:10 Americká noc (La Nuit américaine) Francúzsko/Taliansko, 1973, Komédia/Dráma (Dvojka)
Pocta režiséra Francoisa Truffauta filmárskemu remeslu sleduje režiséra, hercov a štáb, ktorí pracujú na nakrúcaní melodramatického filmu a pri tom zažívajú svoje vlastné, osobné drámy, radosti i starosti. Zamilujú sa a rozchádzajú, jedna z herečiek otehotnie a nakrúcanie preruší automobilová nehoda.

23:15 Strážcovia (Watchmen) USA, 2009, Akčný/Sci-fi(Cinemax2)
Je nájdená mŕtvola istého Edwarda Blakea, ktorý bol medzi superhrdinami známy pod prezývkou Komediant. Evidentne násilná smrť nikoho neznepokojuje, svet má totiž úplné iné starosti. V kalendári sa píše rok 1985, vonku zúri studená vojna, ktorá veľmi reálne hrozí prerásť v nukleárny stret svetových veľmoci. Maskovaní superhrdinovia už dávno nie sú považovaní za ochrancov ľudstva, živoria na okraji spoločnosti a už len spomínajú na staré dobré časy. Svetlou výnimkou je Rorschach, ktorý za Komediantovou vidí smrťou rozsiahle sprisahanie, ktoré má zlikvidovať alebo zdiskreditovať bývalých superhrdinov, a tým otvoriť cestu ďaleko ambicióznejšiemu a nechutnejšiemu projektu. V snahe zabrániť najhoršiemu sa Rorschach pokúsi zmobilizovať všetkých bývalých kolegov, z ktorých naozaj nadprirodzené schopnosti má v skutočnosti len jeden. Ich cieľom bude strážiť ľudstvo. Kto ale bude strážiť ich?

TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018

Piatok

20:00 Láska z Khon Kaen (Rak ti Khon Kaen) Thaj./VB/Fra./Juž. Kór./ Mex./Nem./USA/Nór./ Malaj., 2015, Dráma (Film Europe Channel)
V bývalej škole vznikla nemocnica pre vojakov trpiacich tajomnou spavou chorobou. Lekári skúšajú rôzne spôsoby vrátane terapie farebným svetlom, aby mužom uľavili od ich nočných môr. Do nemocnice prichádza aj Jenjira, žena v domácnosti a dobrovoľníčka, a dozerá na Itta, mladého vojaka, za ktorým nechodia žiadni príbuzní. Jenjira objaví Ittov zápisník, plný zvláštnych poznámok a náčrtkov. Existuje nejaké spojenie medzi záhadným syndrómom, ktorým muži trpia, a mýtickým starodávnym miestom, na ktorom nemocnica stojí? Mágia, uzdravovanie, ľúbostná romanca a sny sú súčasťou Jenjirinej nenásilnej cesty za hlbším poznaním seba samej i sveta, ktorý ju obklopuje. Filmy Apichatponga Weerasethakula patria medzi mimoriadne netradičné zážitky. Na nepripraveného človeka môžu pôsobiť ospanlivým dojmom, avšak pokiaľ sa človek filmu otvorí a nechá sa unášať jeho meditatívnou atmosférou získa spirituálny zážitok, v ktorom sa božstvá a mýty sprítomňujú absolútne netradičným spôsobom.

21:25 Šepoty a výkriky (Viskningar och rop) Švédsko, 1972, Dráma (Dvojka)
Karin a Maria sa po rokoch vracajú do rodného domu za smrteľne chorou sestrou Agnes. Rodinné spomienky a prichádzajúca smrť vyplavujú z hlbín minulosti dlho premlčané hriechy a na povrchu obnažujú vzťahy zbavené súcitu a plné pretvárky, lží a ľahostajnosti. Vzájomne odcudzené sestry si nedokážu ani pri smrteľnej posteli nájsť k sebe cestu a odhaľujú iba neláskavý rub citov. Táto komorná dráma o rozpade základných ľudských hodnôt čerpá zo severskej dramatickej tradície a je vrcholným súhrnom autorských tém a režijných postupov Ingmara Bergmana. Vizuálne riešenie filmu, za ktorý Bergmanov dvorný kameraman Sven Nykvist získal Oscara, vychádza z citácií klasických diel výtvarného umenia a zo sugestívnosti pôsobenia farieb, ktoré evokujú základné pocity a vzťahy príbehu.

21:35 Outrage Coda (Autoreidži: Saišúšó) Japonsko, 2017, Akčný/Kriminálny (Cinemax)
Od otvorenej vojny medzi mafiánskymi rodinami Sannovcov a Hanabišiovcov ubehlo päť rokov. Bývalý šéf jakuzy Otomo ju prežil a teraz pracuje v Južnej Kórei pre vplyvného pána Čanga, ktorého schopnosť „vyriešiť“ čokoľvek je známa aj v Japonsku. Medzi firmou Čang Enterprises a vzdialenou, ale mocnou spoločnosťou Hanabiši začne po relatívne drobnom incidente vzrastať napätie. Konflikt sa obom stranám čoskoro vymkne z rúk a vedie k zúrivému boju o moc na najvyšších priečkach firmy Hanabiši. Keď už ide Čangovi o život, Otomo, ktorý je stále oddaný jakuze, sa vráti do Japonska, aby sa postaral o veci raz a navždy.

TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018 TV tipy 23.7. - 29.7. 2018

Sobota

15:55 Dobrodružstvá baróna Prášila (The Adventures of Baron Munchausen), Veľká Británia/Západné Nemecko, 1988 (Cinemax)
Film, inšpirovaný satirickou knihou Rudolpha Ericha Raspeho, sa začína v malom mestečku, kde herci pre potešenie ministra vojny a jeho priateľov hrajú predstavenie o neuveriteľných dobrodružstvách baróna Prášila. V tom však do miestnosti vstúpi starý vojak, ktorý tvrdí, že je skutočný barón Prášil a začne skutočnosti, spomínané v predstavení, uvádzať na správnu mieru. Režisér Terry Gilliam vytvoril, po spoločných projektoch s ostatnými členmi Monty Python's a kafkovskom filme Brazil, ďalšie veľkolepé dobrodružstvo hýriace pestrosťou, fantáziou, absurdnom a fascinujúcou mizanscénou, v ktorej nie je núdza o komické ani dobrodružné prvky.

20:00 Božský (Il divo) Taliansko/Francúzsko, 2008, Životopisný/Dráma/Historický (Film Europe Channel)
Štylisticky vycibrený portrét muža, ktorý vstúpil na politickú scénu Talianska v roku 1946 a nikdy z nej celkom neodišiel. Giulo Andreotti, kresťanský demokrat, bývalý sedemnásobný predseda vlády, minister zahraničných vecí a doživotný senátor sa nevyhol obvineniam z korupcie a kontaktov s mafiou. V roku 2002 bol odsúdený za podiel na vražde Mina Pecorelliho, novinára, ktorý poukazoval na Andreottiho kontakty s mafiou a väzby na únos a vraždu bývalého talianskeho premiéra a Andreottiho straníckeho kolegu Alda Mora. Na základe premlčania zločinu však bol napokon oslobodený. Prezývku Il Divo získal vďaka častému prirovnávaniu ku Gaiovi Iuliovi Caesarovi.

21:35 Straw Dogs (Straw Dogs) Veľká Británia/USA, 1971, Dráma/Thriller (ČT2)
Učiteľ matematiky David prichádza z Ameriky s mladou manželkou Amy do jej rodného mestečka pri pobreží Anglicka. Spoločne sa usadia v starom a opustenom dome. Kým David tu chce v pokoji doriešiť svoje pracovné úlohy, Amy sa nudí a hľadá každú príležitosť na zmenu. Preto sa rozhodne pre opravu starej garáže. Medzi stavebnými robotníkmi stretáva svojich bývalých nápadníkov a nedokáže úplne zaprieť svoju frivolnosť. Jedného dňa muži pozvú Davida na lov a v jeho neprítomnosti Amy znásilnia... Režisér Sam Peckinpah ponúka znepokojujúcu štúdiu násilia, skrytého niekde hlboko vnútri každého mierumilovného jedinca, ktorý je v určitý kritický okamih nútený bojovať o holé prežitie. Silu a pôsobivosť dosahuje typickým využívaním spomalených záberov a rýchlym strihom.

22:00 Biely Boh (Fehér isten) Maďarsko/Nemecko/Švédsko, 2014, Dráma/Thriller (Film Europe Channel)
13-ročná Lili sa zúfalo snaží ochrániť svojho psa Hagena pred nezmyselnými a krutými úradnými predpismi, ktoré zakazujú prechovávať krížené plemená. Nedokáže prijať argumenty svojho otca a je šokovaná, keď Hagena vyhodí z auta. Zdrvené dievča znenávidí otca za zradu, ale stále verí, že láskou je možné prekonať všetky problémy a napriek všetkým okolnostiam je odhodlaná svojho psíka nájsť a zachrániť. Lili, ako predstaviteľka dospievajúcej rebelujúcej generácie sa vzpiera vzpiera autoritám a bojuje proti privilegovanej „rase“.



Nedeľa

15:40 Niekto to rád horúce (Some Like It Hot) USA, 1959, Komédia/Kriminálny/Romantický (Jednotka)
Muzikanti Joe a Jerry sa pripletú do cesty bande gangstrov a ako nepohodlní svedkovia musia rýchlo ujsť. Na úteku v ženskom prestrojení sa pripletú do cesty ženskému orchestru a vydávajú sa s nimi na turné po Floride. Joe sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar avšak aj oni sa stanú terčom pozornosti mužov. Kým o Joea, alias Josefine, sa zaujíma mladučký hotelový poslíček, Jerrymu, alias Dafne, dvorí obstarožný milionár. Do toho sa samozrejme pripletú aj gangstri, ktorí po oboch hrdinoch pátrajú. Neuveriteľná kadencia gagov, rýchly švih, vydarené spevácke čísla, anjelská Marilyn Monroe a celá plejáda výborných hercov sa postarali o jeden z najnezabudnuteľnejších filmov v histórii filmu, ktorý dnes nechýba v žiadnym kánone.

20:00 Blade Runner 2049 (Blade Runner 2049) USA/Veľká Británia/Maďarsko/Kanada, 2017, Sci-fi/Triler (HBO)
Snímka Denisa Villeneuvea zobrazuje „dystopický“ svet gigantických korporácií a replikantov slúžiacich potrebám ľudí. Kyberpunková vízia tak opäť zahŕňa obrovské mestá, temné uličky, geometricky komponované priestory, monumentálne budovy a obrovské neónové reklamné pútače. Pokračovanie kultového zástupcu žánru kyberpunk sa odohráva tridsať rokov po udalostiach prvého filmu. Nový Blade Runner a dôstojník losangeleskej polície K odkryje tajomstvo, ktoré je natoľko zásadné, že by mohlo úplne rozvrátiť posledné zvyšky ľudskej spoločnosti. Toto odhalenie ho núti začať pátrať po Rickovi Deckardovi, bývalom Blade Runnerovi losangeleskej polície, ktorý je už 30 rokov nezvestný.

21:00 Miesto na výslní (A Place in the Sun) USA, 1951, Romantický/Dráma (ČT art)
Slávna filmová adaptácia Dreiserovy Americkej tragédie.
Georga je mladík z chudobných pomerov, ktorý dostane prácu v továrni svojho bohatého strýka. Tu sa zamiluje do mladej továrenskej robotníčky Alice, s ktorou prežíva láskyplný milostný vzťah. Keď však jedného dňa pocíti chuť bohatstva a životného štýlu vyššej spoločnosti, začne byť aj s týmto relatívne zaopatreným a príjemným životom nespokojný. Keď sa naskytne šanca spoločenského vzostupu, prostredníctvom manželstva s nádhernou Angelou Vickerovou, rozhodne sa obetovať lásku k továrenskej robotníčke. Tá je však tehotná a tvorí tak neprekonateľnú prekážku medzi ním a lepším životom. Adaptácia slávneho románu Americká tragédia sleduje morálny nihilizmus kapitalizmu, v ktorom je zisk a úspech nadradený záväzkom i cti. Z hlavnej postavy sa tu tak stáva vinník i obeť.


autor Marcel Šedo 23.7.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.