TV TIPY 22.10. - 28.10. 2018

TV TIPY 22.10. - 28.10. 2018

článok



PONDELOK 22.10.

Rany (Rane, 1998, Fed. Rep. Juhoslávie, Nemecko, Srdan Dragojevič), Dvojka, 22.25
Po Pekných dedinách pekne horia nám RTVS prináša ďalšiu Dragojevičovu kombináciu vojnovej drámy a komédie z prostredia a doby občianskej vojny v krajinách bývalej Juhoslávie. Režisér sleduje život dvoch dospievajúcich chlapcov v Belehrade v prvej polovici 90. rokov za vlády Slobodana Miloševiča. Mladíkov láka stále silnejúci svet podsvetia vo veľkomeste a aj oni začnú pociťovať túžbu stať sa jeho súčasťou. Film pripomenie slávny Underground Emira Kusturicu.

Ako zabiť vtáčika (How to Kill a Mockingbird, 1962, USA, Robert Mulligan), ČT 2, 22.05
Mladý ambiciózny obhajca Atticus žije so svojimi dvoma deťmi v južanskom mestečku Maycombe v 30. rokoch 20. storočia a ujíma sa ťažkého prípadu znásilnenia bielej dievčiny. Obvinený je miestny Afroameričan Tom Robinson a ten sa tak stáva ľahkým terčom rasizmu miestnych obyvateľov. Atticus je však presvedčený o jeho nevine. Slávna adaptácia románu Hharper Leeovej priniesla Oscara za najlepší výkon v hlavnej úlohe Ggregorymu Peckovi. Snímka získala ceny akadémie aj za výpravu a adaptovaný scenár.

Albert Nobbs (2011, VB/USA, Rodrigo Garcia), JOJ Cinema, 20.15
Pokiaľ máte zafixovanú Glenn Close ako nebezpečnú femme fatalle z drám Nebezpečné známosti alebo Osudová príťažlivosť, jej výkon v historickej snímke Albert Nobbs vás šokuje, prípadne si ani neuvedomíte, že sledujete túto charizmatickú herečku. Albert Nobbs žije a pracuje ako čašník v Dubline 19. storočia a chce si za ušetrené peniaze kúpiť a prevádzkovať trafiku. Problémom však je, že v skutočnosti ide o ženu, ktorá je nútená pre vlastnú bezpečnosť skrývať na verejnosti skutočnú identitu.

TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018

UTOROK 23.10.

Hačikó: Príbeh psa (Hachiko: A Dog´s Story, 2009, USA/VB, Lasse Hallstrom), JOJ Cinema, 16.45
Film Lassseho Hallstroma je povestnou výnimkou potvrdzujúcu pravildo, že hollywoodske remaky zahraničných diel nedosahujú úroveň svojich predchodcov. Príbeh psa je príbehom krásneho priateľstva univerzitného profesora Parkera Wilsona (Richard Gere) a jeho domáceho miláčika, ktorý sa skutočne odohral v Japonsku a pes Hačiko tam má aj vlastnú sochu. Film obsahuje zásadný dejový zvrat pomerne neskoro po svojom začiatku, preto by bolo škoda si vopred o deji čokoľvek zisťovať.

Jentl (Yentl, 1983, VB/USA, Barbra Streisand), AMC, 14.25
Barbra Streisand nie je iba výnimočnou herečkou a speváčkou, na svojom konte má aj niekoľko uznávanýh režijných pokusov. Muzikálový Jentl bol jej režijným debutom a neksôr v 90. rokoch nakrútila snímky Pán prílivu a Dve tváre lásky, kde si zahrala aj hlavné ženské úlohy. Jentl je mladé poľské židovské dievča, túžiace po študiu Svätého písma, čo jej však ako žene nie je umožnené. A tak sa začne vydávať za mladíka menom Anshel, rozhodne sa študovať a zaľúbi sa do spolužiaka. Po Albertovi Nobssovi tak máme počas jedného týždňa v televízii opäť film s rovnakou zápletkou, avšak s odlišnou motiváciou hlavných postáv.

Útek zo Sibíri (The Way Back, 2010, USA/SAE/Poľsko, Peter Weir), Film+, 22.00
Hviezdne obsadený historický koprodukčný veľkofilm Petera Weira sa odohráva na ázijskom, prevažne ruskom území, avšak mimo obývaných miest na nehostinných miestach. Skupinka utečencov z gulagu sa vydáva na dlhú cestu zo Sibíru cez Bajkal, púšť Gobi, Himaláje, Tibet, až do Indie. Film je nakrútený na motívy životopisného románu jedného z utečencov, Poliaka Slawomira Rawitza. Skupinka na neustálom pokraji fyzických a psychiských síl sa skladá z Eda Harrisa, Colina Farella, Jima Sturgessa alebo Saoirse Ronan.

STREDA 24.10.

Tiger a drak (Wo hu cang long, Tchaj-wan, Čína, Hong Kong, 2000, Ang Lee), Jednotka, 20.30
Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) patrí medzi najlepších majstrov bojového umenia. Vo výcvikovom tábore stretáva dávnu známu Shu Lien (Michelle Yeoh). Li ju požiada, aby doručila do Pekingu legendárny meč s názvom Green Destiny vodcovi menom Tche, priateľovi jej otca. Meč je však z domu pána Tche ukradnutý a nasleduje hon na jeho zlodeja s prezývkou Nefritová líška. Popis komplikovaného deja rozhodne nestačí na vyjadrenie toho, čo predvádzajú herci- atléti v réžii Anga Leeho na plátne.

Milan Rastislav Štefánik (1935, Československo, Jan Sviták), ČT 2, 22.00
Osudy Milana Rastislava Štefánika by sme radi privítali v nejakej modernizovanej podobe v slovenskej produkcii na veľkom plátne, čas si však môžeme krátiť staručkým filmom so strohým názvom Milan Rastislav Štefánik z roku 1935. Ten je na našom území neprávom takmer zabudnutý a málokedy sa dostane na televízne obrazovky. V hlavnej úlohe vedca, diplomata a vojaka sa predstavil Chorvát Zvonimir Rogoz, režíroval Jan Sviták (Přednosta stanice).

Jerguš Lapin (1960, Československo, Jozef Medveď), CS Film, 14.00
Baladický príbeh malého chlapca Jerguša Lapina sa odohráva v krásnej slovenskej prírode. Jergušovi zabili otca zbojníka a je nútený začať zarábať, aby jeho rodina mala z čoho žiť. Nadovšetko miluje okolitú prírodu, je ale nútený nastúpiť do služieb bohatých sedliakov a nakoniec končí ako pomocná sila v neďalekej továrni. Dopustí sa však osudného omylu a musí sa dať sa na útek pred žandármi. Jozef Medveď nakrútil citlivý detský film a jeho pro-socialistický podtext nepôsobí našťastie ani dnes otravne.

TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018

ŠTVRTOK 25.10.

Julieta (2016, Španielsko, Pedro Almodóvar), JOJ Cinema, 20.15
Julieta je žena v stredných rokoch a prišla nešťastne o manžela. So svojou dcérou Antíou tak prežíva veľmi ťažké obdobie. Obe ženy sa pomaly odcudzujú, až dcéra po dovŕšení dospelosti matku opustí. Julieta a Antía sa na dlhé roky odlúčia. Pedro Almódovar sa po experimente v lietadle s názvom Rozkoš v oblakoch vracia k tomu, čo mu ide najlepšie. K melodrámam o životom ťažko skúšaných ženách v pestrofarebnom, ale dokonale premyslenom výtvarnom riešení mizanscény.

Zelig (1983, USA, Woody Allen), AMC, 15.35
Dávno pred nástupom komiksových hrdinov obdarených nadprirodzenými schopnosťami na plátna kín tu bol omnoho zaujímavejší Leonard Zelig so svojim chameleónstvom. Leonard je schopný preberať vzhľad ľubovoľnej postavy vo svojom okolí a stáva sa z neho postupom času nešťastná a komická postava. S vizážou Woodyho Allena (v stave pôvodnej identity) si o problémy priam hovorí. Zelig je satirický pohľad na stádovitosť masy, prispôsobovanie sa väčšine alebo na otázku prchlivej slávy.

Varovné znamenia (Red Lights, 2012, Španielsko, USA, Rodrigo Cortés), Film+, 20.05
Hororový alebo thrillerový žáner patrí v Španielsku k tým najpopulárnejším a stal sa aj výborným vývozným artiklom krajiny. Režisér Cortés získal pre svoj film Varovné znamenia hollywoodske hviezdy, ako Robert De Niro, Sigourney Weaver, Elisabeth Olsen alebo Cillian Murphy. Príbeh sa točí okolo dvoch vyšetrovateľov paranormálnych javov, ktorí sa snažia odhaliť rôznych podvodníkov. Nevidiaci Simon Silver je však chytrý pofesionál, alebo je možné, že sú jeho schopnosti reálne? Tom (Murphy) dojde v závere k prekvapivému zisteniu.

TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018

PIATOK 26.10.

Neds (2010, VB/Francúzsko, Peter Mullan), Dvojka, 23.05
Uznávaný britský herec Peter Mullan najviac upútal ako režisér historickou drámou Padlé ženy, jeho ďalšia snímka s názvom Neds patrí do subžánru v súčasnosti populárnej sociálnej drámy. John McGill je mladý katolík so záujmom štúdia na vysokej škole, pod vplyvom partie grázlov sa ale dostáva v prostredí Glasgowa 70. rokov na zlé chodníčky. Kde hľadať príčiny prepuknutia sklonov násilia u mladistvých? Dnes za to viníme napríklad hranie počítačových hier, kedysi za to mohol alkohol v rodine alebo zlý školský systém.

Válka barev (1995, Česko, Filip Renč), ČT 2, 23.35
Aj česká kinematografia má svoju Zväčšeninu. Nakrútil ju v roku 1995 Filip Renč s Lukášom Vaculíkom v hlavnej úlohe. Amatérsky fotograf Ondrej pri lete v ultraľahkom lietadle zachytí na aparát prestrelku dvoch neznámych mužov. Ondrej sa zaplieta do záhadnej skupiny milovníkov paintballu a sám sa pustí do vyšetrovania celej záhady. Renč podobne, ako Antonioni v slávnej Zväčšenine skúma médium fotografie ako nespochybniteľného záznamu reality a vo svojej dobe priniesol pomerne odvážny experiment, ktorý sa nestretol s pochopením kritiky ani publika.

REC (2007, Španielsko, Jaume Balagueró, Paco Plaza), Film+, 22.00
Jeden z najlepších príspevkov v subžánri foudfootage hororu sa odohráva v starom barcelonskom baráku počas výjazdu požiarnikov. Hlavnými aktérmi sú televízna reportérka a kameraman a niekoľko zbesilých „nemŕtvych“ obyvateľov činžiaku. REC je nakrútený ako televízna reportáž a prináša dostatočnú porciu krvavých záberov, temnú atmosféru, slušné ľakačky a prekvapivú pointu. Americký remake s názvom Karanténa je v podstate doslovnou kópiou originálu.

TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018 TV tipy 22.10. - 28.10. 2018

SOBOTA 27.10.

Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking, 1995, VB/USA, Tim Robbins), Jednotka, 22.25
Sestra Helena sa stretáva s vrahom odsúdeným na smrť v cele smrti za úmyslom uľahčiť mu odchod z pozemského sveta. Postupne si vyvíja k vrahovi vzťah a bude sa snažiť pred súdom zmierniť jeho trest. Film v réžii herca Tima Robbinsa sa zaoberá psychikou brutálneho zločinca a svojim spôsobom ho približuje divákovi, čo snímke zabezpečilo značnú kontroverznosť. V hlavných úlohách sa predstavili Susan Sarandon a Sean Penn, pričom Sarandon si za svoj výkon vyslúžila Oscara.

Citová výchova jednej Dáše (1980, Československo, Ján Zeman), Dvojka, 20.35
Ján Zeman nepatrí medzi ospevovaných klasikov československej kinematografie, každopádne niektoré jeho snímky stoja určite za pozornosť. Medzi ne nepochybne patrí aj dráma Citová výchova jednej Dáše. Zeman sa venuje dievčine menom Dáša, typickej pubertiačke vzdorujúcej vôli rodičov a spoznávajúcej prvé lásky a životné sklamania a do toho snaha dostať sa na vysokú školu. Režisér sa aj v tejto snímke dotýka nepríjemných javov v spoločnosti, čo v čase normalizácie nebolo každodenným zvykom.

Americká noc (La Nuit Américaine, 1973, Francúzsko/Taliansko, Francois Truffaut), ČT 1, 23.45
Americká noc patrí medzi najmilovanejšie filmy jedného zo zakladateľov francúzskej novej vlny, Francoisa Truffauta. Americká noc je film vo filme a o filme a režisér v ňom vyznáva svoju lásku k tomuto médiu. Zobrazuje komplikované vzťahy vnútri filmového štábu vrátane milostných pletiek, v hlavnej úlohe sa totiž objavuje krásna Jacqueline Bisset. Truffaut je ku svojim filmovým hviezdam zhovievavý, ospravedlňuje ich hviezdne maniére a nevery, pretože sú súčasťou ľudskej prirodzenosti.



NEDEĽA 28.10.

Noční jazdci (1981, Československo, Martin Hollý ml.), Jednotka, 20.30
Najznámejší, najpopulárnejší a aj najkvalitnejší tunajší eastern nakrútil v roku 1981 Martin Hollý ml. s Radoslavom Brzobohatým a Michalom Dočolomanským v hlavných úlohách colníka z Prahy a miestneho pašeráka koní. Dej sa odohráva na poľsko-slovenskom pohraničí v časoch novozaloženej Československej republiky. Dôležitú úlohu tu zohráva drsná príroda, nesmú chýbať ani scény z krčmy a  konfrontácia tvrdých chlapov na oboch stranách zákona v záverečnej prestrelke.

Masaryk (2016, Česko/Slovensko, Julius Ševčík), Jednotka, 22.00
Nie Tomáš Garrique, ale jeho syn Jan Masaryk je predmetom skúmania režiséra koprodukčného filmu Masaryk Juliusa Ševčíka. Toho vo výpravnej životopisnej snímke stvárnil Karel Roden. Dôležitý štátnik a umelec, užívajúci si život plnými dúškami, strávil život na cestách a bol aj veľkým vlastencom. Masaryk získal celkovo 12 Českých levov, 8 slovenských cien Slnko v sieti a Roden zabodoval ako najlepší herec sezóny aj u českých kritikov a získal tamojšiu Cenu českej kritiky.

Prelud (Mirage, 1965, USA, Edward Dmytryk), ČT 2, 21.50
Prelud patrí k menej známym filmom subžánru noir a nakrútil ho tvorca jednej z najslávnejších „noiroviek“, Murder, my Sweet, Kanaďan Edward Dmytryk. Gregory Peck stvárňuje úlohu účtovníka Davida, ktorý stratil pamäť. Ten sa ocitá na firemnom večierku, kde vypadne prúd a muž sa vydáva dole schodmi smerom k východu. Cestou sa zoznamuje s tradičnou femme fatalle a začnú ho prenasledovať tajomní muži. Zúfalý David sa obracia na súkromného detektíva so žiadosťou o pomoc.


autor Erik Binder 22.10.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.