TV TIPY 14.1. - 20.1. 2019

TV TIPY 14.1. - 20.1. 2019

článok



PONDELOK 14.1.

Poklad byzantského kupce (1966, Československo, Ivo Novák), ČT 1, 14.15
Klasické české čiernobiele detektívky majú svoje kúzlo aj polstoročie po svojom vzniku. Poklad byzantského kupce sa točí okolo vzácneho pokladu z deviateho storočia, považovaného za stratený. Vo vedeckom ústave sa odohrá vražda a tú príde vyšetrovať kapitán Exner. Na vlastnú päsť sa do pátrania púšťa aj mladá študentka Kamila Housková a prichádza na zaujímavé skutočnosti. Film obsahuje prvky bláznivej komédie, kriminálny príbeh je ale dostatočne napínavý sám o sebe.

Hmla (The Fog, 1979, USA, John Carpenter), ČT 2, 21.50
Tajuplný dej sa odohráva v americkom mestečku Antonio Bay, ktoré momentálne oslavuje storočnicu existencie. Prichádza sem desivá hmla spoločne s partiou mŕtvych námorníkov s cieľom pomstiť sa za dávno spáchané zločiny. Ccarpenter sem obsadil aj svoju hviezdu zo slasheru Halloween Jamie Lee Curtis, v tej dobe už renomovanú „final girl“. A zahrala si tu spoločne so svojou matkou Janet Leigh. Hmla je pomalým filmom zameraným viac na nepríjemnú a desivú atmosféru, než na krvavé masakre.

Tristana (1970, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Luis Buňuel), Dvojka, 22.25
Tristana nás privádza do španielskeho mesta Toledo dvadsiatych rokov minulého storočia. V ústredí záujmu je netradičný vzťah krásnej ženy Tristany a jej poručníka Dona Lopeho, ktorý rád so ženou manipuluje. Don Lope sa tvári ako veľmi zbožný človek, avšak Buňuel sa vďaka jeho vykresleniu ako pokrytca dostáva aj k jeho obľúbenej anti - klerickej tématike. V hlavných úlohách sa predstavili patrične slizký Fernando Rey (Francúzska spojka) a Catherine Deneuve. Vo vedľajšej zase Franco Nero.

UTOROK 15.1.

V zajatí rýchlosti (The World´s Fastest Indian, 2005, Nový Zéland, USA, Roger Donaldson), AMC, 8.00
Toho najrýchlejšieho „Indiána“ na svete vlastnil človek menom Burt Munro, ktorý sa na motorke Indian Scout z roku 1920 pokúsil na soľných jazerách v Bonneville vytvoriť nový traťový rýchlostný rekord. Burta si s veľkou chuťou zahral Anthony Hopkins a patrí medzi najpozitívnejšie postavy jeho kariéry. V zajatí rýchlosti zase medzi najpozitívnejšie filmy nového tisícročia a pokiaľ budete mať pocit, že vo vašom živote nič nemá zmysel, táto snímka vám zdvihne náladu a optimizmus.

Báječná léta pod psa (1997, Česko, Petr Nikolaev), ČT 1, 20.00
Na motívy knihy Michaela Viewegha nakrútil v roku 1997 Petr Nikolaev celovečerný film Báječná léta pod psa. Snímku čakalo celkovo sedem nominácií na Českého lva, avšak žiadnu nomináciu prekvapivo nepremenila. Príbeh jednej rodiny, ktorá prežíva „báječná léta pod psa“ od 60 – rokov, je typická česká divácka tragikomédia a v tomto subžánri patrí k vrcholným dielam. Úlohy rodičov syna a hlavnej postavy deja Kvida si zahrali Ondřej Vetchý a Libuše Šafránková.

Chyťte doktora (2007, Česko, Martin Dolenský), ČT 2, 21.50
Martin Dolenský nakrútil v roku 2007 experimentálnu vzťahovú komédiu Chyťte doktora a tá sa dočkala veľmi kontroverzných reakcií. Hlavnou postavou je gynekológ Michal, ktorý je svojej žene neverný. Film ponúka tri začiatky a tri rôzne pohľady na situáciu. Ak Michal manželstvo nezachráni, čaká ho tak vo filme možnosť reparátu vrátením sa na začiatok. Tie negatívne reakcie sú tak pochopiteľné, muži v realite možnosť reparátu vlastných zlyhaní väčšinou od žien nedostávajú...

TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019

STREDA 16.1.

Agent bez minulosti (2002, USA, Nemecko, Doug Liman), Dajto, 20.15
V roku 2002 sme ešte netušili, že z Agenta bez minulosti sa stane najmä vďaka druhému a tretiemu Greengrassovmu dielu kinematografický fenomén. Ale aj konvenčnejšie a viac staromódne poňatá prvá časť v réžii Douga Limana je vynikajúcou zábavou so skvele napísanou postavou agenta Bournea, muža, ktorý stratil pamäť. Svoju minulosť bude skladať aj s pomocou náhodnej novej známej Márie. Román Roberta Lundluma bol už v minulosti sfilmovaný v hlavnej úlohe s Richardom Chamberlainom.

Prvotný strach (Primal Fear, 1996, USA, Gregory Hoblit), Jednotka, 20.30
Sebavedomý chicagský právnik Martin Vail sa dostáva k prípadu brutálnej vraždy biskupa Rushmana a začne obhajovať hlavného podozrivého, 19 – ročného miništranta Aarona Stamplera. Mladík trpí rozdvojenou osobnosťou a tento prípad bude vo Vailovej kariére možno ten najťažší. S Aaronom mu začne pomáhať aj jeho bývalá milenka, psychiatrička Molly Arrington. V hlavných úlohách sa predstavili Richard Gere ako právnik a za úlohu Aarona na Oscara nominovaný Edward Norton.

Rohy (Horns, 2013, USA, Kanada, Alexandre Aja), JOJ Cinema, 0.15
Igovi Perrishovi sa jeho úžasný život zrúti behom niekoľkých momentov. Jeho krásna priateľka je zavraždená a stáva sa z neho hlavný podozrivý. Svoj žiaľ začne utápať v alkohole a jedného dňa si všimne, že mu na čele začnú rásť rohy. Stáva sa z neho niečo ako superhrdina a bude sa snažiť svoje schopnosti využiť v hľadaní skutočného vraha. Daniel Radcliffe zatiaľ spoločne so Swiss Army Man v najviac netradičnej úlohe svojej kariéry. Rohy v sebe umne kombinujú viacero žánrov.

TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019

ŠTVRTOK 17.1.

322 (1969, Československo, Dušan Hanák), CS Film, 14.00
Celovečerný hraný debut Dušana Hanáka patrí medzi najdôležitejšie filmy tunajšej novej vlny. Číslo 322 odkazuje na diagnózu, ktorou trpí hlavný hrdina kuchár Lauko v netradičnom stvárnení Václava Lohniského. Ide o rakovinu hrdla. Ten chudák žije so stále atraktívnou ženou po rozvode v jednom byte a bývalá manželka má navyše ešte milenca. Čiastočne experimentálne dielo, využívajúce dokumentárne výrazové prostriedky, patrí medzi povinné slovenské filmové čítanie.

Muž, ktorý spoznal nekonečno (The Man Who Knew Infinity, 2015, VB, Matt Brown), Filmbox, 19.40
Životopisný príbeh indického matematika Srinivasa Ramanujana nám ho predstavuje počas štúdia na Cambridge a prenáša nás do roku 1913. Tam ho pozýva jeho mentor, profesor G.H. Hardy. Mladý matematik však uvažuje o matematike odlišne ako predpisovali učebné osnovy a navyše sa v zahraničí musí stretávať aj spoločenskými predsudkami. Jeho výnimočný talent však nezostal v utajení. Hlavnú úlohu si zahral Dev Patel a ako profesor sa predstavil Jeremy Irons.

Muži v říji (2009, Česko, Robert Sedláček), ČT 2, 22.00
Naši západní susedia sú schopní všetkého, napríklad aj takého usporiadania majstrovstiev Európy v disciplíne vo vábení jeleňov. To by sa malo uskutočniť na malej juhomoravskej dedine Mouřínov. Počas príprav sa samozrejme pred nami defilujú všetky vzťahy miestnych obyvateľov. V hlavných úlohách sa predstavila celá plejáda hercov staršej generácie, ako Martin Huba, Jaromír Hanzlík, Pavel Zedníček, alebo Jiří Lábus. Robert Sedláček nakrútil komédiu, ktorá určite nesadne každému, ale táto jej osobitosť môže byť iba výhodou.

TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019

PIATOK 18.1.

Zlaté oko (Golden Eye, 1995, VB, USA, Martin Campbell), JOJ Plus, 20.10
Zlaté oko znamenalo v roku 1995 veľký návrat Jamesa Bonda na scénu. Výber ústredného herca v podobe Piercea Brosnana bol dokonalý a Zlaté oko je dodnes zo štvorice bondoviek s týmto Írom najlepšie. James Bond kedysi zlikvidoval sovietsku továreň na biochemické zbrane a v súčasnosti sa dočká odplaty. Do hry vstupuje aj ruská mafia. Zápletka nie je samozrejme podstatná, dodajme, že bond girls boli v Zlatom oku výnimočne krásne. Tú dobrú si zahrala Izabella Scorupco a tú zlú Famke Janssen.

Levie srdce (Lejonhjärtat, 2013, Fínsko, Švédsko, Dome Karukoski), Dvojka, 21.40
Multi-kulti tématika je v súčasnosti minimálne na európskych filmových festivaloch v kurze a jeden príspevok k téme nám poskytla fínsko-švédska koprodukcia z roku 2013 Levie srdce. Tá nás zavádza medzi skupinu ortodoxných neonacistov s hlavným hrdinom Teppom. Muž zbalí čašníčku Sari, tá však má malého synka čiernej pleti. Trojica sa začne postupne zbližovať. Napriek jednoduchej zápletke sa veci nebudú vyvíjať prvoplánovo a predvídateľným smerom, scenár sa nakoniec úspešne vyhýba tézovitosti.

Ostrovy uprostred prúdu (Islands in the Streams, 1977, USA, Franklin J. Schaffner), ČT 2, 23.25
Franklin J. Schaffner opäť po úspešnom Pattonovi spojil sily s hercom Georgeom C. Scottom a nakrútil adaptáciu poviedky Ernesta Hemingwaya Ostrovy uprostred prúdu. Scott sa nám predstavil v úlohe sochára Thomasa Hudsona užívajúceho si pokojné dni na Bahamách. Z letargie ho preberú jeho dvaja synovia a začiatok druhej svetovej vojny. Scottovi sekunduje ďalšia herecká legenda, David Hemmings. Schaffner priniesol krásne zábery tropického raja a posolstvo o otcovskej láske a odporu voči tyranii.

TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019 TV tipy 14.1. - 20.1. 2019

SOBOTA 19.1.

Zradca (Traitor, 2008, USA, Jeffrey Nachmanoff), Film +, 18.20
O islamskom terorizme a boji proti nemu bolo nakrútených v tomto storočí už skutočne veľa filmov, Zradca patrí rozhodne medzi tie lepšie. Samir Horn (Don Cheadle) je člen špeciálnych jednotiek, stojaci na oboch stranách barikády ako polovičný moslim a americký občan. Jedného dňa sa však stane podozrivým z medzinárodného spiknutia a je na neho nasadený špeciálny agent Roy Clayton (Don Cheadle). Zradca, ako väčšina ambicióznejších snímok s touto tematikou, sa snaží byť vo vykreslení ideologického konfliktu čo najobjektívnejší.

Slavnosti sneženek (Československo, 1983, Jiří Menzel), Dvojka, 20.35
Spor loveckých spolkov nad zastreleným diviakom neznie príliš ako námet na vynikajúcu inteligentnú zábavu, ale keď je autorom predlohy Bohumil Hrabal a režisérom adaptácie Jiří Menzel, všetko môže byť inak. Spisovateľ vychádzal z vlastných zážitkov z chatovej oblasti v blízkosti Prahy a väčšina postáv má reálny predobraz. No a potvrdí sa stará známa pravda, že Česi (a aj Slováci) sa radi prejedajú, vypijú si, zaspievajú si a prípadne aj pobijú. Obsadenie je samozrejme špičkové a maximálne nabité známymi menami.

Hon (Jagten, Dánsko, Švédsko, 2012, Thomas Vintenberg), ČT 2, 21.40
Zápletka drámy Hon nie je príliš nová, falošné obvinenie a znášanie jeho následkov sme tu mali viackrát, napríklad v Detskej hodinke Williama Wylera. Ale Thomas Vinterberg nakrútil Hon tak sugestívnym a dramatickým spôsobom, že vás nenechá vydýchnuť od začiatku do konca. 40- ročný Lukas si dáva po rozvode do poriadku život a všetko sa zdá byť ideálne. Jedného dňa ho však obviní malé dievča so obťažovania. Ako naloží s touto informáciou Lukasovo okolie a muž samotný?



NEDEĽA 20.1.

Jarné upratovanie s.r.o. (Sunshine Cleaning, USA, 2008, Christine Jeffs), AMC, 15.20
Príbeh dvoch sestier z amerického malomesta patrí medzi príjemné nezávislé komediálne drámy. Rose Lorkowská (Amy Adams) bola na strednej škole hviezdou, dnes je slobodná matka a pracuje ako upratovačka. Jej sestra Norah (Emily Blunt) žije stále so svojráznym otcom v podaní Alana Arkina, nie príliš úspešným obchodníkom. Sestry sa spoločne rozhodnú, že si založia firmu na upratovanie priestorov, kde sa stal zločin. Jarné upratovanie s.r.o. má skôr rozvoľnený, než pevne ucelený dej a svedčí mu to tak.

Vec (The Thing, USA, 1981, John Carpenter), ČT 2, 21.50
Legendárny horor Johna Carpentera je remakeom sci-fi filmu z počiatku 50. rokov založeného na poviedke Kto je tam? Johna Wooda Campbella. Oproti prvej verzii sa presúvame z Arktídy do Antarktídy a z konverzačnej žánrovky sa dostávame do monster – hororu. Vedci na základni odrezanej od zvyšku sveta sa dostávajú do kontaktu s agresívnou mimozemskou formou života, schopnou prežívať v tele hostiteľa a tak si nikto nemôže byť istý, či sa z jeho kolegu nestalo monštrum.

Pat Garrett a Billy Kid (Pat Garrett and Billy the Kid, USA, 1973, Sam Peckinpah), Dvojka, 22.10
Sam Peckinpah ponúkol svojský pohľad na legendy divokého západu, Pata Garretta a Billyho Kida. Tých stvárnili westernoví špecialisti James Coburn a Kris Kristofferson. Dvojica patrila kedysi medzi zločincov v jednej bande, z Pata sa však stal šerif a má za úlohu Billyho dolapiť. Autorom hudby je Bob Dylan, ten si zahral aj jednu z vedľajších postáv a vyzerá tu „mierne“ divne. Snímka plynie dosť pomaly, je skôr rozjímavá, ide tak o autorský western jedného z najlepších režisérov americkej histórie.


autor Erik Binder 14.1.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.