PREHĽAD FILMOV ROKA 2019 V NAŠICH KINÁCH

PREHĽAD FILMOV ROKA 2019 V NAŠICH KINÁCH

článok



Uplynulý rok patril medzi tie lepšie v kinematografii, čakalo nás viacero úspešných a zároveň kvalitných titulov (Ready Player One, Spider-Man: Paralelné svety), pochopiteľne aj veľké prepadáky a sklamania (Robin Hood, Liga spravodlivosti), ale tak to už chodí.

Najviac ale potešili prekvapenia nečakané, ako Desivé dedičstvo alebo Tiché miesto. Poďme sa pozrieť, na čo sa tento rok tešiť, čo by nemalo uniknúť vašej pozornosti a čoho, aspoň dúfame, sa nebudeme musieť obávať. Vybrať je skutočne z čoho a veľa vecí sa nám do prehľadu nezmestilo. Preto sme dali vo viacerých prípadoch prednosť kombinácii predpokladanej kvality s komerčným potenciálom pred jasnými „výplachmi“. Nový Terminátor nemá ešte oficiálny názov, tak za lenivosť ho spomíname iba takto.

Jack stavia dom (The House That Jack Built, r. Lars von Trier) 17.1.
Každý nový film Larsa von Triera je očakávaný s veľkým napätím a keď z neho dokonca odchádzajú aj diváci v Cannes, tak by mala byť návšteva kina nutnosťou aj pre tých mainstreamovejších divákov. Jack nebude skutočne stavať dom, ale „umelecky“ vraždiť, pre upresnenie.

The Favourite (r. Yorgos Lanthimos) 24.1.
Historická dráma gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa neuveriteľným spôsobom zabodovala na Britisch Indipendent Awards, určite sa jej nevyhnú ani Zlaté Glóby a Oscarový večer z nej môže urobiť čierneho koňa sezóny. Olivia Colman, Rachel Weisz a Ema Stone hrajú ako o život.

Roma (Roma, r. Alfonso Cuarón) 1.2. vybrané kiná na Slovensku
Film Roma sleduje dievča Cleo, ktoré pracuje v domácnosti stredostavovskej rodiny v štvrti Roma v hlavnom meste Mexika. Ako v dômyselne napísanom liste venovanom ženám, ktoré ho vychovali, spomína Cuarón na vlastné detstvo a vytvára živý a precítený portrét domácich konfliktov a spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70. rokov minulého storočia. Desať nominácii na 91. ročníku udeľovanie cien akadémie - Oscar.

The LEGO Movie 2 (r. Mike Mitchell, Trischa Gum) 7.2.
Príbehy zo sveta LEGO - vesmíru dosiaľ nesklamali a nie je preto dôvod sa obávať, že by návrat medzi domy z kociek a „kockáčov“ nebola opäť excelentná zábava. Hrdinovia z mesta Bricksburg budú tentokrát čeliť nájazdu mimozemšťanov z LEGO DUPLO. Kto si kedysi staval LEGO, dobre vie, o aké zlo ide...

Mária, kráľovná Škótska (Mary Queen of Scots, r. Josie Rourke) 7.2.
Mária Stuartovna bola pri narodení korunovaná za škótsku kráľovnu a v šestnástich rokoch sa stala vďaka svadbe s Františkom II. aj kráľovnou francúzskou. O dva roky neskôr sa z nej však stáva vdova a vracia sa do rodnej krajiny nárokovať si o trón. Saoirse Ronan, Margot Robbie a Guy Pearce rozohrajú komplikovanú hru intríg.

Alita: Bojový anjel (Alita: Battle Angel, r. Robert Rodriguez) 14.2.
Robert Rodriguez nakrútil podľa komiksu Yukita Kishira príbeh o bojovom anjelovi menom Alita, ktorý by mal pomôcť ukončiť éru deštrukcie na Zemi započatú Tipharesom. V tomto prípade sa tak trochu obávame osudu a rozpakov zo Smrteľných strojov, ale radi sa budeme mýliť.

Dievča (Girl. r. Lukas Dhont)
Lara je trans žena, ktorá sa narodila s telom a menom chlapca. Podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry, ktoré z nej spravia ženu. Zároveň sa zapisuje na prestížnu baletnú školu, kde oddych nemá miesto. Všetci v jej okolí jej snahu a túžbu chápu a podporujú ju, film nie je o boji s okolím. Je o vnútornom boji Lary, o túžbe, ktorá je tak silná, že jej v nej nič nezabráni.

Ako si vycvičiť draka 3 (How to Train Your Dragon: The Hidden World, r. Dean DeBlois) 21.2.
Prvé dva diely patria medzi najlepšie animované diela posledných desiatich rokov, smelo konkurujúcim zázrakom z Pixaru a niektoré z nich aj prekonávajúce. Originálny svet, kde spolu nažívajú Vikingovia a draci poteší vždy rovnakou mierou deti aj dospelých, tentokrát príde k slovu aj láska medzi drakmi.

Ostrým nožom (r. Teodor Kuhn) 21.2.
Dodnes neobjasnenou vraždou Daniela Tupého sa inšpirovali tvorcovia snímky Ostrým nožom, čaká nás však aj mnoho fabulácie. Film je príbehom Ľudovíta, otca zavraždeného mladého chlapca. Súdy si s prípadom nevedia rady, mužovi sa komplikujú vzťahy v rodine. Snáď nás čaká lepší výsledok ako v prípade Únosu.

Green Book (r. Peter Farrelly) 7.3.
Cena divákov pre najlepší film na festivale v Toronte, 5 nominácií na Zlaté glóbusy, nadšené ohlasy kritikov, životný film režiséra Petera Farrellyho (Blbý a blbší). Mahershala Ali a Viggo Mortensen v hlavných úlohách muzikanta čiernej pleti a jeho šoféra a jedného priateľstva v časoch, kedy bol svet striktne „čiernobiely“.

Captain Marvel (Anna Boyden, Ryan Fleck) 7.3.
V DC s tým už začali, tentokrát sa pridáva aj Marvel. A nás teší sa tešiť na filmy o superhrdinoch s krásnymi hlavnými ženskými predstaviteľkami. K popularite nového filmu z Marvel univerza zrejme prispeje aj zasadenie do rokov deväťdesiatych. Vo veci nie je nič menšie, než vojna medzi dvoma mimozemskými rasami.

My (Us, r. Jonathan Peele) 28.3.
Dva roky po fenomenálnom úspechu komediálneho hororu Uteč prichádza tento rok Jonathan Peele s novinkou My. Detaily ohľadom deja stále režisér tají, pôjde však opäť o thriller a v hlavných úlohách sa objavia Lupita Nyong´o a Elisabeth Moss. K dispozícii však máme trailer.

Dumbo (r. Tim Burton) 28.3.
Dumbo z roku 1941 patrí medzi najklasickejšie a najobľúbenejšie animované filmy štúdia Disney. Akýkoľvek remake by sa zdal neprijateľný, ale látky sa po dlhých desaťročiach chopil Tim Burton a obavy sa aspoň mierne rozptýlili. Pôjde samozrejme o verziu hranú a snáď v typicky burtonovskom štýle.

Hellboy (r. Neil Marschall) 11.4.
Za Ronom Perlmanom v úlohe Hellboya nám bude už navždy smutno a neschopnosť štúdia doviesť jeho príbeh do trilógie patrí medzi tie najhoršie rozhodnutia finančníkov v Hollywoode. Máme tu však vďaka traileru solídne pôsobiaci reboot s charizmatickým Davidom Harbourom v hlavnej úlohe.

Avengers: Endgame (r. Anthony Russo, John Russo) 25.4.
Nekonečná vojna to načala a Endgame to ukončí. Na svete je prvý trailer a dá sa očakávať, že budú prekonané aj úctyhodné tržby trojky, respektíve prvej časti tretieho dielu. Tá neskončila, eufemisticky povedané, happy – endom a tak sú očakávania veci nasledujúcich našponované na maximum.

John Wick 3: Parabellum (r. Chad Stahelski) 23.5.
Zavŕšenia v podobe trilógie sa však dočká rovnako cool hrdina ako Hellboy, John Wick. Ten je pre svojich odporcov taktiež niekým ako vyvrheľom z pekla a uvidíme, či sa budú prepisovať štatistiky v počte mŕtvych usmrtených jednou osobou.

Ad Astra (r. James Gray) 23.5.
Ťažkotonážne a snáď aj filozofické sci-fi sľubuje titul Ad Astra režiséra Jamesa Graya v hlavných úlohách s Bradom Pittom a Tommym Lee Jonesom. Vesmírny inžinier McBride sa vydáva po stopách svojho otca z misie spred dvadsiatich rokov až na hranicu slnečnej sústavy a spoznáva tam jedno desivé tajomstvo.

Godzilla: Kráľ monštier (Godzilla: The King of Monsters, r. Michael Dougherty) 30.5.
Áziou reznutá Godzilla z roku 2014 sa zdá tou správnou cestou, ako v súčasnosti uchopiť a modernizovať túto látku v Hollywoode. Touto cestou vzdania holdu japonským originálom sa vydali aj tvorcovia pokračovania s podnázvom Kráľ monštier, pretože sa tu stretneme s Mothrou, kaiju Rodanom a Kingom Ghidorahom.

X – Men: Dark Phoenix (r. Simon Kinberg) 6.6.
Po rozpačitom prijatí X – Men: Apokalypsa nás čaká „reparát“ v podobe Dark Phoenix. Na režisérsku stoličku nezasadol Brian Singer, ale Simon Kinberg, doposiaľ úspešný a skúsený scenárista (séria X – Men, Sherlock Holmes, seriál Star Wars: Povstalci). Hlavným protivníkom hrdinov bude Jean Grey, bojujúca so záhadnou silou vo vlastnom tele.

Spider – Man: Ďaleko od domova (Spider - Man: Far From Home, r. Jon Watts) 4.7.
Spider – Man: Paralelné svety patril medzi najlepšie filmy uplynulého roka, tak sme zvedaví, ako s animovanou konkurenciou dokáže udržať krok pokračovanie úspešného Homecoming v hlavnej úlohe s Tomom Hollandom. Záporného hrdinu si zahrá Jake Gyllenhaal.

Leví kráľ (The Lion King, r. Jon Favreau) 18.7.
Nie levie, ale skôr mamutie tržby sprevádzali premietanie animovaného filmu s rovnakým názvom v roku 1994. Remake tohto nesmrteľného diela sa podľa traileru bude snažiť čo najviac držať pôvodnej verzie a dá sa očakávať útok na tržby Avengers: Endgame. Prípadne totálne fiasko.

Once Upon a Time In Hollywood (r. Quentin Tarantino) 8.8.
Vraždy Charlesa Mansona patria do najčiernejšej kroniky novodobých dejín USA. Medzi jeho obete patrila aj manželka režiséra Romana Polanskiho, Sharon Tate. K incidentu sa vracia Quentin Tarantino vo filme Once Upon a ime In Hollywood a podľa všetkého, respektíve podľa hereckých mien, je na čo sa tešiť.

Toy Story 4: Príbeh hračiek (Toy Story 4, r. Josh Cooley) 8.8.
Príbeh hračiek z roku 1994 z dielne štúdia Pixar a v réžii Johna Lassetera prepisovalo históriu animovanej tvorby. Dva nasledujúce diely poskytli taktiež veľmi kvalitnú rodinnú zábavu, ako sa od Pixaru vždy očakáva a diel číslo 4, naplánovaný na august tohto roka, režíruje Josh Cooley.

To kapitola 2 (It: Chapter II, r. Andy Muschietti) 5.9.
Pokračovanie úspešnej a nesmierne vydarenej adaptácie knihy Stevena Kinga To bude mať premiéru v septembri, dva roky po uvedení prvého dielu. Tí, ktorí knihu čítali, vedia, kam sa bude príbeh posúvať. Avšak udalosti roku 1985, ako ich čitatelia poznajú z knihy, sa budú odohrávať v roku 2017.

Joker (r. Todd Phillips) 3.10.
Fotky Joaquina Phoenixa ako Jokera obletujú internet už nejakú dobu a robia filmu veľmi dobrú reklamu. O filme Todda Phillipsa (Vo štvorici po opici, Starsky & Hutch) sa toho veľa nevie, čo je len ďalším skvelým reklamným ťahom pred októbrovou premiérou.

Zombieland 2 (r. Ruben Fleischer) 10.10.
Že apokalypsa môže byť aj veľká sranda, to ukázal Zombieland Rubena Fleischera z roku 2009. Režisér bude mať na svedomí aj druhú časť, casting bude viac menej rovnaký a tak sa zdá, že na osvedčenom recepte nebude čo pokaziť. Snáď sa tvorcovia nevydajú cestou viac znamená viac.

Kingsman 3 (Matthew Vaughn) 14.11.
To Matthew Vaugh má čo po priemernom Zlatom kruhu čo naprávať a vrátiť do série bezprostredný vtip a kúzlo prvého dielu. Ten zapôsobil ako blesk z čistého neba, dvojka už len ako slabšie hrmenie. Sľubný je nový casting: Ralph Fiennes, Daniel Brühl alebo Rhys Ifans.

Frozen 2 (r. Chris Buck, Jennifer Lee) 21.11.
Ľadové kráľovstvo patrí k najkúzelnejším animovaným filmom poslednej doby a podarilo sa mu rýchlo získať nie jednoducho nadobudnuteľný štatút vianočnej televíznej klasiky. A právom. Či sa to podarí aj avizovanej dvojke, na to si musíme počkať až do novembra.

Star Wars: Episode IX (J.J. Abrams) 19.12.
The Last of Jedi Riana Johnsona patrí v sérii k najkontroverznejšie prijatým kúskom a tak sa k réžii opäť vracia J. J. Abrams (Sila sa prebúdza), aby Star Wars príliš nevybočovali z daného smeru preferovaného väčšinou. Podtitul, ani nič okolo snímky ešte nie je známe.

Perinbaba 2 (r. Juraj Jakubisko) 26.12.
Či sa podarí Jurajovi Jakubiskovi naviazať na úspech a obľúbenosť filmu Perinbaba z roku 1985 vyzerá ako tá najzákladnejšia otázka slovenskej kinematografie tohto roku. Pesimisti v tom majú jasno, optimistov veľa nie je, ale stále tu je nádej...

Na záver upozorňujeme menovite aj na ďalšie vysoko očakávané tituly mimo našej tridsiatky:

The Upside, Chaos Walking, Boy Erased, Aladdin, Greyhound, Shazam!, Men In Black International, Pet Sematary, You Are My Friend, The New Mutants, Hobbs and Shaw, Artemis Fowl, Charlie´s Angels, Downton Abbey, Gemini Man, Terminator (bez podtitulu), Ovečka Shaun vo filme: Farmageddon, Death On Nile, Masters Of The Universe, Little Women, Cats


autor Erik Binder 1.2.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.