30+1 najzaujímavejších celovečerných filmov 30. ročníka MFF Art Film 2024

Šéfredaktor Kinemy a jeho výber dôležitých filmov z programu 30. ročníka MFF Art Film ...

pridal Peter Konečný 20.6.2024 o 22:59
30+1 najzaujímavejších celovečerných filmov 30. ročníka MFF Art Film 2024


Šéfredaktor Kinemy a jeho výber dôležitých celovečerných filmov z programu 30. ročníka MFF Art Film 2024. Dôraz bol kladený na novinky, mimo krátkych filmov.

Nečakajte príliš veľa od konca sveta / Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii
Prepracovaná produkčná sa rúti po Bukurešti, zažíva rôzne príhody a jej bláznivé putovanie sa stáva metaforou súčasnosti podriadenej sociálnym sieťam a nostalgii. Film je poctou tradícii autorského filmu a v mnohom sa inšpiruje francúzskou novou vlnou, pričom ide o nespochybniteľne originálne dielo. Na rozdiel od francúzskych režisérov 60. rokov mal Radu Jude takmer neobmedzené technické prostriedky vizualizácie: digitálne kamery, mobily, záznamy priemyselných kamier, množstvo archívneho materiálu, Tik Tok a tak ďalej. Spája ich dohromady a zároveň uvažuje o týchto formách reprezentácie. Film je ťažko žánrovo zaraditeľnou tragikomédiou, dokumentom doby, ktorá sa nám akosi vymkla. Úvahou nad svetom, ktorý sa postupne relativizuje, z čoho vyplýva, že dnešok stratil pevné základy, je voľajako neostrý a neukotvený. Výsledkom sú často úplne neočakávané reakcie tých, ktorí sa zúčastňujú našich životov.

Záblesky nádeje / All We Imagine As Light
Nečakaný darček od odlúčeného manžela naruší šedivú jednotvárnosť života sestry Prabhy. Jej mladšia spolubývajúca Anu sa márne snaží nájsť miesto, kde by sa mohla intímne zblížiť s priateľom. Výlet do mesta na pláži im prinesie priestor na zhmotnenie týchto túžob.

Tu / Here
Stavebný robotník a vedkyňa, odborníčka na machy a lišajníky, sa náhodou stretnú v jednom z bruselských parkov. A v podstate sa nič nestane. Bas Devos, pravdepodobne inšpirovaný Tsai Ming-liangom, vytvára zvláštnu, takmer snovú atmosféru a darí sa mu zachytiť niečo také efemérne, ako je plynutie času. Ide o film, ktorý sa vyslovuje k neuchopiteľným stránkam života bez toho, aby bol nudný, aby skĺzol do gýča, či nedajbože poučovania. Autor vytvára krásny príbeh utkaný zo svetiel a tieňov, zo záchvevov emócií, nádejí, a možno i lásky. Pozoruhodne jednoduchý vo svojej komplikovanosti a komplikovaný v jednoduchosti, minimalistický film o vzťahu z rovnakého vesmíru ako Jarmuschov film Paterson alebo Wendersove Dokonalé dni.

Smrť pána Lazaresca / Moartea domnului Lazarescu
Pán Lazarescu má 63 rokov a žije v spustnutom činžiakovom byte s tromi mačkami. Jeho žena zomrela pred ôsmimi rokmi a dcéra sa presťahovala do Kanady. Je sobota večer. Pán Lazarescu sa necíti dobre a volá pohotovosť – minuli sa mu tabletky a hľadá pomoc u susedov. Tí, vyrušení z domácej pohody, sa domnievajú, že starý pán si trošku viac vypil. Ambulancia konečne dorazí a začína sa absurdná odysea po nemocniciach, v ktorých sa lekári nemôžu zhodnúť na diagnóze, a teda ani na správnej liečbe. Zostávajú ľahostajnými a pán Lazarescu sa čoraz viac prepadá do hlbín bukureštskej noci.

Môj kamarát robot / Robot Dreams
Pes žijúci v newyorskom Manhattane už nechce byť sám, preto sa jedného dňa rozhodne, že si zostaví vlastného robota. Postupne sa stanú nerozlučnými priateľmi, ktorí si užívajú úžasný New York v tanečnom rytme 80. rokov. V jednu letnú noc však musí pes svojho robota opustiť. Stretnú sa ešte? Príbeh o dôležitosti, ale aj krehkosti priateľstva. Tento kreslený ľúbostný list pre nádherné „Veľké jablko“ bol nominovaný na Oscara za rok 2023 v kategórii Najlepší dlhometrážny animovaný film. Je jedno, či máte 7 alebo 77 rokov, túto jedinečnú príležitosť vidieť Môjho kamaráta robota prvýkrát v slovenských kinách si nemôžete nechať ujsť.

Pán Landsbergis / Mr Landsbergis
Vytautas Landsbergis je profesor hudby a charizmatický vodca litovského hnutia za nezávislosť. V roku 1990 vyviedol svoju krajinu zo Sovietskeho zväzu a prinútil Gorbačova uznať jej suverenitu. 30 rokov po historickom rozpade ZSSR sa pán Landsbergis delí o skrytý príbeh boja svojho národa za nezávislosť. Kombináciou rozhovorov a archívnych záberov Sergej Loznica vykresľuje fascinujúci portrét muža, ktorý tvoril dejiny.

The Substance
Kto nikdy nesníval o lepšej verzii seba samého? Starnúca hviezda televíznych obrazoviek Elisabeth Sparkle (Demi Moore) dostáva možnosť vyskúšať zázračnú substanciu, vďaka ktorej môže byť mladšia, krajšia a dokonalejšia. Má to ale jeden háčik, musí sa deliť o čas. Jeden týždeň pre ňu, jeden pre jej nové ja, Sue (Margaret Qualley). Každých sedem dní. Dokonalá rovnováha. Jednoduché, nie? Ak všetko dodržíte, čo by sa mohlo stať? Film režisérky Coralie Fargeat je výstižnou, ostrou a šokujúcou satirou, ktorá rozvibrovala filmový festival v Cannes a odviezla si cenu za najlepší scénár.

Zlo neexistuje / Aku wa Sonzai Shinai
Takumi a jeho dcéra Hana žijú v dedine Mizubiki neďaleko Tokia. Podobne ako celé generácie pred nimi žijú skromne a v súlade s prírodnými cyklami a poriadkom. Jedného dňa sa obyvatelia dediny dozvedia o pláne vybudovať v blízkosti Takumiho domu glamping, ktorý by obyvateľom mesta ponúkol pohodlný „únik“ do prírody. Ukazuje sa však, že projekt bude mať negatívny vplyv na miestne zásoby vody, a obyvatelia sa začnú búriť. Zámery firmy ohrozujú ekologickú rovnováhu miestnej náhornej plošiny aj spôsob Takumiho života. Film získal Veľkú cenu poroty Strieborného leva a Cenu FIPRESCI na MFF Benátky 2023 a cenu za najlepší film na Londýnskom filmovom festivale.

Anselm
Vo filme Anselm skladá Wim Wenders portrét Anselma Kiefera, jedného z najinovatívnejších a najvýznamnejších maliarov a sochárov našej doby. Film nakrútený v 3D a v rozlíšení 6K predstavuje filmový zážitok z umelcovej tvorby, ktorá skúma ľudskú existenciu a cyklickú povahu dejín a je inšpirovaná literatúrou, poéziou, filozofiou, vedou, mytológiou a náboženstvom. Wenders viac ako dva roky sledoval Kieferovu cestu z rodného Nemecka do jeho súčasného domova vo Francúzsku a spájal etapy jeho života so základnými miestami jeho kariéry, ktorá trvá viac ako päť desaťročí.

Mosty / Passage
Lia, učiteľka na dôchodku žijúca v Gruzínsku, sľúbila, že zistí, čo sa stalo s jej dávno stratenou neterou Teklou. Keď sa od suseda Achiho dozvie, že Tekla možno žije v Turecku, vydajú sa ju spoločne hľadať. V Istanbule objavia nádherné mesto plné súvislostí a možností – ale hľadať niekoho, kto nechce byť nájdený, je ťažšie, ako si mysleli. Čím viac im v istanbulských zákutiach a krivolakých uličkách Tekla uniká, tým bližšia im začína byť.

Dievča s ihlou / Pigen med nålen
Mladá Karoline sa snaží prežiť v Kodani po 1. svetovej vojne. Keď sa opustená a tehotná ocitne bez práce, stretne charizmatickú Dagmar, ktorá vedie ilegálnu adopčnú agentúru a pomáha matkám hľadať náhradný domov pre nechcené deti. Keďže sa Karoline nemá na koho obrátiť, ujme sa úlohy dojky. Medzi ženami vznikne silné puto, ale odhalenie šokujúcej pravdy o Dagmarinej práci nezostane bez následkov.„Dievča s ihlou je inšpirované skutočnými udalosťami okolo najkontroverznejšieho prípadu vraždy v dánskej histórii. Národná trauma, ktorá doposiaľ neprestáva rezonovať, nám aj dnes pripomína, čo znamená zatvárať oči pred hrôzami v spoločnosti,“ povedal Magnus von Horn.

Pelikan Blue / Kék Pelikan
Po páde komunizmu sa v 90. rokoch obyvateľom strednej a východnej Európy otvorili hranice a s nimi aj možnosti cestovania. Ale len tým, ktorí na to mali. Pre štvoricu podnikavých kamarátov Petyu, Akosa, Rozi a Laciho to nebola neprekonateľná prekážka. Rýchlo sa zorientovali a po intenzívnom skúmaní a experimentovaní s papierom a atramentom Pelikan Blue začali vyrábať falošné cestovné lístky do ľubovoľných destinácií. Netrvalo dlho a zistili, že s týmto žiadaným tovarom sa dá aj podnikať. Pravda, len do istého času. Polícia však bola zhovievavá a všetko sa riešilo pokutami. Humorné rozprávanie o období zrodu podnikateľského ducha v prostredí, v ktorom sa mohlo všetko, a v ktorom bola hranica medzi legálnym a ilegálnym až príliš krehká, je spomienkou na divoké deväťdesiatky plné neobmedzených možností.

Netvor / Monster
Keď sa malý Minato začne správať zvláštne, jeho matka cíti, že niečo nie je v poriadku. Zistí, že za to môže učiteľ, a vtrhne do školy, kde žiada vysvetlenie. S postupným rozvíjaním príbehu z pohľadu matky, učiteľa aj dieťaťa sa však začína odhaľovať pravda. Film Netvor mal svetovú premiéru na 76. ročníku filmového festivalu v Cannes 2023, kde získal Queer palmu, ako aj cenu za najlepší scenár. Získal aj široké uznanie kritiky za scenár, réžiu, herecké výkony, strih a hudbu a často sa objavuje v zoznamoch desiatich najlepších filmov roka. Film bol posledným hudobným projektom držiteľa Oscara za Posledného cisára Rjúičiho Sakamota (nie je príbuzný so scenáristom Júdžim Sakamotom), ktorý zomrel dva mesiace pred jeho uvedením; film je venovaný jeho pamiatke.

Priscilla
Keď dospievajúca Priscilla Beaulieuová stretne na večierku Elvisa Presleyho, hviezdu rokenrolu, stane sa pre ňu niekým úplne nečakaným: vzrušujúcou láskou, spojencom v osamelosti, zraniteľným najlepším priateľom. Sofia Coppola v tomto hlboko precítenom a strhujúco detailnom portréte lásky, fantázie a slávy rozpráva Priscillinými očami neviditeľnú stránku veľkého amerického mýtu, ktorý mal podobu dlhých pytačiek a búrlivého manželstva. Je to jej ôsmy film a napísala ho podľa memoárov Priscilly Beaulieu Presley Elvis a ja.

 

Zbohom Julia / Wadaean Julia
Severosudánska bývalá speváčka Mona, ktorá žije v komplikovanom manželstve, sa pokúša potlačiť pocit viny zo zatajenia zločinu tým, že prichýli juhosudánsku vdovu Juliu a jej syna Daniela vo svojom dome. Mona sa nedokáže priznať k svojim činom a rozhodne sa tak radšej zanechať minulosť a žiť prítomnosťou. Netuší však, že ​​nepokoje v krajine ju aj tak donútia postaviť sa tvárou v tvár svojim minulým hriechom. Prvý sudánsky film v oficiálnom výbere MFF Cannes a víťaz ceny Un Certain Regard – Cena slobody.

Zachytené hovory / Intercepted
Zvuk a obraz si navzájom hľadia do očí. Film Zachytené hovory stavia do protikladu tiché kompozície každodenného života Ukrajincov od komplexnej invázie so zachytenými telefonickými rozhovormi ruských vojakov s rodinami. Ukrajinské spravodajské služby zachytili tisíce telefonátov ruských vojakov z bojiska na Ukrajine rodinám a priateľom v Rusku. Hlasy ruských vojakov – od naplnenia hrdinskými ilúziami až po úplné sklamanie a stratu rozumu, od plienenia až po páchanie ešte hroznejších vojnových zločinov, od propagandy až po pochybnosti a rozčarovanie – v kontraste s obrazmi skazy spôsobenej inváziou a každodenným životom ukrajinského ľudu, ktorý sa bráni a obnovuje, odhaľujú celý rozsah dehumanizujúcej sily vojny a imperialistickej povahy ruskej agresie.

Dievčatá sú už raz také / Girls Will Be Girls
Celovečerný debut režisérky Shuchi Talati, ktorý mal premiéru vo svetovej súťaži dramatických filmov na festivale Sundance, ponúka citlivý a osobitý pohľad na napätú dynamiku medzi matkami a dcérami. Šestnásťročná Mira v prísnej internátnej škole v Himalájach objavuje túžbu a romantiku, ale jej sexuálne a rebelské prebúdzanie naruší matka, ktorá sama nikdy nedospela. Predtým ako Mira stretla Sriho, na lásku nemyslela. Sústredila sa na štúdium a snívala o dokonalých známkach. Ich dvorenie a séria láskyplných stretnutí, ktoré sa začínajú nočným pozorovaním hviezd, jej však zmenia priority, takže teraz Mira študuje Sriho telo, fantazíruje o vzájomných bozkoch a súťaží o jeho pozornosť.

Aj zajtra je deň / C'è ancora domani
Delia už od života nič nechce, svoj osud prijíma bez reptania a jediné, po čom túži, je dobré manželstvo pre svoju dcéru. Príchod tajomného listu jej však dodá odvahu vzdať sa nalinkovaných plánov a predstaviť si lepšiu budúcnosť nielen pre dcéru Marcellu, ale aj pre seba a iné ženy. Rozhodne sa preto vzoprieť svojmu násilníckemu manželovi a pravidlám patriarchálnej spoločnosti v povojnovom Taliansku. Silný a zároveň zábavný film o ženskej sile a solidarite, ktorý v Taliansku získal šesť Donatelových Davidov vrátane ocenenia za najlepší debut, prekonal všetky rekordy návštevnosti. Film zvíťazil i na festivaloch v Ríme a Göteborgu.

Svätý občan / Mokalake Tsmindani
Tragikomické podobenstvo o svätcovi, ktorý zostúpi na zem, ale v súčasnom svete to nebude mať také jednoduché. Ľudia neveria ničomu, všetko relativizujú – alebo na druhej strane veria prehnane a maniakálne. A vôbec, je vlastne ten chlapík skutočným svätcom? Uprostred baníckeho mesta sa týči kríž so svätým, opatrovníkom a ochrancom miestnych baníkov. Keď musí ísť na chvíľu z dôvodu rekonštrukcie preč, objaví sa v meste neznámy, čo vyvolá okamžitý kolotoč absurdných situácií, predstavených ale v prísne realistickom štýle dôsledne komponovaných čiernobielych obrazov skúseného kameramana Kruma Rodrigueza, ktoré brilantne ukazujú ťaživú monotónnosť života v baníckom mestečku. Filozofická hádanka v neorealistickom obale.

Zlý herec / Un actor malo
Herečka Sandra Navarro obviní herca Daniela Zavalu, že ju počas natáčania filmu zneužil. Daniel vyhlasuje, že je nevinný, Sandra sa rozhodne vzniesť obvinenie a produkcia sa snaží zabrániť tomu, aby sa z incidentu stal škandál. Zlý herec je vybrúsená, prenikavá a napínavá dráma z obdobia po #MeToo o súhlase a hľadaní pravdy a spravodlivosti v prípade sexuálneho napadnutia.

Sloboda / Libertate
Obrazy rumunskej revolúcie z roku 1989 po porážke tajnej služby Securitate a poprave diktátora Nicolae Ceaușesca rozširuje Tudor Giurgiu opisom priebehu udalostí v meste Sibiu. Na policajnú stanicu zaútočí dav. Policajti sú bezmocní a snažia sa ujsť, vyzlečú uniformy, ale dav sa medzitým dostane do skladu zbraní a začína sa prestrelka. Strieľajú civilisti, tajná polícia i armáda. Nikto nezisťuje, kto je vinný a kto nie. Opojenie zabíjaním je všadeprítomné. Po uliciach blúdia ozbrojení samozvaní vykonávatelia spravodlivosti, opojení vidinou slobody. Chaotické dianie pripomínajúce občiansku vojnu približuje režisér cez miniportréty zadržaných. Všetci, vinní i nevinní, skončia v prázdnom bazéne. Sugestívny obraz krvavej anarchie bez víťazov a porazených sprevádza dojímavá pieseň o kráse slobody.

Tatami
Iránska džudistka Leila a jej trénerka Maryam cestujú na majstrovstvá sveta v džude s úmyslom priniesť domov prvú iránsku zlatú medailu. V polovici majstrovstiev dostanú od islamskej republiky príkaz, aby Leila predstierala zranenie a prehrala, inak ju označia za zradkyňu štátu. Keďže je v stávke jej sloboda a sloboda jej rodiny, Leila stojí pred nemožnou voľbou: podriadiť sa iránskemu režimu, ako ju prosí jej trénerka Maryam, alebo zabojovať o zlato. Tatami je prvý celovečerný film, ktorý spoločne režírovali Iránka a Izraelčan. Nakrúcali ho tajne v roku 2022 v gruzínskom Tbilisi.Film mal premiéru na filmovom festivale v Benátkach v roku 2023 a na MFF v Tokiu získal Zvláštnu cenu poroty v medzinárodnej súťaži a cenu za najlepší ženský herecký výkon pre Zahru Amir Ebrahimi.

Deti vojny a mieru / Sodan ja rauhan lapset
Film Deti vojny a mieru mal svetovú premiéru na MFF Rotterdam 2024. Ide o výnimočný strihový film, ktorý sa zaoberá propagandou. Prvýkrát sa Fínsko stalo samostatným štátom, keď sa v roku 1917 odtrhlo od rozpadajúceho sa ruského impéria. Keďže bolo svedkom hrôz prvej svetovej vojny a uvedomovalo si potenciálne hrozby budúcnosti, vláda iniciovala pre nastupujúcu generáciu tvrdú politiku. Všetky deti sa učili disciplíne, poctivosti a vlastenectvu. Bez výnimiek. Film obsahuje archívne zábery, fotografie, rozhlasové programy, knihy, časopisy a množstvo propagandistického materiálu, ako aj výpovede a denníkové záznamy detí a mladých ľudí. Je pochmúrnou, ale obrazovo fascinujúcou štúdiou toho, k akým politikám boli prinútené malé štáty susediace s Ruskom.

Kálmánov deň / Kálmán-nap
Kálmánov deň je o fáze života, v ktorej si ľudia uvedomujú, že sa už neudeje nič nové a vzorce správania a vzťahy sú také ustálené, že sa môže len dokola opakovať to isté. Na obzore nie sú žiadne nové prekvapenia, nijaké nové výzvy. Všetci sa iba všemožne usilujú zachovať si to, čo už majú, pretože na nové začiatky niet času ani energie. Štyridsiatnici Levente a Zita prichádzajú na návštevu ku Kálmánovi a Oľge osláviť Kálmánove meniny. Majú však aj osobný motív: chceli by ku Kálmánovi prehlásiť trvalý pobyt svojich detí, aby mohli navštevovať lepšiu miestnu školu. Zjaví sa aj údržbár Ernő, smútiaci za manželkou, ktorá len pred niekoľkými dňami zomrela. V ich vzájomnej komunikácii sa postupne odhaľujú skryté pocity krivdy, frustrácie, nespokojnosti i túžby, až trvalý pobyt detí, ktorý Kálmán spočiatku kategoricky odmieta, zrazu predstavuje ten najmenší problém.

Mars Express
V roku 2200 si súkromnú detektívku Aline Ruby a jej partnera – androida – Carlosa Riveru najme bohatý podnikateľ, aby vypátrali známeho hakera. Na Marse zostúpia hlboko do podzemia hlavného mesta planéty, kde odhalia temný príbeh o mozgových farmách, korupcii a nezvestnom dievčati skrývajúcom tajomstvo o robotoch, ktoré môže zmeniť podobu vesmíru. Mars Express mal premiéru v roku 2023 na filmovom festivale v Cannes a v tom istom roku bol vybratý do súťaže na Medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy. Bol nominovaný na Césara za najlepší animovaný film „Naším cieľom je vrátiť divákom vesmírny a existenciálny závrat, ktorý v nich vyvolali klasiky tohto žánru ako Votrelec, 2001: Vesmírna odysea alebo RoboCop. Sci-fi, ktoré milujeme, sa nachádza v bode stretu žánru s budúcnosťou. Práve sci-fi umožňuje riešiť univerzálne témy ľudstva a jeho problémy.“

Michel Gondry: Do it Yourself!
Dokumentárny film o vynaliezavom a nezvyčajnom tvorivom procese Michela Gondryho, od jeho prvých videoklipov až po nakrúcanie filmu Kniha riešení, ktorý bol vybratý do programu festivalu Cannes v roku 2023. Pankáčsky tínedžer, ktorý sníval ako Meliès, vytvoril za tri desaťročia rozsiahle dielo: obdivuhodné, fascinujúce a poetické. Geniálny francúzsky undergroundový videoklipový strihač, ktorý sa stal americkým filmárom, však vedel uniknúť hollywoodskej pasci, pretože jeho kinematografia je z iného sveta. Michel totiž žije len vo svojich snoch. Vitajte v ručne vytvorenom marginálnom vesmíre obrazového mága.

Keď číha zlo / Cuando acecha la maldad
Obyvatelia jedného zapadnutého mestečka zistia, že sa má medzi nich narodiť démon. Bratia Pedro a Jimmy sa dozvedia, že na neďalekej farme hnisá démonická infekcia, ktorá spôsobuje otravu miestneho dobytka, preto sa ju pokúsia vyhnať zo svojho pozemku. Keďže nedodržiavajú správne postupy exorcizmu, svojím neuváženým konaním nechtiac vyvolajú epidémiu posadnutosti v celom okolí. Keď číha zlo je šokujúci nadprirodzený triler od argentínskeho majstra hororu, scenáristu a režiséra Demiána Rugnu, ktorý originálne spracováva hororový subžáner filmov o posadnutosti. „Vždy sa snažím vytvoriť vlastný vesmír a niečo jedinečné v rámci žánru, pričom vždy uvažujem skôr ako divák než ako filmár. Mojím zámerom bolo, aby diváci zažili znepokojujúce situácie v kontexte každodenného života.“

Nezhasneme / Mi ne zgasnemo
Na pozadí vojenského konfliktu z roku 2014 sledujeme donbaskú dedinu, v ktorej uprostred ruín pokračuje bežný život obyvateľov s občasným počítaním vzdialených výbuchov. Mladú generáciu vyrastajúcu v tomto prostredí stabilného provizória zastupuje skupina tínedžerov, ktorá sa venuje svojim záujmom. Lera obchádza rozbombardované domy a fotografuje, Líza maľuje, Ruslan sedí za počítačom a rapuje, Iľja sníva o herectve a Andrij vylepšuje svoju starú motorku, ktorá pamätá ešte sovietske časy, a zbiera hliníkové drôty, pretože sa mu môžu v jeho dielničke hodiť. Výstražná tabuľa označujúca prítomnosť mín, čierne pohrebné auto, presuny vojenskej techniky a vraky tankov – znaky vojny, na ktorú si zvykli a v tieni ktorej sa naučili žiť.

Redakcia
Príbeh biológa Juru sa odohráva na juhu Ukrajiny v atmosfére približujúcej sa vojny. V lese, kde sa venuje výskumu svišťov, je svedkom požiaru, ktorý zakladá skupina mužov. S fotografiami dokazujúcimi, že ide o zločin, sa snaží presvedčiť vedenie redakcie Pravda stepi, aby jeho investigatívny článok uverejnilo. Je však pred voľbami primátora a zdá sa, že horiaci les na obzore nikoho nezaujíma. Politická strana Bez hraníc sa činí, s veľkými rečami a slávou organizuje otvorenie plynovodu, aj keď je momentálne bez potrubia. Jura ako redakčný fotograf všetko zaznamenáva. Šéfredaktor nie je spokojný, lebo politici si uňho zaplatili reklamu a aktívneho investigatívca nepotrebuje. „Kedy na Ukrajine prestane chaos a kedy skončí vojna?“, pýta sa včelára na kraji slnečnicového poľa. V tejto smutnej tragikomédii s prvkami čierneho humoru sa hrá o veľa.

Dozorkyňa / Vogter
Eva, idealistická väzenská úradníčka, musí vyriešiť najväčšiu dilemu svojho života, keď sa mladý muž z jej minulosti dostane do väznice, v ktorej pracuje. Bez toho, aby prezradila svoje tajomstvo, požiada o preloženie na oddelenie pre mladých mužov – najťažšie a najnásilnejšie vo väzení. Tu sa začína znepokojujúci psychologický triler, v ktorom Evin zmysel pre spravodlivosť ohrozí jej morálku aj budúcnosť. „Mám rád, keď žáner prináša silné kódy, pravidlá a archetypy, a to väzenský žáner rozhodne spĺňa. Keď používate silné archetypy alebo dokonca klišé, umožňuje vám to hrať sa s očakávaniami divákov a podkopávať ich.“

Bez vzduchu / Elfogy a levegő
Učiteľka literatúry Ana je obvinená z nevhodného správania, pretože svojim 17-ročným študentom navrhla pozrieť si film Agnieszky Holland Úplné zatmenie, aby lepšie pochopili Rimbaudovo dielo a život. Film sa venuje aj téme básnikovej homosexuality, čo rodičom prekáža. Začína sa boj o ospravedlnenie, ktorý vyvolá absurdnú reťazovú reakciu. Riaditeľka školy Eva pomaly ustupuje, čo ovplyvní dobré pracovné vzťahy. Škandál, ktorý nasleduje, má nepredvídateľné následky na Anin život, ale aj na život študenta Viktora, ktorého otec sa sťažuje. S každým ďalším súdnym sporom sa na povrch vynárajú postsocialistické fixácie a ovzdušie okolo Any aj Viktora sa stáva dusivým. Hlavnými témami filmu sú – okrem iného – otázky akceptácie, učiteľského povolania, podstaty moci a útlaku.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 51645
02 |
návšt. 4968
03 |
návšt. 2201
04 |
návšt. 2030
05 |
návšt. 1543
06 |
návšt. 970
07 |
návšt. 783
08 |
návšt. 927
09 |
návšt. 777
10 |
návšt. 652
REBRÍČEK US
01 |
$101,0 mil.
02 |
$19,0 mil.
03 |
$9,7 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$3,8 mil.
06 |
$2,7 mil.
IF
07 |
$2,5 mil.
08 |
$2,3 mil.
09 |
$1,9 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.