Iný pohľad na komédiu Život je život

Život je život má skvelý názov, ktorý má šancu stať sa pomaly kultovým. A ním označený film? Solídny zástupca nových českých komédií, ktoré sa snažia vytrieskať čo najviac zo šikovných hercov, dobrých

pridal Michal Korec 28.5.2015 o 23:35

Iný pohľad na komédiu Život je život


Život je život má skvelý názov, ktorý má šancu stať sa pomaly kultovým. A ním označený film? Solídny zástupca nových českých komédií, ktoré sa snažia vytrieskať čo najviac zo šikovných hercov, dobrých situácií, nečakaných omylov a občas trošku zvážnieť ako život samotný.

František Sýkora je policajt po päťdesiatke. Na krku manželku, s ktorou jazdí na Macháč, hoci by chcela ísť k moru, ale podľa neho je tam príliš teplo. Vychováva tri dcéry: najstaršia sa snaží o dieťa so zaťom, ktorý je trošku spomalený a František mu to dá občas pocítiť. Krásna stredná dcéra by si mala nájsť solídneho partnera, no jej život je málinko bláznivý. A najmladšia má šestnásť a zrazu doma ohlási, že je tehotná. Aby žien nebolo málo, na policajnú stanicu nastúpi nová kolegyňa, ktorá mu prerastie cez hlavu a najmä do pestrých snov, kde sníva o roli bondovského agenta. Lenže situáciu v manželstve podceňuje a jeho manželka (poštová doručovateľka) zatúži tiež po láske inde...

Najväčšou devízou komédie Život je život sú dialógy, resp. perfektne servírované jednovetné bonmoty v podaní Františka. Áno, niektoré sme už počuli v ukážke a je dobré, že práve tie sa minú za prvých 20 minút, aby sme si mohli vychutnať celý rad ďalších. Jeho sarkastický František sa veľmi rýchlo rysuje do nie príliš favorizovaného hrdinu a mnohí budete držať palce, aby dostal od života po hube, lebo má všetko – pritom si nič neváži a fantazíruje o všetkých krásaviciach či sebe v roli nablýskaného agenta. Paralelne sa črtá idea, či práve fádny život Františka neženie hlbšie do tranzu fantázií. Nehovoriac o momentoch, kedy je nimi nadobro opantaný: nie sú to len jemné driemoty, vo finále je situácií viac.

KINEMAVIDEO3525.

Nemalú rolu zohráva manželstvo Františka a Jany (Simona Stašová). Neprýšti humorom, hrá na vážnu nôtu a umožní uvedomiť si očakávania po istom veku, spolužitia a boja v každodennej rutine medzi neželanými prekvapeniami. Stereotyp búrajú prípady, ktoré dvojici skôr priťažia; nemôžu sa venovať sebe, ale okoliu, čím manželstvo viac trpí, resp. nastolí otázky, či ho nemožno posilniť v tom období. Stašová hrá vynikajúcu úlohu mamy pripravenej na všetko, ale ani ona nemusí vydržať znášať nálady či absenciu reflexie zo strany manžela. Príležitosť zarába na neveru, čo sa musí stať, aby reálne prišla?

Patálie jednotlivých dcér sú tiež solídne prepracované. U najstaršej sa črtá múdrosť i odhodlanie po mamke (schválne sledujte ako sa líši rané a rokmi ostrieľané manželstvo), stredná v podaní Terezy Voříškovej má „šťastie“ na partnerov a najmladšiu síce rýchlo škatuľkujeme ako mladú mamičku, čo má trable u rodičov, no smeruje k dobrým momentom i zábavnej minihre hľadania dredového parťáka.

Azda jediná vec, ktorá nebude jasne sedieť každému, budú akčné vložky s agentom Františkom, kde sa aj iní herci majú prejaviť v dvojrolách (M. Táborský ako zloduch, Kristína Pelákova ako očakávaná bond-girl, ehm). Slúžia ako kontrast k miernemu humoru či vážnym témam, no ich exekúcia nevyzerá najlepšie. Točiť si akčné scény či paródiu na bondovku v podaní Ondřeja Vetchého, bol dobrý nápad na papieri a asi aj na castingu, lebo Vetchému smoking celkom padne. No náplň scén je problematická a hoci je to iba fantázia hrdinu, väčšinou sem nezapadá do zvyšku filmu: ako by scény vypadli úplne z iného žánru (čo je ešte ok) alebo filmu (to už nie). Hoci bitka na streche je fajn, použitie helikoptéry alebo i toľko propagovaná scéna v tuneli skôr... zdržiavajú od zvyšku filmu, ktorý je dobre rozohraný. Nápad na Františkove fantázie je v jadre dobrý, ale scény by potrebovali prestrihať, krátiť, upraviť.

To je asi jediná oblasť, kde inak relatívne vtipná komédia nezaberá. Situačné momenty, menšie vtipy ako graffiti na schránkach, Františkové hlášky, z ktorých idete do výbuchu, sú dobre rozložené v celej stopáži, ale tých akčno-parodických scén začne byť troška veľa. Už-už sa zdá, že ju autori ich chcú aj ukončiť ďalším vtipom resp. finišovať líniu, ale problém je, že prechod do fantázie sa nie vždy hodí.

Na druhej strane oceňujem, že zmena hrdinu si dáva celkom načas a film ostáva vážny až do konca. A hoci sa snaží prepojiť viaceré osoby a línie, všetky nadhodené motívy nemusí zužitkovať, čo je tiež isté plus. Znamená to, že veľa kúskov finišu si tipnete správne, no predsa má film čím prekvapiť.

Hodnotenie: 6/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.