Nový Vinterberg poteší milovníkov silných drám

Píše sa rok 1874 a Bathsheba Everdene má pred sebou neľahké roky života. Vyrástla síce vzdelaná, ale aj tvrdohlavá a neustále vzdoruje mužom. Keď žila na malom

pridal Michal Korec 14.7.2015 o 17:30

Nový Vinterberg poteší milovníkov silných drám


Píše sa rok 1874 a Bathsheba Everdene má pred sebou neľahké roky života. Vyrástla síce vzdelaná, ale aj tvrdohlavá a neustále vzdoruje mužom. Keď žila na malom hospodárstve, stretla sa s pánom Oakom, ale hoci jej donieslo jahniatko a žiadal o ruku, nepochodil. Bathsheba sa však rýchlo vytratí do zdedenej farmy v panstve Essex, kde sa jej pozícia silnej ženy ešte viac posilní.

Je nezávislá, sebestačná, rozhoduje o osude mnohých farmárov a ďalej vzdoruje mužom v okolí. Pán Oak je nablízku (lebo prišiel o farmu a ona pastiera jeho kvalít potrebovala) a sused v strednom veku, pán Boldwood, akurát dostal nevinnú valentínsku kartu, z ktorej usúdil, že by mohol mať šancu. Lenže Bathsheba sa nepoddá, možno až v momente príchodu istého seržanta Troya, ktorý do jej života prináša niečo nevidené. Spleť osudov sa zamotáva a páni sa nevzdávajú...

KINEMAVIDEO3334.

Viktoriánske romány sa do kín nedostávajú príliš často a Ďaleko od hlučného davu je navyše známa látka, ktorú adaptujú filmári pomerne často. Jej pozícia v dnešnej ponuke kín je však veľmi dobrá, pretože hoci je 140 rokov stará, prekvapivo chce osloviť množstvo súčasných diváčok na prahu tridsiatky, ktoré sa rovnako ako Bathsheba nevedia rozhodovať medzi mnohými nápadníkmi a preferujú žiť na vlastnú päsť. Dej sa točí okolo silnej ženy a našinec bude prekvapený, akú pozíciu mohla mať v tejto ére konvencií, viesť statok a odrážať nápadníkov. Samotná Bathsheba je výborne napísaná postava, navyše znamenito odohraná Carrey Mulligan, ktorá ťahá svoje grandiózne sólo celé dve hodiny s urputnou vlastnou hrdinke.

Čo nás privádza k druhému pohlaviu. Atmosféra a motivácie postáv sú veľmi dobre vykreslené a paradoxne, najmä mužské postavy trpia niekedy do morku kostí. Scéna z úvodu, kde Oak prichádza o ovce padajúce zo strmého útesu je maximálne tragická, okamžite sa viete stotožniť s ubolenou dušou statkára, ktorý za jednu noc prišiel náhodou o všetko. Ani pán Boldwood na prahu stredného veku zo svojej tváre nedokáže vylúčiť únavu životom, viaceré sklamania a opakované nádeje v domnienke lepšej budúcnosti, hoci sa na ňom osud znovu vyzúri. Jedine seržant Frank Troy sa tu profiluje ako fičúr a záletník, ktorý síce vyzerá ako cnostný chlap, no naprieč dejom ho čakajú momenty pravdy, ktoré nedokáže ustáť. Paralelne z neho srší charizma, ktorá sa prenáša na plátne na nejednu devu, ale aj jemu Thomas Hardy nachystá veľa zlomov.

Z hereckého pelotónu musím opäť raz pochváliť Matthiasa Schoenaertsa, ktorý Daniela Oaka neskutočne vydrel a v jeho očiach sa zračí ťarcha života i opustená nádej. Ale ani Michael Sheen nie je silný borec z traileru, ale postava zraniteľná a budete obdivovať, ako aj smútok dokáže gradovať. Tom Sturridge vedľa nich svieti, lebo dostal podstatne odlišnú sériu scén, ale aj jeho počkajú ťažké scény. Herecké výkony sú silné a obsadenie presné.

O postavách nepíšem siahodlho iba len tak – sú hlavným magnetom celého filmu a dianie okolo je postavené rovnako zaujímavým spôsobom. Vinterberg adaptuje viktoriánsky román veľmi umne, z pôvodnej košatej predlohy očividne vyberá len to najpodstatnejšie pre 119-minútový celok, čo spočiatku vyvolá isté obavy, ale netreba sa báť, že by pôsobil film skratkovito alebo mu chýbali esenciálne pasáže. Naopak, máte z neho pocit ako hutného celku, ktorý by si zaslúžil aj o hodinu viac, no Vinterberg má vlastné triky.

Hneď v prvých desiatich minútach film ukáže takmer neexistujúci strih a prelínajúce sa momenty: v jednej scéne dokáže nasekať aj tri časové momenty, ktoré azda v predlohe zabrali desiatky strán a vo filme majú pár chvíľ. Pôsobí to nečakane: sledujete scénu a bez upozornenia sme sa posunuli do inej časovej roviny. Čaro anglického vidieka zachytáva šikovná kamera, ktorá napríklad panstvo Bathsheby sníma z viacerých uhlov, na ktoré si zvykáte: cestičku vidíte zďaleka i z priečelia domu a táto dualita je výborne využitá. A nezabúdať na hudbu Craiga Armstronga, ktorá sa sem výborne hodí a má iba jednu chybičku: niektoré tóny pripomínajú známy soundtrack Osady Jamesa Newtona Howarda. Ale ako celok je hudba skvelo zakomponovaná.

Dámy, milovníci viktoriánskych románov a ťažších drám s košatým príbehom by novú adaptáciu Ďaleko od hlučného davu určite nemali minúť. Čím ďalej ju sledujete, tým je omamnejšia a rúti sa do veľkého finále.

Hodnotenie: 9/10


Far from the Madding Crowd (UK/USA, 2015, 119 min.)
Réžia: Thomas Vinterberg. Hrajú: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.