Januárové kinopremiéry plus retrospektíva Jima Jarmuscha

Január 2017 bude v slovenských kinách mimoriadne bohatý na premiéry noviniek aj návraty k starším filmom. Sci-fi, akcia, dráma, triler, animák

pridal redakcia 2.1.2017 o 15:07

Januárové kinopremiéry plus retrospektíva Jima Jarmuscha


Január 2017 bude v slovenských kinách mimoriadne bohatý na premiéry noviniek aj návraty k starším filmom. Sci-fi, akcia, dráma, triler, animák, festivalové filmy, retrospektíva významého režiséra - to všetko už nasledujúce štyri týždne.

POZRITE SI PLÁN JANUÁROVÝCH PREMIÉR TU

K balíku 22 premiér pribudlo aj 7 návratov k tvorbe režiséra Jima Jarmuscha. Vo filmových kluboch si tak budete môcť vychnutnať tituly:

Trvalá dovolenka / Permanent Vacation / 1980
Debut amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha je portrétom mladíka menom Aloysious Christopher Parker, inak známeho ako Allie. Allie žije svoj život na ceste od jedného miesta a človeka k inému človeku a miestu. Ľudia, s ktorými sa stretáva, sú pre neho ako izby, v ktorých strávil čas. Keď ich prebáda a neskrývajú už žiadne nové tajomstvá, musí sa pohnúť ďalej. Je vlastne dobrovoľne vykoreneným beatnikom, pre ktorého sa cesta stala cieľom. A keď ho cesta opäť zavolá, neváha počúvnuť jej hlas aj spoza Atlantiku.

Cudzejší ako raj / Stranger Than Paradise / 1984
Willie by najradšej zabudol, že pred desiatimi rokmi sa ešte volal Béla Molnár a do New Yorku prišiel z Maďarska. Dnes trávi dni povaľovaním v posteli a pitím piva, občas zájde na dostihy, podvádza v pokri, alebo len tak precvičuje svoj newyorský prízvuk. Keď jedného dňa dostane od rodiny správu, že ho navštívi šestnásťročná sesternica Eva, nie je veľmi nadšený. Eva pricestovala z Maďarska a pred odchodom k tete Lotte do Clevelandu potrebuje pár dní stráviť v New Yorku. Willie ju považuje za nedospelé decko a navyše je i nepríjemnou pripomienkou odcudzenej rodiny a Maďarska. Až keď Eva odchádza z New Yorku, Willie konečne pochopí, že so sesternicou má spoločné viac ako si myslel. Rovnako ako on, je aj ona čiernou ovcou rodiny. A tak ako on si aj Eva v Amerike hľadá svoju vlastnú cestu. Keď ju po roku spolu s kamarátom Eddiem navštívia v zasneženom Clevelande, Eva už žije svoj americký sen: má nudnú prácu vo fast foode a večne sa škriep i s prísnou tetou. Willie a Eddie sa ju rozhodnú uniesť na slnečnú Floridu. Troch priateľov však na juhu nečaká vysnívaný raj, ale prekvapujúci zvrat osudu.

Mimo zákon / Down by Law / 1986
V jednej cele sa stretne DJ Zack, pasák Jack a zmätený taliansky turista Roberto. S tým si jeho dvaja spoluväzni príliš nerozumejú. Avšak prídu na to, že práve Roberto má plán ako sa z väzenia dostať. Netrvá dlho a sú vonku. A práve tu prichádza čas, kedy sa spolu budú musieť naučiť komunikovať a spolupracovať.

Tajomý vlak / Mystery Train / 1989
V zapadnutom hoteli na periférii mesta Memphis v Tennessee sa pretnú osudy niekoľkých postáv. Mladý pár japonských turistov sa vydal po stopách rokenrolových legiend. Okrem vzájomnej lásky ich spája aj vášeň pre Ameriky 50.rokov a vedú diskusie o tom, čo je otcom rokenrolu Elvis Presley alebo Carl Perkins.

Noc na Zemi / Night on Earth / 1991
Film sa odohráva počas jednej noci v rôznych časových pásmach v piatich rôznych mestách na Zemi (Los Angeles, New York, Paríž, Rím, Helsinki). Hlavnými postavami sú miestni taxikári a ich pasažieri. Jarmusch pritom jemne parafrázuje typické postavy, žánre a štýly jednotlivých kinematografií z týchto krajín, nechýba tu tak Hollywood, newyorská škola, francúzsky neobarok, talianska fraška či severská temnota.

Mŕtvy muž / Dead Mam / 1995
Hypnotická „roadmovie“ o zvláštnej ceste do večnosti, sprevádzaná pôsobivou hudbou kanadského rockera Neila Younga, je mozaikou zatmievačkami oddeľovaných, jednoducho inscenovaných sekvencií s kontúrami mystéria a prorockých vízií. Niekedy v druhej polovici 19. storočia putuje William Blake (čo je aj meno slávneho anglického romantického básnika a výtvarníka konca 18. storočia) k západným hraniciam Ameriky za prácou. Do mestečka, kde sa končia koľajnice i posledné stopy civilizácie, prichádza ako mladý účtovník – sľúbené miesto v továrni však nezíska. Károvaný oblek s vestičkou a kovové rámy okuliarov len násobia dojem človeka z „inej planéty“, ktorým pôsobí na tamojšiu komunitu. Párhodinová náhodná známosť mu vypáli na čelo znamenie smrti – po sérii nehôd sa stáva štvancom. Zblúdilý, osamelý a zranený traper s večne užasnutými a smutnými očami sa – zatiahnutý do neznámeho sveta plného krutosti – stretáva s čudáckym, robustným, nevšedne vášnivým, záhadným i komickým, z vlastnej society vyobcovaným Indiánom s menom Nobody (Nikto) a putuje v jeho spoločnosti, prenasledovaný trojicou najatých zabijakov.

Káva a cigarety / Coffee and Cigarettes / 2003
Jim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphoppermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu. Hoci je tento film v režisérovej tvorbe skôr výnimkou, nájdete v ňom niektoré jeho typické témy a režijné postupy.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.