Febiofest uvedie 9 premiér slovenských filmov

Premiéry slovenských filmov, aj tých čerstvo ocenených na Berlinale, oscarových nominantov aj svetové snímky ocenené na prestížnych festivaloch v Cannes

pridal PR 21.2.2017 o 15:07

Febiofest uvedie 9 premiér slovenských filmov


Premiéry slovenských filmov, aj tých čerstvo ocenených na Berlinale, oscarových nominantov aj svetové snímky ocenené na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach či Rotterdame, osobné stretnutia s domácimi i európskymi osobnosťami kinematografie, medzinárodnú súťaž, unikátne premietania archívnych diel, experimentálne, detské filmy i bohatý sprievodný program ponúkne 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. V hlavnom meste sa uskutoční od 2. do 8. marca 2017 a výber z bratislavskej časti poputuje od 4. marca do 7. apríla 2017 až do 10 slovenských miest - do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvýkrát aj do Popradu.

MFFK Febiofest 2017 slávnostne otvorí 2. marca premiéra česko-francúzsko-slovenskej snímky BABA Z ĽADU. V príbehu o tom, že nikdy nie je neskoro zobrať osud do vlastných rúk, sa v hlavnej úlohe predstaví herečka Zuzana Kronerová, ktorá spolu s režisérom Bohdanom Slámom film osobne uvedú pred festivalovým obecenstvom. Film rozpráva o šesťdesiatničke Hane so zabehnutým stereotypným životom, ktorý sa doteraz krútil len okolo synov, neviest a vnúčat. Ale po zoznámením sa s divokým Broňom a otužileckou komunitou sa začína Hanina osobná revolúcia.

KINEMAVIDEO4185.

Počas otváracieho ceremoniálu 2. marca 2017 sa uskutoční aj udeľovanie Výročných cien Asociácie slovenských filmových klubov, hlavného organizátora podujatia.

MFFK Febiofest uzavrie 8. marca premiéra čerstvého držiteľa Strieborného medveďa – Ceny Alfreda Bauera - poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenského filmu CEZ KOSTI MŔTVYCH svetoznámej poľskej režisérky Agnieszky Holland, ktorá bude hlavnou hosťkou festivalu. Vo svojej filmografii má štyri desiatky titulov a na konte tri nominácie na Oscara, Zlatý glóbus aj cenu z Cannes. Jej najnovší film prichádza na MFFK Febiofest hneď po úspešnej účasti v hlavnej súťaži na Berlinale. Hlavnou postavou filmu, ktorý by sa podľa režisérky mohol volať aj „Táto krajina nie je pre staré ženské“, je excentrická učiteľka a milovníčka zvierat v dôchodkovom veku. V jej okolí sa v rýchlom slede odohrá niekoľko záhadných vrážd. Autorka označuje príbeh za morálny thriller, kombinuje mystérium s filozofiou, a preto je film prirovnávaný k Menu ruže Umberta Eca.

KINEMAVIDEO4229.

V 10 programových sekciách uvedie 7-dňový festivalový maratón v Bratislave 122 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkych titulov, spolu na 153 premietaniach v 5 kinách klubových kinách – Kino Lumière, Kino Mladosť, Foajé, Kino KLAP VŠMU a Artkino za zrkadlom – celkom v 9 kinosálach. Celkovo tohtoročný MFFK Febiofest spolu s regiónmi uvedie 235 projekcií v 11 mestách a 16 kinách po Slovensku.

9 premiér v Slovenskej filmovej krajine

MFFK Febiofest 2017 bude prvý festival, ktorý uvedie v exkluzívnej predpremiére uvedie aj prvý slovenský film v novodobej histórii, ktorý čerstvo získal ocenenie na 67. ročníku Berlinale. Víťaz Kryštálového medveďa za najlepší film sekcie Generation KPlus - film PIATA LOĎ režisérky Ivety Grófovej bol nakrútený podľa rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, ktorá v roku 2011 získala cenu Anasoft litera. Je to príbeh detí, ktoré sa cítia na ulici bezpečnejšie než doma. Jarka je jedným z nich. Ženie ju túžba milovať a byť súčasťou funkčnej rodiny, a tak sa začne starať o dve bábätká ako ich „mama“. Založí si „rodinu“ s chlapcom Kristiánom a spolu sa skrývajú pred dospelými v opustenej záhradnej chatke. Hrajú sa na rodinu tak, ako by v ich očiach rodina mala vyzerať. Vytvoria si svoj vlastný, čistý svet a vznikne medzi nimi pevné puto, ktoré si ponesú po celý život.

KINEMAVIDEO4215.

Aj tento rok bude dramaturgia MFFK Febiofest sústredená na prezentáciu najnovších diel zo slovenskej hranej a dokumentárnej. Sekcia Slovenská filmová krajina predstaví až 9 premiérových filmov. Nebude chýbať dokument DIERA V HLAVE režiséra Roberta Kirchhoffa, ktorý sa neortodoxným spôsobom venuje pamäti tých, ktorí prežili rómsky holokaust. Protagonisti zo Slovenska, Poľska, Nemecka, Srbska až po Francúzsko sa vracajú k tragickej minulosti, o ktorej často neprehovorili ani pred svojimi deťmi. Dnes, keď sa náš svet opäť fašizuje, sú jednými z posledných svedkov holokaustu. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením z minulosti. Dokument je elégiou za obete monštruózneho režimu a ľudskej nevšímavosti.

KINEMAVIDEO4080.

Slovenským divákom sa po prvýkrát predstaví aj HOTEL ÚSVIT. Mladá filmárka Mária Rumanová sa rozhodla zvečniť osudy ľudí bojujúcich o dôstojný život na „bohom zabudnutom“ slovensko-ukrajinskom pohraničí. Jej režijný stredometrážny debut zaujal natoľko, že ho na jeseň 2015 vybrali do oficiálneho výberu „dokumentaristického Cannes“ – na najvýznamnejší dokumentaristický festival v Európe – Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Amsterdam, kde mal svetovú premiéru. Išlo o historicky prvý majoritne slovenský film, ktorý vybrali do súťažnej sekcie tohto prestížneho festivalu. Dokument sa odohráva v Čiernej nad Tisou – kedysi „Zlatej brány socializmu“, dnes v bráne pre pašerákov na hranici Európskej únie. Režisérka sleduje príbehy štyroch ľudí, ktorí sa pokúšajú prekročiť bludný kruh periférnej stagnácie a bezútešných životov. Vytvárajú si vlastné cestičky ako v nepriaznivom systéme fungovať – často na hranici zákona či logiky bežného človeka.

KINEMAVIDEO4096.

Z česko-slovenských projektov sa v premiére predstaví aj posledné dielo jednej z najoriginálnejších postáv českého filmu – režiséra Jana Němca (1936 – 2016). Ústredným bodom snímky VLK Z KRÁLOVSKÝCH VINOHRAD sú udalosti roku 1968 a cesta Johna Jana alias Jana Němca na festival v Cannes, kde mali traja predstavitelia českej novej vlny šancu získať Zlatú palmu. Osudovú ranu Němcovej sľubnej medzinárodnej kariére však zasadilo predčasné ukončenie festivalu v Cannes a potom invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Film získal Zvláštne uznanie poroty na 51. MFF Karlove Vary.

Na festivalovom plátne sa predstaví aj kino verzia nového dokumentu Zuzany Piussi ČESKÝ ALLÁH. Tragikomický časozberný film sleduje v perspektíve dvoch rokov reakcie českej spoločnosti na príchod utečencov pred vojnovými konfliktmi do Európy a s ním súvisiacu mediálnu tematizáciu islamu ako vážneho ohrozenia života v Európe.

V rámci spolupráce MFFK Febiofest a RTVS sa v premiére ešte pred televíznym uvedením na festivalové plárno dostanú dva televízne dokumenty. Pilotný film cyklu BIELE VRANY A HRDINOVIA MEDZI NAMI – KORUPČNÁ VÝCHOVA Róberta Švedu a pilotný diel cyklu BUDUJEME SLOVENSKO: CUKROVAR V ŠURANOCH režisérky Bibiany Beňovej.

Febiofest tento rok vzdá v sekcii Slovenská filmová krajina Poctu Albertovi Marenčinovi a Viktorovi Kubalovi.

Slovenská kultúra nepozná iného človeka takého širokého rozmachu, ako je Albert Marenčin. Pri jeho mene sa uvádza: prozaik, básnik, surrealista, kolážista, esejista, patafyzik, scenárista, dramaturg, výtvarník, kritik, prekladateľ a pedagóg. Tento rok sa dožíva 95 rokov. MFFK Febiofest uvedie film PIESEŇ O SIVOM HOLUBOVI z roku 1961 režiséra Stanislava Barabáša, ku ktorému napísal scenár.

Viktor Kubal je zas zakladateľskou osobnosťou slovenského animovaného filmu a na konte má vyše dvesto filmov. Tento rok si pripomíname 20. výročie jeho úmrtia a MFFK Febiofest uvedie jeho legendárneho ZBOJNÍKA JURKA z roku 1976.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.