Dokument na kolesách začína svoj 2. ročník

Novinkou je že Dokument na kolesách sa stal autonómnou súčasťou nezávislej distribučnej spoločnosti Filmtopia, ktorá bude počas roka paralelne

pridal PR 21.2.2017 o 15:52

Dokument na kolesách začína svoj 2. ročník


Novinkou je že Dokument na kolesách sa stal autonómnou súčasťou nezávislej distribučnej spoločnosti Filmtopia, ktorá bude počas roka paralelne s ním prinášať tie isté filmy a diskusie na verejné projekčné miesta. Projekcie a diskusie už teda nezostanú uzavreté iba pre školskú a akademickú obec, ale budú sa ich môcť zúčastniť aj bežní diváci.

Cieľom Dokumentu na kolesách je zvyšovanie kultúrneho povedomia a svedomia, prehlbovanie kritického myslenia a schopnosti čítať dokumentárny film. V neposlednom rade je to tiež vzbudenie motivácie pre štúdium filmu. Dokument na kolesách navštívil v roku 2016 s filmom mira Rema Cooltúra (2016) 21 vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií. „Záujem je veľký, sály sú nabité,” napísal filmový kritik Miloš Krekovič v Denníku N o premietaniach Dokumentu na kolesách.

Dokument na kolesách vyrazí 24. februára do Banskej Štiavnice na 6. ročník zimného filmového seminára 4 živly, ktorý ho zaradil do sprievodného programu. Na Gymnázium Andreja Kmeťa privezie stredometrážny dokument Hotel Úsvit (2016) dokumentaristky Márie Rumanovej. Začiatkom marca bude s novým filmom Zuzany Piussi Český Alláh (2016) pokračovať v Banskej Bystrici a Žiline. Projekcie spojené s miniprednáškou na tému „autorský dokumentárny film” usporiada pre spolu šesť škôl.

KINEMAVIDEO4096.

Hotel Úsvit (Mária Rumanová)

Mária Rumanová je absolventkou Ateliéru dokumentárnej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení. Po dokončení školy pokračovala v nakrúcaní krátkeho magisterského dokumentu Proti srsti (2014). Tak vznikol Hotel Úsvit, ktorý mal v novembri premiéru na prestížnom Internatinal Documentary Film Festival Amsterdam, ktorý ho dokonca zaradil do jednej zo súťažných sekcií.

„Hľadala som filmom odpoveď na to, či človek môže konať slobodne v ťažkých existenčných pomeroch, lebo to po skončení školy v menšej miere trápilo mňa samú. Po ukončení som túžila film dokončiť, mala som pocit, že si to zaslúži, a že postavy na to majú potenciál. Oslovila som producenta Ivana Ostrochovského, ktorý nad filmom rozmýšľa veľmi správnym spôsobom a má dobré producentské zázemie. Požiadali sme o peniaze Audiovizuálny fond. Dostali sme minimum, ale stačilo to na to, aby sme projekt rozbehli. Netušila som, že to bude trvať tak dlho a bude to tak náročné,” popísala okolnosti vstupu renomovanej produkčnej spoločnosti Punkchart films do majoritnej koprodukcie Hotela Úsvit Mária Rumanová.

Debutová režisérka Mária Rumanová sa cieľavedome pohybuje na hranici dokumentárneho a hraného filmu. Prostriedkami toho dokumentárneho navodzuje dojem autenticity, na druhej strane nepopiera, že inscenuje. Hotel Úsvit, to sú štyri portréty obyvateľov Čiernej nad Tisou, troch mužov a dvoch žien. Ich príbehy sa pretínajú na pozadí postkomunistickej východoslovenskej reality.

„Točili sme na mieste, kde sú ľudia v extrémnych sociálnych podmienkach, no mňa zaujímalo ich slobodné konanie a medziľudské vzťahy pod zväzujúcim vplyvom týchto podmienok. Na Slovensku je mnoho miest, ktoré vznikli a existovali kvôli priemyslu. Keď po revolúcii zanikol, mestá ostali formálne aj veľkosťou mestami, no odišla z nich mestská kultúra, obyvatelia ostali nezamestnaní, frustrovaní, odcudzení,” povedala Mária Rumanová.

Hotel Úsvit má na 4 živloch slovenskú predpremiéru. S Rumanovej filmom bude platforma alternatívnej distribúcie a mediálneho vzdelávania Dokument na kolesách cestovať po stredných a vysokých školách, gymnáziách a univerzitách, kultúrnych či kino kluboch, na Slovensku aj v Česku.

Rozhovor Márie Rumanovej s Petrom Konečným TU.

Český Alláh (Zuzana Piussi)

V marci vyrazí delegácia distribučnej spoločnosti Filmtopia a Dokumentu na kolesách na turné po Slovensku. Od 5. do 7. marca navštívi s novým filmom Zuzany Piussi vzdelávacie inštitúcie a projekčné miesta v Banskej Bystrici, Martine a Žiline. Po premiére Českého Alláha (2017) na 24. Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave poputuje tento titul do Záhrady (Centrum nezávislej kultúry), na Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského a Akadémiu umení v Banskej Bystrici, predstavenia sa ďalej uskutočnia v Mestskej scéne Martin a kultúrnom uzle Stanica Žilina-Záriečie. Turné sa zúčastní aj Zuzana Piussi, po projekcii bude vždy nasledovať diskusia.

Český Alláh bol prvýkrát uvedený na 20. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava v sekcii „Work in progress”, po čom mal televíznu premiéru v Českej televízii. Vznikol v rámci dokumentárneho cyklu Český žurnál.

Vo svojom novom filme Zuzana Piussi opäť zamierila do epicentra verejného diskurzu. Nie však toho slovenského. Piussi nakrútila svoj prvý český film. Autorka filmov Nemoc tretej moci (2011), Od Fica do Fica (2012) či Ťažká voľba (2015) začala Českého Alláha nakrúcať po nábožensky motivovanom teroristickom útoku na francúzskuredakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Pokúsila sa v ňom časozbernou metódou zachytiť spoločenské vrenie. Začalo sa niekde na Facebooku a eskalovalo do zvláštnej entropie. Český Alláh ukazuje, ako pod vplyvom populistickej hystérie degenerovala verejná debata. V ukazovaní je veľmi konkrétny, ako celok však ponúka viacvrstevnú výpoveď, a nielen o českej občianskej spoločnosti. Téma strachu z moslimských imigrantov sa stala spoločnou témou Západného sveta.

Okrem Hotela Úsvit a Českého Alláha privezie Dokument na kolesách v roku 2017 na školy aj blok krátkometrážnych študentských dokumentov. V máji sa zúčastní filmového festivalu v Partizánskom organizovaného miestnou Fabrikou umenia.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.