Masaryk je veľkoryso poňatý film

Na Masaryka sa po jeho zisku 12 Českých Levov nutne pozeráte s istou dávkou nadhľadu. Aký film si zaslúži toľko cien a bude skutočne taký dobrý a vyčnieva nad ostatnou produkciou? Prekvapivo áno, ale

pridal Michal Korec 28.3.2017 o 13:49

Masaryk je veľkoryso poňatý film


Na Masaryka sa po jeho zisku 12 Českých Levov nutne pozeráte s istou dávkou nadhľadu. Aký film si zaslúži toľko cien a bude skutočne taký dobrý a vyčnieva nad ostatnou produkciou? Prekvapivo áno, ale to ešte nemusí znamenať, že je to najlepší film roka 2016...

Dej je nelineárne rozprávaný v rokoch 1937 až 1939 a sústredí sa na Jana Masaryka, syna zakladateľa československej republiky. Pôsobí ako veľvyslanec v Londýne, dokáže si užiť nejednu párty, no žije v tieni svojho otca – a ten pocit sa po jeho smrti ešte viac znásobí. Na smútok nie je čas, na politickej mape sa chystajú veľké zmeny – rozpínajúci sa Hitler už anektuje Rakúsko, ale má zálusk na Sudety a ďalšie časti. Masaryk v Londýne robí, čo môže, konzultuje rozhodnutia s prezidentom Benešom, no svetové mocnosti majú iné priority. Blíži sa koniec septembra 1938 – no súčasne vidíme Masaryka od v americkom exile, kde našiel útočisko v ústave a z diaľky vidí dianie v Európe s ťažkým srdcom...

Od prvých scén je jasná jedna vec a do konca sa filmu sa toho pocitu nezbavíte. Po formálnej stránke je Masaryk skutočne iná liga na československé pomery, patrí sa ho vidieť na veľkom plátne, aby vám vynikli všetky technické finesy. Že film povysával všetky ceny je jasné. Keď vidíte prvý nálet kamery na vlny mora, pochopíte – a keď kamera spraví excelentný nájazd na tanečný parket, je rozhodnuté. Vhodná štylizácia, výborne vybrané kostýmy, dobovosť sála v každej scéne a nemáte problém uveriť, že ste sa preniesli o 80 rokov dozadu. Herci vyzerajú výborne, masky sú stopercentné a rýchlo si uvedomíte aj krásu strihu, kedy sa menia priebežne lokality aj napriek dosť rozbitému rozprávaniu a spočiatku nechápavým pocitom, prečo sa menia roky. Autori nešetrili na výbere lokalít a nie je pre nich problém skákať medzi USA, Anglickom i Prahou ako chcú. Masaryk je veľkorysá produkcia, ktorú sa nemusíte báť pustiť európskemu či inému divákovi, aby sme sa pochválili, že u nás vznikajú zručne natočené filmy. Žiadny strach, či ostali peniaze na efektné nálety, nočné zábery alebo triky. Či scénu v opere, kde diplomati sledujú s vlastnými pocitmi Aidu.

KINEMAVIDEO4138.

No ako vyznie obsahová stránka? Spočiatku si budete azda zvykať, že väčšina filmu je v angličtine a aj iný jazyk občas počuť (a nielen češtinu). Nelineárna narácia je prvých 15-20 minút sčasti mätúca a musíme sa naladiť na pozadie i pozície niektorých postáv. Čo sa deje, o čo komu ide? Prečo je Jan raz v ústave a inokedy tancuje v Prahe? Masaryk rieši viaceré línie súčasne a časy kríži ľubovoľne.

V centre pozornosti je postava politika a syna, vykreslený ako snaživý, no ťaživý charakter. Ťažko určiť, či si k nemu vzbudíte sympatie medzi posteľnými radovánkami, tanečkami a gramami kokaínu. Ani sonda do jeho ubolenej duše nie je ľahko uchopiteľná. Scenáristi ho nešetria, hádžu do víru dejín a odhliadnuc od jeho súkromia, nedá sa pochybovať o jeho angažmáne. Film chce byť autobiografiou, no vzbudí otázky pri scénach v ústave, ktoré sú pomerne známe a využívajú obľúbený štýl dialógov s doktorom (inak interesantnej identity) a návraty – no je dosť možné, že sú úplne vymyslené a občas je ťažké brať ich ako súčasť histórie. Na vyplnenie stopáže a dokreslenie postavy budú stačiť.

Najlepšie funguje Masaryk ako historická lekcia mapujúca dianie rokov 1938 a 1939. Napínavá, na pozadí mocenských pletiek, zákulisných plánov, diplomatických stretnutí a s dobovými pasážami. Už keď sa film prehupne do druhej polovici, napätie sa stupňuje a smeruje k fatálnym momentom našej histórie. Stačí pár naštudovaní a máte približne poňatie, čo sa stane – ale tvorcovia fascinujúco ukážu divákom, čo sa deje posledné dni pred dňami D. Odpočítajte si frívoľné herečky a kokaín – a máte tu výborný film pre stredoškolákov, čo sa môžu čosi dozvedieť o udalostiach pred druhou svetovou.

Zo zahraničnej plejády utiahne veľký kus Hanns Zischler. Karel Roden maká väčšinu stopáže, no azda veľa priestoru a nie príliš prirodzený akcent v angličtine mu uberajú trošku čara? Roden si Masaryka vydrel, ale z hereckej zostavy mi najviac imponuje Oldřich Kaiser vo výbornom výkone Beneša.

Obsahová skladačka nemusí pasovať každému, no nič nemení na tom, že Masaryk je veľkoryso poňatý film, mieša históriu, profil významnej osoby a tvorcovia doručia po formálnej stránke špičkové scény.  

Hodnotenie: 8/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.