Televízne vysielanie na Slovensku zažíva v ostatnej dobe veľké zmeny

Televízne vysielanie na Slovensku prechádza v poslednej dobe obrovskými zmenami. Dôvodov je viacero, pričom tým najhlavnejším je klesajúci záujem divákov

pridal Marcel Šedo 23.4.2017 o 19:00

Televízne vysielanie na Slovensku zažíva v ostatnej dobe veľké zmeny


Televízne vysielanie na Slovensku prechádza v poslednej dobe obrovskými zmenami. Dôvodov je viacero, pričom tým najhlavnejším je klesajúci záujem divákov, ale aj snaha štátu zasahovať do chodu verejnoprávnej televízie. Prvou väčšou zmenou bol odchod komerčnej skupiny Markíza z DVB-T (pozemného vysielania) koncom minulého roka a prechod na platené balíky. Z toho dôvodu Markíza na niekoľko mesiacov stratila pozíciu trhovej jednotky, ale v posledných týždňoch sa opäť dostala na vedúce pozície pred televíziu JOJ.

Azda aj to má za následok boj skupiny JOJ proti českým televíziám. V súčasnosti žiada o vypnutie všetkých kanálov Primy a dokonca aj oboch kanálov Českej televízie. Po odchode skupiny Nova by tak na Slovensku mohli postupne skončiť všetky české televízie. JOJ zároveň žiada operátorov, aby ponechávali v archívoch len vlastnú tvorbu televízie. Operátori sa však, podľa portálu O médiách, búria a sú pripravení vyradiť JOJ, JOJ Plus a WAU z programovej ponuky. Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií informuje, že trpezlivosť stratili aj ďalší kábloví a satelitní operátori, ktorí sú rovnako pripravení pristúpiť k tomuto kroku. Dôvodom by mal byť neprimeraný poplatok za retransmisiu, absencia konštruktívneho dialógu a tiež systematické útoky na české stanice.

„TV JOJ požaduje od operátorov za šírenie jej vysielania prehnaný poplatok, ktorým by sa táto stanica dotiahla takmer na úroveň najdrahších, prémiových filmových staníc. Súčasne požaduje, aby operátori zaradili programy JOJ, JOJ Plus a WAU do základného programového balíčka, pričom odmieta možnosť zriadiť samostatný balíček JOJ, ktorý by si záujemcovia mohli objednať samostatne. Pri takto nastavených podmienkach majú operátori len dve možnosti – prvou je výrazné zvýšenie cien za základný TV balíček, tou druhou je vyradenie TV JOJ z ponuky," povedal prezident APKT Robert Ťavoda.

Podľa APKT sú útoky zo strany JOJ pokrytecké, pretože práve skupina JOJ je jedným z najčastejších porušovateľov ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii a boli to práve kábloví operátori, ktorí televízii dopomohli vzniknúť.

V druhom „ringu“ sa odohráva boj za verejnoprávnosť RTVS. Vládna koalícia na čele s Andrejom Dankom a Róbertom Ficom systematicky útočí na spravodajstvo televízie, ktoré považuje za opozičné a protivládne. Pri kritizovaní spravodajstva neváhali použiť ani expresívne vyjadrenia. Za svoju rétoriku si vyslúžili kritiku od väčšiny slovenských novinárov, Medzinárodného tlačového inštitútu, ale aj od producentky Zuzany Mistríkovej, ktorá na odovzdávaní cien Slnko v sieti vyjadrila znepokojenie nad snahou o politickú kontrolu médií.

Diskusia prebieha najmä v súvislosti s blížiacimi sa voľbami (22.6.) riaditeľa RTVS. V poslednom období ním bol Václav Mika, ktorému sa podarilo zvýšiť sledovanosť televízie a tiež vnímanie objektívnosti spravodajstva. Po veľkej vlne kritiky zo strany vlády je však len málo pravdepodobné, že bude do funkcie opätovne zvolený. Jeho protikandidátmi sú Jaroslav Rezník, riaditeľ TASR a pravdepodobne aj Fedor Flašík, bývalý manžel Moniky Beňovej, ktorý riadil politické kampane pre HZDS i SMER.

V súvislosti s prebiehajúcim bojom o diváka vytasili televízie silné zbrane aj v podobe pôvodnej seriálovej tvorby. Medzi najzaujímavejšie seriálové projekty rozhodne patria Tajné životy a Drobci v produkcii RTVS a tiež 1890 a Za sklom televízie JOJ. Televízia JOJ sa vo svojej tvorbe snaží kopírovať súčasné medzinárodné seriálové trendy. Seriál 1890 môžeme považovať za snahu vytvoriť slovenský ekvivalent britského Sherlocka a Za sklom zasa nadväzuje na súčasný trend drsných kriminálok. Oba projekty samozrejme ani zďaleka nedosahujú kvalít zahraničných predobrazov, ale rozhodne predstavujú kvalitatívny progres oproti väčšine predchádzajúcich projektov.

RTVS sa pre zmenu vydalo vlastnou cestou. Tajné životy sú realistickým seriálom zo života žien a pracovníkov v azylovom dome. Seriál sa tak snaží reflektovať viaceré pálčivé problémy Slovenska. Drobci predstavujú akési dobrodružnejšie pokračovanie predchádzajúceho seriálu pre deti Mimi a Líza. Pri RTVS treba spomenúť aj bezkonkurenčné dokumentárne seriály, ako Prvá alebo Mafiáni.

Každá z televízii sa teda s turbulentnou situáciou na televíznom trhu vyrovnáva po svojom. Kým JOJ sa snaží predbehnúť Markízu a uzurpovať si čo najväčšiu časť trhu pre seba, RTVS sa snaží presvedčiť divákov, že sa oslobodila spod diktátu politikov a opäť dokáže vytvárať kvalitné programy. Situáciu však v budúcnosti ešte výraznejšie skomplikuje príchod slovenskej verzie Netflixu a azda aj ďalších veľkých internetových televízií.

Zdroj: omediach, medialne.etrend, sme





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.