Denník z Cannes tentoraz o piatich novinkách

Patrí medzi veľké talenty švédskej kinematografie. The Square je prejav dôvery a pomoci. Všetci máme rovnaké práva a povinnosti. Nápad vznikol pri jeho pobyte

pridal Danica Pauličková 21.5.2017 o 23:57

Denník z Cannes tentoraz o piatich novinkách


Režisér Ruben Östlund a jeho pozoruhodný The Square

Patrí medzi veľké talenty švédskej kinematografie. The Square je prejav dôvery a pomoci. Všetci máme rovnaké práva a povinnosti. Nápad vznikol pri jeho pobyte v galérii keď zistil, ako privilegovane a odtrhnuto od spoločnosti žijú často veľkí umelci. Švédska spoločnosť, ktorá bola v minulosti príkladom, čelí dnes nezamestnanosti, sociálnym a rasovým problémom.

Je to dráma/satira modernej spoločnosti. Rieši naše ľudské povinnosti, slabosti, život bohatých a chudobných, moc a bezmocnosť. Deštrukciu v spoločnosti, médiách a umení. Komu sa dá dnes veriť? Je tu každý len sám za seba?

Kristian je rešpektovaný kurátor súčasného umenia, rozvedený s 2 dcérami. Pripravuje výstavu pod názvom The Square – Štvorec, ktorá má ľuďom pripomínať zodpovednosť za ich konanie. Celé sa mu to ale vymkne z rúk, zmení sa jeho pohľad na život, keď sa stane nečakaná situácia. Je okradnutý, a tým sa zmení jeho poznanie a pohľad na život, ktorý nepoznal.

Je to jeden z najpozoruhodnejších filmov poslednej doby. Čistá, vkusná réžia, množstvo vtipných nápadov, výborné herecké výkony. Opakujúce sa zábery štvorca v rôznych polohách, ktorý nám pripomína, ako ďaleko je každý z nás ochotný prekročiť svoju čiaru súkromia? Do akej miery sa nás týkajú veci verejné, veci suseda, alebo je to celé inak?


Po prvýkrát sa záčastňujú v súťaži Cannes aj internetové spoločnosti Amazon a Netflix

Netflix sa prezentuje filmom Okja - kórejského režiséra Bong Joon Ho. Získal si sympatie všetkých novinárov, napriek technickým problémom na začiatku premietania, keď sa objavovalo logo spoločnosti pomerne dlho. Je to mainstreamový film pripomínajúci rodinného E.T., ale s hlbším posolstvom. Mohli by sme ho zaradiť do Asian game shows.

Rozpráva o dievčatku Mija, ktoré má priateľa rozprávajúce prasiatko, ktoré vyrastie do nadprirodzených rozmerov vďaka svojej neprirodzenej modifikovanej strave, ktorú konzumujeme aj my ľudia. Dozvedá sa, že je ale jej kamarát niečo oveľa viac ako si myslela. Veľká corporácia Mirando, sa snaží jej prasiatko zneužiť na celkom iné účely a tak ho chce zachrániť. Je to akési zamyslenie sa nad spôsobom, akým dnešná civilizácia zabúda na svoje zdravie a je nezdravé potraviny. Počas filmu začíname cítiť lásku k tomuto inteligentnému a citlivému zvieratku, ktoré sa snaží tiež zachrániť svojho pána.

Tilda Swinton, ktorá si zahrala diabolskú CEO si zastávala nepriaznivcov Netflixu – Neprišli sme na festival dostať cenu, ale premietnuť náš veľmi aktuálny film. Niektoré zvieratá sú ako ľudia.

Jake Gyllenhaal, ktorý tiež hrá vo filme povedal- Je to fantastické, že dnes v prostredí množstva informácií sa niekedy celkom strácame a nepoznáme pravdu a tak akákoľvek forma umenia, ktorá upozorní na nedostatky spoločnosti je vítaná. Dôležitý je aj čas, keď tentofilm hovorí k téme súčasnosti.

Pre mňa je to akási symbióza prírody a ženy - dievčatka, je to symbiotický vzťah k pravde a budúcnosti. – povedal autor scenára.


Robin Campillo - 120 battements par minute

Začiatok roka 1990. Act Up Paris za AIDS – aktivisti bojujú proti ľahostrajnosti spoločnosti a vlády na záchranu ľudí postihnutých touto chorobou, ktorá ešte stále nie je na ústupe. Sú v tom i osobné prehry a príbehy ako Nathan, ktorý je beznádejne chorý. Dokumentaristicky riešený film, plný mladých nadšencov, ktorí sa pustia do tuhého boja priamo s francúzskymi predstaviteľmi vlády a laboratóriami na výrobu lieku.


Michel Hazanavicius - Le redoutable

Paríž 1967 Jean Luc Godard filmuje film La chinoise, hlavnú úlohu hrá Anna Wiazemsky, do ktorej sa zamiluje a zosobášia sa. Renomovaný režisér sa ale v dobe revolúcie stane Maoistickým propagátorom a komunistom - revolucionárom a je v nemilosti, na ústraní. Stretáva sa z množstvom i súkromných problémov, keď je nepochopený a pre hašterivý charakter stratí lásku aj priateľov.

Nakoniec sa zmieri s osudom tvorcu, ktorí o sebe vyhlasuje, že je mŕtvy. Louis Garrel vo svojich 33 rokoch patrí medzi najlepších francúzskych hercov a to dokazuje aj v úlohe J.L. Godarda. Partnerkou mu je taktiež výborná Bérénice Bejo.

Výborná práca známeho režiséra. Teamu sa podarilo s francúzskym šarmom stvárniť Godarda, dobu s nadsádzkou, humorom a eleganciou. Film partí medzi favoritov novinárov.


Mohammad Rasoulof - A Man of Integrity

Korupcia v krajine je výraznou témou tejto snímky. Už od detstva ma učili v učebniciach histórie, že v krajine vládol neobmedzene kráľ, nebolo proti jeho rozhodnutiam pomoci a prenasleduje ma táto otázka dodnes. Hovorí sa, že čím je režim obmedzenejší a ťažší, tým viac inšpiruje umelcov. Neviem, či je to tak celkom, lebo ak nemá svojich zástancov, tak je to len monológ.

Jednoducho čisto, klasicky, so skromnými prostriedkami a umelecky precízne spracovaná téma, pre ktorú bol režisér v krajine prenasledovaný, cenzurovaný a zakázaný.

Na pozadí príbehu muža, ktorí so ženou a dieťaťom precuje na farme a chová zlaté rybky. Firma prekvitá až sa do situácie zapletie veľký monopol a snaží sa ho zničiť. Keď stratí všetko, je na pokraji zúfalstva, rozhodne sa bojovať z posledných síl a riskuje. Nakoniec sa mu jeho zničený život obráti úplne opačným nečakaným spôsobom.

Dokedy sa budú ľudia báť autorít a skáňť hlavy pred korupciou a nespravodlivosťou. Výborne stvárnená postava ženy, ktorá je mu veľkou oporou, herečkou Soudabeh Beizaee a hlavný predstaviteľ Reza Akhlaghirad obaja v krajime známi ako TV hviezdy.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.