Dokument Zuzany Límovej o pôrodoch prichádza do slovenských kín

Dokument Zuzany Límovej Medzi nami, ktorý hneď po svojej premiére razantne vstúpil medzi témy spoločnosti, prichádza do slovenských kín. Distribučná premiéra

pridal PR 23.11.2017 o 18:10

Dokument Zuzany Límovej o pôrodoch prichádza do slovenských kín


Dokument Zuzany Límovej Medzi nami, ktorý hneď po svojej premiére razantne vstúpil medzi témy spoločnosti, prichádza do slovenských kín. Distribučná premiéra je naplánovaná na 23. november 2017 o 19.10 hod. v bratislavskom kine CINEMAX BORY. Film uvidia aj diváci v ďalších multikinách CINEMAX a vo vyše desiatke jednosálových kín vo väčších či menších mestách. V niektorých sa po projekciách budú konať aj diskusie s autorkou filmu. Dokument do slovenských kín prináša distribučná spoločnosť Continental film.

Snímka o pôrodoch na Slovensku mala zatiaľ len tri oficiálne premietania, premiéru uviedol festival Jeden svet 16. októbra 2017. Záujem o ňu má aj zahraničie.   

O tom, že film v spoločnosti zarezonoval, svedčí aj množstvo pozvaní na projekcie a diskusie, ktoré dostávame. Vďaka spolupráci s Continental film môžeme dokument uviesť vo veľkých aj menších kinách po celom Slovensku. Bude mi potešením sprevádzať film do niektorých miest aj osobne. Verejné diskusie považujeme za rovnako dôležité ako film samotný, sú priestorom k dialógu medzi rodičmi a zdravotníckym personálom,” povedala nezávislá novinárka a filmárka Zuzana Límová, ktorá dokumentom úspešne absolvovala ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v talianskom Bolzane.

KINEMAVIDEO4432.

Od dňa distribučnej premiéry sa bude film hrať v kine CINEMAX BORY o 15.50, 17.30, 19.10 a od piatku pribudne premietanie so začiatkom o 20.50 hod. Vo štvrtok (23. novembra) bude po projekcii, ktorá sa začne o 19.10 hod., diskusia s autorkou filmu a ľudskoprávnymi expertkami. Okrem Bratislavy sa film bude premietať aj v ďalších slovenských mestách, vo všetkých krajoch: Nitra, Dunajská Streda, Lučenec, Šaľa, Šamorín, Sereď, Topoľčany, Trenčín, Trnava, Skalica, Dubnica nad Váhom, Banská Bystrica, Zvolen, Žilina, Martin, Spišská Nová Ves, Krupina, Liptovský Mikuláš, Košice, Prešov, Poprad, Púchov, Humenné, Trebišov, Galanta, Senec, Stará Ľubovňa, Trstená. V najbližších mesiacoch sa film Medzi nami (Before I Met You) premietne aj v Česku, Chorvátsku a Taliansku, kam autorku pozvali ľudskoprávne a ženské organizácie. Pozvania dostáva filmový štáb aj od odbornej verejnosti, napríklad právnických či zdravotníckych škôl. 

Recenzia filmu TU

Napriek tomu, že film mal len tri oficiálne projekcie v Bratislave (12., 16. a 17. októbra 2017), a to už pred viac ako mesiacom, záujem oň stále trvá. Vidieť ho a zapojiť sa do debaty, ktorú nastoľuje, chcú ľudia z celého Slovenska. "Dodnes dostávame množstvo správ od žien, ale aj mužov, ktorí sa v nemocniciach stretli s nerešpektujúcim prístupom alebo s násilím. Niektoré pôrody sa skončili naozaj tragicky, celoživotnými následkami alebo smrťou matky či dieťatka. Sme rady, že sme naším filmom pomohli vytvoriť priestor na vyslovenie príbehov, s ktorými sa rodičia doteraz vyrovnávali sami. Neprestáva nás udivovať sila žien a ich schopnosť prežiť. Veríme, že ich hlasy budú konečne vypočuté a kompententí príjmu potrebné opatrenia, aby sa takéto prípady nemuseli opakovať,” opísala aktuálnu situáciu Zuzana Límová. “Ministerstvo zdravotníctva už avizovalo, že vytvorí pracovnú skupinu, ktorá navrhne systémové riešenia. Dobrou správou je, že jej súčasťou budú aj ľudskoprávne expetky," vysvetlila.

Dopyt po filme zaregistrovali aj distribútori. “Spoločnosť Continental film sa od svojho vzniku programovo venuje distribúcii slovenskej a českej filmovej produkcie. Otázky a fakty, ktoré odkrýva dokumentárny film Zuzany Límovej, považujeme za tak závažné a naliehavé, že sme sa rozhodli vytvoriť mu priestor nielen pre projekciu, ale aj širšiu diskusiu medzi jeho tvorcami , tvorkyňami a verejnosťou. Film vykresľuje realitu, drsnú, ale pravdivú a preto treba o nej hovoriť, a tým podporiť osvetu medzi ľudmi, matkami, otcami a lekármi,” uviedol Michal Drobný, výkonný riaditeľ spoločnosti Continental film.

Dokument zaznamenáva snahu žien udržať si vlastnú dôstojnosť a ponúka svedectvá tých, ktoré v sebe našli odvahu prehovoriť. Doplňujú ich zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici a rozhovory s personálom. Film autorka nakrúcala v priestoroch Univerzitnej nemocnice v Bratislave s medzinárodným tímom, no vyhrážky nemocnice ho zablokovali na niekoľko mesiacov. Jeho uvedenie podporili slovenské filmárky a filmári: Zuzana Mistríková (Asociácia nezávislých producentov), Zuzana Piussi, Diana Fabiánová a pedagógovia Ateliéru dokumentárnej tvorby VŠMU - Peter Kerekes, Róbert Kirchhoff, Jaro Vojtek a Marek Šulík,, ako aj medzinárodná asociácia pre ľudské práva pri pôrode Human Rights in Childbirth a slovenské ľudskoprávne organizácie Ženské kruhy a Občan, demokracia a zodpovednosť. Do verejnej debaty sa zapojili aj psychoterapeuti či odborníčky na posttraumatickú stresovú poruchu.

Na filme pracoval medzinárodný tím, k slovenskej režisérke sa pridala kameramanka Selina Becker z Nemecka a strihačka Morgana Tinebra z Talianska. O zvuk a hudbu sa postarali študenti VŠMU Denisa Uherová a Samo Štefanec. Snímku produkovala medzinárodná škola ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v Bolzane, Taliansku, na ktorej prednášajú prestížni filmári z celého sveta.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.