Scandi - severská filmová lekcia & Projekt Bergman 100

Milovníci severskej kinematografie sa už po štvrtýkrát môžu tešiť na reprezentatívnu prehliadku súčasnej severskej kinematografie Scandi, ktorá prinesie aj

pridal PR 17.1.2018 o 11:43

Scandi - severská filmová lekcia & Projekt Bergman 100


Koncom januára prináša Film Europe do kín už po štvrtýkrát Severskú filmovú lekciu Scandi – tento rok obohatenú o medzinárodný projekt Bergman 100.

Milovníci severskej kinematografie sa už po štvrtýkrát môžu tešiť na reprezentatívnu prehliadku súčasnej severskej kinematografie Scandi, ktorá prinesie aj tento rok výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska. Štvrtý ročník bude prebiehať od 24. do 28. januára v Bratislave a počas januára a februára v ďalších 13-tich mestách na Slovensku.

Do prehliadky sa celkovo zapojilo 18 kín, v Bratislave Kino Film Europe, Lumière a Mladosť.

Program Scandi 4 tvoria 4 sekcie + kolekcia filmov Ingmara Bergmana v rámci medzinárodného projektu Bergman 100.

Sekcia Scandi premiéry obsahuje 5 žánrovo pestrých filmov – štýlový revenge thriller dánskeho režiséra Fenara Ahmada iránskeho pôvodu Darkland o Zaidovi, ktorý sa rozhodne pomstiť smrť svojho brata Yasina, komornú drámu Potvora, v ktorej režisér Christian Tafdrup zachytil vzťah manipulatívnej Marie a neistého Rasmusa, bizarnú tragikomédiu režiséra Henrika Rubena Genza Tak káže Boh o rodine, v ktorej pevnou rukou vládne psychiater Uffe, netradičnú love story v réžii Miachaela Noera Tri slová, ktorá sa odohráva na sklonku života v opatrovateľskom dome, a fínsku road-movie režisérky Zaidy Bergroth Miami o dvoch sestrách - barových tanečniciach, unikajúcich pred gangstrami. Táto snímka 24. januára v Kine Lumière slávnostne otvorí vo festivalovej predpremiére Scandi 4 a čoskoro pôjde do riadnej kinodistribúcie (22. februára).

Organizátori prehliadky sa rozhodli vzdať hold skvelej dánskej režisérke Susanne Bier a venovať jej samostatnú sekciu s názvom 4 x Susanne Bier, do ktorej sú zaradené filmy Druhá šanca, Po svadbe, Lepší svet a Svadba medzi citrónmi.

Tradičnými sekciami filmovej prehliadky sú Best of Scandi a Scandi deti. Do tej prvej je zaradená švédsko – nórsko – dánska dráma Sámska krv (r. Amanda Kernell), dánska čierna komédia Zabijaci z malomesta (r. Ole Bornedal) a dva fimy od švédskeho režiséra Rubena Östlunda Vyššia mocŠtvorec (nominant Švédska na Oscara). Druhá sekcia premiérovo uvedie ďalšie pokračovanie filmovej adaptácie knižnej predlohy slávneho nórskeho spisovateľa – rodinnú komédiu Jo Nesbø: Časovaňa doktora Proktora (r. Arild Fröhlich). Ďalšími filmami v tejto sekcii sú Prdiprášok doktora Proktora (z tej istej dielne tvorcov ako predchádzajúca snímka), dojímavý príbeh priateľstva chlapca a nájdeného psa Storm (r. Giacomo Campeotto) a dobrodružná fantasy vhodná pre väčšie deti Bosorkina dcéra (r. Keneth Kainz).

Filmovou lahôdkou pre náročnejších divákov bude určite sekcia venovaná ikone švédskeho filmu Bergman 100, ktorou sa spoločnosť Film Europe zapojila do medzinárodných aktivít venovaných 100. výročiu narodenia Ingmara Bergmana. V rámci Scandi 4 budú mať návštevníci bratislavského Kina Film Europe možnosť uvidieť jeho 4 kultové diela - Persona, Fanny a Alexander, Jesennú sonátu a Scény z manželského života ( dlhšiu „televíznu“ verziu.)

Ivan Hronec, CEO Film Europe o Projekte Bergman 100 :

„Ktokoľvek & čokoľvek k severskej kinematografii tento rok niečo povie a urobí, nemal by sa vyhnúť téme, ktorá je - pre Švédsko, severský a svetový film - kľúčová. Ingmar Bergman by mal 14. júla 2018 100 rokov. Scandi je prvou filmovou akciou, ktorá toto výročie pripomína. Avizujeme rok Bergmana a projekt Bergman 100. Česko a Slovensko sú šťastné krajiny, kde má jeden distribučný subjekt takmer kompletnú Bergmanovu filmovú knižnicu. A s kompletnou knižnicou sa už dá slušne programovo pracovať. Po Scandi pokračujeme s Bergmanom na Art Film Feste v Košiciach a spoluprácou s partnermi SFÚ,VŠMU – projekt KADU, SNG a ďalšími inštitúciami. Menej známe filmy uvedieme v kvalitnej filmovej televízii Festival Cinema Channel a tie známe v Českej televízii a vo vysielaní RTVS s prirodzeným vrcholom na Be2Can 5 v októbri, kde sa sústredíme na Bergmana a jeho vzťah k špičkovým filmovým festivalom. Našou neskromnou ambíciou - ako inak - je urobiť ukážkovú národnú a medzinárodnú Bergman 100 akciu ako kooperáciu viacerých organizácií pod záštitou Švédskej ambasády. Toto je zdravé a naozaj ukážkové. Kooperácia privátnych, verejných a štátnych inštitúcií a iniciatíva zdola – s logistickou podporou zhora – nie naopak. Taktiež pokračujeme v projekte, ktorý sme presne pred rokom naštartovali v spolupráci s organizátormi Art Film Festu, takže košickí diváci sa môžu tešiť na Art Film Fest uvádza…Scandi...“

Diváci majú možnosť sledovať mnohé filmy z ponuky prehliadky Scandi aj prostredníctvom Magio videopožičovne, ktorú poskytuje spoločnosť Slovak Telekom, Alza Media a Skylink Live TV.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.