Escobar je zhutnený Pablov život do 123 minút

Príbeh milovaného i nenávideného Pabla je zaujímavou drámou, ktorej nechýba napínavá akcia, pár absurdných momentov, aj kvalitné herecké výkony. Nie nadarmo

pridal Michal Korec 21.6.2018 o 15:50

Escobar je zhutnený Pablov život do 123 minút


Príbeh milovaného i nenávideného Pabla je zaujímavou drámou, ktorej nechýba napínavá akcia, pár absurdných momentov, aj kvalitné herecké výkony. Nie nadarmo sem mnohí prídu pre dva elementy: vidieť sfilmované CV narkobaróna i Javiera s Penelope. Výsledok zaujímavo osciluje medzi výdatne plynúcou drámou a sčasti artovým kúskom, ktorý má pár netradičných momentov, čo masy nezhltnú.

Pohľad na Pabla Escobara je navyše silne ovplyvnený rozprávačkou a jeho milenkou Virginou Vallejo – neznamená to úplný posun do inej sféry, roztrieštené nelineárne sledovanie, ani nič podobné. Línia prísne nasleduje vstup Virginie do Pablovho života, od letmého stretnutia cez založenie medelínskeho kartelu po jeho rozmach i pád. Optika Virginie nás neukráti o dôležité momenty, nebezpečné chvíle, vraždy v uliciach, politický pokus Escobara ako senátora, jeho neskoršie uväznenie v privátnom lochu a iné absurdné momenty, ktoré sa skutočne v Kolumbii v 80. a 90. rokoch minulého storočia stali.

Je absolútne jasné, že (potenciálni) diváci nového životopisu sa budú deliť na dve skupiny – tých, čo zhltli seriál Narcos a tých, čo ho vôbec nevideli a eventuálne nevedia o živote Pabla takmer nič. Radím sa do druhej kategórie, akurát som vedel o Pablovi, že viedol kartel, paralelne smeroval pozornosť na svoje charitatívne aktivity typu stavba stoviek bytov, zatiaľ čo zarábal miliardy a kántril ľudí na ulici. Ak idete do kina s takými očakávaniami, dostanete pútavý príbeh o chlapíkovi, čo bol nedočkavý, mal chuť veľa dosiahnuť a hoci nedobyl všetko (napríklad politiku), dokázal vytvoriť megaimpérium.

KINEMAVIDEO4722.

V zhutnenej ságe sa dá pochopiť z jeho života celkom dosť vrátane jeho charakteru, ktorý bol relatívne ťažko odčitateľný, lebo chvíľu sa správal ako rodinný človek a vzápätí odstrašil milenku alebo hlušil oponentov na počkanie. Kadencia faktov a udalostí je taká vysoká, že si počas 123 minút nestačíte ani odskočiť, lebo riskujete premeškanie zaujímavej scény či uvedenie nového prostredia. Dej rád skáče na rozličné miesta, nasadí kopu postáv, no netreba sa báť – pochopíte veľa. Dianie je pritom drsné na dialógy a neraz i akciu, Escobar je krutý chlapík, ktorý sa neštíti brutálnych riešení a nejedno uvidíme. Znalci Scorseseho sa nebudú chytať za hlavu, ale iných môžu vraždy, zmrdi a iné chuťovky prekvapiť. Javier Bardem je v tomto smere vynikajúco obsadený, hrá spoľahlivo a mnohí budú sledovať, že zatiaľ čo iní herci potrebujú posilňovať do svojich rolí, on má obrovské brucho a nevábny fúzatý vzhľad.

Ak sa bojíte, že by Virginia by brala veľkú časť pozornosti na seba, netreba sa báť. Jej vzťah s Pablom nie je dominantný, skôr slúži ako doplnok do celej mozaiky. Nekoná sa žiadna veľká romanca, nebude sa vysvetľovať fatálne vzplanutie alebo posun vzťahu do inej roviny, skôr nenápadne sledujeme ako ju Pablo ovplyvňuje, koľko dokáže z neho čerpať a naopak, čo by pri jeho mene mohla neskôr stratiť. Je to ideálny part pre Penelope Cruz, ktorá síce miestami už tlačí na pílu a takmer prehráva, no je to top herečka. Hoci sledujeme Pablov životopis z jej pohľadu, paralelne sa dostávame na miesta, kde sama nebola, takže o kompletné udalosti neprídeme a ani ona si ich sama neprifarbuje alebo neprispôsobuje pre svoj pohľad rozprávačky. Filmoví znalci si skôr pri niektorých scénach spomenú na bláznivé lety vlaňajšieho Barryho Seala v podaní Toma Cruisea, ktorý v neskorších rokoch lietal práve pre Pabla. Pár scén ako by malo spoločné menovatele, hoci Escobar je citeľne vážnejší v celej stopáži.

Tempo Escobara je väčšinou výborné, réžia nás posúva k vážnym, vtipným i bizarným momentom, no ako celok je trošku nevyhranený. Nie je to jednoznačný film pre masy, ale od artových drám má dosť ďaleko – každá skupina divákov môže zvoliť istý kompromis, aby si ho vychutnala naplno. Európsky ráz je cítiť pri réžii i ďalších atribútoch, hudba má silný motív, kamera fajn prechádza na neprebádané miesta (rada sníma lokality z výšky či nad hlavami aktérov) a funguje aj návrat o tri dekády vzad.

Escobar v našich kinách ponúka solídny pohľad do života narkobaróna: za dve hodiny môžete stihnúť to, čo núkajú celé sezóny seriálu. Je to výmena niečo za niečo: hutnejší dej, silnejší herci, európsky nádych. Z pohľadu kinofanúšika ide o nadpriemerný film, ale do špičky žánru mu ešte kúsok chýba.

Hodnotenie Michala Korca: 7/10

Hodnotenie Barbory Bačíkovej TU





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.