Dnes sa začína Jeden svet, predstaví inšpiratívne príbehy hrdinov a hrdiniek

O hrdinstve Jána Kuciaka aj Olega Sencova, ale aj menej známych, no nemenej dôležitých hrdinoch a hrdinkách rozpovedia filmy aj diskusie

pridal PR 11.10.2018 o 23:02

Dnes sa začína Jeden svet, predstaví inšpiratívne príbehy hrdinov a hrdiniek


O hrdinstve Jána Kuciaka aj Olega Sencova, ale aj menej známych, no nemenej dôležitých hrdinoch a hrdinkách rozpovedia filmy aj diskusie 19. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Jeho hlavná bratislavská časť, ktorá sa začína dnes a potrvá do 16. októbra 2018, ponúkne v programe 67 domácich aj zahraničných snímok, 21 diskusií s filmovými tvorcami po premietaniach a 20 sprievodných podujatí – diskusií, masterclass, prednášok aj stand-up šou.

Tematicky festival, tak ako každý rok, reaguje na aktuálne dianie a provokatívna téma SHUT UP! má upozorňovať na hlas tých, ktorých chcú „mocní“ umlčať a vyzývať, aby sme neostali ticho. Jeden svet tento rok venujeme spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a archeologičku Martinu Kušnírovú.

„Vzdelávať aj scitlivovať ľudí na dianie okolo nás, no súčasne i v nás samých. Dávať verejnosti i jednotlivcom podnety, čo môžu spraviť – každý sám za seba, aby sme si vytvorili a udržali spoločnosť, ktorá si ctí rovnoprávnosť, toleranciu a slobodu,“ tak opisuje ciele Jedného sveta, ktorý už 19 rokov otvára témy slobody, demokracie a ľudských práv, jeho nová riaditeľka, režisérka a aktivistka Diana Fabiánová.

Ako otvárací film si organizátori symbolicky zvolili snímku Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov, ktorú v Bratislave osobne uvedie režisér Askoľd Kurov.

„Týmto uvedením chceme dať hlas Olegovi a vyjadriť plnú podporu filmárovi a kolegovi, ktorý za odvahu vyjadriť svoj názor platí svojim vlastným životom,“ hovorí Diana Fabiánová. „Prípad Olega Sencova je tragickou ukážkou porušenia jedného zo základných ľudských práv – práva slobody slova. A práve na osude Olega vidíme, aká krehká je sloboda sama o sebe. Jeho príbeh je výstrahou pre nás všetkých,“ dodáva. 

Práve téma ochrany slobody v jej rôznych formách a podobách je nosnou pre tohtoročný Jeden svet. Od slobody vnútornej a osobnej až po celospoločenskú a politickú.

„V programe uvádzame filmy, ktoré riešia morálne a etické dilemy, testujú naše vnímanie dobra a zla, spoločenskej zodpovednosti verzus osobného prospechu či ochrany vlastného života a života našich blízkych,“ vysvetľuje Diana Fabiánová. Jej ambíciou bolo zostaviť aktuálny ročník tak, aby divákov nabádal k spoločenskej aktivite a prevzatiu osobnej zodpovednosti za to, ako vyzerá a ako funguje krajina, v ktorej tu spolu nažívame.

Aj preto medzi jednu z ústredných festivalových sekcií patria Hrdinovia a hrdinky, ktorí majú za cieľ ukázať silu angažovaného jednotlivca. Patria sem portréty obyčajných ľudí, ktorým sa svojou odvahou, vytrvalosťou a konaním podarilo dokonca zvrátiť chod dejín, poraziť nadnárodného giganta, bojovať proti ISIS alebo kultúrnym stereotypom. „Sú to silné inšpiratívne príbehy, poukazujúce na to, čo dokáže sila ľudskej vôle a vytrvalého nasadenia,“ hovorí Diana Fabiánová.

Jeden svet tento rok zaostrí aj na hrdinstvo novinárov, filmárov a aktivistov, ktorí riskujú svoj život v snahe odhaliť pravdu a priniesť ju verejnosti. Pre divákov je pripravená nová sekciu Uhol pohľadu, ktorej snímky i diskusie vyzdvihnú dôležitosť slobody slova a tlače pre každého z nás a pre demokraciu. Ešte sa neskončil rok 2018 a vo svete už prišlo o život pri alebo pre výkon svojho poslania viac ako 70 novinárov, naposledy len pred pár dňami bulharská investigatívna žurnalistka Viktorija Marinovová.  

A práve na pôde Jedného sveta si po prvýkrát budú môcť slovenskí diváci budú pozrieť aj nový krátky film Osudy slobody režiséra Jakuba Šuvadu, ktorý je venovaný Jánovi Kuciakovi.

O našej domácej i susednej realite, o tom, ako sa zakorenený strach z cudzieho stáva nástrojom manipulácie s verejnosťou, prečo majú slovenskí občania za rovnaké peniaze ako okolité štáty menej zdravia, ako vyzerá novodobé otroctvo v nemocničnej práčovni či za pokladnicou v supermarkete, ako si ničíme životné prostredie, aké predsudky máme voči ľuďom s Downovým syndrómom, aj ako zasiahol 21. august 1968 do života okupantov i obetí či ako jedno cirkusové predstavenie zbavilo „bielych“ aj „čiernych“ predsudkov budú silné filmové príbehy hlavnej súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. Ponúkne kolekciu 18 nových slovenských a českých dokumentárnych filmov uplynulého roka, ktoré sa na plátne zaoberajú závažnými aktuálnymi spoločenskými témami. Tri z nich budú mať na Jednom svete slovenskú premiéru. O víťazovi rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení: slovenská režisérka a producentka Iveta Grófová, britský režisér a producent Mike Chamberlain, ktorý tvorí pre medzinárodné stanice ako BBC, Arte či HBO, a český režisér a pedagóg Václav Kadrnka.

Program Jedného sveta je tento rok rozdelený do 6 festivalových sekcií. Kultové snímky, ktoré riešia dejinné okamihy, prinesie na festivalové plátno sekcia Máte právo vedieť. Slepá škvrna zas odhalí fenomény, ktoré sú okolo nás, napriek tomu ich nevidíme, alebo nechceme vidieť. Festival neopomína ani mladých divákov, Jeden svet deťom ponúkne populárno-vzdelávacie filmy pre školákov spojené s diskusiami.

Vyše 60 hostí, režisérov, producentov, aktivistov, spisovateľov, historikov, sociológov, enviromentalistov či reportérov z Európy aj z USA prijalo tento rok pozvanie na Jeden svet a zavíta do Bratislavy. Budú súčasťou diskusií, masterclassov, prednášok. Od tém vraždy Jána Kuciaka, cez život Rómov na Slovensku, osud Olega Sencova vo väzení, utečencov v gréckych táboroch až po otázky pedofílie, anorexie či ochrany životného prostredia.

„Headlinerom“ medzi hosťami je bez pochýb  jeden z najrenomovanejších súčasných historikov, svetoznámy spisovateľ a profesor na prestížnej americkej Yaleovej univerzite, špecialista na dejiny strednej a východnej Európy, Timothy Snyder. V pondelok 15. októbra vystúpi v Aule Univerzity Komenského vo verejnej diskusii s názvom Cena slobody s Martinom M. Šimečkom. Bude hovoriť aj o tom, prečo krajná pravica povstáva z popola dejín, prečo politici ako Trump, Le Pen, Salvini, Okamura či Orbán získavajú na popularite a aké kroky krajín V4 ohrozujú demokraciu v našom regióne.

„Myslím, že Timothy Snyder prijal naše pozvanie aj preto, že vníma situáciu na Slovensku ako hraničnú. Chápe, že práve tu a teraz je dôležité upriamiť pozornosť na slobodu slova a jej ohrozenie. Každá doba potrebuje morálne autority a som hrdá na to, že práve Jeden svet môže slovenskej spoločnosti priniesť takúto osobnosť naživo s jej myšlienkami,“ povedala riaditeľka festivalu Jeden svet Diana Fabiánová.

Na Jeden svet zavíta aj čerstvá nominantka na Nobelovu cenu za mier, ľudsko-právna aktivistka Anna Alboth. Jej meno sa spája najmä s projektom Civil March of Aleppo – občianskym pochodom, ktorého trasa mala presne kopírovať cestu, akou musia prejsť utečenci zo Sýrie do Európy.

Práve za film o migrácii, hoci z iného kúta sveta, získal v roku 2004 nomináciu na Oscara španielsky režisér Carles Bosch. Na verejnom masterclasse na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Komenského premietne svoj nový, ešte neodpremiérovaný film Zaľúbenci na dráte. Na jeho príklade majster dokumentaristiky objasní, ako spraviť za deň film, ktorý odpremiéruje na prestížnom Sundance. Diváci si v programe festivalu budú môcť pozrieť aj jeho snímku Kubánski rafteri, kto





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.