Päť slovenských filmov na festivale v Terste, ktorý sa začína už tento týždeň

Na jubilejnom 30. ročníku filmového festivalu v talianskom Terste je Slovensko partnerskou krajinou koprodukčnej platformy When East Meets West

pridal SFÚ 16.1.2019 o 16:32

Päť slovenských filmov na festivale v Terste, ktorý sa začína už tento týždeň


Na jubilejnom 30. ročníku filmového festivalu v talianskom Terste je Slovensko partnerskou krajinou koprodukčnej platformy When East Meets West určenej pre filmových profesionálov. Našu krajinu na podujatí bude zastupovať početná delegácia producentov, festival zároveň uvedie päť slovenských filmov, z nich tri sa budú uchádzať o ceny v súťažných sekciách. Festival sa začne v piatok 18. januára, industry platforma otvorí svoje brány účastníkom o dva dni neskôr.

Festival filmov zo strednej a východnej Európy v Terste uvádza každoročne celovečerné a krátke hrané, dokumentárne a animované filmy. Slovenské diela sa v jeho programe objavujú pravidelne, tento rok je účasť našej kinematografie na festivale o to väčšia, že Slovensko je partnerskou krajinou tamojšej etablovanej koprodukčnej platformy When East Meets West (WEMW), ktorej snahou je vytvorenie podmienok na spoluprácu filmových profesionálov z východnej a západnej Európy a južnej a severnej Ameriky. Podujatia sa každoročne zúčastní okolo 450 filmových profesionálov z radov producentov, sales agentov, zástupcov fondov na podporu filmov, investorov, pracovníkov filmových festivalov a ďalších odborníkov z viac ako 35 krajín sveta.

Organizátori platformy When East Meets West každý rok upriamujú pozornosť na dva „partnerské“ regióny, jeden z východnej a jeden zo západnej Európy, ktorým venujú špeciálny priestor na prezentáciu ich audiovizuálneho prostredia s cieľom posilniť spoluprácu medzi nimi. Vďaka doterajšej aktívnej spolupráci medzi filmovým festivalom v Terste, spomínanou platformou a Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) bude Slovensko jednou z partnerských krajín z regiónu strednej a východnej Európy spolu s Českou republikou, Poľskom a Ukrajinou. Druhý vybraný región predstavujú krajiny Beneluxu, teda Belgicko, Luxembursko a Holandsko.

Za Slovensko projekt zastrešuje SFÚ a Slovenská filmová agentúra (SFA). „Slovensko bude na podujatí reprezentovať delegácia ôsmich producentov,“ vysvetľuje Imelda Selková z oddelenia filmových podujatí Národného kinematografického centra, koordinátorka podujatia za SFÚ. „Ich výber realizovali po konzultácii s organizátormi podujatia zástupcovia SFÚ a SFA. Producenti boli vybraní na základe ich pripravovaných projektov s potenciálom medzinárodnej spolupráce s niektorými zo zastúpených regiónov.“ Podujatia sa zúčastnia Jakub Viktorín (nutprodukcia), Wanda Adamík Hrycová (Wandal Production), Katarína Krnáčová (Silverart), Katarína Tomková (kaleidoscope), Peter Badač (BFILM), Rastislav Šesták (D.N.A. Production), Juraj Krasnohorský (Artichoke), Peter Kerekes (Peter Kerekes Film), ďalej Ondrej Starinský, šéfdramaturg dokumentárnej a vzdelávacej tvorby RTVS a tiež zástupcovia SFÚ a SFA.

Režisér a producent Peter Kerekes, ktorý bude na podujatí aj členom poroty koprodukčného fóra na WEMW, sa festivalu zúčastňuje pravidelne od roku 2010, keď na ňom uviedol svoj film Ako sa varia dejiny (2008). V Terste sa začal odvíjať aj príbeh filmu Wishing on a Star, ktorý Kerekes producentsky zastupuje a v januári plánuje v Taliansku jeho nakrúcanie. Na minulom ročníku WEMW projekt vyhral hlavnú cenu koprodukčného trhu CNC Development Award. „Ešte v Terste na pitchingu v roku 2017 nás oslovili z Arte, Yle, Guardianu a z niekoľkých zaujímavých festivalov, že majú záujem o film,“ hovorí o svojej skúsenosti z Terstu Kerekes. „Nebola to len pomoc z produkčnej stránky, výborný feedback pomohol aj sebavedomiu filmu. Je to náročný a drahý projekt, ale po pitchingu a pozitívnych reakciách išlo všetko (pomerne) hladko. Bude to film o ženách, ktoré hľadajú šťastie, o veštici a prekvapivých cestách. Maďarský režisér, slovenský kameraman, rakúsky koproducent, talianska scenáristka aj téma. Typicky cisárska a kráľovská koprodukcia rakúsko-uhorskej monarchie, inde ako v Terste sme ju ani nemohli začať,“ dodáva.

Na aktuálnom ročníku WEMW v Terste sa okrem aktívnej účasti producentov predstaví na koprodukčnom trhu medzi 22 vybranými projektmi tiež pripravovaný slovensko-česko-ukrajinský hraný debut Obeť režiséra Michala Blaška, ktorého absolventský film Atlantída, 2003 bol pred dvomi rokmi vybraný na MFF Cannes do súťažnej sekcie krátkych študentských filmov Cinéfondation.

V oficiálnom programe talianskeho festivalu sa budú o ceny uchádzať tri slovenské tituly. V súťaži hraných filmov bude našu krajinu reprezentovať Tlmočník (2018) Martina Šulíka, v súťaži dokumentárnych filmov dokument Okupácia 1968 (2018) pätice režisérov Evdokina Moskovina, Linda Dombrovszky, Magda Szymków, Maria Elisa Scheidt a Stephan Komandarev a v súťaži krátkych filmov o cenu zabojuje Untravel (2018) režisérskej dvojice Ana Nedeljković a Nikola Majdak jr. Mimo súťaž sa v sekcii Born in Trieste (Narodený v Terste) premietne dokument Môj neznámy vojak (2018) režisérky Anny Kryvenko, vytvorený z archívnych materiálov z čias okupácie Československa v roku 1968, a v retrospektívnej sekcii 1989 – 2019 Wind of Change (1989 – 2019 Vietor zmien) bude za osobnej účasti režiséra Juraja Jakubiska uvedený jeho film Sedím na konári a je mi dobre (1989), ktorý sa odohráva tesne po konci druhej svetovej vojny a rozpráva príbeh dvoch charakterovo rozdielnych priateľov, pokúšajúcich sa splniť si svoju predstavu o šťastí.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.