Visegrad Film Forum 2019 - Svetoví filmári na dotyk

Už od utorka 19. marca odštartuje na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave medzinárodné podujatie, ktoré ponúka viac ako len premietanie

pridal 18.3.2019 o 10:52

Visegrad Film Forum 2019  - Svetoví filmári na dotyk


Už od utorka 19. marca odštartuje na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave medzinárodné podujatie, ktoré ponúka viac ako len premietanie filmov. Počas piatich dní sa môžu diváci tešiť na bohatý audiovizuálny program, zložený z prednášok a premietaní s diskusiou siedmych renomovaných hostí. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj večerné parties, ktoré lákajú na širokú škálu hudobných žánrov a interpretov.

„Visegrad Film Forum tento rok prináša vyrovnaný program zo sveta výroby filmu. Nielen pre filmárov, ale pre všetkých ľudí, ktorí majú záujem nahliadnuť do zákulisia filmu. V programe nájdu hostí, ktorí pracovali na významných filmoch v pozíciách režisérov, kameramanov, strihačov či architektov.“ hovorí riaditeľ festivalu Jakub Viktorín. Tomu nasvedčujú aj mená, ktoré prijali pozvanie na aktuálny ročník. Do Bratislavy zavíta Hanekeho dvorná strihačka Monika Willi, favorit áčkových festivalov Sergej Loznica, filmový architekt Cuarónovej ROMY Eugenio Caballero, kameraman Phedon Papamichael, ktorý má na konte nomináciu na Oscara za film Nebraska a kameramanka dokumentu Citizenfour: Občan Snowden Kirsten Johnson a ďalší.

PROGRAM TU

Monika Willi – strihačka

Táto pôvodom rakúska filmárka, po rokoch striedania pozícii v kinematografickom priemysle zakotvila v strižni. Hoci film nikdy neštudovala vypracovala sa na pozíciu dvornej strihačky režiséra Michaela Hanekeho. Jej prvý film, na ktorom s ním pracovala bola hudobná dráma Pianistka. Z ich neskoršej dlhoročnej spolupráci vzišli filmy ako Biela stuha, Láska či najaktuálnejší Happy End. Vo svojej kariére však pracovala aj s ďalším významným režisérom - a to dokumentaristom Michaelom Glawoggerom. Na Visegrad Film Forum 2019 uvedie jeho film Bez názvu (Untitled), ktorý dokončila po  jeho smrti.  

Sergej Loznica – režisér

Ambiciózny ukrajinský režisér v roku 2018 odpremiéroval tri filmy na festivaloch v Berlíne, Cannes a Benátkach.Pozornosť na seba upriamil predovšetkým po snímke Majdan (2004), ktorá zachytáva búrlivý občiansky protest proti vtedajšiemu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi na Ukrajine. Okrem dokumentárnych snímok má na konte aj hrané filmy Moje šťastie (2010) a vojnový príbeh V hmle (2012), obe odpremiérované na festivale v Cannes. Na Visegrad Film Forum uvedie po prvýkrát na Slovensku film Proces, ktorý predstavuje unikátne archívne zábery jedného z prvých vykonštruovaných politických procesov zosnovaných Stalinom.

Eugenio Caballero – filmový architekt

Filmový architekt pochádzajúci z Mexika je držiteľom Oscara v kategórii Najlepšia výprava za film Faunov Labyrint v réžii Guillerma del Tora. Okrem toho sa Caballero podieľal na treťom pokračovaní Resident Evil: Zánik (2007), či filme Jima Jarmuscha Hranice ovládania (2009). Ďalšiu nomináciu na Oscara získal tento rok za film ROMA od režiséra Alfonsa Cuaróna. Túto čiernobielu osobnú výpoveď režiséra príde osobne uviesť.

Phedon Papamichael – kameraman

Grécky kameraman spolupracoval s významným nemeckým režisérom Wimom Wendersom na filme Million Dollar Hotel (2000), kde si zahrali hviezdy ako Mila Jovovich, či Mel Gibson. Spolupracoval aj s režisérom Jamesom Mangoldom na filme Walk The Line (2005), ktorý zobrazuje život a smrť gitaristu a country speváka Johnyho Casha. Jedným z najvýznamnejších filmov, na ktorých pracoval je film Nebraska Alexandra Payna. Čiernobiela road-movie o seniorovi, ktorý je presvedčený, že vyhral milióny dolárov v lotérii získala až 6 nominácií na Oscara bude zakončovacím filmom Visegrad Film Fora za osobnej účasti Phedona Papamichaela.  

Kirsten Johnson – dokumentaristka

Režisérka, producentka a kameramanka pochádzajúca z New Yorku má na konte viac ako 40 dokumentov. Ako kameramanka pracovala na oscarovom filme Citizenfour: Občan Snowden (2014) o bývalom analytikovi americkej bezpečnostnej agentúry. Ďalej spolupracovala ako kameramanka s režisérom Michaelom Moorom na dokumente o Amerike po útokoch na dvojičky Fahrenheit 9/11 (2004). Počas Visegrad Film Fora uvedieme jej dokumentárnu snímku Cameraperson, ktorá mala premiéru na festivale Sundance v roku 2016. Johnson v ňom prepája radikálne zábery z vojny na blízkom východe a osobné materiály z jej detstva a posledných dní jej umierajúcej matky

Hakim Belabbes – režisér, pedagóg

Režisér Hakim Belabbes pôvodom z Maroka, ktorý momentálne vyučuje film na Kolumbijskej univerzite, založil so svojimi dvoma filmárskymi kolegami Donom Smithom a Hammadim Gueroumom v Maroku projekt Sahara Lab, ktorý poskytuje mladým marockým filmárom možnosti vzdelávania a osobného rastu, aké verejné inštitúcie a školy neposkytujú. Jeho film Sweat Rain (2016) mal premiéru na festivale v Rotterdame.

Marcin Luczaj – sales agent

Rodák z Poľska Marcin Łuczaj, ktorý má za sebou pôsobenie ako dramaturg na Varšavskom festivale či festivale krátkych filmov Zubroffka, pôsobí momentálne ako zástupca jednej z najvýznamnejšíci európskych sales spoločností New Europe Film Sales, zameranej na mladých tvorcov, ktorá zastupuje na medzinárodnom poli filmy, ktoré sú oceňované na áčkových festivaloch ako Berlín, Benátky, Cannes či Karlove Vary. 

Filmoví študenti z celého sveta

Študentské projekty prídu predstaviť samotní tvorcovia filmov a zástupcovia škôl. V diskusii po filmoch budú študenti komunikovať o filmoch samotných, ale aj podmienkach a pomeroch v akých filmy vznikali. Priateľské stretnutia budúcich filmárov bude možné vidieť v nasledujúcich blokoch: česká UTB Zlín a marocký Sahara Lab, poľská WRiTV Katowice a rumunská UNATC Bukurešť, maďarská SZFE Budapešť a ukrajinská KNUTCT Kyjev, domáca FTF VŠMU Bratislava a estónska BFM Tallin.

 

Visegrad Film Forum 2019
Dátum: 19.-23. marec 2019
Miesto: Bratislava, Slovensko
Miesto konania: Filmová a televízna fakulta VŠMU, kino Lumière





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.