PREVIEW: DUCHOVIA TITANIKU 3D

PREVIEW: DUCHOVIA TITANIKU 3D

článok



Vo filme Duchovia Titaniku sa jeho režisér a držiteľ Oskara James Cameron (Terminátor 1-2, Votrelci, Priepasť, Titanik) vracia späť na miesta svojej najsilnejšej inšpirácie. Sprevádzaný početnou expedíciou renomovaných odborníkov z viacerých oblastí sa Cameron opäť ponára do morských hlbín na miestach, kde leží legendárny vrak Titaniku. Neprichádza sem však po prvý krát. Už v roku 1995 tu nakrútil niektoré zábery, ktoré použil vo svojom slávnom veľkofilme Titanik, za ktorý v roku 1997 získal Oscara.

Tento krát však Cameron divákom ponúka úplne iný typ zážitku. Vyzbrojený najnovšou technológiou nakrúca strhujúci improvizovaný dokument, v ktorom diváci vďaka technickým možnostiam trojdimenzionálneho filmu nazrú do doteraz skrytých útrob vraku Titaniku a tak legenda, ktorá už takmer storočie fascinuje ľudstvo dostáva úlne nový rozmer. Najmodernejšie 3D kamery umiestnené v diaľkovo riadených sondách sprostredkovávajú neuveriteľne realistické zábery z najtesnejšej blízkosti a tak má divák pocit, ako by bol sám členom Cameronovho potápačského tímu, akoby sám stál na miestach, ktoré ľudské oči nevideli od noci 14. apríla 1912, kedy na týchto miestach zahynulo takmer 1500 ľudí.

Preview: Duchovia Titaniku 3D Preview: Duchovia Titaniku 3D Preview: Duchovia Titaniku 3D

Už počas svojej prvej expedície k vraku Titaniku sa Cameron pevne rozhodol, že sa o svoje dojmy raz podelí s divákmi na celom svete. Ako sám spomína: "Jedna vec je poznať legendu o Titaniku ako príbeh, toľko krát spracovaný v Hollywoode a druhá vec je byť tam dolu a môcť sa dotýkať toho vraku a prstom ukazovať na miesta kde do posledných chvíľ katastrofy hrala kapela, alebo kde možno prvý dôstojník Murdoch pomáhal ľuďom nastupovať do záchranných člnov."

Až o niekoľko rokov však jeho predstava dostala presnú formu. V snahe o sprostredkovanie čo najrealistickejšieho obrazu o vraku Titaniku sa rozhodol, že o ňom nakrúti dokument vo formáte 3D. Ako sám ďalej hovorí: "Filmy sú vlastne umelé. My všetci sa totiž na svet pozeráme trojrozmerne. Filmy na plátne sú ale dvojdimenzionálne. Pri 3D záberoch vlastne odstraňujete to plátno a máte dojem, akoby ste na realitu pozerali cez pomyselné okno. A nám šlo o to, aby sme sa s divákmi podelili o realitu, ktorú sme tam videli".

Preview: Duchovia Titaniku 3D Preview: Duchovia Titaniku 3D Preview: Duchovia Titaniku 3D

Cameron však vedel, že ak sa bude chcieť dostať na miesta, kam sa počas jeho prvej misie k vraku Titaniku nemohli dostať ľudia, kamery ani diaľkovo riadené dopravné sondy, nezaobíde sa jeho druhá misia bez nových technológií. Na ich vývoj však nemal veľa času. Vedci totiž porovnaním aktuálnych záberov Titaniku a fotografií z roku 1985, kedy bol vrak objavený zistili, že oceľová konštrukcia lode sa nezadržateľne rozkladá a že v najbližších dvadsiatich rokoch sa úplne zrúti.

Spolu so svojim bratom Mikeom a kameramanom filmu Vince Paceom však nakoniec úspešne skonštruoval špeciálne digitálne 3D kamery, ktoré majú v porovnaní s klasickými nemotornými veľko-formátovými kamerami neporovnateľne nižšiu hmotnosť a sú preto ľahko manipulovateľné. Okrem toho tvorcovia filmu skonštruovali nové diaľkovo ovládané sondy na transport kamier, ktoré mali samostatné akumulátory a nasnímané zábery posielali späť cez jemné optické vlákna.

Preview: Duchovia Titaniku 3D Preview: Duchovia Titaniku 3D Preview: Duchovia Titaniku 3D

Vďaka týmto zlepšeniam sa filmári tento krát dostali na doteraz nepreskúmané miesta. Nazreli aj do najskrytejších kajút, kde našli zachovaný riad, nábytok, dokonca i oblečenie. Fascinovaní tým, čo videli, nechávali filmári bežať kamery aj celé hodiny. Celkovo nakrútili 900 hodín filmového materiálu. A hoci už tieto zábery samotné boli neobyčajne strhujúce, rozhodol sa Cameron, že filmu dodá ešte ďalšiu dimenziu. Ako sám hovorí, chcel sa na vrak pozrieť ako na bránu, ktorou môžeme nazrieť do histórie, ako na akýsi stroj času. Zvolil si na to naozaj zvláštnu metódu. Zábery skutočného vraku prekryl zábermi "duchov" Titaniku, ktorých stvárnili herci a štatisti, ktorí sa podobali na skutočných, historicky podložených cestujúcich a členov posádky Titaniku. Zábery z vraku sa s geometrickou presnosťou odvíjajú súbežne s konaním týchto "duchov". Známa legenda tak naozaj dostáva nový rozmer.

Ghosts of the Abyss (USA, 2003, 59 min.)
Réžia: James Cameron. Scenár: James Cameron. Kamera: Vince Pace, D. J. Roller. Hudba: Joel McNeely. Hrajú: Bill Paxton, James Cameron, Don Lynch, Ken Marschall, Mike Cameron, Jason Paul, Eric Schmitz, Victor Nischeta.

 


autor Peter Konečný 24.10.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.