PREVIEW: NÁVRAT KRÁĽA

PREVIEW: NÁVRAT KRÁĽA

článok



Spoločenstvo prichádza na koniec svojej výpravy.

Sauronove sily zaútočili na hlavné mesto Gondoru Minas Tirith s jediným cieľom zničiť všetko živé. V ceste im však stojí odvaha a chrabrosť bojovníkov z kráľovstiev Gondor a Rohan, ktoré sa museli spojiť, aby zachránili ľudstvo. Na ich čele bude stáť Aragorn, dedič gondorského trónu, a jeho verný priateľ, čarodejník Gandalf.

S každým víťazstvom prichádza obeť. Napriek ich veľkým stratám, Spoločenstvo sa rozhodne ísť do najväčšej bitky všetkých čias, s jediným spoločným cieľom zastaviť šialeného Saurona a dať Frodovi šancu dokončiť svoju úlohu.

Viac ako ktorýkoľvek diel ságy Pána prsteňov, Návrat Kráľa objasňuje stálu tému novely J.R.R. Tolkiena. “Všetky príbehy, ktoré sme sledovali; výpravy, ktoré tieto postavy podstúpili – o čo sa zaujímali, o čo bojovali, aj keď niektorí ich priatelia v nich zomreli – viedli k filmu,” komentuje Peter Jackson. “Žiadna z týchto postáv nezostane nezmenená v tomto príbehu. Už nikdy nebudú takí ako predtým. Návrat kráľa je najemocionálnejším filmom z týchto troch dielov.”

Frodo dostáva šancu

V posledných záberoch Pána prsteňov: Dve veže, bitka pri Helmovom žľabe sa blížila ku koncu, no bitka v Stredozemi práve začala. “Helmov žľab bol len akousi ostrou výmenou názorov,” hovorí Peter Jackson. “Toto je skutočný boj. Je to boj, kde sa rozhodne o budúcnosti. Zvíťazí Sauron? Zvíťazí ľudstvo?”

Spoločenstvo zostane rozdelené; s Aragornom, Legolasom a Gimlim sa spojí Théoden v Rohane, kým Smiešok a Pippin sú svedkami zničenia Sarumanovej veže Isengard Entami. Frodo a Sam pokračujú k hraniciam Mordoru a odtiaľ až k úpätiu samotnej Hory Osudu, spolu Gollumom, ktorý ich vedie k neistému osudu. 

Preview: Návrat kráľa Preview: Návrat kráľa Preview: Návrat kráľa

 

Nádej prichádza do Gondoru

Na začiatku Pána prsteňov: Návrat kráľa, v Isengarde Pippin zvedavo chytá do rúk vec (Palantir), ktorá ho spojí so Sauronovým okom, a presvedčí Čierneho lorda, že Pippin je ten, čo nesie prsteň.

 

Keď Pippin berie Palantir, Gandalf si uvedomí, že Pippin je v smrteľnom nebezpečenstve a rozhodne sa, že jediné bezpečné miesto kam môžu ísť je Minis Tirith,” hovorí Billy Boyd. “Takže Pippin sa ocitne v inej krajine a začne sa pre neho nové dobrodružstvo.”

 

Je to po prvý krát, keď Merry a Pippin sa oddelili od začiatku ich výpravy. “Sú dvaja kamaráti, ktorí spolupracujú ako jeden,” hovorí Phillippa Boyensová. “Ale aj keď sa rozdelili, zostali jeden druhému verní, pretože sa navzájom naučili, že priateľstvo je dar.”

Vstupom do Bieleho mesta (White City), Gandalf a Pippin vyšli na Tieňovlas sto krokov hore do siedmeho poschodia, tisícky stôp nad zemou. Na kráľovskom dvore bol uschnutý Biely strom Gondoru (White Tree of Gondor), symbol jeho pravidiel a emblém vlajky.

Odkedy padli do nemilosti Aragornovi predkovia, Minas Tirith upadal a dostal sa pod ochranu Denethora. “Gondor je v rukách Správcov (Stewards), ktorí predpokladajú, že sa stanú ochrancami trónu”, komentuje Jackson. “Denethor, ktorý v skutočnosti je otcom Boromira a Faramira, je momentálne správcom (Steward). A John Noble ho veľmi dobre stvárnil. Je mužom pod nesmiernym tlakom, pretože Mordor teraz opäť zosilnel a začal konečnú ofenzívu voči Gondoru.”

Sám Denethor stratil vieru, že ľudia (humanity) zvíťazia. “Denethor je veľkou tragickou postavou typu Kráľa Leara,” hovorí Noble. “Vie, že je jednoducho správcom, kým sa nevráti pravý Kráľ. Jeho urodzenosť a rozvážnosť sa zmenia svojím strachom, túžbou po Jednom Prsteňi; hroziacim príchodom Aragorna; smrťou Boromira a nakoniec zranením Faramira. A nakoniec, jeho depresie a paranoja ho vedú do strašných skutkov.”

Frodo, Sam a Gollum v Mordore

Frodo musí zápasiť so stále ťažším a vplyvnejším prsteňom a bojovať s obrovským pavúkom menom Odula.

Tak veľa toho musia Frodo a Sam prekonať, ich cesta sa blíži ku koncu – obrovská úloha zostáva pred nimi - zničiť Prsteň – teraz Frodo začína slabnúť. “Frodo sa stáva čoraz viac ovplyvnený Prsteňom,” hovorí Wood. “Jeho závislosť je čoraz silnejšia. Nevie za seba myslieť. Je zmätený pod vplyvom Prsteňa. Nepamätá si ani Kraj. Jednoducho stráca všetky vlastnosti, ktoré ho robili tým, kým bol. Takmer mu to zobralo dušu.”

Frodo, neschopný chôdze, ťažko vidiaci sa musí spoliehať čoraz viac na Sama, aby mu pomohol uskutočniť jeho úlohu. “Dostane sa situácie, kedy Frodo psychicky nedokáže ísť po vlastných a Sam ho musí niesť,” hovorí Wood. “V mnohých situáciách je Sam skutočný hrdina, pretože je jediný, ktorý v skutočnosti dokáže držať všetko pod kontrolou a vziať priateľa, ktorý nie je schopný rozoznať, čo je dobré a čo zlé. Tak ako Frodo je hrdina, je aj Sam, ktorý udržuje silu a jasnú myseľ, aby Frodovi pomohol splniť úlohu.”

Pre Froda je útechou, Samova každodenná sila a jeho odhodlanie,” dodáva Philippa Boyens. “Pre niekoho, kto prepadne neobyčajnému zlu, a kto bojuje s týmto každý deň, Sam sa stal pre Froda jeho záchranným lanom ako aj jediným spojením s realitou. A to je niečo, čo má v sebe.”

Ako jeho spoločníci Hobbiti, Sam taktiež odhaľuje skrytú silu v poslednej časti.”Sam je viac ako pomocník, ktorý vytrvalo zostáva po boku Froda”, komentuje výkonný producent Ordesky. “Je vždy tým, ktorý vtipkuje; jeho názor je, že on je ten tučný a nie krásny a štíhly. Teraz jeho nezvyčajný charakter vynikne v tejto poslednej časti."

Začína ako skutočný Frodov pomocník, žoviálny chlapík, ktorý je tiež výnimočne lojálnym kamarátom,” hovorí producent Osborne. Je osobou, na ktorú sa Frodo môže spoľahnúť. Vedie ich ďalej k ich poslaniu, a tento skromný priateľ v skutočnosti naberá nadživotné proporcie.”

Konečná produkcia v trilógii

Od samého začiatku prípravy a vytvárania prvého a druhého dielu trilógie, a pokračujúcou produkciou konečného dielu, spoluautor/režisér/producent Peter Jackscon dal svoje srdce do každého záberu a tak vytvoril skutočného Pána prsteňov. “Bolo to ako obrovské puzzle, ktoré musíme poskladať dokopy a ukončiť ho niečím, čo bude cítiť ako niečo vhodné pre titul Pán prsteňov, a čo bude stále spĺňať funkciu filmu,” hovorí Jackson.

Richard Taylor porovnáva cestu filmových tvorcov s postavami príbehu. “Určitým spôsobom, táto veľká skupina ľudí, ktorá pomohla Petrovi oživiť Stredozem vo forme, v akej bola v týchto filmoch jeho vlastná cesta, opúšťa nevinne Kraj, kde žijú Hobbiti určitými spôsobmi, trošku opatrne, no nie celkom isto tým, čo bolo na druhej strane hraníc – ale cestoval s vierou v každého, skutočne liezol po najvyšších vrchoch a po najhlbších údoliach.”

Preview: Návrat kráľa Preview: Návrat kráľa Preview: Návrat kráľa

 

Adaptácia ságy

Svoju obľúbenú knihu Tolkienovho 1000 stranového príbehu, Jackson nazval Návrat Kráľa, najvhodnejšiu pre film zo všetkých troch. “Je to vyvrcholenie všetkého, čo sme do toho dali,” hovorí Jackson. “Všetky tie rôzne príbehy viedli k sfilmovaniu. Je to skutočne, v zmysle vrcholné dielo od začiatku až do konca.”

Takmer pol storočia, čítajú diela J.R.R.Tolkiena generácie čitateľov. Oživenie a opätovné ocenenie po niekoľkých desaťročiach, knihy získali nový život po premietnutí prvého filmu, prehnane sa zaradili do zoznamu bestsellerov a vedú nové generácie mladých čitateľov do kníhkupectiev a knižníc. S Frodom Bublíkom a Spoločenstvom prišiel odkaz, že aj ten najmenší človek môže zmeniť smerovanie sveta, a že skutočné priateľstvo a odvaha jednotlivca môžu zabrániť aj tej najväčšej sile zla.

Pred piatimi rokmi, Jackson a jeho spoluautori Frances Walshová a Philippa Boyensová zobrali pero a papier a po prvý krát sa pokúsili adaptovať obrovské dielo imaginatívnej fikcie do štruktúry filmového rozprávania. Pre spisovateľov, vizuálny obraz tretieho filmu nikdy nezatienil zameranie na najintenzívnejší emocionálny výsledok pre každú postavu. “Snažili sme sa zostať verní myšlienke príbehu,” hovorí Boyensová. “Konečná pasáž tohto neuveriteľného príbehu je jedným z darov, pre čitateľov literatúry.” “Nikto neodíde z tohto príbehu nezmenený”, dodáva Jackson. “Už nikdy nebudú takí ako predtým.”

Jedným z najkľúčovejších vedúcich síl v pozadí Pána prsteňov, bol umelec Alan Lee, ktorý vytvoril pôvodné ilustrácie Stredozeme pre víťazné ilustrované vydanie Pána Prsteňov v spoločnosti Harper Collins. Snáď viac ako ktokoľvek v produkcii, Lee porozumel Jacksonovej výzve a jeho spoluautori sa mohli venovať adaptácii Tolkiena. “Nemusíte byť stotožnený s knihou, tá forma rozprávania príbehu a jazyk sú zvláštne,” poznamenáva ilustrátor. “Ale oni sa hodili do tohto sveta. Myslím, že urobili veľmi odvážnu prácu. Do príbehu vložili poéziu, je to veľkolepý film.”

Oživenie Stredozeme

Jackson urobil rýchle rozhodnutie prijatím Leeho s produkčným Grantom Majorom pri vytvorení skutočnej, mnohotvárnej Stredozeme, ktorá mala byť cítiť radšej históriou ako mytológiou. Taktiež, John Howe, ktorý je považovaný za jedného z najúspešnejších ilustrátorov Tolkienovho sveta sa pridal k tímu. Spoločne vytvorili základný kameň pre vizuálnu harmóniu, ktorá mala informovať o projekte vo všetkých troch dieloch.

Alan Lee a John Howe sú dvaja ľudia, ktorý definovali ako bude Stredozem vyzerať,” hovorí jeden z kameramanov Alex Funke. “Obaja obetovali svoje životy do vytvárania Stredozeme. Neexistuje žiadna otázka, na ktorú by Alan Lee nevedel odpovedať. Vie, že bol tam. Je vynikajúcim zdrojom. Nie je len nadaným umelcom, ale vie nakresliť niečo a hneď naskicovať, ako by sa malo stavať a poslať na oddelenie zhotovenia stavieb.

Lee zostáva pri celej produkcii, dávajúc podnety a často berúc do ruky maliarsky štetec, aby doplnil autentickosť celého obrazu. “Je tu niekoľko dekorácií, ktoré som nakreslil jeden deň, a ktoré boli v procese konštrukcie ďalší deň,” komentuje Lee. “O niekoľko dní neskôr, boli hotové. O dva dni neskôr sa filmovalo a rozoberalo. Bol to veľmi rýchly a vzrušujúci proces.”

S mnohými praktickými a digitálne vytvorenými miestami a postavami určenými na realizáciu, všetky tri filmy boli najprv predkreslené pred začatím produkcie umelcom Christianom Riversom. Tieto ilustrácie boli nakoniec zostavené do animatickej predvizualizácie v Návrate Kráľa, ktoré starostlivo informovali o práci každého oddelenia. Vizuálne efekty boli vytvorené spoločnosťou Weta Digital.

Na uskutočnenie Jacksonovej predstavy Pána prsteňov, Jackson poveril jeho častých spolupracovníkov, Richarda Taylora a Taniu Rodgerovu z Novozélandskej firmy Weta Workshop. Taylor vzápätí na to zamestnal štáb s viac ako 120 technikmi, ktorých rozdelil do šiestich hlavných oddelení: Národy Stredozeme, špeciálne efekty, make-up, oddelenie zaoberajúce sa nahradzovaním častí tela protézami, brnenia a zbrane, zmenšeniny a modelové efekty.

Preview: Návrat kráľa Preview: Návrat kráľa Preview: Návrat kráľa

 

WETA zostavila zlieváreň, a zamestnala dvoch kováčov na plný úväzok na výrobu brnení, Stu Johnsona a Warrena Greena, ktorí ručne tĺkli a pracovali na brneniach z ocele. Od týchto originálnych kostýmov, boli vytvorené formy a 48 000 jednotlivých kusov brnení bolo vytvorených pre Národy Stredozeme, vrátane Elfov, Orcov, Uruk-haiov, jazdcov a obyvateľov Rohanu a Gondoru.

Tisícšesťsto párov hobitích nôh bolo vyrobených na použitie počas produkcie. Protetikom trvalo hodiny, kým vytvorili nohy pre hercov Elijaha Wooda, Sean Astina, Dominica Monaghana a Billyho Boyda. Meče, ktoré vytvoril pracovný fím WETA sú všetky vytesané s odkazmi z jedného z Tolkienových vymyslených jazykov.

Každá rekvizita bola vytvorená z náčrtu. Prsteň vytvoril Jens Hansen, známy klenotník, ktorého firma sídli v umeleckej komunite Nelson, na Novom Zélande.

V Návrate krála, najväčšiou výzvou pre WETA Digital bola nielen obrovská pavúčica Odula, ale taktiež Sauronova armáda a jeho ďalší posluhovači, ako masívne okrídlené lietajúce príšery, na ktorých sedeli  Nazghulovia, Wargovia a Olifanti , a samozrejme aj hlavná postava Gollum (Glum). Film obsahuje taktiež scénu ohromnej bitky na Pelennorských poliach, vytvorených prostredníctvom komplexnej fúzie živej akcie, miniatúr a patentovaným Massive softwarom spoločnosti WETA, ktorý poskytuje každej digitálnej postave myseľ a vyjadrenia.

Kým sa jednotlivé zábery nakrúcali na 35mm film, WETA vytvorila hlavné štruktúry a krajinu Stredozeme celkovo v miniatúrach, prostredníctvom ktorých Jackson manévroval používajúc miniatúrnu kameru, v snahe rozhodnúť sa, ktoré scény sa budú nakrúcať naživo. Keď boli scény skompletizované a nakrúcanie sa začalo, pôsobilo to dojmom, akoby tam skutočne bol.

Nové postavy a civilizácie

obyvatelia Gondoru – tvoria zvyšky jednej obrovskej civilizácie, ktorá stále sídli v Minas Tirith, starovekom meste Kráľov, teraz pod vládou správcu. Hlavné mesto Gondoru je pamiatkou, keď ľudstvo držalo významnú pozíciu vplyvu a sily nad Stredozemou.

Okrídlené príšery – V Návrate Kráľa, každý Nazgűl vedie tvora zvaného Fell Beast (okrídlená príšera) – obrovského lietajúceho tvora s rozľahlými, koženými krídlami podobnými gigantickému netopierovi. Je to kreatúra starého sveta. Jazdou na týchto tvoroch, sa Nazgűl presúva neuveriteľnou rýchlosťou a kontroluje každú časť Sauronovho kráľovstva.

The WITCH-KING (Kráľ Nazghulov) – veliteľ Sauronovej armády, ktorý vedie obrovské vojsko Mordoru do vojny a obliehania hlavného mesta Gondoru - mesta Minas Tirith.

HARADRIM & Műmakil (Môžme napísať muži z Východu a olifanti) – Z juhu prichádza rasa ľudí, obyvatelia Haradu - krajiny ďaleko na juhovýchode. Jej obyvatelia prisahali vernosť Sauronovi. Zjazvení bojovníci s oštepmi, lukmi a zakrivenými mečmi, ktorých najväčšou výhodou je, že v boji používajú obrovských Műmakilov – známy pre Hobbitov ako Olifanti. Tieto kolosálne beštie nesú veľké vojnové veže naplnené Haradskými lukostrelcami uprostred boja. Ich masívne nohy pošlapú a rozdrvia svojich nepriateľov, ľudí a koní.

Sauronove ústa – V Čiernej bráne sa objaví kreatúra známa len ako Ústa Saurona. Jazdí na veľkom čiernom koňovi s obrnenou tvárou v tvare lebky.

Odula – staroveká, gigantická pavúčica. Tvor ukrývajúci sa v bludiskovej jaskyni blízko Cirith Ungol. Žije tu tisíc rokov, ešte predtým ako Sauron prišiel do Stredozeme; tká siete v prítmí a napcháva sa nevítanými cestujúcimi.

 



autor press kit 14.1.2004
  • Pán prsteňov: Návrat kráľa (2DVD) (29.09.2004 1:48:08)
  • Svet Pána prsteňov IV. (11.02.2004 2:21:59)
  • Svet Pána prsteňov III. (04.02.2004 21:47:13)
  • Tri roky s Pánom prsteňov (28.01.2004 2:09:59)
  • Svet Pána prsteňov II. (28.01.2004 1:52:23)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Fantasy/Dobrodružný
    Minutáż˝: 201 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |DUNA: ČASŤ DRUHÁ
    1
    hodnotenie 9/10
    |OHNIVÁ OBLOHA
    0
    hodnotenie 7/10
    |DARKLAND: NÁVRAT
    0
    hodnotenie 4/10
    |DOKONALÉ DNI
    0
    hodnotenie 9/10
    |ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
    0
    hodnotenie 7/10
    |MILUJE MA, NEMILUJE MA
    0
    hodnotenie 6/10
    |MAMACRUZ
    0
    hodnotenie 7/10
    |IRON CLAW
    0
    hodnotenie 7/10
    |NA CESTE S MAMOU
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.